ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος της τροπολογίας η αρπαγή των αποθεματικών

Ανακοίνωση καταγγελία της ΔΑΣ Εφοριακών που αφορά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕ - ΔΟΥ

Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) Εφοριακών και παράλληλα ξεσκεπάζει με συγκεκριμένα στοιχεία τις συμβιβασμένες ηγεσίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ. Η προκήρυξη της ΔΑΣ, ενόψει των απεργιών που εξαγγέλθηκαν με στόχο την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που αρπάζει τα αποθεματικά των Ταμείων και μειώνει τις τακτικές και συντάξιμες αποδοχές των Εφοριακών, είναι η ακόλουθη:

«Η ΠΟΕ-ΔΟΥ εξήγγειλε από τις 16 Ιούλη μια σειρά από απεργίες με βασικό αίτημα να αποσυρθεί η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση. Η τροπολογία έχει σκοπό να αρπάξει το αποθεματικό των πρόσθετων αμοιβών μας και στην πορεία να τις συρρικνώσει. Αυτή η τροπολογία δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", όπως θέλει να το παρουσιάσει η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία έχει εφαρμοστεί απρόσκοπτα στο υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια της ΠΟΕ - ΔΟΥ.

Γεγονός είναι ότι τα προβλήματα οξύνονται ολοένα και περισσότερο. Και οξύνονται γιατί η κυβέρνηση υπακούοντας τυφλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη νέα τάξη πραγμάτων προωθεί, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με βασικούς άξονες τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Ομως και η Ομοσπονδία μας δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αφού από το 1993 μέχρι σήμερα η αυτοδυναμία της ΠΑΣΚΕ είναι δεδομένη.

Η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ όχι μόνο αγνόησε τα πραγματικά προβλήματα, όχι μόνο συμβιβάστηκε και υποτάχτηκε, αλλά συνειδητά αναδείχτηκε κυβερνητικότερη από την κυβέρνηση και έβαλε πλάτη για να περάσει αυτή η συγκεκριμένη πολιτική του "μονόδρομου της ΕΕ" και του "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ. Τα είχε συμφωνήσει σε μια σειρά ζητήματα όπως στην αυτοτελή φορολόγηση, στο νέο μισθολόγιο, στην αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών, στα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ), στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην απογευματινή εργασία, στην αναδιάταξη των ΔΟΥ, στους ειδικούς λογαριασμούς. Χάιδευαν τα αυτιά των εργαζομένων μοιράζοντας υποσχέσεις και ρουσφέτια για να κυριαρχήσουν και έτσι να στηρίξουν καλύτερα την κυβερνητική πολιτική. Ηταν γνώστες των προθέσεων της κυβέρνησης να αρπάξει το αποθεματικό και γι' αυτό συμφώνησαν να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των 4 δισ. με την υπογραφή του Παπαντωνίου. Πήραν από το αποθεματικό 2 δισ. δρχ. για νοσοκομειακή περίθαλψη στην Nationale Nederlanden και ακόμη 2 δισ. για κατασκηνώσεις.

Σήμερα, με αυτή την τροπολογία πάμε σε σταδιακή μείωση των αποδοχών μας και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Βγάζουν τάχα κραυγές διαμαρτυρίας, αποφασίζουν απεργίες για να καλύψουν και να συσκοτίσουν τον επικίνδυνο ρόλο που έχουν παίξει ενάντια στους εργαζόμενους. Ακόμα και αυτή τη στιγμή κρύβουν την αλήθεια και πάνε να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από την ουσία της πολιτικής που εξυπηρετεί η τροπολογία.

Η ουσία είναι ότι αυτή η τροπολογία εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου "Πολιτεία", της σύνδεσης μισθού - απόδοσης. Εντάσσεται στην πρόθεση της κυβέρνησης (με πρόσχημα το νέο μισθολόγιο) να συρρικνώσει τις τακτικές αποδοχές μας και κατ' επέκταση τις συντάξιμες αποδοχές. Εντάσσεται στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" με την εξατομίκευση των αμοιβών και το πριμ παραγωγικότητας.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και πολύπλευρη. Η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη, οργανωμένη, και συσπειρωμένη. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, από Συντονιστικά και με άλλους κλάδους εργαζομένων, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρέπει να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την πολιτική. Να περιθωριοποιήσουμε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που συνεχώς μας ξεπουλάνε, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η πάλη μας να έχει στόχο την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης για μας τους εργαζόμενους πολιτικής».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίστηκε η κατρακύλα των μετοχών

Στις 2.500 μονάδες ο γενικός δείκτης. Ενας ακόμη «εγκλωβισμένος» αυτοκτόνησε ενώ χτες προφυλακίστηκε και 5ος χρηματιστής

Συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα των τιμών των μετοχών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα τόσο των μικρομετόχων και γενικότερα των αμύητων στα μυστικά του τζόγου όσο και των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν «επενδύσει» μέρος των κεφαλαίων στην αγορά μετοχών. Χτες, ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών κατέγραψε νέα μείωση 1,49% και έκλεισε στις 2.507,18 μονάδες (από 2.545 προχτές), σε πείσμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ότι «η οικονομία πάει καλά»! Στη χτεσινή συνεδρίαση, διακινήθηκαν συνολικά 347 μετοχές, από τις οποίες οι 83 έκλεισαν με άνοδο, οι 228 με πτώση και οι υπόλοιπες 36 αμετάβλητες στα προχτεσινά επίπεδα. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών (2,87%), των συμμετοχών (2,83%) και του λιανικού εμπορίου (2,49%).

Σχολιάζοντας την καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θέλει αλλά δεν μπορεί να ανακόψει την κατρακύλα των μετοχών. Στα πλαίσια αυτά, επικαλέστηκε τις προσπάθειες για την ταχύτερη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, με δεδομένη την προσπάθειά μας για δημοσιονομική σταθερότητα (...) δημιουργούν ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, που είναι το καλύτερο δυνατό για τη λειτουργία άλλων θεσμών, όπως είναι το Χρηματιστήριο». Στα πλαίσια αυτά, δεν παρέλειψε, να αναφερθεί και στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», και άλλα μέτρα ενίσχυσης των προνομίων και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει το πάνω χέρι και στη διαμόρφωση των τιμών στο Χρηματιστήριο.

Η ασταμάτητη κατρακύλα των μετοχών, που παρατηρείται την τελευταία διετία, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, όχι μόνο στον προϋπολογισμό (που είχε σημαντικές απώλειες εσόδων) αλλά και σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους, που έπεσαν θύματα όλων εκείνων (κυβέρνησης, μεγαλοτζογαδόρων, εφημερίδων κλπ.) που προπαγάνδιζαν την εξασφάλιση του γρήγορου και εύκολου κέρδους, μέχρι να τους εγκλωβίσουν στο ναό του τζόγου. Η απόγνωση, για τους «εγκλωβισμένους» που είδαν τις αποταμιεύσεις τους - που τις τοποθέτησαν στο Χρηματιστήριο - να γίνονται «φύλλο και φτερό», είναι απερίγραπτη. Ενδεικτική από αυτή την άποψη, είναι και η είδηση που πέρασε χτες στα ψιλά των εφημερίδων, για την αυτοκτονία ενός ακόμη εγκλωβισμένου στις Μυκήνες - του βιοτέχνη Γ. Παπαδόπουλου.

Προφυλακίστηκε χρηματιστής

Καθημερινά ξεδιπλώνεται το «κουβάρι» από το... μεγάλο κόλπο που στήθηκε στο ναό του τζόγου, στο Χρηματιστήριο, σε βάρος των μικροεπενδυτών με τις μετοχές «φούσκες». Χτες προφυλακίστηκε άλλος ένας χρηματιστής ο Ηλ. Μπογδάνος, πρόεδρος της ACTIV Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ). Είναι ο πέμπτος κατά σειρά χρηματιστής που προφυλακίζεται. Κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (ενός δισ. δραχμών) και σύσταση συμμορίας.

Μετά την απολογία του στη 19η τακτική ανακρίτρια ο Ηλ. Μπογδάνος κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ εναντίον του εκκρεμούν άλλες 16 μηνύσεις από μικροεπενδυτές που χειρίζεται η ανακρίτρια Μ. Γυφτοπούλου. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία η ACTIV ΑΕΠΕΥ μετακίνησε στην εταιρία του Σπ. Τασσόγλου DELOGI 4 δισ. δραχμές και τεχνηέντως φούσκωνε τις μετοχές του Σπ. Τασσόγλου. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογία όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ΩΜΕΓΑ ΑΧΕ, τα οποία κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα (πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και απιστία).

Ενδεικτικό της μεγάλης απάτης που τελέστηκε σε βάρος χιλιάδων επενδυτών είναι το γεγονός ότι κατέθεσε μήνυση και ο Ευστάθιος Παρασκευόπουλος,... αρχιμανδρίτης και λυκειάρχης στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, τον οποίο όμως δεν τον αφήνει να καταθέσει στο δικαστήριο - προφανώς να μη χαλάσει το καλό «όνομα της Εκκλησίας» - ο μητροπολίτης Αχαΐας Νικόδημος.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έρθει να καταθέσει ο φυγόδικος χρηματιστής Π. Ράνιος, ο οποίος δε βρίσκεται πλέον στη Βραζιλία, αλλά στην Ιταλία, γεγονός που κάνει πολλούς στην κυβέρνηση να ανησυχούν για μεγάλες αποκαλύψεις για τις μετοχές «φούσκες».

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 11.7.2001
ΧΡΕΩΣΤΙΚΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Πρόσθετοι φόροι 300 δισ. δραχμών

Νέα παρτίδα με 272.400 εκκαθαριστικά. Από τα 2,4 εκατ. δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν, το δημόσιο θα εισπράξει φέτος - μετά τις επιστροφές φόρου - επιπλέον 196,5 δισ. δραχμές

Σε 2,4 εκατ. ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα, μετά και τη νέα (6η) αποστολή των 272.400 εκκαθαριστικών, που θα ταχυδρομηθούν από τις Εφορίες στους φορολογούμενους αυτές τις μέρες. Από την επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων, προκύπτει ότι το μέσο κατά κεφαλή δηλωθέν εισόδημα είναι προσαυξημένο κατά περίπου 2,1%, όσο δηλαδή ήταν οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων! Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, μέχρι τις 30 του Ιούλη θα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, από τα 2,4 εκατ. δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν, προκύπτει ότι:

  • Το μέσο οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2000 ήταν μόλις 3.590.000 δραχμές, έναντι 3.515.000 δρχ. το 1999.
  • Οι φορολογούμενοι που πήραν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 300 δισ. δρχ., ήτοι κατά μέσο όρο από 439.400 δρχ. ο καθένας. Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει έκπτωση 2,5% εφόσον η οφειλή καταβληθεί σε μια δόση.
  • Ο φόρος που θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πιστωτικά εκκαθαριστικά, ανέρχεται σε 103 δισ. δρχ. και σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται σε 117.700 δρχ. για τον καθένα.
  • Τα ταμεία του δημοσίου, μετά την επιστροφή των φόρων στους φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό, θα εισπράξουν φέτος επιπλέον φόρους εισοδήματος, συνολικού ύψους 196,5 δισ. δραχμών.
  • Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27,7% των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, τα πιστωτικά το 35,6%, ενώ το 36,7% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά και άρα οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας δε θα εισπράξουν επιστροφή φόρου ούτε θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ