ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θέμα «πιθανής στρατιωτικής παρουσίας» στην Ουκρανία θέτει και η Τσεχία

«Η Δύση παίζει με τη φωτιά», απαντά η Μόσχα και «προειδοποιεί» ενάντια στην παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Σκανδιναβία

Ο Τσέχος Πρόεδρος Π. Πάβελ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν

Copyright 2024 The Associated

Ο Τσέχος Πρόεδρος Π. Πάβελ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν
Η συζήτηση για την ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία κρατιέται σταθερά στο προσκήνιο με διάφορες παρεμβάσεις από το ευρωατλαντικό μπλοκ, εν μέσω αντιθέσεων και «διευκρινίσεων», με τη Ρωσία από την άλλη να «προειδοποιεί» εκ νέου ότι «η Δύση παίζει με τη φωτιά», και την όλη εξέλιξη να επιβεβαιώνει την προετοιμασία των δύο στρατοπέδων για μακρόχρονη και γενικευμένη αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη.

Στη συνάντησή του την Τρίτη στην Πράγα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν - ο οποίος ήταν ο πρώτος που «άνοιξε» δημόσια αυτήν τη συζήτηση, με δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα - ο Τσέχος Πρόεδρος Π. Πάβελ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κίεβο, στο όνομα της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών.

«Είμαι υπέρ της αναζήτησης νέων τρόπων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης συζήτησης για μια πιθανή παρουσία (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στην Ουκρανία», ανέφερε ο Πάβελ μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, όπως αναφέρει η τσεχική εφημερίδα «Novinky».

«Ας μην περιοριζόμαστε εκεί που δεν χρειάζεται», είπε μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο.

«Η Ουκρανία, παρότι δέχεται επίθεση, εξακολουθεί να είναι μια κυρίαρχη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πιθανή «εκπαιδευτική αποστολή» δεν θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών κανόνων.

«Εξαρτάται από εμάς ποια μορφή βοήθειας θα επιλέξουμε», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Τσέχος Πρόεδρος προχώρησε σε «διευκρινίσεις», ανάλογες με αυτές που έκανε το Παρίσι μετά τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, αναφέροντας ότι δεν μιλάει για αποστολή μάχιμων μονάδων αλλά για μορφές βοήθειας και για «μη μαχητική εμπλοκή».

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συνάντηση στην Πράγα ο Μακρόν υποστήριξε τις επίμαχες δηλώσεις του, λέγοντας ότι «αυτός είναι δικός μας πόλεμος», γι' αυτό «ζήτησα ένα στρατηγικό άλμα και το υποστηρίζω πλήρως».

«Παίζουν όλοι τους με τη φωτιά»

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ ανέφερε χθες ότι η Μόσχα ακούει «πολλές αντιφατικές δηλώσεις από τη Δύση» σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά «το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται τέτοια συζήτηση είναι επικίνδυνο».

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του Μακρόν πως θα πρέπει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση ήρθαν την ίδια στιγμή που στη «Δύση» υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα.

«Παίζουν όλοι τους με τη φωτιά», προειδοποίησε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αυτή, σε συνδυασμό με τη διαρροή της συνομιλίας των Γερμανών αξιωματικών για σχέδια χτυπημάτων στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, οδηγεί «σε μια παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης».

Επανέλαβε δε ότι η Μόσχα επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της και ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή σε πολιτικούς και διπλωματικούς τρόπους για να τους επιτύχει».

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, όπου εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - όπως και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού - γύρω από το θέμα της αποστολής πυραύλων Taurus στο Κίεβο, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 1-5 Μάρτη για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) το 58% τάσσεται ενάντια στην αποστολή των εν λόγω πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, έναντι 28% που τάσσεται υπέρ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση, πριν μερικές βδομάδες, εναντίον της αποστολής των Taurus είχε ταχθεί το 49%.

Επιπλέον, το 31% των ερωτηθέντων τάχθηκαν συνολικά ενάντια στην αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Πολλοί περισσότεροι, το 72%, τάσσονται ενάντια στο ενδεχόμενο ανάπτυξης γερμανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία - κάτι που αποκλείει στις τοποθετήσεις της και η γερμανική κυβέρνηση. Το 16% απαντά ότι το Βερολίνο θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, ενώ μόνο το 2% τάσσεται υπέρ της άμεσης αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Νόμιμος στόχος» τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη

Στην επιφάνεια της αντιπαράθεσης διατηρούνται σταθερά και οι πυρηνικές απειλές και «προειδοποιήσεις», σε διασύνδεση και με την νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη της Σουηδίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του για ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, είχε «προειδοποιήσει» με πυρηνική απάντηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο νέος Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πραγματική για τη Φινλανδία.

«Θα ξεκινούσα από την αρχή ότι εμείς στη Φινλανδία πρέπει να έχουμε μια πραγματική πυρηνική αποτροπή και αυτό είναι που έχουμε, γιατί το ΝΑΤΟ πρακτικά μας παρέχει τρεις αποτρεπτικούς μηχανισμούς μέσω της ιδιότητας του μέλους», είπε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους, ονομάζοντάς τους ως εξής: «Ο πρώτος είναι στρατιωτικός, δηλαδή στρατιώτες. Ο δεύτερος είναι οι πύραυλοι, δηλαδή τα πυρομαχικά. Και ο τρίτος είναι η πυρηνική αποτροπή, η οποία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι υποδομές στη Βόρεια Ευρώπη που θα φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα θα αποτελούν στρατιωτικούς στόχους για τη Ρωσία, προειδοποίησε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Φινλανδού Προέδρου.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς στρατιωτικός αναλυτής για να συνειδητοποιήσει ότι τέτοιες εγκαταστάσεις θα αποτελούν πηγή άμεσης απειλής και, φυσικά, θα συμπεριληφθούν αναπόφευκτα στη λίστα των νόμιμων στόχων σε ένα σενάριο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της χώρας μας και του ΝΑΤΟ», είπε η Ζαχάροβα.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Στουμπ, προειδοποίησε ότι αν αναπτυχθούν στη Βόρεια Ευρώπη αμερικανικά πυρηνικά «η ασφάλεια των χωρών που θα φιλοξενούν αυτά τα όπλα δεν θα ενισχυθεί, αντίθετα θα πληγεί».

Στο μεταξύ, η Σουηδία αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνει και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Εξωτερικών Τ. Μπίλστρομ μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον. Η Σουηδία αναμένεται τις επόμενες μέρες να παραδώσει στους εκπροσώπους των ΗΠΑ τα τελικά έγγραφα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, το τελευταίο στάδιο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διετής διαδικασία ένταξης της χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας - της τελευταίας χώρας του ΝΑΤΟ η οποία δεν είχε εγκρίνει το σχετικό πρωτόκολλο - υπέγραψε την Τρίτη τον νόμο που ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.

Επαφές του Γκρόσι στη Ρωσία

Το ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη και το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τις επαφές που είχε χθες στο Σότσι της Ρωσίας ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ρ. Γκρόσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, τον επικεφαλής της «Rosatom» Al. Likhachev και άλλους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε διαδικτυακή ανάρτησή του ο Γκρόσι ανέφερε ότι είχε μια «σημαντική ανταλλαγή απόψεων» με τον Πούτιν «σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια» του εργοστασίου της Ζαπορίζια, καθώς και για «άλλες παγκόσμιες προκλήσεις σχετικά με τη μη διάδοση» των πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο - που το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί στο επίκεντρο επικίνδυνων εχθροπραξιών - περιορίστηκε να πει ότι «δεν σχολιάζουμε το κεκλεισμένων των θυρών μέρος της συνομιλίας».

Στις δημόσιες δηλώσεις τους ο Πούτιν και ο Γκρόσι δεν αναφέρθηκαν στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου, αλλά στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΙΑΕΑ και σε ρωσικά έργα πυρηνικής ενέργειας σε διάφορες χώρες.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

Στο μεταξύ, στον απόηχο της νέας επίθεσης με θαλάσσιο drone εναντίον ρωσικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Μόσχα εξαπέλυσε χθες επίθεση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Οδησσού.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού έκανε λόγο για 5 νεκρούς από τη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ukrainska Pravda», ενώ η επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην Οδησσό για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι (βλ. σελ. 3).

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έπληξε με πύραυλο υψηλής ακρίβειας μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πολεμικών πλωτών μέσων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε συγκεκριμένα ότι επλήγη «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Σε άλλη ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο επιβεβαίωσε την καταστροφή ενός αμερικανικού άρματος μάχης «Abrams» στην περιοχή της Αβντίιβκα, καθώς συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, αναφέροντας ότι ήταν το τρίτο τέτοιο άρμα που έχει καταστραφεί.

Το Κίεβο από την πλευρά του συνεχίζει τις επιθέσεις με drones εντός της Ρωσίας.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, Ρ. Στάροβοϊτ, ανακοίνωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη λιπαντικών και καυσίμων έπειτα από πλήγμα ουκρανικού drone στην περιοχή Ζελεζνογκόρσκι, σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Οι αρχές στις ρωσικές περιφέρειες της Μπέλγκοροντ και Βορόνεζ, στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν ότι και εκεί καταρρίφθηκαν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με το κανάλι «Baza» του «Telegram», το οποίο πρόσκειται στις ρωσικές δυνάμεις επιβολής του νόμου, τα drones που καταρρίφθηκαν πάνω από το Βορόνεζ επιχειρούσαν να επιτεθούν σε στρατιωτική αεροπορική βάση και σε πετρελαιαποθήκη.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Κατεδάφιση του πρώην κοινοβουλίου των αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η δημόσια τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα στα οποία εκσκαφείς γκρεμίζουν το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το κοινοβούλιο των αυτονομιστικών αρχών των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι την ανακατάληψη του αποσχισθέντα θύλακα από τις αζέρικες δυνάμεις.

Τα κρατικά ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσαν ότι το κτίριο του κοινοβουλίου, μαζί με ένα γειτονικό κτίσμα που στέγαζε την ένωση των Αρμένιων βετεράνων πολέμου, κατεδαφίστηκαν επειδή είχαν χτιστεί «παρανόμως».

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακας του Αζερμπαϊτζάν στον οποίο κατοικούσαν περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι, βρισκόταν υπό τον έλεγχο αρμενικών αυτονομιστικών αρχών μετά τον πόλεμο που ακολούθησε την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το Μπακού ανακατέλαβε πέρσι την περιοχή με αστραπιαία στρατιωτική επίθεση και η συντριπτική πλειοψηφία των Αρμενίων έφυγαν από αυτή.

Χθες στο μεταξύ, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ι. Αλίεφ, σε συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μ. Μισούστιν, ο οποίος επισκέπτεται το Μπακού δήλωσε ότι οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας «έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ