ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Περί «νέου περιβάλλοντος» και άλλων ... δαιμονίων

Η ανέγγιχτη πραγματικότητα του χώρου και οι απειλές της UEFA για το «αυτοδιοίκητο» αποδεικνύουν τον κυβερνητικό εγκλωβισμό στα αδιέξοδα του «προϊόντος», παρά τους ...λεονταρισμούς με τα «νέα μέτρα ενάντια στην οπαδική βία»

Στον «σκόπελο» της UEFA φαίνεται να χτυπούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα «για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας»

Eurokinissi

Στον «σκόπελο» της UEFA φαίνεται να χτυπούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα «για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας»
Λίγες μέρες μετά την ψήφιση - κατά πλειοψηφία - ενός ακόμα αθλητικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ με επίκεντρο «νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας» (για μια ακόμα φορά, φυσικά, χωρίς να αντιμετωπίζεται η ουσία του φαινομένου), είναι εμφανής η προσπάθεια των κυβερνώντων για επικοινωνιακή στήριξη αυτών των νέων μέτρων. Με προεξάρχοντα τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση, αλλά και μέσω άλλων στελεχών της, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τη νέα αυστηροποίηση των ποινών ως το κλειδί για να χτυπηθεί το φαινόμενο της «οπαδικής βίας».

Με ατάκες για «επιστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου» - μετά την άρση του κλεισίματος των γηπέδων και την επιστροφή των φιλάθλων - «σε ένα νέο περιβάλλον», ή αντίστοιχα για «την καρφίτσα που θα πέφτει και θα οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο ενός γηπέδου», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε διά στόματος υπουργού, φανερώνεται η προσπάθεια να παρουσιαστούν τα νέα μέτρα ως κάτι διαφορετικό σε σχέση με αντίστοιχα του παρελθόντος. Ενώ περιστατικά όπως η σύλληψη 25χρονου οπαδού με την κατηγορία της ρίψης κροτίδας στον αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός αξιοποιήθηκαν με το ...καλημέρα από πλευράς κυβέρνησης ως το αποτέλεσμα των νέων μέτρων, παρότι έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι καμία σύλληψη δεν μπορεί να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα.


Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης, όμως, περίπου δυο βδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, και με βάση τα όσα έχουν ακολουθήσει, είναι ξεκάθαρο ότι οι σταθερές «αξίες» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ως συνέπεια των λογικών που πρεσβεύει και οι οποίες σχετίζονται με τους πολύπλευρους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς στον χώρο, κάθε άλλο παρά έχουν αγγιχτεί από τα όποια μέτρα, ούτε έχουν επηρεαστεί στο «νέο περιβάλλον» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι γνωστές πρακτικές ζουν και βασιλεύουν, αλώβητες, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν βασική πλευρά του οικοδομήματος. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η εφαρμογή των νέων κυβερνητικών σχεδιασμών αναδεικνύεται ότι είναι εγκλωβισμένη στα «στεγανά» που χαρακτηρίζουν το «προϊόν», για λόγους «αυτοπροστασίας» του και βέβαια κυρίως των κερδών που αποφέρει - κατάσταση την οποία επιβάλλει η ίδια η UEFA, με πρακτικές όπως το περιβόητο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

Οι ανταγωνισμοί καλά κρατούν

Μία ακόμα σεζόν της Super League έχει φτάσει στο τέλος της κανονικής περιόδου και λίγο πριν την έναρξη των κρίσιμων πλέι οφ, με τη μάχη για τα πρωτεία να παραμένει ανοιχτή μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών, η περαιτέρω όξυνση της μάχης αντίπαλων συμφερόντων επιστρέφει δυναμικά, όπως φάνηκε με το «καλημέρα» της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα. Οι διαιτητικές αποφάσεις για άλλη μια φορά αποτέλεσαν το άλλοθι προκειμένου να ξεσπάσουν αντιμαχίες μεταξύ των ανταγωνιστών, ειδικά από τη στιγμή που οι ισορροπίες μεταξύ τους παραμένουν λεπτές όσον αφορά το κυνήγι των στόχων του καθενός.

Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γ. Αλαφούζου, μετά τον αγώνα της ομάδας του με τη Λαμία. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ΠΑΕ που διαθέτουν θυγατρικές» και για «ύποπτες διαιτητικές αποφάσεις», ενώ καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργείου Αθλητισμού, το οποίο ουσιαστικά κατηγόρησε για ανοχή απέναντι στη συγκεκριμένη κατάσταση. Κλήθηκε έτσι, ως αποτέλεσμα, σε απολογία από τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), διαδικασία που εκκρεμεί.

Στην «αλυσίδα» των εξελίξεων στον «όμορφο» κόσμο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήρθαν να προστεθούν και οι καταγγελίες του παίκτη της Κηφισιάς, Ανδρέα Τετέι, για ρατσιστική συμπεριφορά προς το πρόσωπό του από τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Βόλου και δήμαρχο της πόλης, Αχ. Μπέο, κατά τον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι απειλές της UEFA και η ...θηλιά του αυτοδιοίκητου

Εκεί όμως που έγιναν εμφανή τα κυβερνητικά αδιέξοδα σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα ήταν με την τιμωρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τη ΔΕΑΒ με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, για ρίψη κροτίδων και αντικειμένων στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, βάσει των νέων μέτρων αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου της Επιτροπής, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς αν ισχύσει η τιμωρία θα εφαρμοστεί στην 1η αγωνιστική των πλέι οφ... Σε ανακοίνωσή του ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε λόγο για «παιχνίδια» σε βάρος της ομάδας, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη και ύποπτη» την απόφαση της ΔΕΑΒ, με την ΠΑΕ να στοχοποιεί με τη σειρά της τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού.

Η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις καθώς στο «παιχνίδι» μπήκε και η UEFA, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι αξιωματούχοι της είδαν την ενέργεια της ΔΕΑΒ ως παρέμβαση στο λεγόμενο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου», με βάση το οποίο μπορούν να επιβληθούν ποινές σε ομάδες, παράγοντες κ.λπ. μόνο από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και όχι από κρατικούς φορείς, όπως η ΔΕΑΒ.

Να σημειωθεί ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ, μέσα από τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει στην πράξη το «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου» που απαιτεί η UEFA. Οχι μόνο δεν έχει αγγιχτεί κανένα σημείο του, αλλά και σε μια σειρά περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν υπάρξει κυβερνητικές αναδιπλώσεις όταν η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία «χτυπούσε καμπανάκι».

Διόλου τυχαία, έτσι, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, και όταν η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου, και στη συνέχεια στις αναφορές του, φρόντισε ουκ ολίγες φορές να ξεκαθαρίσει ότι με τα νέα μέτρα «η κυβέρνηση δεν θίγει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου», σε μια εμφανή προσπάθεια να στείλει τα ανάλογα μηνύματα και να αποφευχθούν νέοι «σκόπελοι». Αυτό όμως δεν φάνηκε να επιτυγχάνεται, με τους αξιωματούχους της UEFA να φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι και - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - να επιδιώκουν συνάντηση με την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα άμεσα.

Νέα μέτρα, παλιές αμαρτίες

Την ίδια στιγμή, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αστυνόμευσης με βάση τα νέα μέτρα, π.χ. με την περιβόητη αναβάθμιση του συστήματος των καμερών, όπως επίσης με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ταυτοπροσωπία (σημειωτέον, βρίσκονται εν αναμονή της εφαρμογής τους, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τέλη Μάρτη προς αρχές Απρίλη), κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν. Κυρίως, δεν πείθουν ούτε τους αρμόδιους στον ποδοσφαιρικό χώρο ότι μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την εξάλειψη του φόβου των επεισοδίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα συζητούνται και φέτος αναφορικά με τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, με τους ανθρώπους της διοργανώτριας ΕΠΟ να μη φαίνεται να διαθέτουν ξεκάθαρο πλάνο, ως συνέπεια και του φόβου για ενδεχόμενα επεισόδια. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ειπώθηκαν πρόσφατα από τους διοικούντες την Ομοσπονδία, ο τελικός για μία ακόμα χρονιά, περίπου δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή του, παραμένει «στον αέρα»: Με άγνωστη την έδρα του, το τι θα γίνει με την παρουσία φιλάθλων και όλα τα ενδεχόμενα να φαντάζουν ανοιχτά, ακόμα κι αυτό του να γίνει ο αγώνας κεκλεισμένων των θυρών.


Μπ. Τσ.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ
Η ώρα του Τεντόγλου στη Γλασκόβη

Η προσπάθεια του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος να υπερασπιστεί τον τίτλο του στη διοργάνωση δεσπόζει στις ελληνικές συμμετοχές του Σαββατοκύριακου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στη Γλασκόβη. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα, και κάτοχος των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τίτλων ανοιχτού και κλειστού στίβου σε αυτό, αγωνίζεται στον τελικό το Σάββατο 2/3 (12.00 - ΕΡΤ3) με στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα από την προηγούμενη διοργάνωση, το 2022 στο Βελιγράδι. Στις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές του διημέρου ξεχωρίζουν η προσπάθεια της Κατερίνας Στεφανίδη και του Εμμανουήλ Καραλή να βρεθούν στο βάθρο του επί κοντώ, ενώ τη διάκριση κυνηγούν επίσης οι Κώστας Δουβαλίδης και Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 60 μ. εμπόδια, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 60 μ. και ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν.

Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ3, Σάββατο 2/3 και Κυριακή 3/3 12.00 - 15.00 και 21.00 - 00.00.

SUPER LEAGUE
Φινάλε με ρευστό σκηνικό σε κορυφή και «ουρά»

Με τα πράγματα να παραμένουν ανοιχτά τόσο στα ψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας όσο και στη μάχη της «ουράς», πέφτει η αυλαία της κανονικής περιόδου της Super League με τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής. Η κατάσταση είναι ρευστή τόσο σε ό,τι αφορά την 1η θέση, την οποία διεκδικούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όσο και για τις άλλες τελικές θέσεις της πρώτης τετράδας μεταξύ των έξι ομάδων που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ. Οι ισορροπίες είναι όμως λεπτές και σε ό,τι έχει να κάνει με τη μάχη που θα γίνει στα πλέι άουτ (θέσεις 7-14) για την παραμονή στην κατηγορία, με μια σειρά ομάδες να βρίσκονται σε σχετικά πιο δύσκολη θέση.

Στο πρόγραμμα της αγωνιστικής ξεχωρίζουν οι δύσκολες εκτός έδρας αποστολές των τριών εκ των τεσσάρων βασικών διεκδικητών του τίτλου, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται εντός έδρας και έχει τον πρώτο λόγο. Στη μάχη της σωτηρίας το ενδιαφέρον μοιράζεται στις αναμετρήσεις σε Κηφισιά και Γιάννενα.

Καθώς αυτή είναι η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, όλα τα ματς διεξάγονται ταυτόχρονα, την Κυριακή 3/3 με ώρα έναρξης 19.30, και είναι τα εξής:

Αρης - ΑΕΚ (Novasports Prime), Κηφισιά - Παναιτωλικός (Cosmote Sport 5), ΟΦΗ - Παναθηναϊκός (Cosmote Sport 3), Ολυμπιακός - Βόλος (Cosmote Sport 4), Πανσερραϊκός - Αστέρας Τρίπολης (Novasports 4), ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος (Novasports 2), Λαμία - ΠΑΟΚ (Cosmote Sport 2).

BASKET LEAGUE
Κομβικές κόντρες σε Πάτρα και Πυλαία

Με τις δύο καθοριστικές αναμετρήσεις σε Πάτρα και Πυλαία, ανάμεσα σε ομάδες που επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στις θέσεις της πρώτης εξάδας ενόψει των πλέι οφ, να ξεχωρίζουν από πλευράς ενδιαφέροντος, το πρωτάθλημα της Basket League επιστρέφει στη δράση, μετά την 20ήμερη διακοπή, με τη 19η αγωνιστική. Προμηθέας και Αρης συγκρούονται στην Πάτρα με έπαθλο την είσοδο στην πρώτη τετράδα, ενώ κρίσιμη για μια θέση στην πρώτη οκτάδα και στα πλέι οφ είναι η αναμέτρηση των δύο «Δικεφάλων», ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά:

Σάββατο 2/3: Προμηθέας Πάτρας - Αρης (16.45 - ΕΡΤ3), Λαύριο - Καρδίτσα (18.00 - ΕΡΤ Sports), ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (18.45 - ΕΡΤ3)

Κυριακή 3/3: Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου (17.15 - ΕΡΤ3)

Δευτέρα 4/3: Μαρούσι - Απόλλων Πάτρας (17.15 - ΕΡΤ3), Περιστέρι - Ολυμπιακός (20.15 - ΕΡΤ3)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ