ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αρχισαν οι... προφητείες

Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η απόφαση για επίσπευση του συνεδρίου, το κυβερνητικό κόμμα διανύει τη φάση... των ερμηνειών για όσα έγιναν και των προβλέψεων για όσα θα γίνουν ενόψει του Οκτώβρη. Περίοδος που, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε και θεωρείται χρονικό σημείο όπου θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος στο ενδιάμεσο θα δώσει βάρος στην επιχείρηση αντιστροφής του κακού για την κυβέρνηση κλίματος, καθώς και της ενίσχυσης του προσωπικού του προφίλ, επιδιδόμενος σε δημόσιες εμφανίσεις όπως οι σημερινές στην Ψυττάλεια και στο Ζάππειο.

Σε ό,τι αφορά στο συνέδριο, χτες ο Δ. Ρέππας αφού εκθείασε το γεγονός του ομόφωνου της απόφασης, κάτι που, όπως είπε, δείχνει «ότι υπάρχει αναγνώριση, αποδοχή και στήριξη του προέδρου και των καθοδηγητικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ από τα κεντρικά στελέχη», απέφυγε να σχολιάσει τόσο τις κατηγορίες Παναγιωτακόπουλου ότι η κυβέρνηση «γεμίζει τις τσέπες δέκα ανθρώπων» (σ.σ.: τον έστειλε μάλιστα να καταθέσει στοιχεία στον... εισαγγελέα), όσο και τοποθετήσεις όπως εκείνη της Β. Παπανδρέου ότι «αρμενίζουμε στραβά». Φρόντισε, όμως, να υπενθυμίσει ότι η υπουργός συμμετέχει κι αυτή στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα που λαμβάνουν τις αποφάσεις...

Το κλίμα της «ήπιας αντιπαράθεσης», που επικράτησε στην προχτεσινή συνεδρίαση, μεταφέρθηκε χτες στα ερτζιανά. Από την πλευρά του «σημιτικού» στρατοπέδου, ο Μ. Νεονάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ή διαφορά βάθους» στις πολιτικές προσεγγίσεις των διαφόρων τάσεων του ΠΑΣΟΚ, αν και τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης «μεγαλύτερης τάξης» μετά το συνέδριο... Ο «στρατηγός» της πλευράς των «τσοχατζοπουλικών», Α. Κοτσακάς, προέβλεψε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αφορά σε «εσωτερικές διευθετήσεις», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίπαλης στον Κ. Σημίτη υποψηφιότητας, λέγοντας ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Από την πλευρά του ο Στ. Μανίκας εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι «ενώ όλοι διακηρύσσουμε την ειρήνη ετοιμαζόμαστε για τον πόλεμο», αλλά την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο Γερ. Αρσένης. Εντούτοις διαπίστωσε: «Αν έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο οι διαφορές δε θα είναι τεράστιες και θα μπορούν να συγκατοικήσουν μέσα στο ίδιο κόμμα».

Ο Κ. Σκανδαλίδης από τη δική του πλευρά, αφού επανέλαβε ότι θα είναι εκ νέου γραμματέας, τάχθηκε κατά του «λευκού», χαρακτήρισε «παιδικό πειραματισμό» την αμφισβήτηση του Κ. Σημίτη στο συνέδριο και αφού ζήτησε «ανακατανομή του πολιτικού προσωπικού» στην κυβέρνηση, διέκρινε «τόνο αισιοδοξίας για την πορεία του ΠΑΣΟΚ» που προσέδωσε η προχτεσινή συνεδρίαση... Οσο για τον Θ. Τσουκάτο, έδωσε κι αυτός το «παρών» χαρακτηρίζοντας «ακραίες» τις απόψεις των μεν, που βάλλουν κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των δε, που θέλουν να φύγει η «παλιά φρουρά» από το κόμμα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναβιώνουν τα εσωκομματικά μέτωπα

Η σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων οργάνων έφερε στην επιφάνεια τα εσωκομματικά στρατόπεδα

Οι εσωκομματικές εκλογές, που πραγματοποιούνται σήμερα για την ανάδειξη των νέων οργάνων στη ΝΔ, «αναβίωσαν» τα εσωκομματικά μέτωπα, ενώ οι παρασκηνιακές κόντρες κοντεύουν να βρεθούν «εκτός ελέγχου». Η «μάχη της καρέκλας» έβαλε σε δοκιμασία την εικόνα ενότητας και συσπείρωσης που με τόσους κόπους προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρηγίλλης, ενώ αυτό που εισπράττει η «κοινή γνώμη» είναι ότι οι βουλευτές της ΝΔ διακατέχονται από... «υψηλές αξίες», όπως είναι η κατάληψη μιας καρέκλας-πρόκριμα για μελλοντική νομή της εξουσίας. Το έντονο ενδιαφέρον των βουλευτών για τα πόστα φάνηκε από το γεγονός ότι για τις 46 θέσεις των οργάνων της ΚΟ (6 συντονιστές και 40 τομεάρχες και αναπληρωτές) υπέβαλαν υποψηφιότητα 76 βουλευτές. Η μάχη είναι σκληρή και θα συνεχίζεται μέχρι και την «ύστατη ώρα», σήμερα, μπροστά στην κάλπη, με παζάρια και συναλλαγές. Ηδη μεταξύ των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους έχει δημιουργηθεί κλίμα έντασης και άγριας σύγκρουσης, που καθόλου δε θυμίζει ότι οι αντιμαχόμενοι ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Σύμφωνα με τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων, που ολοκληρώθηκε χτες, τρεις συντονιστές, έντεκα τομεάρχες και ισάριθμοι αναπληρωτές εκλέγονται χωρίς αντίπαλο. Πρόκειται για τους Ντ. Μπακογιάννη (συντονίστρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας), Β. Πολύδωρα (συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) και Μ. Κεφαλογιάννη (συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων). Επίσης, εκλέγονται στους τομείς τους χωρίς αντίπαλο οι Χρ. Μαρκογιαννάκης (Δημόσιας Τάξης), Ν. Νικολόπουλος (Εθνικής Οικονομίας), Αδάμ Ρεγκούζας (Οικονομικών), Αρ. Παυλίδης (Εξωτερικών), Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (Αμυνας), Γ. Παναγιωτόπουλος (Μακεδονίας-Θράκης), Α. Βαρίνος (Αιγαίου), Αθ. Νάκος (Ανάπτυξης), Μ. Βαρβιτσιώτης (Εμπορικής Ναυτιλίας), Γιώργος Ορφανός (Πολιτισμού και Αθλητισμού), Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (Ολυμπιακών Αγώνων).

Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις των συντονιστών θα μονομαχήσουν οι Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Κωστόπουλος (Οικονομικών Υποθέσεων), Μαριέττα Γιαννάκου και Νικ. Κακλαμάνης (Κοινωνικών Υποθέσεων) και ο Γ. Βουλγαράκης με τον Γ. Σαλαγκούδη (Παραγωγής και Εμπορίου).

Για τις θέσεις των τομεαρχών θα αναμετρηθούν στον τομέα ΠΕΧΩΔΕ οι Σάββας Τσιτουρίδης, Β. Κορκολόπουλος και Ελσα Παπαδημητρίου, στον Παιδείας οι Γ. Καλός, Αν. Σπηλιόπουλος και Σπ. Ταλιαδούρος, στον Γεωργίας οι Ευ. Μπασιάκος, Στ. Παπαδόπουλος και Ι. Τζαμτζής, στον Εσωτερικών οι Αλ. Λυκουρέζος και Ι. Λαμπρόπουλος, στον Δικαιοσύνης οι Ν. Κατσαρός και Α. Ανδρεουλάκος, στον Τουρισμού οι Θ. Κασσίμης και Α. Λιάσκος, στον Υγείας οι Α. Γιαννόπουλος και Π. Μελάς, στον Εργασίας οι Γ. Γιακουμάτος και Πάνος Παναγιωτόπουλος και στον Μεταφορών οι Αν. Παπαληγούρας και Αθ. Χειμάρας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Αντίθετο το ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας που «ρυθμίζει» τα χρέη προς τα νοσοκομεία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΥΑΘ, εξέφρασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει πλήρως τα νοσοκομεία από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «το κράτος αντί να αναλάβει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις έναντι των δημόσιων νοσοκομείων δανείζεται εντόκως από τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα», προσθέτοντας παράλληλα ότι «παραγράφονται οι οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή η καταβολή των νοσηλίων στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων και των απόρων».

Σημείωσε επίσης ότι το κράτος με την τροπολογία αυτή αποκρύπτει το ύψος των υποχρεώσεών του για τα νοσοκομεία, αφού «τα οφειλόμενα νοσήλια από το ΙΚΑ προς τα νοσοκομεία δεν παραγράφονται, αλλά συμψηφίζονται άμεσα με την κρατική επιχορήγηση» και έτσι η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότησή της. Παράλληλα ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας ενταγμένης στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, επίτευξης των στόχων των σταθεροποιητικών προγραμμάτων και των μεταενταξιακών της υποχρεώσεων».

Παράλληλα χτες στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε για τα άρθρα 14 και 18 το νομοσχεδίου για την ΕΥΑΘ, που αφορούν το νομικό καθεστώς της εταιρίας, υπέρ τάχθηκαν 51 βουλευτές κατά 41, ενώ 8 βουλευτές απουσίαζαν.

Συνέδριο του... «Μαϊμουδιστάν»!

Τι είναι εκείνο που δικαιώνει μια απάτη; Τι είναι αυτό που νομιμοποιεί μια κομπίνα; Τι είναι αυτό, που, όχι μόνο απαλλάσσει τον κομπιναδόρο και τον απατεώνα, αλλά τον καθιστά και ευυπόληπτο δακτυλοδεικτούμενο παράδειγμα προς μίμηση στην ΠΑΣΟΚο-κοινωνία μας; Απλό: Μία πολιτική απόφαση! Μία πολιτική απόφαση είναι αρκετή για να βαφτιστεί η προστυχιά σε τιμιότητα και το καραγκιοζιλίκι σε παράσταση «υψηλής αισθητικής», σαν κι εκείνες τις παραστάσεις που στήνει η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την αοιδό Δέσποινα Βανδή...

***

Ε, λοιπόν, αυτή η πολιτική απόφαση (κάτι σαν το «μητέρα των αποφάσεων» να πούμε) υπήρξε! Και μόνο για αυτή την απόφαση, η προχτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γραφτεί με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία των κομματικών διαδικασιών της σύγχρονης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Διότι μπορεί παλιότερα η δημοκρατία μας να μην άντεχε να ψηφίζουν τα δέντρα (είχαμε και τέτοια στην Ελλάδα της επάρατου Δεξιάς), αλλά έκτοτε ανέλαβε ο «εκσυγχρονισμός» και ήρθαμε ίσα βάρκα ίσα νερά. Τουτέστιν: Στην Ελλάδα του «εκσυγχρονισμού» τα δέντρα δεν ψηφίζουν, αλλά οι... μαϊμούδες ψηφίζουν!

***

Το αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ό,τι αποφάσισε, χωρίς κανείς να αμφιβάλλει και για τη νοθεία και για το όργιο της πλαστογραφίας! Κανείς εκ των μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ δεν αμφιβάλλει ότι αυτές οι περίφημες εγγραφές «νέων μελών» στο κόμμα τους, που ανήλθαν στις 100.000 (!) εν μια νυκτί, είναι... «μαϊμούδες»! Εν τούτοις, σε ένα αγλάισμα δημοκρατικότητας, αποφάσισαν προχτές ότι στο συνέδριό τους θα συμμετάσχουν και οι «μαϊμούδες». Ούτε καν τη σπαρτιάτικη αρχή του «κλέψε, αλλά μη σε δουν» μπορούν να επικαλεστούν οι άνθρωποι. Εδώ έχουν γίνει βούκινο, εδώ όλοι γνωρίζουν ότι επίκειται το συνέδριο του... «μαϊμουδιστάν», αλλά εκείνοι πήραν την πολιτική απόφαση! Τι λέει η πολιτική τους απόφαση; Οτι άπαξ και η ΚΕ ψήφισε ότι η μαϊμού δεν είναι μαϊμού, τότε όχι απλώς πετάει ο γάιδαρος, αλλά παίρνει κι επιβάτες...

***

Το σημειολογικώς σπουδαίο της απόφασης είναι τούτο: Τη στιγμή που ο Απ. Κακλαμάνης έλεγε ότι είναι «ντροπή» αυτά τα πράγματα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί από το πόσες μαϊμούδες ελέγχουν οι «σημιτικοί» και πόσες μαϊμούδες ελέγχουν οι άλλοι, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ποια νομίζετε ήταν τα πρώτα χέρια που σηκώθηκαν υπέρ της πρότασης να πάρουν οι μαϊμούδες ΠΑΣΟΚικό κομματικό βιβλιάριο; Τα πρώτα - πρώτα χέρια ήταν του Σημίτη και του Σκανδαλίδη! Οι πρώτοι στη «μαϊμουδιά» αναδείχτηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ!

Μήπως υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σαπίλα του βασιλείου του... «Μαϊμουδιστάν»;


Ν. ΜΠ.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αιχμές για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Αιχμές για τον τρόπο απονομής του διεθνούς δικαίου άφησε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, από το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο Κ. Στεφανόπουλος σε ομιλία του στο Δημαρχείο του Λουξεμβούργου τόνισε ότι «το Διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται πάντοτε κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιστάσεις». «Πολλές φορές», είπε, «δεν εφαρμόζεται καθόλου, διότι επικρατούν τα διεθνή συμφέροντα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να το υπερβαίνουν και να το καταργούν». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι «σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου επιλεκτικά, αναλόγως και πάλι των συμφερόντων, των προτιμήσεων και των συμπαθειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ