ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών

Eurokinissi

Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (βλέπε και δίπλα θέμα).

Για το ζήτημα αυτό παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Οπως σημειώνουν οι παραλήπτες, η ευρωβουλευτής κατείχε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, έχοντας συγκροτήσει μάλιστα mailing list με την επωνυμία "Απόδημοι", χωρίς οι ίδιοι ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η ευρωβουλευτής, παρά τους εκ των υστέρων απαράδεκτους ισχυρισμούς της.

Ακόμη περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το e-mail στάλθηκε σε Ελληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Μάλιστα, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιον τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τις εξής Ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Σχετικά με τις καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι παραχωρήσει ή να έχουν συγκαταθέσει στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου, η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές;

-- Σχετικά με το ότι η παραπάνω υπόθεση τεκμηριώνει ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) όπως και ο πρόσφατος Κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντίθετα δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουν μία κερδοφόρα αγορά δεδομένων, όπως και τη νομιμοποίηση της μαζικής συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασής τους, μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μηχανισμών, επιχειρηματικών ομίλων, προς εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση;».

Ερώτηση του ΚΚΕ και στον υπουργό Εσωτερικών

Ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Γ. Δελής, Μ. Κομνηνάκα, Β. Μεταξάς. Σε αυτή σημειώνουν:

«Τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα έχει δημιουργήσει η διαρροή προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις προηγούμενες εκλογές.

Η διαρροή αυτή αποκαλύφθηκε από πλήθος καταγγελιών των ίδιων των Ελλήνων του εξωτερικού, που έλαβαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για "διευθύνσεις" ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), που οι απόδημοι αξιοποίησαν μόνο για την εγγραφή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες του υπουργείου Εσωτερικών, συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν αυτές να ήταν γνωστές σε τρίτους.

Επιπλέον, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο, γεγονός που παραπέμπει σε κάποιου είδους συντονισμού μεταξύ των δύο μηνυμάτων.

Είναι προφανές ότι προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν.

Ολα τα παραπάνω, εκτός των σοβαρών πολιτικών και νομικών προεκτάσεων που έχουν, επιβεβαιώνουν και τους μεγάλους κινδύνους που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ΚΚΕ για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, την οποία στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο που η επιστολική ψήφος (υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού), κατά την ταυτοποίηση, παραλαβή, αποστολή των σχετικών φακέλων, θα διεκπεραιώνεται από ιδιωτικές εταιρείες ταχυδρομείων - ταχυμεταφορών, οι οποίες θα έχουν στην κατοχή τους προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων».

Και με βάση τα παραπάνω ρωτάνε τον υπουργό:

«-- Προτίθεται να αναλάβει τις προφανείς - τουλάχιστον πολιτικές - ευθύνες που υπάρχουν για τη μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

-- Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών διαρροής των προσωπικών δεδομένων και για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

-- Τι μέτρα θα πάρει για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού και για να προστατευτεί - όσο αυτό είναι δυνατό - η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα από αντίστοιχες διαρροές προσωπικών δεδομένων».

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
Η ... μεταρρύθμιση - τομή είναι ο ορισμός της διαβλητότητας

Φέιγ βολάν στα χέρια ευρωβουλευτή της ΝΔ τα στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού

Δεν χρειάστηκε καν εκλογική διαδικασία για να δοκιμαστεί και να επιβεβαιωθεί η διαβλητότητα της επιστολικής ψήφου, που με διθυράμβους περί ιστορικής τομής πέρασε απ' τη Βουλή προ ολίγων εβδομάδων με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς τα στοιχεία επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού βρέθηκαν στα χέρια της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα της ευρωβουλευτή της, Αννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τα αξιοποίησε για την προεκλογική της εκστρατεία.

Οπως καταγγέλλουν απόδημοι, η ευρωβουλευτής κατείχε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, ορισμένες μάλιστα ενώ μόλις είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα, καθώς «τρέχει» η προθεσμία για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου, έχοντας συγκροτήσει μάλιστα mailing list με την επωνυμία «Απόδημοι», χωρίς οι ίδιοι ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που διατηρεί το γραφείο της, όπως έσπευσε να ισχυριστεί για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Για το θέμα χτες διέταξε έρευνα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Ελληνες ενόψει των ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

ΝΔ: «Δεν υπάρχει ζήτημα»!

Πιασμένη «με τη γίδα στην πλάτη», αμήχανη στήριξη στην ευρωβουλευτή της παρέχει η κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε στην απάντηση του ΥΠΕΣ, ότι δηλαδή το υπουργείο δεν παρέχει email σε υποψηφίους ή κόμματα και υποστήριξε: «Αρα δεν υπάρχει ζήτημα». Ο Π. Μαρινάκης παρέπεμψε επίσης στην έρευνα που διετάχθη από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και στις δηλώσεις της ίδιας της Α. Ασημακοπούλου.

Στο διευκρινιστικό ερώτημα εάν οι εξηγήσεις που έδωσε η ευρωβουλευτής είναι επαρκείς, καθώς και εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «η ευρωβουλευτής δίνει τις δικές της απαντήσεις (...) H ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών θα γίνει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Σε κάθε περίπτωση, υπερασπίστηκε τη διάτρητη διαδικασία, λέγοντας πως «είναι μία ιστορική τομή που διευκολύνει και τους Ελληνες εξωτερικού και τους εντός Ελλάδος εκλογείς. Αυτό το ζήτημα που συζητάμε δεν έχει σχέση με το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου. Είναι κρίμα στην ανάγκη κάποιων για αντιπολίτευση να προσπαθούν να πυρπολήσουν μία κορυφαία διαδικασία που ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα και τα πιο αυστηρά φίλτρα»!

Υποκρισίας το ανάγνωσμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, στα κάγκελα ανέβηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση διαρροής των στοιχείων επικοινωνίας αποδήμων, παρότι κατά τη συζήτηση της επιστολικής ψήφου στη Βουλή όχι μόνο έβαλαν πλάτη στη νομιμοποίησή της στον λαό, αλλά πλειοδότησαν ζητώντας να γίνει και ηλεκτρονική εκτός από επιστολική. Η υπερψήφισή της από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θεωρούνταν παραπάνω από βέβαιη, όπως είχαν δηλώσει και στην επιτροπή της Βουλής, και μόνο ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης που την τελευταία στιγμή με τροπολογία επιχείρησε την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές, τους οδήγησε να υπαναχωρήσουν για «τα μάτια του κόσμου»...

Οι καθ' έξιν «πεφτοσυννεφάκηδες» του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Επίκαιρη Ερώτηση προς την Νίκη Κεραμέως για τις καταγγελίες, ενώ και αυτοί του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν την υπουργό Εσωτερικών να δώσει απαντήσεις.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Καλέσματος για τις ευρωεκλογές

Την Κυριακή 10 Μάρτη στο ΣΕΦ, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές», στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ