ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αλμα θανάτου από 10 μέτρα για εργάτη στην Τουλούζη

Κατέρρευσε τμήμα υπό κατασκευής γέφυρας, περίπου 20 μέτρων...

«Στη δική μου ομάδα ήμασταν 7 άτομα. Και μετά το ατύχημα είμαστε ένας λιγότερος...», δήλωνε συγκλονισμένος προχτές το βράδυ εργάτης που δούλευε στο εργοτάξιο της γραμμής Γ' του Μετρό στην Τουλούζη, όπου κατέρρευσε ολόκληρο τμήμα, περίπου 20 μέτρων, μίας υπό κατασκευή γέφυρας. «Δουλεύω στο εργοτάξιο εδώ και έξι μήνες. Είμαι στη σύνδεση των πλακών. Είναι τρομερό αυτό που έγινε... Δούλευα μαζί με τον άνθρωπο που σκοτώθηκε», συνέχισε.

Αυτόπτες μάρτυρες, εργάτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν στιγμιότυπα συντετριμμένοι, αυξάνοντας τα ερωτήματα για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας: «Είναι απίστευτο, εν έτει 2024 ένα ολόκληρο μέρος ανεγειρόμενης κατασκευής να καταρρέει...». Σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες όπως η «La Depeche», οι εργάτες έπεσαν από 10 μέτρα ύψος (!) καθώς τη στιγμή της κατάρρευσης δούλευαν στο ίδιο το τμήμα της γέφυρας που ισοπεδώθηκε, κατά δηλώσεις και του εισαγγελέα Σαμουέλ Βουέλτα - Σιμόν. Εκτός από εκείνον που κατέληξε, δύο άλλοι μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Πουρπάν.

Περίπου 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα έσπευσαν στο σημείο της κατάρρευσης. Η γραμμή Γ' του Μετρό της Τουλούζης, για την οποία οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028.

ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μειώνονται διαρκώς οι γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν

Εκατομμύρια γυναίκες παραιτούνται από την επιθυμία τους να κάνουν παιδί, πιεσμένες από τεράστια προβλήματα, ειδικά στη δουλειά
Εκατομμύρια γυναίκες παραιτούνται από την επιθυμία τους να κάνουν παιδί, πιεσμένες από τεράστια προβλήματα, ειδικά στη δουλειά
Τα αυξανόμενα εμπόδια που δημιουργεί το υψηλό κόστος ζωής στην απόφαση πολλών νέων να αποκτήσουν παιδιά, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα κοινωνικά αδιέξοδα (ανεργία, ελαστική απασχόληση, δυσκολίες στέγασης κ.λπ.) γυναικών και ανδρών, καταγράφουν μια σειρά στοιχεία ακόμα και από χώρες του «ανεπτυγμένου κόσμου».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας (ΙΝΕ), το 2023 γεννήθηκαν στη χώρα 322.075 παιδιά, αριθμός υποπολλαπλάσιος αυτών που γεννήθηκαν πριν μια δεκαετία. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 155.629 γεννήσεις, ο χαμηλότερος αριθμός για το ίδιο εξάμηνο σε ολόκληρη την ιστορία του ΙΝΕ.

Επιπλέον, η πιο πρόσφατη σχετική έρευνα του ΙΝΕ κατέγραψε ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,8% στις γυναίκες 35 έως 39 ετών και 19% στις γυναίκες 40 ετών και πάνω.

Ακαδημαϊκοί από ερευνητικά κέντρα όπως το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών (CED) του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, σημειώνουν ότι το 30% των γυναικών στην Ισπανία που σήμερα είναι άνω των 45 ετών δεν έχουν κάνει παιδιά, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Δηλαδή 3 στις 10 γυναίκες βρίσκονται στην έξοδο από την αναπαραγωγική ηλικία χωρίς να έχουν κάνει παιδιά.

Τον περασμένο Γενάρη, έρευνα που διενήργησε η εταιρεία «Sigma Dos» για λογαριασμό της εφημερίδας «El Mundo» κατέγραφε ότι 6 στους 10 Ισπανούς νεαρής ηλικίας απαντούσαν κατηγορηματικά «Οχι» στο ερώτημα «αν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά τα επόμενα χρόνια». Ως βασικότερο εμπόδιο στην απόκτηση οικογένειας εμφανίζονται οι οικονομικές δυσκολίες, αφού το 37,1% των ερωτηθέντων λένε ότι ο κυριότερος λόγος για τις αναστολές τους είναι το υψηλό κόστος ζωής. Ακολουθούν οι προσωπικές και επαγγελματικές θυσίες (19,9%) που απαιτούνται μετά τη δημιουργία οικογένειας, η εργασιακή αβεβαιότητα (18,5%), οι κακές προοπτικές για την Ισπανία ή/και τον κόσμο (11,8%) και η οικογενειακή αστάθεια.

«Σιωπηρή πίεση» να απολύονται οι μανάδες...

Ενδεικτική όμως είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και σε άλλες χώρες οι οποίες κατά τ' άλλα θεωρούνται πρότυπα ανάπτυξης.

Στη Νότια Κορέα, η αδυναμία και απροθυμία όλο και περισσότερων ανθρώπων να τεκνοποιήσουν κατατάσσει πλέον τη χώρα στην 1η θέση με τις λιγότερες γεννήσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ μάλιστα συνεχίζει κάθε χρόνο να καταρρίπτει το αρνητικό αυτό ρεκόρ των χαμηλών γεννήσεων. Εκτενές ρεπορτάζ του BBC κατέγραφε την περασμένη βδομάδα στοιχεία με βάση τα οποία μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας θα μειωθεί στο μισό (σήμερα είναι 52 εκατομμύρια). Μεταξύ άλλων υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων θα συρρικνωθεί κατά 58%, αλλά και ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Νότιας Κορέας θα είναι άνω των 65 ετών.

Χαρακτηριστικές είναι μαρτυρίες νεαρών γυναικών στο βρετανικό δίκτυο, όπως της Yejin, η οποία περιγράφοντας την καθημερινότητά της χαρακτηρίζει «εξαντλητικές» τις ώρες εργασίας της, εξηγώντας ότι τυπικά εργάζεται 9ωρο (9 π.μ. - 6 μ.μ.) αλλά συνήθως δεν φεύγει από το γραφείο πριν τις 8 μ.μ.

Οταν, δε, γυρνά σπίτι, έχει χρόνο και ενέργεια ίσα για να καθαρίσει ή να ασκηθεί στοιχειωδώς πριν κοιμηθεί. «Λατρεύω τη δουλειά μου, μου φέρνει τόση ολοκλήρωση (...) Αλλά η εργασία στη Νότια Κορέα είναι δύσκολη, έχεις κολλήσει σε έναν αέναο κύκλο δουλειάς».

Αναφέρει ακόμα ότι «μερικές φορές τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω και κάνω ενδοφλέβιες ενέσεις βιταμινών, μόνο και μόνο για να έχω αρκετή ενέργεια για να επιστρέψω στη δουλειά τη Δευτέρα», για να καταλήξει αναδεικνύοντας ποια είναι η ελευθερία στους χώρους δουλειάς της ασιατικής αυτής υπερδύναμης: «Υπάρχει μια σιωπηρή πίεση από τις εταιρείες ότι όταν κάνουμε παιδιά πρέπει να αφήσουμε τις δουλειές μας»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η ισραηλινή επιτροπή έρευνας για ένα ποδοπάτημα που προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων στη διάρκεια εβραϊκού προσκυνήματος στο Ορος Μερόν τον Απρίλιο του 2021 κατέληξε πως υπάρχει «προσωπική ευθύνη» του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χτες. Μεταξύ άλλων τονίζεται πως ο Νετανιάχου «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει πως η εγκατάσταση (...) δεν είχε συντηρηθεί καλά επί χρόνια» και μπορεί να αποτελούσε «κίνδυνο για τους πολλούς συμμετέχοντες» στο προσκήνυμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για την εβραϊκή γιορτή Λαγκ Μπαόμερ.

ΜΟΣΧΑ.-- Η υπηρεσία οικονομικής παρακολούθησης της Ρωσίας, Rosfinmonitoring, συμπεριέλαβε τον 60χρονο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», όπου εντάσσονται όσοι χαρακτηρίζονται πράκτορες ξένων δυνάμεων. Ο Κασπάροφ, που έχει φύγει από τη Ρωσία από το 2014, θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές του. Σύμφωνα με στοιχεία που διαρρέουν, ο συγκεκριμένος πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Πούτιν διώκεται γιατί είχε συμμετάσχει σε χρηματοδότηση ομάδας Ρώσων ενόπλων που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απόφαση της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, να αποσυρθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η Νούλαντ, που είχε παίξει μεταξύ άλλων σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα ανατροπής του Ουκρανού Προέδρου το 2014 και στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αναμένεται να αποχωρήσει έως το τέλος τρέχοντος μηνός.

ΗΠΑ
Νίκη Τραμπ στις προκριματικές της «σούπερ Τρίτης»

Πανηγυρική νίκη εξασφάλισε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές της «σούπερ Τρίτης» (5 Μάρτη) για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Τραμπ πέτυχε σαρωτική νίκη στις 11 από τις 15 πολιτείες, αναγκάζοντας την μοναδική αντίπαλό του (πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ), Νίκι Χέιλι, που νίκησε στο Βερμόντ, να ανακοινώσει την αποχώρησή της από την κούρσα για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών χωρίς κάποια ισχυρή αντίπαλη υποψηφιότητα, νίκησε σε όλες τις εσωκομματικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα τη λεγόμενη «σούπερ Τρίτη», με εξαίρεση τη Σαμόα, όπου ηττήθηκε από τον 52χρονο Τζέισον Πάλμερ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν αναμένεται να υπερασπιστεί την πολιτική του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για μια δεύτερη θητεία κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα Πέμπτη για την «Κατάσταση της Ενωσης» (State of the Union).

Μετά την ανακοίνωση της Χέιλι ότι αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσκάλεσε τους υποστηρικτές της να τον στηρίξουν, λέγοντας πως υπάρχει θέση γι' αυτούς στην προεκλογική του εκστρατεία. Εξήρε επίσης το «κουράγιο της» έναντι του Τραμπ.

Ομως και ο Τραμπ έβαλε στο μάτι τους υποστηρικτές της αντιπάλου του, καλώντας τους να στηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα και να συμμετάσχουν «στο μεγαλύτερο κίνημα στην ιστορία του έθνους μας», αφού προηγουμένως την κατηγόρησε ότι οι περισσότεροι χρηματοδότες της προεκλογικής της εκστρατείας «προήλθαν από ριζοσπάστες αριστερούς Δημοκράτες».

Χτες, μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών της «σούπερ Τρίτης, ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ (και ιδιοκτήτης - ιδρυτής, μεταξύ άλλων, των εταιρειών «Tesla», «SpaceX» και X) ξεκαθάρισε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει ούτε τον Μπάιντεν ούτε τον Τραμπ (παρότι με τον τελευταίο είχε πρόσφατα συνάντηση στη Φλόριντα).

Νέες κατηγορίες κατά του Μενέντεζ

Για παρακώλυση έρευνας της Δικαιοσύνης κατηγορήθηκε προχτές το βράδυ ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, που μαζί με την σύζυγό του βαρύνονται με κατηγορίες για δωροληψία σε υπόθεση στην οποία έχουν εμπλακεί η Αίγυπτος και το Κατάρ. Ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι γνωστός επίσης για το μένος του κατά της Κούβας και τη στήριξη της μαφίας του Μαϊάμι.

Η δίκη του Μενέντεζ έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μάη.

ΑΪΤΗ
Στο Πουέρτο Ρίκο ο Αϊτινός δοτός πρωθυπουργός

Εν μέσω εντεινόμενης αποσταθεροποίησης στο Πορτ Ο Πρενς, όπου οι αρχηγοί ένοπλων συμμοριών και οργανωμένου εγκλήματος απαιτούν την παραίτησή του, ο δοτός πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί εμφανίστηκε χτες στο Πουέρτο Ρίκο, μετά από την επίσημη επίσκεψη που έκανε την περασμένη βδομάδα στην Κένυα, υπογράφοντας συμφωνία για την αποστολή 1.000 Κενυατών αστυνομικών για την επιβολή έννομης τάξης στην Αϊτή.

Ο Οκσίλ Φρανσίσκο, μιλώντας ως εκπρόσωπος της αϊτινής αστυνομίας στο CNN, παραδέχθηκε πως η πρωτεύουσα έχει ουσιαστικά «παραδοθεί στις συμμορίες», που ειδικά από το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Επίθεση δέχεται και η ακαδημία της Αστυνομίας, με τους 780 δόκιμους αστυνομικούς να δίνουν μάχη απέναντι στους πάνοπλους άνδρες συμμοριών.

Ο 46χρονος πρώην αστυνομικός και νυν συμμορίτης, Τζίμι Σεριζιέ (ή «Μπάρμπεκιου»), που είναι αρχηγός της ένωσης εννιά ομάδων οργανωμένου εγκλήματος γνωστής ως G9, απαίτησε την άμεση παραίτηση του Ανρί από την εξουσία, προειδοποιώντας πως εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να τον υποστηρίζει, τότε «θα πάμε απευθείας σε εμφύλιο που θα οδηγήσει σε γενοκτονία».

Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπινταντέρ, δήλωσε πως έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Αϊτή και πως όποιος βαρυποινίτης, δραπέτης φυλακών, επιχειρήσει να τα περάσει θα αντιμετωπίσει «δραστική απάντηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ