ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΓΕ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα στον δρόμο που δείχνει η 8η Μάρτη

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι πολύμορφες δραστηριότητες για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής
Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, έφερε στο προσκήνιο το σύνολο των διεκδικήσεών της.

«8 Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», φώναξαν οι γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της Αττικής, μαζί με συνδικαλίστριες από μια σειρά σωματείων. Απαίτησαν «Σταθερή δουλειά και όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», ενώ κατήγγειλαν τα ωράρια και τη ζωή - «λάστιχο», διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. «Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ' αυγά μας, μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», διαμήνυσαν.

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής, η ΟΓΕ μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησαν εκδήλωση στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Οι Καθαρίστριες», από τη θεατρική ομάδα «Η Πρόοδος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη, για την οποία ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει με ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο.

Σε εκδήλωση για την εμπλοκή των γυναικών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια η κυβέρνηση


Η Ομοσπονδία ζήτησε συνάντηση, ωστόσο ενημερώθηκε πως η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν στο υπουργείο. Οπως κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, οι ...υποχρεώσεις της γενικής γραμματέα αφορούσαν εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα το πρώτο «εθνικό σχέδιο δράσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια», με στόχο την εμπλοκή των γυναικών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κυβέρνηση και υπουργείο, όπως σχολίασε, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, που κάνει τη ζωή των γυναικών «λάστιχο», τις αναγκάζουν να χρυσοπληρώνουν για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή. Ακόμα και για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, για το οποίο υποτίθεται πως κόπτονται, κατήγγειλε ότι το υπουργείο έχει απλήρωτο το προσωπικό στη γραμμή SOS και απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας.

«Σήμερα, 8 Μάρτη, είμαστε εδώ. Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν σήμερα τους αγώνες μας για ισοτιμία και χειραφέτηση, μας δείχνουν τον δρόμο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για τη ζωή μας», κατέληξε.

Οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα των γυναικών η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Σάμου
Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Σάμου
Νωρίτερα στη συγκέντρωση παρεμβάσεις είχαν γίνει για μια σειρά από ζητήματα. «Η φετινή 8η Μάρτη παίρνει τη σκυτάλη του αγώνα από τη μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν», υπογράμμισε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. «Είμαστε σε θέση μάχης. Μπαίνουμε στον αγώνα με τα σωματεία μας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», τόνισε, συνοψίζοντας τα αιτήματα για τους μισθούς, τα ωράρια, την προστασία της μητρότητας, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, που σήμερα ακροβατούν πάνω στο τεντωμένο σκοινί της «ευελιξίας». «Η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας πρέπει να γίνουν διεκδίκηση, να γίνουν απόφαση σύγκρουσης με τις πολιτικές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών των μηχανοδηγών του τρένου της στρατηγικής της ΕΕ», υπογράμμισε.

Στη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας, στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού αναφέρθηκε η Ελένη Θεοδοσίου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Στηλίτευσε το νόμιμο «φακελάκι» που εισήγαγε η κυβέρνηση με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, καθώς και την επίθεση στην Ψυχική Υγεία και στις δομές για την απεξάρτηση. Οι μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στον τομέα αυτό, όπως εξήγησε, έχουν βαριές συνέπειες για τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κακοποιητικές και παθογόνες σχέσεις. «Αυτή είναι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ, που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων», κατήγγειλε.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταφέρει άλλο ένα χτύπημα στη δημόσια Παιδεία, με το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα «μη κρατικά» ΑΕΙ, δίνοντας συνέχεια στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα, στηλίτευσε η Βάσω Λυμπερόγιαννη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. «Παλεύουμε ανυποχώρητα για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο», ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε πως το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα βρίσκεται και ανήμερα της 8ης Μάρτη στον δρόμο μαζί με τους φοιτητές, διαδηλώνοντας μαζί τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, από Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών, μαζί με τα εργατικά σωματεία της πόλης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για την προστασία της μητρότητας.

Στάθηκαν έξω από τον ΟΑΕΔ κρατώντας ένα πανό που ανέγραφε «Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου - δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «η 8 του Μάρτη δεν είναι μια γιορτή, είναι αγώνας και πάλη ταξική» και «Μητρότητα - Υγεία και σταθερή δουλειά δεν τα θυσιάζουμε για τα αφεντικά». Μοίρασαν μαζικά το έντυπο υλικό που προβάλλει τις θέσεις της ΟΓΕ και αναδεικνύει ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην ΕΕ των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων.

Το απόγευμα της Παρασκευής, προχώρησαν επίσης σε πανκινητοποίηση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και σε μαζική εξόρμηση ενημέρωσης.

Οι πολύμορφες δράσεις για την 8η του Μάρτη απλώθηκαν επίσης σε όλη τη Θεσσαλονίκη μέσα από παρεμβάσεις των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών που ξεκίνησαν από το πρωί και ολοκληρώθηκαν το βράδυ.

Στη Σάμο

Στη Σάμο, σε παρέμβαση στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου για το θέμα της Παιδιατρικής Κλινικής και την ενίσχυσή του προχώρησαν, χτες, οι Σύλλογοι Γυναικών του νησιού, αναδεικνύοντας ότι η υποστελέχωσή της φέρνει ορατό διαρκώς τον κίνδυνο ακόμα και να κλείσει. Οι Σύλλογοι επέδωσαν σχετικό υπόμνημα στη διοίκηση, σημειώνοντας τις τραγικές ελλείψεις της κλινικής και τονίζοντας ότι άμεσα χρειάζεται να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Παράλληλα, μοίρασαν τις ανακοινώσεις της ΟΓΕ και των Συλλόγων σε εργαζόμενες του νοσοκομείου, καλώντας σε ένταση της πάλης και της διεκδίκησης για την ουσιαστική στήριξη και στελέχωση των δομών Υγείας στο νησί, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Σήμερα, Σάββατο:

-- Η Ενωση Γυναικών Λάρισας καλεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα: «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς».

-- Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου καλεί σε εκδήλωση, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Κεραμιστών (λεωφ. Κηφισίας 207, Μαρούσι), με θέμα «Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή μας. Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωρούν στην ΕΕ των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Η 8η Μάρτη μάς δείχνει τον δρόμο». Θα μιλήσει η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου του ΔΣ της ΟΓΕ.

-- Η Ομάδα Γυναικών Αγρινίου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, καλεί σε εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., με προβολή βίντεο και ομιλία.

Τη Δευτέρα 11 Μάρτη:

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων καλεί τη στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία». Θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Τα άκρα», του Χουάν Ντιέγκο Μπότο.

Την Τρίτη 12 Μάρτη, στις 7 μ.μ., ο Σύλλογος Γυναικών Χίου καλεί στην προβολή ταινίας της Παλαιστίνιας σκηνοθέτριας Mal Masri, στην αίθουσα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου (Οίκος Χίου Διδασκάλου).

Την Τετάρτη 13 Μάρτη, στην Καλαμάτα, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας διοργανώνει προβολή ταινίας στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Μπενάκη 11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ