ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο περιστατικό έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Την τεταμένη ατμόσφαιρα που παραμένει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαιώνει το νέο περιστατικό που σημειώθηκε προχτές, ανάμεσα σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων και της Ακτοφυλακής της Κίνας, σε περιοχή για την κυριότητα της οποίας οι δύο χώρες διαφιλονικούν εδώ και δεκαετίες.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων σε επίσημη ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι δύο πλοία που συμμετείχαν σε αποστολή ανεφοδιασμού δυνάμεων στον ύφαλο Ayungin «παρενοχλήθηκαν, παρεμποδίστηκαν αλλά και ήρθαν αντιμέτωπα με την εκτόξευση κανονιών νερού από πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής», μιλώντας για «επικίνδυνες μανούβρες στη θάλασσα που έθεσαν σε κίνδυνο μέλη του φιλιππινέζικου στρατού». Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, Τζόναθαν Μαλάγια, έκανε λόγο για «προκλητικές», παράνομες και «ανάρμοστες» ενέργειες από την πλευρά της κινεζικής Ακτοφυλακής, κατηγορώντας την Κίνα ότι «προκαλεί σκόπιμα προβλήματα» αλλά και ότι «υποκινεί κακόβουλα δυσφημιστική εκστρατεία» κατά της χώρας του. Ο δε Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, δήλωσε ότι δεν είναι η ώρα ή ο λόγος ώστε - προς το παρόν - η Μανίλα να επικαλεστεί τη Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (που υπέγραψαν το 1951 οι δύο πλευρές με δεσμεύσεις για αμοιβαία υπεράσπιση σε περίπτωση επίθεσης) αλλά - πρόσθεσε - οι συνεχιζόμενοι επικίνδυνοι ελιγμοί και ενέργειες κατά της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων αντιμετωπίζονται με μεγάλη ανησυχία.

Από την κινεζική πλευρά, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, είπε ότι «δύο πλοία ανεφοδιασμού και δύο πλοία της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, χωρίς άδεια από την κινεζική κυβέρνηση, εισέβαλαν στα παρακείμενα ύδατα» και ότι «η Ακτοφυλακή της Κίνας έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προς τα πλοία των Φιλιππίνων σύμφωνα με τη νομοθεσία», χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της κινεζικής Ακτοφυλακής «επαγγελματικές, συγκρατημένες, δικαιολογημένες και νόμιμες». Σημείωσε ότι έγινε και σχετικό διάβημα «προς την πλευρά των Φιλιππίνων για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας», ενώ κατηγόρησε τη Μανίλα για «παραβιάσεις και προκλήσεις» που πλήττουν «σοβαρά την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας». Διαμήνυσε δε ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να προστατεύει σθεναρά τη νόμιμη κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σύμφωνα με το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο».

Πλάνα από το περιστατικό που κοινοποίησε η Μανίλα εμφανίζουν πλήρωμα φιλιππινέζικου πολεμικού πλοίου να σπεύδει να τοποθετήσει προστατευτικό ασφαλείας μεταξύ του πλοίου τους και κινεζικού, καθώς αυτά συγκρούστηκαν, ενώ οι Κινέζοι συνάδελφοί τους στέκονται και κινηματογραφούν.

Από τη μεριά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να δηλώσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του συμμάχου μας, των Φιλιππίνων» μιλώντας κι αυτό για «προκλητικές ενέργειες» της Κίνας «κατά των νόμιμων θαλάσσιων επιχειρήσεων των Φιλιππίνων». Ακόμα, η Ουάσιγκτον καταδίκασε «την επανειλημμένη παρεμπόδιση από την Κίνα στην άσκηση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας από τα φιλιππινέζικα πλοία και τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού», καταλήγοντας ότι οι κινεζικές ενέργειες «δείχνουν και πάλι περιφρόνηση για την ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης των Φιλιππινέζων και το διεθνές δίκαιο». Υπενθύμισε δε πως το άρθρο 4 της «Συνθήκης Αμοιβαίας Αμυνας ΗΠΑ - Φιλιππίνων του 1951 επεκτείνεται σε ένοπλες επιθέσεις σε ένοπλες δυνάμεις, δημόσια σκάφη ή αεροσκάφη των Φιλιππίνων - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ακτοφυλακής τους - οπουδήποτε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ