ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Οποιος πληρώνει χειρουργείται, αλλιώς ξεροσταλιάζει στις ουρές της ντροπής

Μέχρι και 2.000 ευρώ το «νόμιμο» φακελάκι που προβλέπει η ΚΥΑ για τα επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Ενα ιδιωτικό σύστημα Υγείας μέσα στο δημόσιο προβλέπεται να λειτουργεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες από την κυβέρνηση για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Μια απόφαση, με στόχο την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «επιπλέον επιλογή» για τον ασθενή, ο οποίος κατά τ' άλλα ξεροσταλιάζει μήνες στις λίστες της ντροπής για να χειρουργηθεί.

Ετσι, με τον πλέον επίσημο τρόπο και με τη ΝΔ να βάζει σε εφαρμογή έναν νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002 και προφανώς «ξέχασε» να τον καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ασθενείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χειρουργηθούν σχετικά πιο γρήγορα.

Αυτή είναι η «θεσμική εκδοχή» για το φακελάκι, όπως είχε πει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, αφού οι τιμές που προβλέπονται στον τιμοκατάλογο για τον ασθενή - πελάτη είναι οι εξής: Για πολύ μικρές επεμβάσεις από 300 ευρώ (όπως εξαγωγή δοντιού και αποκατάσταση), για μικρές επεμβάσεις 500 ευρώ (π.χ. καισαρική), για μεσαίες 900 ευρώ (π.χ. επεμβάσεις μαστού εκτός κακοήθειας), για μεγάλες 1.200 ευρώ (π.χ. επέμβαση σπλήνας), για βαριές 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριές 2.000 ευρώ (π.χ. καρδιοθωρακοχειρουργική επέμβαση σε νεογνά).

Ο τιμοκατάλογος μάλιστα καταρτίζεται με βάση τα DRG's, το σύστημα δηλαδή με το οποίο κοστολογείται κάθε πράξη στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντιμετωπίζοντας τις παροχές ιατρικής περίθαλψης ως «κόστος» που πρέπει να εξορθολογίζεται και αξιολογώντας ανάλογα τους υγειονομικούς.

Στη λογική της «αυτοχρηματοδότησης»

Η ΚΥΑ άλλωστε προβλέπει ότι τα έσοδα από το «νόμιμο» φακελάκι που θα δίνουν οι ασθενείς - πελάτες προορίζονται για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας του νοσοκομείου, προωθώντας έτσι ακόμα πιο αποφασιστικά τη λογική της «αυτοχρηματοδοτούμενης μονάδας». Δηλαδή του κατ' όνομα δημόσιου νοσοκομείου, που θα τρέχει το ίδιο να βρίσκει πόρους για τη λειτουργία του: Από την προμήθεια υλικών μέχρι τη μισθοδοσία του προσωπικού. Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την παραπέρα απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση επαρκούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων, τα ποσά που καταβάλλουν οι ασθενείς «αποτελούν έσοδα του Νοσοκομείου, εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό, ο οποίος παρακολουθείται προϋπολογιστικά και απολογιστικά ανά κατηγορία, και διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αμοιβών του προσωπικού για τη διενέργεια της χειρουργικής ή άλλης επεμβατικής πράξης και για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου».

Με την ΚΥΑ, επίσης, η κυβέρνηση απαντά για μια ακόμα φορά με ένα ξερό «όχι» στις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και του παραϊατρικού προσωπικού για ουσιαστικές αυξήσεις, αφού τους παραπέμπει στο κυνήγι ασθενών - πελατών ώστε να αυξήσουν τις απολαβές τους μέσα από τα επί πληρωμή χειρουργεία.

Ετσι, το ίδιο λιγοστό προσωπικό που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες, με τις χειρουργικές αίθουσες να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τώρα θα καλείται να χειρουργεί και το απόγευμα, μπας και καταφέρει να αυξήσει το εισόδημά του, φορτώνοντας την τσέπη των ασθενών. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στο ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο «πελάτης» περιλαμβάνονται και οι αμοιβές της χειρουργικής ομάδας, π.χ. για μια βαριά χειρουργική επέμβαση η αμοιβή για τον συντονιστή διευθυντή είναι 1.000 ευρώ, για τον επίκουρο καθηγητή 850 ευρώ, για τον αναισθησιολόγο 450 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στην ΚΥΑ, «στην ως άνω λειτουργία δύναται να συμμετέχει το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης», ανοίγοντας τον δρόμο για την εκμετάλλευση των κρατικών υποδομών από ιδιώτες.

Σχετικά με το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, «πέραν του τακτικού ωραρίου αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο».

Είναι φανερό ότι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των τραγικών ελλείψεων και η οποία βάζει σε πολύμηνη αναμονή και ταλαιπωρία πάνω από 100.000 ασθενείς, απειλώντας άμεσα τη ζωή και την υγεία τους, αναμένεται να επιδεινωθεί με τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, καθώς όχι μόνο δεν καταργεί τις λίστες αναμονής αλλά τις διαιωνίζει.

«Με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία τού αύριο, εισάγουμε τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, με στόχο από τη μία να μειώσουμε τις λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, κάνοντας γαργάρα τις λίστες αναμονής που υπάρχουν άλλωστε και στα ραντεβού με γιατρό, για εξετάσεις κ.λπ. Την ίδια στιγμή γυρνά την πλάτη στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και δωρεάν το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών, βαφτίζοντας το έκτρωμα των επί πληρωμή χειρουργείων «βήμα για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Διήμερο δράσης για τη μονιμοποίηση

Κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας

Κάλεσμα συμμετοχής στο διήμερο δράσης στις 20 και 21 Μάρτη σε όλα τα νοσοκομεία και στην κινητοποίηση των συμβασιούχων στο υπουργείο Υγείας στις 21 Μάρτη στις 4 μ.μ. απευθύνει η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων, υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή της.

«Ολοι μας ξέρουμε πως τα νοσοκομεία "στέκονται όρθια" με την αδιάκοπη συνδρομή εργαζομένων με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, συμβασιούχους επικουρικούς, ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, εργολαβικούς. Είμαστε εμείς που τόσα χρόνια βάλαμε πλάτη μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους στο να λειτουργούν τα νοσοκομεία ή άλλες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας καλύπτοντας πραγματικά διαρκείς και κρίσιμες ανάγκες για τη λειτουργία τους.

Αντί να στελεχώσουν επαρκώς το δημόσιο σύστημα Υγείας ταΐζουν εργολάβους με "ζεστό" χρήμα και μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε business λέγοντάς μας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες εργαζόμενους, ανασφάλεια και συνθήκες γαλέρας στο εργασιακό περιβάλλον, συρρικνώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, διαιωνίζουν την έλλειψη προσωπικού πάντα σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των αποδεκτών της που στην τελική ανάλυση είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας», σημειώνει στο κάλεσμά της. Απαιτεί «να δοθεί ένα τέρμα σε αυτήν την ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συμβασιούχων, που κάθε τόσο ζούμε με το άγχος του αν και για πόσο θα έχουμε δουλειά και αυτό το άγχος να προστίθεται στην καθημερινή αγωνία μας για το αν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους λογαριασμούς κι αν θα μετράμε τα φραγκοδίφραγκα για να καλύψουμε τα στοιχειώδη που απαιτούνται για την επιβίωση των οικογενειών μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάγκη του λαού το σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Σε ανακοίνωσή του για την ΚΥΑ σχετικά με τα επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη λειτουργία των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων, είναι απλά ο "τιμοκατάλογος" για το πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς στο κατ' όνομα δημόσιο σύστημα Υγείας για να χειρουργηθούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ, θεσμοθετώντας το νόμιμο φακελάκι, ξεπέρασε και τον εαυτό της!

Οι ασθενείς δεν θα μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, γιατί οι χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό είναι λιγοστά. Οποιος, όμως, έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες και από το ίδιο προσωπικό!

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ, ότι με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και απογείωσε αυτή της ΝΔ, εμπορευματοποιείται περισσότερο το σύστημα Υγείας και απομακρύνεται η δυνατότητα έγκαιρης και δωρεάν πρόσβασης σε μια σειρά αναγκαίων υπηρεσιών περίθαλψης για τον λαό.

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Χρειάζεται σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο επαρκώς με μόνιμο προσωπικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου για την υπομετάγγιση ασθενών

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. (στην ΕΣΗΕΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία». Οπως τονίζουν οι φορείς, για μια ακόμα φορά, «η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, την ίδια τους τη ζωή», και πρόκειται για κατάσταση που παίρνει πια μόνιμα επικίνδυνα χαρακτηριστικά. «Η ζωή των παιδιών μας, των ανθρώπων μας, η ζωή μας δεν είναι αναλώσιμα, δεν δεχόμαστε να τη βγάλουν σε κανένα χρηματιστήριο», τονίζουν οι φορείς που καλούν στη συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ