ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζεται η εξόντωση του λαού στη Γάζα

Στην πιο δύσκολη κατάσταση τα μικρά παιδιά, που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της γενοκτονίας από τον ισραηλινό στρατό

Ο Παλαιστινιακός λαός ματώνει καθημερινά

Copyright 2024 The Associated

Ο Παλαιστινιακός λαός ματώνει καθημερινά
Οι ασταμάτητες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κεντρική και νότια Γάζα αυξάνουν καθημερινά τα θύματα και τα δεινά του αποκλεισμένου πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων αμάχων της περιοχής, που παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι στις ασταμάτητες βόμβες και στον λιμό λόγω έλλειψης τροφής και νερού.

Μέχρι χτες, 151η μέρα του πολέμου, ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε συνολικά τον θάνατο τουλάχιστον 30.631 Παλαιστινίων (στην πλειοψηφία τους γυναικών, παιδιών και εφήβων) και τον τραυματισμό άλλων 72.043. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 97 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 17 παιδιά σε σπίτια της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, και τραυματίστηκαν άλλοι 123.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανέλαβε ότι ο υποσιτισμός στη βόρεια Γάζα «είναι ιδιαίτερα δριμύς» και ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά «ακραία». Ο Ρ. Πέπερκορν, που εκπροσωπεί τον ΠΟΥ σε Γάζα και Δυτική Οχθη, τόνισε ότι ήδη από τον περασμένο Γενάρη ένα στα έξι παιδιά έως 2 ετών ήταν σοβαρά υποσιτισμένα εκεί και ότι σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή.

Ανέφερε επίσης ότι περίπου 8.000 ασθενείς, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι θύματα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν ανάγκη μεταφοράς για να λάβουν κατάλληλη περίθαλψη εκτός της Λωρίδας. Εξέφρασε δε την απογοήτευσή του για το ότι από τον Οκτώβρη μόνο 2.293 ασθενείς μπόρεσαν να μεταφερθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα. «Με βάση τις εκτιμήσεις μας, 8.000 κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μεταφερθούν εκτός Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ από τα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ιερουσαλήμ. Οπως τόνισε, από τους 8.000 περίπου οι 6.000 είναι θύματα πολέμου, πολυτραυματίες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι. Οι άλλοι 2.000 είναι ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται στη Γάζα, όπου το σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Η εξαχρείωση της ισραηλινής βαρβαρότητας: Γυναίκες στρατιώτες καμαρώνουν στην κατεστραμμένη Γάζα των χιλιάδων νεκρών...

Copyright 2024 The Associated

Η εξαχρείωση της ισραηλινής βαρβαρότητας: Γυναίκες στρατιώτες καμαρώνουν στην κατεστραμμένη Γάζα των χιλιάδων νεκρών...
Πριν την έναρξη της ισραηλινής εισβολής 50 έως 100 ασθενείς μεταφέρονταν ημερησίως από τη Γάζα προς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τη Δυτική Οχθη, οι μισοί απ' αυτούς καρκινοπαθείς.

Από τα 36 νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα των 2,4 εκατ. κατοίκων 23 δεν λειτουργούν πλέον και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν σε διάφορους βαθμούς, λόγω των ελλείψεων και των ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο λιμός εξουθενώνει τα παιδιά

Παράλληλα, εκπρόσωπος της UNICEF στη Μέση Ανατολή, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», επεσήμανε ότι τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα από τον πόλεμο στη Γάζα. Ζήτησε «επείγουσα διεθνή δράση», τονίζοντας πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δοκιμασία για την ανθρώπινη συνείδηση». Η έλλειψη βοήθειας ειδικά στον βορρά επιδεινώνει την υγεία και τη ζωή των παιδιών, είπε ο ίδιος.

Στο φόντο των δηλώσεων αυτών το πρακτορείο «Reuters» μετέδιδε εικόνες υποσιτισμένων μικρών παιδιών, με βαθουλωμένα μάγουλα και μάτια από την πείνα, στο Κέντρο Υγείας «Αλ Αουντα» της νότιας πόλης Ράφα, τονίζοντας ότι τα κοκαλιάρικα ποδαράκια τους ήταν αδυνατισμένα σαν λεπτά κλαδάκια. Πέρα από την ακραία πείνα, υπάρχουν παιδάκια που έχουν το μισό από το κανονικό βάρος για την ηλικία τους και υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, ενώ τη Δευτέρα εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα είχε ανακοινώσει τον θάνατο τουλάχιστον 16 παιδιών από πείνα.

Ασχημη είναι και η κατάσταση πολλών νεογέννητων βρεφών, καθώς οι πεινασμένες μητέρες τους αδυνατούν να τα θηλάσουν, ενώ το βρεφικό γάλα σε σκόνη είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Γι' αυτήν τη δραματική κατάσταση υπεύθυνες είναι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, που εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας να περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο και να εισέλθει στη Γάζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φλεβάρη πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας μόλις 97 φορτηγά, από 150 τον Γενάρη και από 500 που υποτίθεται ότι ήταν ο αρχικός στόχος.

Στο φόντο του εντεινόμενου λιμού, ΗΠΑ, Γαλλία και Αίγυπτος με τη βοήθεια της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη στήριξή τους στο κράτος - δολοφόνο, συμμετέχοντας στον συντονισμό ρίψεων 29 πακέτων βοήθειας στους αποκλεισμένους κατοίκους της βόρειας Γάζας. Επίσης, χτες το απόγευμα το «Al Jazeera» μετέδωσε ότι αναχώρησε από το Βέλγιο για τη Γάζα μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό να συμμετάσχει στις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους.

Αμφιλεγόμενη έκθεση του ΟΗΕ για «σεξουαλική βία» από τη Χαμάς

Στο φόντο της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης έρευνας ειδικών του ΟΗΕ, με επικεφαλής την Πραμίλα Πάτεν, σε σχέση με τις κατηγορίες του Ισραήλ για διάπραξη σεξουαλικών επιθέσεων από τους μαχητές της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών πολιτών.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα διάπραξης «βιασμών και σεξουαλικής βίας» από μαχητές της Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, μολονότι τα μέλη της ομάδας αυτής δεν κατάφεραν να συναντήσουν ούτε μία γυναίκα θύμα σεξουαλικής βίας!

Οπως υποστήριξαν, βάσισαν τις ...«σαφείς και πειστικές πληροφορίες» που συνέλλεξαν ακούγοντας «αυτόπτες μάρτυρες» ή επιζώντες της επίθεσης της Χαμάς. Η ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι η σεξουαλική βία «ίσως συνεχίζεται ακόμα», προκαλώντας την ικανοποίηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «οριστική αναγνώριση των σεξουαλικών εγκλημάτων της Χαμάς». Εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ έσπευσε μάλιστα να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική ομάδα» και να τις επιβάλει «διεθνείς κυρώσεις».

Η αμφιλεγόμενη έκθεση της Πάτεν καταδικάστηκε δριμύτατα από την ίδια τη Χαμάς, που τη διέψευσε, τονίζοντας πως γράφτηκε μετά τις «αποτυχημένες σιωνιστικές προσπάθειες» να αποδειχθούν οι ψευδείς κατηγορίες, που εν τέλει «επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αβάσιμες».

«Παρά τον ισχυρισμό της Πάτεν και τις ψευδείς κατηγορίες κατά των μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης, η έκθεσή της δεν τεκμηριώνει καμία κατάθεση από αυτούς που εκείνη αποκαλεί θύματα αυτών των υποθέσεων, αλλά μάλλον βάσισε την έκθεσή της σε ισραηλινά ιδρύματα, στρατιώτες και μάρτυρες που επιλέχθηκαν από τις κατοχικές αρχές», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Τονίζεται ακόμα ότι σκοπός της έκθεσης της Πάτεν ήταν η «δαιμονοποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης» και η συγκάλυψη άλλης έκθεσης εισηγητών του ΟΗΕ για τα φρικτά εγκλήματα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός, ειδικά εναντίον Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών.

Καταγγελίες της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δυτική Οχθη

Σοβαρές καταγγελίες έκανε χτες η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, επισημαίνοντας 427 παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος αποστολών της οργάνωσης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτώβρη. Η Ερυθρά Ημισέληνος θύμισε ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη στη Δυτική Οχθη επιβάλλεται να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει ή να επιτίθεται σε ανθρωπιστικές αποστολές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το ίδιο 24ωρο η αραβική εφημερίδα «The New Arab» μετέδωσε ότι σε συναγωγές Εβραίων σε ΗΠΑ και Καναδά προωθούνται οι αγοραπωλησίες κατεχόμενης παλαιστινιακής γης της Δυτικής Οχθης, από εποίκους που δεν έχουν κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Η εφημερίδα αναφέρει περιπτώσεις πώλησης παλαιστινιακής κατεχόμενης γης σε συναγωγές του Τορόντο, του Νιου Τζέρσεϊ, του Μόντρεαλ και της Νέας Υόρκης, παρότι η όλη διαδικασία είναι αντίθετη με το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε Καναδά και ΗΠΑ.

Καταστροφές καλλιεργειών και ελαιοδέντρων

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατοχής εισέβαλαν χτες το πρωί στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, στη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Οχθης, με στόχο τη σύλληψη του Παλαιστίνιου Μουχάμαντ Τουντζί, ο οποίος φέρεται ως διοικητής και ιδρυτής της «Ταξιαρχίας Μπαλάτα».

Επιπλέον, χτες νεαρός Παλαιστίνιος που φέρεται ότι επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι στη διασταύρωση Γιτζχάρ της βόρειας Δυτικής Οχθης τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά Ισραηλινών. Κατά το συμβάν φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ισραηλινός, που μεταφέρθηκε στο παρακείμενο Νοσοκομείο «Μπεϊλινσόν».

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ισοπέδωσαν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις Παλαιστινίων κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Τζουρ Χαντασάχ, ξεριζώνοντας πάνω από 400 ελαιόδεντρα και εκατοντάδες ρίζες αμπελιού στο χωριό Ουάντι Φουκίν, δυτικά της Βηθλεέμ. Παράλληλα, χτες το πρωί κατεδάφισαν το σπίτι του Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου Αμπντάλα Γιαχία Μασάντ στην πόλη Καφρντάν, δυτικά της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ακολούθησαν συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους.

Επιπλέον, συνέλαβαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιους σε Χεβρώνα, Ραμάλα, Καλκίγια, Ναμπλούς και Ιεριχώ, πέρα από τους 7.422 που έχουν συλλάβει από τις 7 Οκτώβρη σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Ισραηλινές μηνύσεις εναντίον πρακτορείων ειδήσεων

Χτες οι γονείς πέντε θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής «Supernova Festival» στις 7/10/2023 υπέβαλαν μήνυση σε βάρος των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων «Αssociated Press» και «Reuters», κατηγορώντας τα για ανάμειξη 5 φωτορεπόρτερ τους στα γεγονότα εκείνης της μέρας. Οι 5 οικογένειες, των Μάι Ναΐμ, Λοτάν Αμπίρ, Γκάι Γκάμπριελ, Σαλέβ Μαντμονί και Σάνι Λουκ, ζητούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 6,5 εκατ. δολαρίων για ψυχική οδύνη και άλλα δεινά που υπέφεραν μετά τις δολοφονίες των παιδιών τους.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Παρατείνονται τα παζάρια σε Κάιρο, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ

O Μπένι Γκαντς (δεξιά) στις επαφές του στις ΗΠΑ

Copyright 2024 The Associated

O Μπένι Γκαντς (δεξιά) στις επαφές του στις ΗΠΑ
Υπό τη συνεχή διπλωματική και πολιτική στήριξη και κάλυψη των ΗΠΑ εντείνονται οι πιέσεις σε διάφορα τραπέζια διαπραγμάτευσης σε Κάιρο, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ, κυρίως προς την πλευρά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αφήνοντας σχεδόν στο απυρόβλητο το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Χτες το μεσημέρι, μετά από μια σύντομη ολιγόωρη παύση, που φάνηκε να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, ανακοινώθηκε η συνέχιση των σκληρών παζαριών στο Κάιρο μεταξύ διαπραγματευτών της Χαμάς και Αιγυπτίων αξιωματούχων, οι οποίοι ανακοίνωσαν παράταση των συνομιλιών για τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έχουν στόχο μια προσωρινή εκεχειρία (πιθανής διάρκειας 6 εβδομάδων) και απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, παρά την πρόταση παράτασης του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε την Κυριακή (απόντων των Ισραηλινών που έβαλαν ως όρο την παράδοση λίστας με τους εν ζωή Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς), συγκλίνουσες πληροφορίες έδειχναν πως οι δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν.

Οι δηλώσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων μέσα στο περασμένο 24ωρο ήταν χαρακτηριστικές, δείχνοντας ότι ανεξαρτήτως κόμματος η δεσπόζουσα πολιτική στήριξη προς το Ισραήλ δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Bloomberg», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τους ηγέτες της Χαμάς να συμφωνήσουν με το σχέδιο εκεχειρίας που βρίσκεται στο τραπέζι. «Είναι επίσης επείγον, ανεξάρτητα από την εκεχειρία, να αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους εντός της Γάζας», πρόσθεσε μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που τα παιδιά των Παλαιστινίων πεθαίνουν από την πείνα ιδιαίτερα στην εντελώς αποκλεισμένη βόρεια Λωρίδα της Γάζας...

Για το ίδιο θέμα μίλησε αργότερα ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που επιστρέφοντας από σύντομες διακοπές στο Καμπ Ντέιβιντ υποστήριξε ότι «η εκεχειρία είναι στα χέρια της Χαμάς» και ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την προώθηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «θα γνωρίζουμε σε δύο μέρες» εάν η Χαμάς θα συμφωνήσει με την πρόταση συμφωνίας, προβλέποντας πως εάν δεν επιτευχθεί και συνεχιστούν οι συγκρούσεις κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, τότε «η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Θέση στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας πήρε για πρώτη φορά ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας με θέρμη το Ισραήλ, που το κάλεσε «να τελειώσει το πρόβλημα». Μιλώντας στο δίκτυο «Fox News» ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν αυτός Πρόεδρος δεν θα γινόταν «ποτέ» η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη. Υποστήριξε δε πως ό,τι έγινε οφείλεται στο ότι «δεν έχουν κανέναν σεβασμό για τον Μπάιντεν» και πως απεχθάνεται ό,τι διαδραματίζεται στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας πως εάν ήταν αυτός στο τιμόνι της εξουσίας «δεν θα γινόταν σύγκρουση».

Τι δηλώνουν στελέχη της Χαμάς

Ο Μπασίμ Ναΐμ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που βρίσκεται στο Κάιρο, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ανέφερε ότι η οργάνωσή του παρουσίασε τις προτάσεις για εκεχειρία και ότι αναμένουν την απάντηση των Ισραηλινών που εξακολουθούν να μποϊκοτάρουν τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης. «Ο Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών να τον πιέσουν για συμφωνία», είπε ο Ναΐμ.

Ισραηλινός αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ναΐμ στο ίδιο πρακτορείο απάντησε πως «το Ισραήλ κάνει κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία» και αναμένει «μια απάντηση από τη Χαμάς».

Νωρίτερα, πάντως, ο Ναΐμ και άλλα στελέχη της Χαμάς εξηγούσαν πως είναι δύσκολο να ικανοποιήσουν το αίτημα του Ισραήλ για λίστα με τα ονόματα των ζωντανών Ισραηλινών ομήρων επειδή οι τελευταίοι είναι διασκορπισμένοι σε πολλά και διαφορετικά μέρη και πως λόγω του πολέμου είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία. Ανέφεραν ότι θα είναι σε θέση να το πράξουν μόνο σε περίπτωση εκεχειρίας και αναστολής των συγκρούσεων.

Τη Δευτέρα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή με τους Ισραηλινούς για να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς την παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Τα παζάρια του Μπένι Γκαντς στην Ουάσιγκτον

Στο φόντο των σύνθετων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, συνεχίστηκαν παράλληλα παζάρια και στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, ο οποίος συμμετέχει στο μίνι ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου. Ο Γκαντς, που έφθασε στην Ουάσιγκτον δίχως τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, δίχως να βγει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Κάμαλα Χάρις, από την πλευρά της, ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Γκαντς ότι η ίδια και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν σταθερή θέση από την αρχή και ότι το Ισραήλ έχει αφενός δικαίωμα «να υπερασπιστεί τον εαυτό του», όμως «έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι αθώοι πολίτες». «Πρέπει να αυξήσουμε τη βοήθεια εκεί μέσα και να βγάλουμε έξω τους ομήρους (...) Αυτή παραμένει η θέση μας», είπε η Χάρις σε ανακοίνωσή της.

Ο Γκαντς συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, δίχως από αυτές τις συναντήσεις να ανακοινωθεί κάτι απτό.

Ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργότερα από το Γραφείο Τύπου του Μπένι Γκαντς, ανέφερε ότι επισήμανε στους Αμερικανούς αξιωματούχους πως το Ισραήλ είναι αφοσιωμένο να πετύχει τον στόχο εξολόθρευσης της Χαμάς αλλά και «εξεύρεσης τρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια» στους αμάχους της Γάζας δίχως να επωφεληθεί η Χαμάς. Τόνισε ιδιαίτερα πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν «όλοι οι στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα» με τρόπο που να καθιστά δυνατές «τη σταθερότητα και την ευημερία για όλη την περιοχή». Κατά την εφημερίδα «The Times of Israel», ο Γκαντς ζήτησε επίσης να υπάρξει ένας «διεθνής μηχανισμός» που θα διαχειριστεί την «επιχείρηση αρωγής» στη Γάζα, ο οποίος θα μπορούσε να προωθήσει και τις προσπάθειες για «εξομάλυνση σχέσεων με χώρες της περιοχής». Ωστόσο, σε δήλωση του Γραφείου Τύπου του Γκαντς που επικαλείται η εφημερίδα «Haaretz» τονίζεται ότι «επέμεινε για τη σημασία ίδρυσης μιας διεθνούς κυβέρνησης σε συνεργασία με χώρες της περιοχής ως μέρος προώθησης διαδικασίας ομαλοποίησης».

Στην Ουάσιγκτον πάντως αναμένεται αύριο, Πέμπτη 7 Μάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ο Φιντάν, που θα μείνει στην Ουάσιγκτον ως τις 8 Μάρτη, θα έχει στην ατζέντα συνομιλιών με Αμερικανούς αξιωματούχους και τις εξελίξεις στη Γάζα (βλέπε σχετικό θέμα σε προηγούμενη σελίδα).


ΛΙΒΑΝΟΣ - YEMENH
Διαπραγματεύσεις σε Βηρυτό και αντιπαράθεση στον Κόλπο του Αντεν

Ο απεσταλμένος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου στις συνομιλίες που είχε στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Ο απεσταλμένος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου στις συνομιλίες που είχε στον Λίβανο
Με κλιμάκωση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο απέναντι στη Χεζμπολάχ απείλησε χτες για μία ακόμη φορά ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, με αφορμή τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, που έχει παίξει κατά το παρελθόν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, μετέβη στο Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ επέμεινε πως το Ισραήλ είναι «αφοσιωμένο στις πολιτικές προσπάθειες» για μία συμφωνία με τον Λίβανο, αλλά «η επιθετικότητα της Χεμζπολάχ μας φέρνει κάθε μέρα πιο κοντά» σε απόφαση για «στρατιωτική δράση» στον Λίβανο.

Από την πλευρά του Εϊμος Χοκστάιν είπε πως θα πρέπει να βρεθεί μία διπλωματική λύση, για να τερματίσει πεντάμηνες εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ. «Μία διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος τερματισμού των εχθροπραξιών», είπε ο Χοκστάιν, σημειώνοντας πως εν προκειμένω δεν είναι αρκετή μία προσωρινή εκεχειρία αλλά μία διαρκής λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για μία εκεχειρία στη Γάζα, εξελίσσονται σκληρές διαπραγματεύσεις εδώ και καιρό μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ (και λιγότερο της Γαλλίας), με στόχο μία συμφωνία που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, μετά τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα στη Βηρυτό με τον Χοκστάιν, δήλωσε χτες πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Γάζα και νότιο Λίβανο, ζητώντας να καταβληθούν προσπάθειες στην κατεύθυνση «ειρηνικών λύσεων για την περιοχή». Πρόσθεσε ακόμη πως το Ισραήλ θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ειδικά αυτή που ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από εδάφη του Λιβάνου.

Ωρες μετά από αυτές τις αντιδράσεις, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, ξεκληρίζοντας μία τετραμελή οικογένεια στο χωριό Χούλα.

Οι πεντάμηνες εχθροπραξίες Λιβάνου - Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 303 Λιβανέζων (εκ των οποίων οι 53 είναι πολίτες και οι άλλοι μαχητές της Χεζμπολάχ) και τον θάνατο 10 Ισραηλινών στρατιωτικών και 7 αμάχων.

Στο Τζιμπουτί πήγε το ισραηλινό MSC SKY II

Προς το Τζιμπουτί κατευθύνθηκε χτες το ισραηλινό εμπορικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Sky II, που χτυπήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από πύραυλο των Χούθι της Υεμένης, 85 ναυτικά μίλια ΝΑ του Αντεν, με αποτέλεσμα μικρές υλικές ζημιές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, MSC, ανακοίνωσε πως ο πύραυλος προκάλεσε μικρή πυρκαγιά που σβήστηκε και πως δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του πληρώματος. «Το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του προς το Τζιμπουτί και θα φθάσει σήμερα για περαιτέρω εκτίμηση», ανέφερε χτες η εταιρεία.

Ωρες μετά την προχτεσινή επίθεση των Χούθι, ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Αντεν έπληξαν «σε νόμιμη άμυνα» δυο πυραύλους των Χούθι, θεωρώντας πως έθεταν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ» στην περιοχή.

Παράλληλα, χτες το πρωί η ισραηλινή αεροπορία κατέρριψε «ύποπτο drone» που εισήλθε από τη Συρία. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την πιθανή ταυτότητα εκείνων που ήταν πίσω από το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ