ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Νερό για την... τουριστική ανάπτυξη, όχι για τον λαό

Πολλά ανοιχτά ζητήματα ανέδειξαν οι επαφές της ΤΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο

Από τις συσκέψεις του βουλευτή του ΚΚΕ με τους φορείς της περιοχής
Από τις συσκέψεις του βουλευτή του ΚΚΕ με τους φορείς της περιοχής
Το οξυμένο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα της Κεφαλονιάς, απασχόλησε τις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με αντιπροσωπείες Τοπικών Συμβουλίων των δήμων Ληξουρίου και Σάμης, την περασμένη Κυριακή.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποίησε η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στο Ληξούρι, συμμετείχαν τα Τοπικά Συμβούλια του Ληξουρίου και της Κατωγής, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χαβριάτων, Αθέρα, Καμιναράτων και Δαμουλιανάτων, καθώς και κάτοικοι από τα Μονοπωλάτα και το Ρίφι. Στη Σάμη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας της κωμόπολης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καρυάς, Μεσοβουνίων, Νεοχωρίου, Μακριώτικων, Αγ. Ευφημίας και Κομιτάτων και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουλάτων.

Μελέτες στα... αζήτητα

Οπως επισημάνθηκε από τη συνάντηση στο Ληξούρι, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην υδροδότηση που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί, αν προχωρούσαν τα έργα κατασκευής δύο υδάτινων φραγμάτων στην περιοχή της Παλικής, που καθυστερούν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και των εκπροσώπων τους στις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Καταγγέλθηκε ότι ενώ υπάρχουν οι μελέτες η καθυστέρηση συνεχίζεται, ενώ εκφράστηκε και αντίθεση στα σχέδια αφαλάτωσης που προωθεί και η σημερινή δημοτική αρχή. Οπως αναφέρθηκε, τα ανάλογα σχέδια που προχώρησαν στο Φισκάρδο, λόγω της μη κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της έλλειψης προσωπικού λειτουργίας τους, απέτυχαν και εκτιμάται ότι περαιτέρω επέκταση της αφαλάτωσης με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί να σημάνει και αύξηση των πληρωμών νερού για τα λαϊκά στρώματα.

Τονίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί επιπλέον η αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου σε μέρος του δικτύου ύδρευσης, ιδιαίτερα εκτός του Ληξουρίου, ενώ καταγγέλθηκε ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δίνεται προτεραιότητα στην παροχή νερού στα ξενοδοχεία, όχι στους κατοίκους, ειδικά στα χωριά.

Αναφέρθηκε ότι ιδιαίτερη στήριξη απαιτείται στους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού το νερό δεν επαρκεί για την κάλυψή τους, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται από βυτία, καθώς και ότι υπάρχουν αρκετές διαρροές και σπατάλη στο δίκτυο, ιδιαίτερα στα παλαιότερα σημεία του, λόγω συχνών ζημιών. Την κατάσταση επιβαρύνει και η περιβαλλοντική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ιδιαίτερα από φυτοφάρμακα κι άλλα αίτια, ενώ σημειώθηκε ότι λύση θα μπορούσε να δώσει η κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης βρόχινου νερού.

Στη συνάντηση, το «παρών» έδωσαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Βαλλιάνος και Βαγγέλης Φαρακλός, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γκισγκίνης, ο οποίος στάθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα από τους εκπροσώπους της, αλλά και στη στάση της περιφερειακής αρχής.

Προηγούνται οι... πισίνες

Η υπέρμετρη ανάπτυξη του τουρισμού, που έχει επιπτώσεις στην υδροδότηση των λαϊκών στρωμάτων, επισημάνθηκε και στη Σάμη. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, αν και δίνονται άδειες για κατασκευή πισινών δεν ελέγχεται αν επαρκούν οι ποσότητες νερού, ούτε υπάρχουν σχετικές άδειες γι' αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, καταγγέλθηκε ότι το νερό στοιχίζει πολύ ακριβά αν ξεπεραστούν ορισμένα όρια για τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που κάτι τέτοιο δεν ισχύει για μεγάλες καταναλώσεις τουριστικών καταλυμάτων και μονάδων.

Σημειώθηκε ότι λόγω των παλαιών δικτύων και των βλαβών, χάνονται πολύτιμες ποσότητες, ενώ δεν προχωρούν τα έργα δεξαμενών βρόχινου νερού για την αποθήκευση και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Τονίστηκε, επίσης, ότι αυτή η κατάσταση προκαλεί κινδύνους ακόμα και για την πυρόσβεση αν παραστεί ανάγκη, καθώς και ότι ακόμη υπάρχουν οικισμοί χωρίς δίκτυα, όπως και κακοσυντηρημένοι αγωγοί και παλιές δεξαμενές που αν αποκαθίσταντο θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην παροχή νερού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Σάμης Νίκος Αθανασάτος καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων Νίκος Γκισγκίνης.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και στις δύο συσκέψεις έγινε αναφορά στη θέση του Κόμματος για αντιμετώπιση του νερού ως αγαθού και όχι εμπορεύματος, που θα πρέπει να παρέχεται τον 21ο αιώνα φθηνό και ποιοτικό στον λαό. Επισημάνθηκε ότι με οδηγό αυτήν τη θέση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έργα και παρεμβάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, που θα χρηματοδοτούνται και θα είναι ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι από την πλευρά του ΚΚΕ θα γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη των ζητημάτων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ