ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ούτε βήμα πίσω στον δίκαιο αγώνα για να ανάψουν ξανά τα φουγάρα, για τις δουλειές και τις ζωές τους

Παρέμβαση με αφορμή τη συμμετοχή της περιφερειακής αρχής Στερεάς Ελλάδας σε πρόγραμμα της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που πάνω από 4 χρόνια τώρα παλεύουν για τις δουλειές και τις ζωές τους, έχουν απέναντί τους τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τα κόμματά τους, αλλά και τις τοπικές αρχές που συντάσσονται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση, άλλωστε, αναδείχθηκε ότι με αυτές τις κατευθύνσεις συντάσσεται η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, που αντί να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, παίρνει θέση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων της «πράσινης μετάβασης» και των εγκληματικών σχεδιασμών στη ΛΑΡΚΟ.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία των Σωματείων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που πάνω από 4 χρόνια τώρα δίνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα απέναντι σε αυτή την πολιτική που έκλεισε την επιχείρηση, που πετά στον δρόμο αυτούς και τις οικογένειές τους και οδηγεί στον μαρασμό ολόκληρες περιοχές. Ωστόσο, πέρα από «ευχολόγια» από την περιφερειακή αρχή, δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση και έμπρακτη στήριξη, οπότε σε κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την εργασία και τα δικαιώματά τους.

Η «πράσινη μετάβαση» σαρώνει θέσεις εργασίας και δικαιώματα

Συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε με Ερώτησή της να ενημερωθεί για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πρόγραμμα «TSI2023 - Ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων εξόρυξης της ΕΕ για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών», που χρηματοδοτείται απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, η περιφερειακή αρχή έκανε γνωστό με σχετικό Δελτίο Τύπου ότι συμμετείχε σε συναντήσεις που έγιναν με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του δήμου Δελφών, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Λαμίας), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ψαχνών), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων και επιχειρήσεων.

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων δόθηκε «η ευκαιρία να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη προτεραιότητες και απόψεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση του ρόλου του τομέα εξόρυξης και ορυκτών πρώτων υλών και στην πράσινη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας», καθώς και ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναπτύξει δραστηριότητες και πολυμερείς συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες στηρίζουν την αναπτυξιακή της προοπτική... Ενδεικτική είναι η χρηματοδότησή μας για την υλοποίηση του προγράμματος που αποσκοπεί στην αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ορυκτές πρώτες ύλες». Και σημείωνε ότι η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα «συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, με σταθερό στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία...».

Με βάση τα παραπάνω και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε τις επιπτώσεις των εγκληματικών σχεδιασμών που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν κομμάτι των κατευθύνσεων της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης μετάβασης».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί από την περιφερειακή αρχή για το αν στις συναντήσεις αυτές έγιναν αναφορές στη ΛΑΡΚΟ και για το αν ισχύουν αυτά που ειπώθηκαν στους εργαζόμενους από υπηρεσιακά κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων, ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία και σχεδιάζει να πουλήσει για παλιοσίδερα τη ΛΑΡΚΟ, καθώς και για το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Στην απάντησή του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Μέσα από γενικολογίες επιχείρησε να κρύψει τον ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος και συνολικότερα το αντιλαϊκό και αντεργατικό περιεχόμενο των πολιτικών της «πράσινης μετάβασης», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Αρκέστηκε σε λόγια «συμπάθειας» προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τα όσα βιώνουν, τα οποία βέβαια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ο ίδιος στηρίζει και προωθεί σε τοπικό επίπεδο.

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη

Στον αντίποδα των παραπάνω, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους διατρανώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σχολιάζοντας τη στάση της περιφερειακής αρχής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και επαναφέροντας το ερώτημα προς την κυβέρνηση για το αν η ΛΑΡΚΟ θα καταλήξει παλιοσίδερα για τον παλιατζή.

Συγκεκριμένα, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ επισημαίνουν τα αποτελέσματα που έχουν φέρει οι αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, αφού θέτουν ξανά στην επικαιρότητα τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως γίνεται μέσα από την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς και την Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Τα ΔΣ των Σωματείων μας παρευρέθηκαν στη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου και παίρνοντας τον λόγο με επιχειρήματα αναπτύξαμε την κατάσταση, τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας.

Εκτός από "ευχές" δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Μας δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι παρά την επιδίωξή μας, ο περιφερειάρχης απέφυγε να αναπτύξει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν με υψηλά κλιμάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Από αυτή την άποψη δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Χωρίς αμφισβήτηση, αλλά με επιφύλαξη, μεταφέρουμε ως θετική εξέλιξη το σημείο της τοποθέτησης του περιφερειάρχη, που όπως είπε, "σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων"», αναφέρουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και προσθέτουν:

«Με πολύμορφες πρωτοβουλίες των σωματείων της ΛΑΡΚΟ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε οριστικοποίηση κοινής συνάντησης αρμόδιων υπουργείων και Σωματείων, με στόχο να πάρουμε ξεκάθαρη συνολική απάντηση για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων.

Το ερώτημα προς την κυβέρνηση παραμένει: Εχει διασφαλίσει την επαναλειτουργία της και την ανάπτυξή της; Βρήκε επενδυτή ή παλιατζή;

Μαζί με το ερώτημα παραμένει και το κύριο αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη».

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κινητοποίηση απέναντι στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης της περιοχής των Σερβίων Κοζάνης, διεκδικώντας την επιβίωσή τους, με νέα κινητοποίηση το Σάββατο 9 Μάρτη στις 3 μ.μ. στη γέφυρα των Σερβίων.

«Δεν πάει άλλο. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνουμε "στον αέρα" εμείς και οι οικογένειές μας», τονίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Σερβίων, καλώντας τον λαό να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα τους.

Οι δεκάδες ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και επαγγελματίες οδηγοί της περιοχής είναι άλλη μια «παράπλευρη απώλεια» των «πράσινων» μπίζνες που φέρνει η «πράσινη μετάβαση». Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους που μεταφέρουν λιγνίτη από τα ορυχεία στους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ, και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Η ΛΑΡΚΟ, για παράδειγμα, που διέθετε ορυχείο λιγνίτη, μπήκε σε εκκαθάριση (βλ. και σχετικό θέμα), με αποτέλεσμα να χαθούν δεδουλευμένα, ενώ στη συνέχεια η γέφυρα των Σερβίων έκλεισε για μήνες, χωρίς να δοθεί κάποια αποζημίωση, παρά τις διάφορες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη και την περιφερειακή αρχή. Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί τη χαριστική βολή, καθώς η ΔΕΗ κλείνει τους λιγνιτικούς ΑΗΣ.

«Την ίδια ώρα εμείς, όπως όλος ο ελληνικός λαός, πληρώνουμε το "πράσινο" ρεύμα των ΑΠΕ πανάκριβα, λες και είναι χρυσάφι. Η αλήθεια είναι ότι η απολιγνιτοποίηση που επιτάχυνε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία παρέλαβε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, μας έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής, όπως όλο τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα και προσθέτει:

«Προσπαθούν να μας κάνουν "μπαλάκι" ανάμεσα στις εταιρείες, ενώ εμείς ζητάμε το αυτονόητο: Να έχει ο λαός φτηνό ρεύμα και εμείς να μπορούμε να ζήσουμε, να έχουμε δουλειά και να ανταποκρινόμαστε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Πράγμα που μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας (πχ. περιβαλλοντική αναβάθμιση ΑΗΣ)».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί την απόδοση όλων των δεδουλευμένων από τη ΛΑΡΚΟ, την αναπλήρωση εισοδήματος - αποζημίωση στο 100% της ζημιάς λόγω του κλεισίματος της γέφυρας των Σερβίων, και την επαναδραστηριοποίηση στη μεταφορά λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο της ΜΕΤΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στην Επιθεώρηση Εργασίας οι βλαπτικές μεταβολές σε βάρος τους

Συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας είχε την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, με επίκεντρο τους όρους εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου. Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γ. Τζιλιβάκη, και την διευθύντρια Ανατολικής Αττικής, Φ. Τσιρώνη.

Τα συνδικάτα αναφέρθηκαν συνολικά στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του Εμπορίου, και ιδιαίτερα στη μονομερή βλαπτική μεταβολή στους μισθούς και στους όρους εργασίας που προωθεί η επιχείρηση «Metro - My Market», μέσα από τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας. Για το θέμα κατατέθηκε κοινό υπόμνημα, ενώ υπήρξε δέσμευση εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας για παρέμβασή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της τροποποιητικής σύμβασης αλλά και του κανονισμού εργασίας στην αλυσίδα «Metro - My Market», όπως έχουν καταγγείλει τα σωματεία, δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους: Το μέρος του μισθού που χορηγείται «εξ ελευθεριότητας» της εταιρείας μπορεί να συμψηφίζεται με κάθε μελλοντική αύξηση. Ο τόπος εργασίας, η ειδικότητα και το ωράριο μπορούν να μεταβάλλονται με βάση το «διευθυντικό δικαίωμα», κατά την «κρίση» της εταιρείας. Νόμιμος χρόνος εργασίας θεωρείται «και εκείνος που υπερβαίνει το νόμιμο ωράριο, πλην όμως οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας». Στην περίπτωση που σε εργαζόμενο ανατεθούν καθήκοντα, «συναινεί ρητώς όπως του παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε πόσο πιθανού ταμειακού ελλείμματος».

Ανάλογες πρακτικές άλλωστε εφαρμόζουν και άλλες επιχειρήσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) εμφανίστηκε να αξιώνει από το υπουργείο Εργασίας παραπέρα «ξεχείλωμα» των ωραρίων και των προγραμμάτων εργασίας, προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη γίνονται λάστιχο για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Επιπλέον, ενώ συνομιλούν με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, αξιώνοντας τη θεσμοθέτηση κάθε αντεργατικής πρακτικής που ήδη εφαρμόζουν, την ίδια στιγμή «κρύβονται» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και Συλλογικές Συμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ