ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Εμείς θα συνεχίσουμε... »

Το λαό της Θεσσαλονίκης, τη νεολαία, τα νιάτα της χώρας που πλημμύρισαν την κεντρική πύλη του λιμανιού της πόλης την Κυριακή 8 Ιούλη, συμβάλλοντας στην καταγραφή της Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά ως πόλης Αντίστασης στον πόλεμο, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υπενθυμίζει πως η ομόθυμη αντίδραση του λαού, που περικλείεται στη φράση «οι νεοβάρβαροι του ΝΑΤΟ μαζί με τα πλοία τους είναι ανεπιθύμητοι», βρήκε μαζική έκφραση στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου 7 και 8 Ιούλη. Και προειδοποιεί πως στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, μαζί με το λαό και τους φορείς της περιοχής, για να να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων, καμία διευκόλυνση από τη χώρα μας στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, για να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων και να μη γίνει καμία αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Η παλιά Παραλία ντύθηκε στα χρώματα της Αντίστασης, της πένθιμης και αγωνιστικής υποδοχής των καραβιών του θανάτου.

Η αναβολή της δεξίωσης την Κυριακή, καθώς και η αποτυχημένη προσπάθεια να μετατραπεί σε "μυστικό δείπνο" τη Δευτέρα, έδειξαν ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Από την «υποδοχή» που επεφύλαξαν οι Θεσσαλονικείς το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΝΑΤΟική αρμάδα
Από την «υποδοχή» που επεφύλαξαν οι Θεσσαλονικείς το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΝΑΤΟική αρμάδα
Από τη συνάντηση της Αντιπολεμικής Επιτροπής με τη Διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης της Μεσογείου επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια να παρουσιαστούν τα πλοία του θανάτου ως "πλοία ειρηνικών αποστολών".

Καμία αυταπάτη και κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να δημιουργηθεί. Είναι σε εξέλιξη η ΝΑΤΟική επέμβαση στην ΠΓΔΜ, είναι γνωστό ότι όλες οι δυνάμεις στην περιοχή λειτουργούν στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Εμείς θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες, τις κινητοποιήσεις μας καλώντας κάθε δημοκράτη, κάθε πατριώτη να αγωνιστεί για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή του ΔΗΣΥ στον Κ. Σημίτη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποστέλλει σήμερα ή αύριο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ. Σημίτη, επιστολή στην οποία εκφράζονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του κόμματος από την πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η Αθήνα στις σχέσεις με την Τουρκία.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πολιτική χαμηλών τόνων δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη και ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική να παίρνει χωρίς να δίνει. Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα πρέπει να προσεχτεί ο τρόπος και το περιεχόμενο του διαλόγου, ώστε παράλληλα με τα θέματα χαμηλής πολιτικής να συζητούνται και τα εθνικά και να δίδεται έστω και ένα στοιχείο ελπίδας. Ομως, πρόσθεσε, η Τουρκία όχι μόνο δε δίνει στοιχείο ελπίδας αλλά εντείνει την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά της.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα δοθεί η εντύπωση ότι βελτιώνεται το κλίμα χωρίς να συζητείται το Κυπριακό, και διερωτήθηκε κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις που δυνατό να δεχτεί για να μην προβάλει βέτο στη διεύρυνση σε περίπτωση που σ' αυτήν δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος λόγω των απειλών της Τουρκίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κλίμα αντιπαράθεσης με την Αθήνα, η οποία υποστηρίζει, προωθεί και προβάλλει σε όλα τα διεθνή φόρα τα δίκαια της Κύπρου και αποτελεί το κύριο στήριγμα στον αγώνα μας.

Καταγγέλθηκε η Τουρκία στον ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας κατήγγειλε την Τουρκία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, για τις απροκάλυπτες απειλές ότι θα αντιδράσει χωρίς όρια εναντίον της Κύπρου και ότι θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, ο Γ. Λιλλήκας επισήμανε ότι οι απειλές αυτές δε συνάδουν με το πνεύμα, τους στόχους και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γ. Λιλλήκας, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εκλέχτηκε παμψηφεί στη θέση του αντιπροέδρου της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας.

Νέος ύπατος αρμοστής

Νέος ύπατος αρμοστής στην Κύπρο έχει διοριστεί ο σαρανταεννιάχρονος διπλωμάτης Λιν Πάρκερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Από το 1999 μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής του Τμήματος Συνδέσμου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του.

Στην Κύπρο αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 7-8 ΙΟΥΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περί θορύβων και άλλων τινών

Μια και η κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μυρίζει έντονα μπαρούτι νοτιότερα από τη FYROM, μια και το ΝΑΤΟ με την «εθιμοτυπικό κατάπλου» της αρμάδας του στη Θεσσαλονίκη θέλησε να μας ξαναθυμίσει την αλήστου μνήμης εποχή «Κορίτσια ο στόλος!», είπαμε κάτι να κάνουμε, έτσι απλά, για να μην περάσουν τελείως απαρατήρητοι και αθόρυβοι και να «ρεσεψιονίζονται» τελείως ανενόχλητοι.

Οι διαμαρτυρίες μας ήταν όντως «θορυβώδεις». Περιλάμβαναν ακουστικά και οπτικά συνθήματα, όπως «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ», «Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι», «ΕΞΩ Τα πλοία του θανάτου» και τραγούδια, πολλά τραγούδια. Οι θορυβώδεις διαμαρτυρίες άρχισαν από το Σάββατο το βράδυ, 7 Ιούλη, στην παλαιά παραλία της πόλης και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 8 Ιούλη με ένα «θορυβώδες» συλλαλητήριο 6.000 ατόμων στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Αυτοί οι θόρυβοι ενέπνευσαν το παρακάτω σχόλιο στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», του κ. Κ.:

«Πάει κι ο ταξικός εχθρός

Από το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να κατασκηνώνουν στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης οι αντινατοϊκοί αγωνιστές που ανέλαβαν να εμποδίσουν τον κατάπλου στο λιμάνι των 8 νατοϊκών πολεμικών σκαφών. Εφοδιασμένοι με ξηρά τροφή και όλα τα χρειώδη (σανό, λάστιχα αυτοκινήτων κλπ.) έστησαν τις σκηνές τους στις σκάλες μαζί με ελληνικές σημαίες και αντιπολεμικά λάβαρα, έβαλαν μεγάφωνα στις κολόνες των φωτιστικών και ετοιμάστηκαν για τη μεγάλη μάχη. Κι έτσι κυλούσε η βραδιά, οπότε, όταν έπαψαν τα μεγάφωνα ανέλαβαν την τέρψη των κατοίκων της περιοχής καμιά εικοσαριά άτομα που βολτάροντας από το λιμάνι στο Λευκό Πύργο και τανάπαλιν εκτελούσαν επαναστατικά άσματα. Τι κι αν στις 3.15 το πρωί οι ταλαίπωροι περίοικοι μάλλον προτιμούσαν να κοιμηθούν αντί να ακούνε "Στ' άρματα, στ' άρματα" ή στις 3.45 π.μ. το "Δρόμο"; Τη χαριστική βολή έδωσαν στις 7 το πρωί τα μεγάφωνα που καλούσαν τους ήδη ξενυχτισμένους να προσέλθουν στη χτεσινή αντιπολεμική συγκέντρωση. Τα πλοία βέβαια, ήρθαν, πέρασαν και άραξαν. Ομως ο ταξικός εχθρός, οι κάτοικοι της παλιάς παραλίας είχε κατατροπωθεί».

Αυτά ακριβώς έγραφε ο Κ. στον «Αγγελιαφόρο».

Διαβάζοντας το σχόλιο τη Δευτέρα 9 Ιούλη ήρθε στο μυαλό η σκέψη να γράψουμε κάτι περί θορύβου. Περί θορύβων, λοιπόν, και άλλων τινών...

Οταν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα για 78 μέρες έσπερναν το θάνατο στη γειτονική χώρα, κανένας θόρυβος από τις εκρήξεις, τις κραυγές των πληγωμένων, τα ουρλιαχτά των μανάδων που έχαναν τα παιδιά τους δεν έφθασαν στην παλιά παραλία της πόλης και όχι μόνο. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο, που απλόχερα σκόρπισαν οι ΝΑΤΟικοί στα Βαλκάνια, έτσι απλά γιατί η αποθήκευσή του κόστιζε περισσότερο απ' ό,τι η μετατροπή του σε βόμβες, συνεχίζει αθορύβως να ακτινοβολεί τις ζωές των σημερινών και των επερχόμενων γενεών. Κανένας θόρυβος δε φτάνει στην παλιά παραλία της πόλης.

Τα ΝΑΤΟικά πλοία του θανάτου την Κυριακή 8 Ιούλη, καθώς περνούσαν το μεγάλο Καραμπουρνού και έμπαιναν στον κόλπο, έδειχναν να γλιστρούν πάνω στη θάλασσα. Κανένας θόρυβος δεν έφτανε στην παλιά παραλία, παρά μόνο ο παφλασμός των βρώμικων νερών στα κράσπεδά της. Ετσι απλά, άνευ θορύβων, ένας «κόσμος όμορφος αγγελικά πλασμένος». Κι ο θάνατος άλλωστε, σε φυσικές συνθήκες, αθόρυβα ταξιδεύει. Ο μόνος θόρυβος που τον συνοδεύει είναι αυτός «ο ρόγχος του θανάτου», και το πολύ τα μοιρολόγια των μανάδων, των φίλων, των αδελφών.

Αυτό το αθόρυβο πέρασμα της αρμάδας του θανάτου του ΝΑΤΟ, σαν αρχέγονη φυλή θελήσαμε να ξορκίσουμε, όταν είπαμε ας «θορυβήσουμε ολονύκτια στην παραλία». Ετσι απλά, χωρίς όμως καμιά από τις αυταπάτες των αρχέγονων φυλών του είδους μας. Εχουμε συνείδηση των συσχετισμών. Το ΝΑΤΟ έχει το πάνω χέρι γι' αυτό αλωνίζει. Εχουμε όμως και συνείδηση ότι οι συσχετισμοί δεν είναι κάτι το αναλλοίωτο, δοσμένοι μια για πάντα. Αλλάζουν.

Οι θορυβούντες στην παραλία το βράδυ του Σαββάτου δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε αυτή την πανίσχυρη αρμάδα να περάσει. ΟΧΙ. Αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Είναι ζήτημα συσχετισμών και θα προκύψουν αναντίρρητα. Αυτό άλλωστε διδάσκει η ιστορία. Η PAX ROMANA, ιστορικά συζητιέται. Το ίδιο θα συμβεί και με την PAX AMERICANA.

Κοντολογίς, θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα, να μας αφήσει το ΝΑΤΟ να πεθαίνουμε με το θόρυβο του επιθανάτιου ρόγχου μας. Το ΝΑΤΟ ούτε αυτό σ' αφήνει να κάνεις, επιβάλλει τους θορύβους που σε πεθαίνουν, τους προετοιμάζει. Είναι η ακραία λογική της επιβολής. Σκοτώνοντας με επιλεγμένους θορύβους, να επιβάλλεις την απόλυτη σιωπή του φόβου. Κι όταν αυτό γίνει, τότε πραγματικά στην παλιά παραλία της πόλης κανένας δε θα θορυβεί για να... ενοχλούνται οι περίοικοι.

Θορυβήσαμε συνειδητά και θα συνεχίσουμε, γιατί δε θέλουμε να πεθάνουμε μέσα τους θορύβους που μας έχει προετοιμάσει το ΝΑΤΟ. Θέλουμε στο κάτω κάτω να πεθάνουμε, όπως μας έμαθε η παράδοσή μας. Κακό είναι κι αυτό;

Οι βόμβες που πέφτανε από τα 10.000 πόδια για 78 ημέρες στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και αλλού, κάνουν το δικό τους θόρυβο, μέσα στον οποίο πεθαίνουν άνθρωποι. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ακτινοβολώντας, δε θορυβεί, απλά η συσκευή Γκάιγκερ που το ανιχνεύει, θορυβεί με εκείνο το στριγκό ήχο που παγώνει.

Θόρυβοι λοιπόν και θόρυβοι. Για να προλάβουμε το θάνατο που έμπαινε αθόρυβα στο λιμάνι θορυβήσαμε. Αυτό είναι όλο. Ο καθένας, στο κάτω κάτω διαλέγει τους θορύβους που του αρέσουν. Ο κύριος Κ. έκανε την επιλογή του. Σεβαστή. Ο καθείς όμως και τα όπλα του, θα είναι σεβαστό;


Του
Χρήστου ΚΟΦΦΑ*
*Ο Χρ. Κόφφας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ

KE TOY KKE
Ταξίδι - προσκύνημα στη Γυάρο

Επίσκεψη - προσκύνημα στη Γυάρο διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 15 Ιούλη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 6 το πρωί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας και Πειραιά και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (τηλέφωνα: 52.82.500 και 41.14.801 - 4).

Η αναχώρηση και η επιστροφή θα γίνει με Αρματαγωγό που διέθεσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, μετά από αίτηση του Κόμματος.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, τονίζεται: «Η Γυάρος (Γιούρα) υπήρξε ένας από τους τόπους μαρτυρίου και θυσίας χιλιάδων κομμουνιστών, φίλων του ΚΚΕ, μελών και στελεχών της ΕΑΜικής Αντίστασης και άλλων αγωνιστών. Υπήρξε ένας από τους τόπους, όπου συγκρούστηκαν η ωμή βία και η τρομοκρατία, που άσκησαν η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, με το λαϊκό δίκιο, την ανιδιοτέλεια και τον ηρωισμό.

Το προσκύνημα στη Γυάρο πραγματοποιείται ως φόρος τιμής στους νεκρούς και στους σακατεμένους και όλους όσοι κράτησαν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Πραγματοποιείται, γιατί η ζωντανή μνήμη είναι πολύτιμος βοηθός σήμερα. Θα είναι και στο μέλλον! Οσο θα υπάρχει η ιμπεριαλιστική κυριαρχία και ο κάθε λαός, ιδιαίτερα οι νέες γενιές που δεν έζησαν το ιστορικό παρελθόν, θα έχουν ανάγκη τα κορυφαία παραδείγματα αξιών, αντοχής στις δυσκολίες του αγώνα και μιας ζωής αντάξιας του εργαζόμενου ανθρώπου. Τα εγκλήματα του αστικού κόσμου πρέπει να τα θυμόμαστε, επειδή συνεχίζονται με άλλες μορφές και σε νέες συνθήκες».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10: Στην εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, μια συζήτηση με τους καλεσμένους της, Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μιχάλη Βαρδάνη, στρατηγό ε.α. και πρόεδρο του ΣΦΕΑ, και άλλους για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
  • Στις 22.00: Στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ», που σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει ο Ανδρέας Θερμός, παρακολουθήστε μια συζήτηση για το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων».
  • Στις 23.00: Νέα εκπομπή που ξεκινάει σήμερα και θα μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στην τηλεόραση του «902» με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ». Κάθε Τετάρτη, οι καλεσμένοι του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου θα συζητούν για όλες τις πλευρές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την πορεία ενός εγχειρήματος με πολλαπλές συνέπειες για τη χώρα. «Ποιον... προτιμά για νέο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η Αθήνα, από τις εκλογές που θα γίνουν στη Μόσχα στις 16 Ιουλίου; Πόσο θα κοστίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004; Λυόμενες ή μόνιμες ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Εργασιακή ειρήνη το 2004;». Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα, που απαντούν οι καλεσμένοι της πρώτης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ», που είναι οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, γεν. γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού, Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γιάννης Πυργιώτης, μέλος του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και εντεταλμένος σύμβουλος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ