ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας

Παρέμβαση του Σωτ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά όσων έχουν κοπεί, στήριξη των εργαζομένων με σύγχρονα μέσα για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ανέδειξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η αναφορά έγινε με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με στάση εργασίας, την προηγούμενη βδομάδα και την κλιμάκωσή τους με τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 28/2.

Ο Σωτ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι και στην πρόσφατη Συνέλευση της ΕΝΠΕ, ελάχιστα έως τίποτα ακούστηκαν για το «νούμερο ένα» ζήτημα των Περιφερειών. Και γι' αυτό έχουν ευθύνη τόσο η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΕΝΠΕ και ο Απ. Τζιτζικώστας που μόλις ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του εκεί, όπως και άλλοι συνδυασμοί.

Ανέδειξε ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι οριακή, καθώς «δεν πάει άλλο» με το ζήτημα της υποστελέχωσης, από τις τεχνικές υπηρεσίες μέχρι τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τις μεταφορές μαθητών και από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τις Διευθύνσεις Υγείας, τονίζοντας ότι τα κενά είναι τεράστια ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες εκτός Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε ότι η τραγική υποστελέχωση και η απαξίωση των υπηρεσιών αξιοποιούνται για ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων με στόχο να διεισδύουν οι εργολάβοι και να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως: Η εκ των υστέρων καταβολή των εξόδων για τη νομική υποστήριξη των υπαλλήλων, που τους οδηγεί στο να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσιακές υποθέσεις. Η συνέχιση αδιαφανών διαδικασιών αναθέσεων σε θέσεις ευθύνης.

Τόνισε τις πολιτικές ευθύνες περιφερειακών συνδυασμών και διοικήσεων που αποτελούνται από στελέχη κομμάτων τα οποία στηρίζουν τις κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων που οξύνουν τα προβλήματα για τον λαό.

Οπως είπε, «έχουν ευθύνη οι περιφερειακές αρχές, μαζί και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γιατί ποτέ δεν διεκδίκησαν αγωνιστικά λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Ποτέ δεν ασκήθηκε ουσιαστική πίεση στο κεντρικό κράτος.

Υπάρχει ευθύνη όμως και γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και άλλες δυνάμεις συμφωνούν στη μετατροπή των υπηρεσιών σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς διοχέτευσης χρήματος σε εργολάβους και προμηθευτές, που αναλαμβάνουν ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες, από τη λειτουργία των κτιρίων, μέχρι τους καθαρισμούς ρεμάτων, τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων κ.λπ.».

Τόνισε δε ότι η μόνη επιλογή για να βελτιωθεί η κατάσταση για τη λαϊκή πλειοψηφία και για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες είναι ο δρόμος του αγώνα στην προοπτική των μεγάλων ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και όχι φυσικά η αναμονή από κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές ότι δήθεν θα λύσουν προβλήματα που οι ίδιες προκαλούν με την πολιτική τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ

Μεγάλη ιστορική, πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση τιμής στη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεματικές ομιλίες από στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι. Για πρώτη φορά θα αναδειχθούν πτυχές της Ιστορίας του ΔΣΕ στην περιοχή, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε αρχειακό υλικό.

Η 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ έδρασε στην περιοχή Βιτσίου, Σινιάτσικου και Μπούρινου. Συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1948, ως μέρος της 11ης Μεραρχίας, κατά την αναδιοργάνωση του ΔΣΕ μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή. Η 18η Ταξιαρχία ανέλαβε κρίσιμες αποστολές στην περιοχή του Σινιάτσικου και του Μπούρινου, την περίοδο του φθινοπώρου του 1948. Εδωσε μεγάλες μάχες και μεταξύ άλλων κατάφερε να καταλάβει την Πτολεμαΐδα, την Εράτυρα, τη Σιάτιστα, συντρίβοντας μεγάλες ομάδες του εχθρού.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες και στους απογόνους όλων των ηρώων της ΕΑΜικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. «Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης ιστορίας, για να μάθει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της.

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Φωτεινή Κοκκώνη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης, για την απώλεια της μητέρας της, Αναστασίας.

«Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο» στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο», του Στέφανου Λουκά, διοργανώνουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 4 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο «WE». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας, θα γίνουν παρεμβάσεις από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά τη συμμετοχή των γυναικών στην Αντίσταση και στον ΔΣΕ

Εκδήλωση - γλέντι, τιμώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 10 Μάρτη, στη 1.30 μ.μ. στην Ανω Πόλη (Ουζοθεραπευτήριο 47, Λόντου 63 & Γ. Ρούφου).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Γενική Συνέλευση το Σάββατο

Με κεντρικό σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση το Σάββατο 2 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20), προκειμένου να οργανώσει τη δράση του το επόμενο διάστημα.

Οικογενειακή τραγωδία στη Νίκαια

Νέα οικογενειακή τραγωδία, με δύο θύματα, σημειώθηκε την Παρασκευή στη Νίκαια. Ενας 64χρονος άντρας πυροβόλησε και σκότωσε τον 39χρονο γαμπρό του, και ύστερα αυτοκτόνησε. Το έγκλημα σημειώθηκε σε γκαράζ σπιτιού στην οδό Κυζίκου.

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς την Τρίτη 5 Μάρτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι). Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Για τις εξελίξεις με τον flyover και τις θέσεις του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην κατασκευή του flyover και την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ο λαός και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στους δρόμους, καθώς και για τις θέσεις του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος την Τετάρτη 6 Μάρτη στις 11 π.μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Κάλεσμα για ένα απόγευμα πολιτισμού στο Βασιλικό Θέατρο, την Κυριακή 10 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., με την παράσταση «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλερ, απευθύνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Συκεών, Πανδημοκρατικός, Ανω Πόλης και Τούμπας (μέλη της ΟΓΕ) Θεσσαλονίκης. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχών μέχρι 8 Μάρτη: Σύλλογος Συκεών 6936764854 (Μαρία). Ομάδα Ανω Πόλης 6949605050 (Μαρία). Πανδημοκρατικός 6983058063 (Βιργινία). Σύλλογος Τούμπας 6947727778 (Πηγή).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυτό το Σάββατο «Τα κάτω πάνω» για όλη την οικογένεια

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα κάτω πάνω» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Μάρτη στις 11.30 π.μ. στο Πολυλειτουργικό Κέντρο - «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης» στο Κορδελιό.

Συντελεστές: Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρύσα Κοτταράκου. Ενορχήστρωση και πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος. Πιάνο: Γιάννης Λουπάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Κοτταράκου και Βασίλης Χατζηδημητράκης.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ