ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
«Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση - Τι έχουμε ανάγκη σήμερα;»

Αποσπάσματα από τη νέα έκδοση της ΚΝΕ για την Κατάρτιση

«Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση - Τι έχουμε ανάγκη σήμερα;» είναι ο τίτλος της νέας έκδοσης της ΚΝΕ, που απευθύνεται στους σπουδαστές και αποφοίτους της Κατάρτισης και φιλοδοξεί να αναδείξει τι φταίει για την κατάσταση στις σχολές, πώς και σε ποια κατεύθυνση αυτή μπορεί να αλλάξει.

Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκδοση: «Στην κοινωνία που ζούμε, όλα αυτά που φαίνονται τόσο παράλογα σε εμάς και μας θυμώνουν παρουσιάζονται ως "κοινή λογική"», όπως η συνεχής τρεχάλα δουλειά - σχολή, οι ελλιπείς υποδομές και εξοπλισμός, η πρακτική χωρίς εποπτεία, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι επί πληρωμή εξετάσεις πιστοποίησης μετά το πτυχίο κ.λπ.

Γιατί το παράλογο γίνεται κανονικότητα

«Το παράλογο των χιλιάδων ωρών απλήρωτης πρακτικής για χιλιάδες σπουδαστές είναι η "λογική" επιλογή για τους επιχειρηματίες, αφού έτσι κέρδισαν εκατομμύρια από την τζάμπα εργασία μας», σημειώνεται, ως ένα παράδειγμα του παραλογισμού που εμφανίζεται ως «λογική». Εξηγώντας γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, αναφέρεται:

«Ζούμε σε ένα σύστημα που κινείται με βάση το μέγιστο δυνατό κέρδος για τους λίγους. Ολα είναι εμπορεύματα! Παράγονται, πουλιούνται και αγοράζονται γι' αυτόν τον σκοπό. Το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητά μας για εργασία! Στόχος τους είναι να πωληθεί όσο το δυνατόν φτηνότερα και γρηγορότερα! Αυτόν τον ρόλο δίνουν και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. (...)

Αυτοί που κάνουν κουμάντο σε αυτήν την οικονομία, οι επιχειρηματίες - καπιταλιστές, θεωρούν τον δρόμο των εφήμερων δεξιοτήτων το βασικό εργαλείο που θα τους εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό για τη δουλειά που τους χρειάζεται. Στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα χρειάζεται άλλες δεξιότητες, ανάλογα με τη νέα θέση εργασίας ή με το πέρασμα του χρόνου. Θα επαναπροσλαμβάνεται στην ίδια ή σε άλλη επιχείρηση, με τον μισθό και τα ανύπαρκτα δικαιώματα του νεοπροσλαμβανόμενου».

Αναφορικά με το αφήγημα ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση δεν συνδέεται επαρκώς με την οικονομία, στην έκδοση σημειώνεται ότι η ανεργία στους αποφοίτους των ΙΕΚ ανέρχεται στο 42% και το 59% των αποφοίτων δουλεύουν σε άσχετο αντικείμενο από αυτό που σπούδασαν. «Η ίδια η λειτουργία της οικονομίας της αγοράς είναι λοιπόν αυτή που δημιουργεί την ανεργία των σπουδαστών και δεν ευθύνονται οι ίδιοι», τονίζεται.

Πραγματικές ανάγκες που το σύστημα τις βλέπει ως κόστος

Οσο για την πρακτική άσκηση, επισημαίνεται ότι «τα βιώματα χιλιάδων σπουδαστών από όλη αυτήν τη διαδικασία είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μέσα από την πρακτική μάς προετοιμάζουν για να αποδεχτούμε την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ είναι αποκαλυπτικά: 60% των ασκούμενων δεν έλαβαν κάποια αποζημίωση, 53% όσων έλαβαν αποζημίωση θεωρεί ότι αυτή δεν επαρκεί για την κάλυψη του βασικού κόστους διαβίωσης (πηγή: Εκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάιος 2023)».

Η ΚΝΕ δέχεται ότι η πρακτική είναι χρήσιμη, μπορείς πραγματικά να μάθεις από αυτή, όπως γίνεται σήμερα όμως δεν προσφέρει ό,τι θα μπορούσε: Εκπαιδευτής στον χώρο εργασίας δεν υπάρχει, με πρώτη και κύρια ευθύνη του κράτους, που δεν έχει εποπτεία πάνω στην πρακτική, και σε πολλές περιπτώσεις οι σπουδαστές εργάζονται στην πρακτική σε άσχετα αντικείμενα από αυτά που σπούδασαν, καλύπτοντας ό,τι κενά έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. «Τελικά αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που ουσιαστικά εξασφαλίζουν τζάμπα πρακτικάριους - εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση!».

Σε αυτά η ΚΝΕ αντιπαραθέτει μερικά από τα φυσιολογικά αιτήματα που ο παράλογος αυτός κόσμος αρνείται να πραγματοποιήσει, καθώς τα θεωρεί «περιττά έξοδα»:

  • «Τα δισεκατομμύρια των φόρων που πληρώνουμε κάθε χρόνο οι γονείς μας και εμείς να δίνονται στις σχολές μας για σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να μη γίνονται παχυλές επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που έτσι κι αλλιώς φοροαπαλλάσσονται.
  • Να υπάρχουν σύγχρονες και ξεχωριστές κτιριακές δομές για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Να μη συστεγάζονται σε μια σειρά ετοιμόρροπων σχολείων, όπως σήμερα.
  • Να υπάρχουν καθηγητές και όλο το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό.
  • Να υπάρχουν εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, αντίστοιχο με αυτό που συναντά κανείς στους χώρους δουλειάς, και να μην είναι τα "μουσεία" που είναι σήμερα.
  • Η πρακτική να πληρώνεται κανονικά, με πλήρη ένσημα και ασφάλιση.
  • Η απόκτηση του πτυχίου να εξασφαλίζει το δικαίωμα στο επάγγελμα.
  • Να υπάρχουν ακόμα και εστίες στις μεγάλες πόλεις όπου συγκεντρώνεται μεγάλος πληθυσμός σπουδαστών από την επαρχία».
Πώς βλέπει η ΚΝΕ την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Και συνεχίζει η έκδοση: «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μάθουμε και να εξασκήσουμε το επάγγελμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε, με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, να γνωρίσουμε τη θεωρία και τις αρχές λειτουργίας των τεχνολογικών εφαρμογών στην ειδικότητα που σπουδάζουμε, με ενιαίο και αναβαθμισμένο περιεχόμενο.

Μπορούμε να μαθαίνουμε για το σύνολο της τεχνολογίας, των εξελίξεων, ολοκληρωμένα το επάγγελμά μας, και όχι μόνο ό,τι χρειάζεται κάθε επιχείρηση για να μας εκμεταλλεύεται.

Με έναν τύπο επαγγελματικής σχολής ανά ειδικότητα, που θα ακολουθεί την ενιαία - ολόπλευρη 12χρονη μόρφωση όλων των νέων, και όχι με σχολές πολλών διαφορετικών ταχυτήτων.

Με εξασφαλισμένη εργασία μετά το τέλος των σπουδών, με πτυχίο που να συνδέεται ουσιαστικά με αυτήν. Το πτυχίο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση πρέπει να είναι η κατάληξη σπουδών που θα είναι αναβαθμισμένες, και γι' αυτό θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος, χωρίς εμπόδια, πιστοποιήσεις και επιπλέον φίλτρα. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαιότητα η παρακολούθηση των νέων εξελίξεων σε κάθε αντικείμενο ή της επιμόρφωσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνεται με οργανωμένο τρόπο σε δημόσιες δομές και δωρεάν.

Ο άνθρωπος εξελίσσει την επιστήμη, την τεχνολογία, γίνεται πιο καινοτόμος, πιο εφευρετικός. Μπορεί με αυτά τα "όπλα" να αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας, να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής, αν φύγει από τη μέση το κέρδος των λίγων».

Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι στη σοσιαλιστική κοινωνία αναγνωρίζονται η ανάγκη και η χρησιμότητα να υπάρχουν στην κοινωνία εργαζόμενοι με στέρεη και ολόπλευρη γνώση, με βάσεις για να τα βγάλουν πέρα σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, που θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της τεχνικής και να κατανοήσουν βαθύτερα την επιστήμη που ενσωματώνεται στο κάθε αντικείμενο εφαρμογής, με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε αυτήν την κοινωνία δεν ψάχνουμε για δουλειά! Η απόκτηση του πτυχίου εξασφαλίζει το δικαίωμα στο επάγγελμα και την ένταξη του αποφοίτου στην παραγωγική διαδικασία μέσω του κεντρικού σχεδιασμού. Πριν τελειώσει τη σχολή ο κάθε νέος και νέα θα ξέρει πού θα βρει δουλειά και θα έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην εργασία. Καθένας θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα, με βάση τα ενδιαφέροντά του, τι θα σπουδάσει, χωρίς να σκέφτεται αν αυτό τον κάνει πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις, αν θα έχει «αντίκρισμα». Ετσι, με τη συμμετοχή στις επαγγελματικές σχολές ολοκληρώνεται η επαγγελματική ειδίκευση για εκείνες τις δραστηριότητες που δεν απαιτούν ανώτατη επιστημονική ειδίκευση, δηλαδή πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές, και η απόκτηση του πτυχίου θα είναι αρκετή για εργασία.

Στο ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε;», η ΚΝΕ απαντά: «Μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την κοινωνία των αναγκών μας! Μια διαφορετική ζωή δεν είναι ουτοπία. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Τώρα είναι η ώρα με τους αγώνες, τις διεκδικήσεις μας να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές! Αυτή είναι η δική μας απάντηση!». Και η έκδοση καταλήγει σε κάλεσμα συσπείρωση στους Συλλόγους και στις Επιτροπές Αγώνα των σχολών που υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις ή Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για όλα όσα οι σπουδαστές δικαιούνται αλλά τους τα στερούν, για το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουμε όπως επιτάσσει η εποχή μας!


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο η παρουσίαση της έκδοσης

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ

εΕκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης της ΚΝΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση και εατάρτιση διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας - Κατάρτισης της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110, πλησίον σταθμό ΗΣΑΠ «Βικτώρια»).

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις καθηγητών από τους χώρους της κατάρτισης.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μπροστά στην εκδήλωση οργανώνουν σειρά περιοδειών αυτές τις μέρες σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΑΕΚ, πρώην ΙΕΚ) της Αττικής. Ετσι σήμερα περιοδεία θα γίνει στις ΣΑΕΚ Αμπελοκήπων, Κορυδαλλού και στη ΣΑΕΚ Πειραιά - ΣΚΥΠ, αύριο Πέμπτη στις ΣΑΕΚ Δάφνης - Υμηττού, Ζωγράφου και Νίκαιας και την Παρασκευή 8/3 στη ΣΑΕΚ Μεταξουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ