ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
Νέες «δεσμεύσεις ασφαλείας» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Προηγήθηκαν συνεννοήσεις με Μπλίνκεν και Μακρόν, ο οποίος μιλάει για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία...

INTIME NEWS

Στην Οδησσό μετέβη χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης για συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι, σε άλλη μια αποστολή της ντόπιας αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, βυθίζοντας ολοένα και βαθύτερα τον λαό μας σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, όσο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις αγορές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Ζελένσκι, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σημειωτέον, κατά τη διάρκεια της μετάβασης Μητσοτάκη στην Οδησσό, η πόλη έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης, με τους Ρώσους να λένε ότι στόχευαν ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη...

Οπως λέγεται από το Μαξίμου, στη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός «επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία» (τόσο διμερώς όσο και σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ), «καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της», ρίχνοντας βέβαια κι άλλο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Μόσχα.

Παραπέρα, καθώς πόλεμος και μπίζνες πάνε μαζί, ο Μητσοτάκης «επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό», αναζητώντας μερίδες από την καπιταλιστική λεία της περιοχής για ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. «Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της Ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης», τονίζεται από το Μαξίμου.

Σε αυτό το μοτίβο, στις κοινές τους δηλώσεις, με το πέρας των συναντήσεων, ο Μητσοτάκης μίλησε για «δέσμευση» της Ελλάδας στο πλευρό της Ουκρανίας. Ξεχώρισε τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι «έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν βασικό κόμβο για τις διεθνείς μεταφορές, από αλλά και προς τη δοκιμαζόμενη χώρα σας», ενώ σημείωσε ότι «κάθε χώρα κάνει το καλύτερο που μπορεί - συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα σε αυτό -, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της Ουκρανίας και τις δικές μας δυνατότητες, έτσι ώστε με σταθερό τρόπο να μπορούμε να ενισχύουμε την Ουκρανία με εκείνο το αμυντικό υλικό το οποίο έχει τόσο πολύ ανάγκη».

Επίσης, επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στη «Φόρμουλα για την Ειρήνη», «ειρηνευτικό σχέδιο» 10 σημείων το οποίο εκπόνησε το Κίεβο, και τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην πρώτη Διάσκεψη για την εφαρμογή της, στην Ελβετία.

Προς διμερή συμφωνία για «δεσμεύσεις ασφαλείας»

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι είπε ότι Αθήνα και Κίεβο ετοιμάζουν μια διμερή συμφωνία για μελλοντικές «δεσμεύσεις στον τομέα της Ασφάλειας» στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης του G7 (για στήριξη στην Ουκρανία) της 12/7/23. «Ελπίζω ότι οι ομάδες μας θα προετοιμάσουν σύντομα μια συμφωνία για υπογραφή. Πρέπει να ορίσουμε σε αυτήν το επίπεδο συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε επιτύχει για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η μακροχρόνια συνεργασία αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε.

Οι Ουκρανοί λένε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την «ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εκπροσώπων της, την υποστήριξη του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Rustem Umerov, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Oleksandr Syrskyi, οι οποίοι και ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός πήγε στο Βουκουρέστι για τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην ατζέντα του οποίου ήταν και το Ουκρανικό.

Ο Μητσοτάκης πήγε στην Οδησσό με τις ευρωατλαντικές δεσμεύσεις ανά χείρας: Χαρακτηριστικά, των χτεσινών επαφών στην Οδησσό προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του προχτές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας και των κοινών αξιών ως συμμάχων του ΝΑΤΟ», ο δε Μπλίνκεν «ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Προηγήθηκε επίσης συμμετοχή Μητσοτάκη, στις 26/2, στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου, όπου μπήκαν στο τραπέζι προτάσεις ακόμα και για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Προηγήθηκαν ακόμα συνεχείς διεκπεραιώσεις ΑμερικανοΝΑΤΟικών μέσω της Αλεξανδρούπολης για διασπορά πέριξ της Ρωσίας αλλά και εντός Ουκρανίας, όπως και απανωτές παραδόσεις οπλισμού από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Κίεβο, με την κυβέρνηση να έχει στείλει χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, να προμηθεύει σταθερά με βλήματα των 155 χιλιοστών το πυροβολικό τους, ενώ δρομολογούν και την πώληση στην Τσεχία 32 οβιδοβόλων των 105 χιλιοστών, που κι αυτά θα καταλήξουν στο Κίεβο.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70.

Στα παραπάνω υπάρχει, φυσικά, ρωσική αντίδραση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας πριν από μερικές μέρες σε ερώτηση για την ελληνική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, είπε: «Καταγράφουμε όλες τις εχθρικές επιθέσεις ανεξαιρέτως, είτε μιλάμε για την Ελλάδα είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και τους δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση - διπλωματική, πολιτική, στρατιωτική».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Καλέσματος για τις ευρωεκλογές

Την Κυριακή 10 Μάρτη στο ΣΕΦ, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει την Κυριακή 10 Μάρτη στις 11 π.μ. στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές», στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σηματοδοτεί την ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουκρανία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία και η συνάντησή του με τον επικεφαλής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, Ζελένσκι, σηματοδοτεί την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας.

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή αυτής της επίσκεψης, όταν δηλαδή έχει ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης των χωρών του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία με πολεμικό υλικό, ακόμη και με στρατιώτες.

Απεμπλοκή της Ελλάδας τώρα από όλα τα μέτωπα του πολέμου, από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλει ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά ο ελληνικός λαός και η νεολαία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ