ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Η σφαγή δεκάδων αμάχων που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα άλλη μία εγκληματική ενέργεια στη συντελούμενη γενοκτονία

Ο Παλαιστινιακός λαός μετράει τους νεκρούς του
Ο Παλαιστινιακός λαός μετράει τους νεκρούς του
Προσθέτοντας συνεχώς νέες θηριωδίες, όπως η αποτρόπαια σφαγή από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 112 αμάχους στη βόρεια Γάζα την ώρα που προσπαθούσαν να πάρουν λίγα τρόφιμα από τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ με τις πλάτες των Ευρωατλαντικών συμμάχων του συνεχίζει το μακελειό του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στις 147 μέρες των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30.228 Παλαιστίνιοι, δηλαδή περίπου 1 στους 75 κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Αλλοι 71.377 έχουν τραυματιστεί, ενώ 7.000 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι, η πλειοψηφία από τους οποίους έχουν μείνει θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών είναι παιδιά και γυναίκες: Εχουν σκοτωθεί 13.230 παιδιά και 8.860 γυναίκες, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί οι θάνατοι τουλάχιστον 10 παιδιών στη βόρεια Γάζα από αφυδάτωση και υποσιτισμό...

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πάνω από 410 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις Εβραίων εποίκων από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα, όπου οι επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά είναι καθημερινές, έχουν συλληφθεί πάνω από 7.300 Παλαιστίνιοι.

Αποτρόπαιη σφαγή εναντίον αμάχων που περίμεναν για λίγα τρόφιμα...

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ίδια μέρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις ξεπέρασαν το τραγικό ορόσημο των 30.000 ανθρώπων, το Ισραήλ προχώρησε σε μια νέα απερίγραπτη σφαγή ανοίγοντας πυρ εναντίον χιλιάδων άμαχων Παλαιστινίων, την ώρα που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, εκεί που οι διαρκείς ισραηλινές επιθέσεις και οι ισραηλινοί αποκλεισμοί έχουν καταστήσει εδώ και βδομάδες αδύνατη τη διανομή της, οδηγώντας τον άμαχο πληθυσμό στη λιμοκτονία...

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλο κυκλικό κόμβο στην οδό Αλ Ρασίντ, κοντά στην Πόλη της Γάζας, καθώς εκεί έφταναν φορτηγά που μετέφεραν αλεύρι, δέχθηκαν καταιγιστικά ισραηλινά πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι μετά την άφιξη των φορτηγών δέχθηκαν πυρά από άρματα μάχης, drone, Ισραηλινούς στρατιώτες και ελεύθερους σκοπευτές.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 112 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 760.

Οι χτυπημένοι από τα ισραηλινά πυρά μεταφέρθηκαν όπως όπως, πάνω στα ίδια τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας, ή πάνω σε ξύλινα κάρα που έσερναν γαϊδούρια, σε διαλυμένα νοσοκομεία, όπως το αλ Σίφα, το Καμάλ Αντουάν και το αλ Αχλί, τα οποία αδυνατούσαν να διαχειριστούν τον όγκο των τραυματιών και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, καθώς ήδη υπολειτουργούσαν και στερούνταν τα αναγκαία για τη λειτουργία τους ακόμα και πριν τη νέα σφαγή από το κράτος - δολοφόνο...

Η ισραηλινή προπαγάνδα προσπάθησε για άλλη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο, επιχειρώντας να συγκαλύψει το έγκλημα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ και ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων ότι τα θύματα ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια «βίαιου συνωστισμού» γύρω από τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και ότι οι Παλαιστίνιοι οδηγοί των φορτηγών έπεσαν πάνω στους συμπατριώτες τους, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν...

Καθώς βέβαια μια σειρά βίντεο που επιβεβαιώνουν τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι έκαναν ήδη τον γύρο του κόσμου, ο ισραηλινός στρατός ομολόγησε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά των Παλαιστινίων αμάχων, με το πρόσχημα ότι αυτοί κινήθηκαν προς το μέρος τους και... ένιωσαν ότι απειλούνταν... Αργότερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκαρι, επιχείρησε να αναιρέσει και αυτήν την ομολογία...

Συστηματική ισραηλινή στοχοποίηση της ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας

Το Ισραήλ βέβαια σε όλη τη διάρκεια των δολοφονικών επιθέσεών του στη Γάζα, στο πλαίσιο της συντελούμενης γενοκτονίας των Παλαιστινίων, στοχοποιεί συστηματικά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή ιατρικής βοήθειας, είτε παρεμποδίζοντάς την, είτε ανοίγοντας πυρ σε οχηματοπομπές, ή στοχοποιώντας τη μεγαλύτερη υπηρεσία αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, την υπηρεσία UNRWA του ΟΗΕ.

Μαζί με τις χιλιάδες βόμβες και τις χερσαίες δολοφονικές επιχειρήσεις που ισοπεδώνουν τη Γάζα, το Ισραήλ αξιοποιεί ως όπλο και τη λιμοκτονία στην οποία υποβάλλει τον παλαιστινιακό λαό.

Μόλις λίγες ώρες πριν τη σφαγή στη βόρεια Γάζα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπογράμμιζαν ότι από τις 23 Γενάρη δεν είχε μπορέσει να φθάσει καμιά οχηματοπομπή με βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Ολες οι άδειες για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες βδομάδες, υπογράμμιζε ο Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ακόμη χειρότερα, πλέον και οι οχηματοπομπές που είχαν λάβει άδεια από τις ισραηλινές αρχές μπλοκαρίστηκαν επανειλημμένα ή δέχθηκαν πυρά.

Ο ίδιος υπενθύμισε το περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη Κυριακή, όταν μια οχηματοπομπή που είχε οργανωθεί από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την απομάκρυνση και τη μεταφορά ασθενών από το πολιορκημένο Νοσοκομείο αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιούνις, αποκλείστηκε για ώρες, οι τραυματιοφορείς υποχρεώθηκαν να γδυθούν και 3 από αυτούς συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, «παρά τον προηγούμενο συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές για όλο το προσωπικό και τα οχήματα»...

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε ο Γ. Λέρκε. «Οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν δεχτεί πυρά και τους απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση».

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την κλιμάκωση του εγκληματικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας τον παλαιστινιακό λαό στον λιμό.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Φλεβάρη εισέρχονται κατά μέσο όρο στη Λωρίδα της Γάζας μόλις 98 φορτηγά τη μέρα με ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που συνιστά μείωση κατά 50% σε σχέση με την ποσότητα της βοήθειας που έμπαινε στη Γάζα τον Γενάρη, που κι αυτή βέβαια ήταν ανεπαρκέστατη σε σχέση με τις ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού, σε συνθήκες που πάνω από 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και έχουν καταστραφεί όλες οι βασικές υποδομές για τα πιο στοιχειώδη αγαθά...

Θάνατοι παιδιών από πείνα και δίψα

«Οι προμήθειες τροφίμων έχουν διακοπεί σκόπιμα», «ας μην το ξεχνάμε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι για φαγητό, για γλυκό νερό, για οποιαδήποτε προμήθεια, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να στηρίξουν τα παιδιά τους, για να στηρίξουν τους εαυτούς τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το σύστημα στη Γάζα όχι απλώς έχει γονατίσει, είναι κάτι περισσότερο από γονατισμένο» και «όλες οι γραμμές ζωής στη Γάζα έχουν λίγο - πολύ κοπεί»...

Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ήδη καταγράφονται θάνατοι παιδιών από αφυδάτωση και υποσιτισμό, εξαιτίας του εγκληματικού ισραηλινού αποκλεισμού.

Τουλάχιστον 8 παιδιά πέθαναν αυτήν τη βδομάδα από αφυδάτωση και πείνα μέσα στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα και άλλα 2 πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Πόλη της Γάζας.

Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων παιδιών από αυτούς τους παράγοντες εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος...

Εγκλημα με τις «πλάτες» των ΗΠΑ

Υποκριτική «ανησυχία» για τη «δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» εκφράζουν οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα που στέλνουν ακόμα περισσότερα όπλα στο Ισραήλ και στηρίζουν πολύμορφα το κράτος - δολοφόνο.

Κάτω από το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, για «εξαιρετικό ανησυχητικό» περιστατικό που «πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά» έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας τη σφαγή των αμάχων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να δώσει «απαντήσεις», ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ήδη σπεύσει να ισχυριστεί ότι υπάρχουν «δύο ανταγωνιστικές εκδοχές για το τι συνέβη».

Στην πράξη, βέβαια, οι ΗΠΑ στήριξαν για μία ακόμη φορά την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, μπλοκάροντας τη δήλωση που υπέβαλε η Αλγερία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καταδίκαζε την ισραηλινή θηριωδία. Το πρόσχημα των ΗΠΑ ήταν πως το περιστατικό «πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά».

Η Αλγερία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος που εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» των 15 κρατών μελών, επισημαίνοντας τις ευθύνες των ισραηλινών δυνάμεων που «άνοιξαν πυρ».

Κατά διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν να κατονομαστεί ως υπεύθυνο το Ισραήλ. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρ. Γουντ...

Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για την «εξωτερική βοήθεια», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δισ. δολάρια για στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, λέγοντας ότι «αυτός ο νόμος θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην Χαμάς και άλλες απειλές»... Κατά τα άλλα, θα περιλαμβάνει και «κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό»...

Ασταμάτητοι δολοφονικοί βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προαναγγέλλει γενικευμένη χερσαία επίθεση για την «ολοκληρωτική νίκη».

Στη Χαν Γιούνις, επίσης στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση εναντίον σχολείου που στεγάζει εκτοπισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 10.

Η δε Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 7 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ισραηλινού βομβαρδισμού. Η Χαμάς δηλώνει ότι ο αριθμός των ομήρων που έχουν σκοτωθεί λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχει πλέον ξεπεράσει τους 70.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ