ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΣΕ
Ράγισαν καρδιές, σφίχτηκαν χείλη, μεγάλωσε το πείσμα για δικαίωση

Σκηνές γεμάτες συγκίνηση εκτυλίχτηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μενίδι, Πειραιά

Συγκινητική ήταν η εκδήλωση και στο Μενίδι
Συγκινητική ήταν η εκδήλωση και στο Μενίδι
Στις ράγες της εγκληματικής «απελευθέρωσης» και του κέρδους τίμησαν χτες τη μνήμη των 57 νεκρών σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, με συγκινητικές εκδηλώσεις, δίνοντας συνέχεια στη συμμετοχή τους στα μεγαλειώδη απεργιακά συλλαλητήρια.

Εξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή, άφησαν φαναράκια στον ουρανό και άναψαν κεριά στην είσοδο, διαβεβαίωσαν πως «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», όπως έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο οδόστρωμα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν σωματεία και φορείς. Τα «Τέμπη» που μετρά ο κλάδος των Κατασκευών, με 23 νεκρούς σε εργατικά «ατυχήματα» μέσα στο 2023, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση ανέδειξε ο Γιάννης Σκλάβος, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Πριν έναν χρόνο τέτοια μέρα σαστίσαμε. Ομως δεν σιωπήσαμε. Πλημμυρίσαμε τους δρόμους. Η οργή μας έγινε αγώνας», θύμισε ο Θεοδόσης Μπενάτος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Αναγέννηση». Την πολιτική που αφήνει απροστάτευτους στα φυσικά φαινόμενα, λεηλατεί το εισόδημα, μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια, κατήγγειλε ο Μιλτιάδης Κρητικός, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Πλήθος κόσμου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό στην Αθήνα
Πλήθος κόσμου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό στην Αθήνα
«Την υπόσχεση που δώσαμε την κάνουμε πράξη, η θλίψη έγινε οργή, οργανωμένος αγώνας», είπε ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αττική έγιναν από σωματεία και φορείς στον Πειραιά έξω από τον σταθμό του Προαστιακού και στο Μενίδι.

Στη Θεσσαλονίκη

Νέα μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων. Αυτήν τη φορά με σημείο συγκέντρωσης τον ΟΣΕ. Χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν ξανά την απαίτηση «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».

Μια συγκέντρωση που έγινε σε βαρύ κλίμα, με πολλούς συγγενείς και φίλους των θυμάτων, επιζήσαντες από το τρένο, να δίνουν το «παρών». Μια συγκέντρωση που όμως έστειλε και το μήνυμα της αγωνιστικής ανάτασης, από τον λαό που δεν σκύβει το κεφάλι, παίρνει την ευθύνη και το χρέος να συνεχίσει να παλεύει, για να ανατρέψει τον οδοστρωτήρα που θυσιάζει τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Συγγενείς των θυμάτων δήλωναν με πλακάτ ότι οι νεκροί τους ζητούν δικαίωση: «Τάσος - Ζωντανός στις μνήμες όλων μας», «Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη ευθυνών», «Δικαιοσύνη τώρα».

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που στο βήμα ανέβηκε η Εύη Τσάπαρη, επιζήσασα από το τρένο: «Αυτό που ζητώ είναι να μην ξεχάσουμε, μέχρι να τιμωρηθούν όλοι όσοι φταίνε. Αυτό που πάει να γίνει είναι μια αηδιαστική συγκάλυψη για να μη βρούμε ποτέ το δίκιο μας, ούτε εμείς που ακόμα βλέπουμε εφιάλτες, ούτε οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι των παιδιών, των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα».

Πλημμύρισαν ξανά με νεολαία οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης

Eurokinissi

Πλημμύρισαν ξανά με νεολαία οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Βαριδάκης, από την Επιτροπή Αγώνα της «Hellenic Train». Μεταξύ άλλων είπε: «Σήμερα με την απεργία αποδείξαμε ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, όταν έχει απέναντί της για αντιπολίτευση τον οργανωμένο λαό στους δρόμους! Σήμερα γίνεται ακόμα πιο δυνατός ο όρκος που δώσαμε στους νεκρούς μας αλλά και στους ζωντανούς, πως ο κόσμος να έρθει ανάποδα, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, με τον αγώνα μας θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!».

Αμέσως μετά τις ομιλίες, από τα ηχεία απλώθηκε στον χώρο η φωνή του Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλλει το ποίημά του «Ο λαός». Ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των 57 νεκρών. Ταυτόχρονα, σε όλες τις κολώνες του σιδηροδρομικού σταθμού κολλήθηκαν χαρτάκια που έγραφαν «Οταν φτάσεις...» για καθέναν από τους 57.

Οταν ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των ονομάτων, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα όπως «οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι φοιτητές έγραψαν με σπρέι στην είσοδο του ΟΣΕ «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί - ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην κεφαλή μπήκαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας. Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη ένα συγκινητικό δρώμενο από το Σωματείο Καθηγητών Χορού.


  • Μαχητική κινητοποίηση έξω από την Αντιπεριφέρεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στις Σέρρες με πρωτοβουλία του φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών ΔΙΠΑΕ Σερρών και του Συντονιστικού των μαθητών.

Από την εκδήλωση στον Πειραιά
Από την εκδήλωση στον Πειραιά

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μνημείο τιμής, υπόσχεση αγώνα

Ρίγη συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και βουρκωμένα μάτια, έγιναν χτες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε στον σταθμό των τρένων στη Λάρισα για τους 57 νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών, έναν χρόνο μετά τον άδικο χαμό τους.

Χιλιάδες κατέκλυσαν τον χώρο κι από το πλήθος ξεχώρισαν οι μαθητές, που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν: «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ»!

Οι καρδιές σφίχτηκαν όταν αποκαλύφθηκε το μνημείο με τη φράση: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Ράγισαν καρδιές όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Πόσο πόνο έκρυβε αυτός ο λίγος χρόνος, μέχρι να ακουστεί σαν λύτρωση η λέξη «Αθάνατοι» και η θλίψη να γίνει χειροκρότημα... Και ύστερα το σύνθημα από τα στόματα όλων: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί...».

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

«Συνένοχο στον φόνο δεν θα με έχετε...», σιγοτραγούδησε ο κόσμος μαζί με τους καλλιτέχνες από το παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου.

«Αφιερώνεται στους 57 αδικοχαμένες ψυχές στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη στις 28/2/2023. Εγκλημα προδιαγεγραμμένο. Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των νεκρών μας». Με αυτές τις φράσεις υπογράφουν το μνημείο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ψηφιακών Συστημάτων/Εστιών/Βιοχημείας/Ζωικής Παραγωγής/Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.


«Αυτό το μνημείο κάνει ακόμα πιο ηχηρή την απαίτηση να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες, αλλά και την υποχρέωση όλων μας να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην εγκληματική πολιτική που δεν λογαριάζει τις ζωές μας μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», ήταν ο επίλογος της τελετής από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης δεκάδες φοιτητές και μαθητές της Λάρισας, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, στέλνοντας μήνυμα ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» και καταγγέλλοντας την πολιτική που φτάνει να θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων και άφησαν συμβολικά φαναράκια στον ουρανό.


Eurokinissi



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ