ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Να σταματήσει κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, πλημμύρισαν πλατείες και δρόμους σ' όλη την Ελλάδα, απ' άκρη σ' άκρη, φωνάζοντας με ορμή και δυνατή φωνή: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή». Ηταν 28 Φλεβάρη 2023, όταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη αφαίρεσε τη ζωή 57 συμπολιτών μας, νέων παιδιών στην πλειοψηφία τους. Αν και είχαν επιβιβαστεί στην επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 της «Hellenic Train», με κατεύθυνση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, με γέλια και χαρές από τα Πατρινά γλέντια της αποκριάς, για να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν έφτασαν ποτέ, δεν τα αγκάλιασαν ποτέ. Το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ. Δεν ακούστηκε ποτέ το «μαμά, έφτασα, έλα να με πάρεις».

Εναν χρόνο μετά, το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής άρον άρον από το προεδρείο της, προκειμένου να μην αναδειχθούν τα πραγματικά αίτια και να συγκαλυφθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε όλες και όλους μας. Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις της 28ης Φλεβάρη 2024, όμως, ένα μήνυμα πέρασαν και μια υπόσχεση έδωσαν. «Δεν θα αφήσουμε ούτε μια μέρα χαμένη. Μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. Για τη δικαίωσή τους. Τους την οφείλουμε».

Την 28η Φλεβάρη 2024, στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τις χιλιάδες λαού, βρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ). Εδωσε μαζί με τον λαό την υπόσχεση ότι η κλεψύδρα της ατιμωρησίας σύντομα θα αρχίσει να μετρά ανάποδα. Η οργή και η αγανάκτηση βρίσκουν τον στόχο τους. Και στόχος είναι ένας. Στόχος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας μας, που αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα όλων μας, όλου του λαού, υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, των μονοπωλίων, των ομίλων. Στόχος της αγανάκτησής μας είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που από «πράσινη μετάβαση», γίνεται «μαύρος» διάδρομος. Ακρίβεια παντού. Ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αναγκαία για την καθημερινή μας διαβίωση. Στην Ενέργεια. Στα καύσιμα. Στα ενοίκια. Πλειστηριασμοί και κλοπή σπιτιών λαϊκών ανθρώπων από «κοράκια» και funds. Μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μέρα με τη μέρα ολοένα και συρρικνώνονται. Υγεία και Πρόνοια, που από δωρεάν και δημόσια υποχρέωση του κράτους, γίνονται ακριβοπληρωμένες παροχές και για λίγους. Παιδεία και πτυχία που καμία αξία δεν θα έχουν, αφού δεν θα είναι χρυσοπληρωμένα.

Εμείς, ως απόστρατοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 28 Φλεβάρη 2024, βρεθήκαμε στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, γίναμε ένα σώμα με τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους συμπολίτες μας, φοιτητές, μαθητές και λοιπούς συνταξιούχους και για έναν ακόμη λόγο, που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε να πέσει κάτω.

Με ευθύνη της κυβέρνησης στέλνονται οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας στρατιωτικοί, τα παιδιά μας, τα παιδιά του ελληνικού λαού στο «στόμα του λύκου». Ναι, στο «στόμα του λύκου». Με απόφαση της κυβέρνησης απέπλευσε ήδη η φρεγάτα «Υδρα» με κατεύθυνση την εμπόλεμη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια καθαρά πολεμική και άρα επικίνδυνη επιχείρηση, που δεν αφορά την άμυνα της πατρίδας. Παράλληλα, έτσι εμπλέκεται και η ίδια η χώρα μας, όλοι εμείς σε μια πολεμική επιχείρηση που καμιά δουλειά δεν έχουμε οι Ελληνες, καθιστώντας μας ταυτόχρονα και στόχο αντιποίνων. Δεν φτάνουν τα δεκάδες σημεία της χώρας μας που δίνονται για την εξυπηρέτηση πολεμικών σκοπών άσχετων με την άμυνα της χώρας. Πρόσφατα παραχωρήθηκε η Λάρισα μετά βαΐων και κλάδων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, για να στηθεί το επιχειρησιακό κέντρο της πολεμικής επιχείρησης «ASPIDES». Τώρα δίνονται και οπλικά συστήματα που είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρας μας, που πληρώθηκαν από το υστέρημα του λαού μας, αλλά, και πολύ χειρότερα, στέλνεται και προσωπικό χιλιάδες μίλια μακριά.

Ως απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας, ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε το στράτευμα για την άμυνα της πατρίδας μας, για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού πάει η φρεγάτα και για ποιον λόγο. Ο λόγος είναι αυτός που κυνικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε. «Για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου του κόσμου». Δηλαδή, των εφοπλιστών. Και ο λαός μας; Εμείς; Τι κερδίζουμε εμείς από αυτήν την υπεράσπιση; Το γνωρίζουμε ήδη. Το ζούμε. Το βιώνουμε. Και εμείς, οι στρατιωτικοί. Ακρίβεια. Ανέχεια. Φτώχεια. Συρρίκνωση δικαιωμάτων. Απώλεια εισοδημάτων και περιουσιών. Εξοργιζόμαστε δε ακόμη περισσότερο όταν ακούμε από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας μας, ότι όσα διαρρέονται για αποστολή μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό πεδίο της Ουκρανίας είναι fake news. Γνωρίζουμε όμως πως συνήθως, ό,τι διαψεύδεται, σε πολύ σύντομο χρόνο επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.

Ως στρατιωτικοί έχουμε εμπειρία. Ως λαός έχουμε τη θέληση. Ολοι μαζί. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει όλα όσα σχεδιάζονται εις βάρος μας, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μπορούμε να υψώσουμε τείχη. Μπορούμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειές με δικαιώματα και μισθούς για τα παιδιά μας. Με μέλλον.

Φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας:

«Να γυρίσει πίσω άμεσα η φρεγάτα "Υδρα"».

«Να σταματήσει η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών, μέσων και υλικών σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».


Νίκος ΝΤΙΓΚΟΣ
Πλοίαρχος ε.α. (ΠΝ), πρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ) και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ