ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πανηγυρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Την Τετάρτη 20 Μάρτη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει συναυλία συμφωνικών έργων Σοβιετικών συνθετών

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν, στις 20 Μάρτη, στις 20.00 (19.30 ώρα προσέλευσης), στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και θα ολοκληρωθεί με συναυλία συμφωνικών έργων Σοβιετικών συνθετών.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού θα ερμηνεύσει δύο μοναδικά έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η αρχή θα γίνει με το συμφωνικό έργο «Οκτώβρης» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γραμμένο το 1967 για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με μια υπέροχη συμφωνία γραμμένη το 1927 για τα 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Πρόκειται για την «Επετειακή Συμφωνία», του Βολοντιμίρ Θεμελίδη, συνθέτη ελληνικής καταγωγής που ζούσε στη ΣΣΔ της Ουκρανίας και αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους Σοβιετικούς συνθέτες της εποχής, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σοστακόβιτς.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Mαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου σε απρόβλεπτα μουσικά μονοπάτια

Με δύο μεγάλες φωνές ανοίγουν οι εκδηλώσεις τιμής του ΚΚΕ στην Καισαριανή, για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200

Με μια μεγάλη συναυλία το ΚΚΕ «ανοίγει» τις εκδηλώσεις τιμής και γιορτασμού των 80 χρόνων από την εκτέλεση των 200 την 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τότε που οι 200 κομμουνιστές νικήσαν τον εαυτό τους κερδίζοντας το μεγάλο παιχνίδι για τον άνθρωπο.

Το Σάββατο 6 Απρίλη στο Γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγουδούν μαζί και μας «οδηγούν» σε απρόβλεπτα μουσικά κομμάτια...

Δύο εμβληματικές φωνές ανταμώνουν για πρώτη φορά και μας ταξιδεύουν σε όλα όσα αγαπούν. Εκτός από επιλεγμένα τραγούδια της δισκογραφίας τους, θα παρουσιάσουν το απάνθισμα του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού, με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς μουσικούς.

Για την εμβληματική Μαρία Φαραντούρη ό,τι και να πούμε είναι λίγο... Στα 16 της χρόνια την πρωτακούει ο Μίκης Θεοδωράκης και γίνεται η «φωνή» του. Ολα αυτά τα χρόνια έως και σήμερα δεν σταματά να δημιουργεί. Ευτύχησε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες, να πραγματοποιήσει ζηλευτές και αξιομνημόνευτες συνεργασίες, να τραγουδήσει λόγια μεγάλων ποιητών.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής, με την αυθεντική και δωρική ερμηνεία της συγκινεί με τον πιο άμεσο τρόπο, είτε τραγουδά παλιά λαϊκά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή, είτε δικά της αγαπημένα τραγούδια που έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ

Εκδήλωση την Κυριακή 10 Μάρτη στην Πτολεμαΐδα

Μεγάλη ιστορική, πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση τιμής στη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεματικές ομιλίες από στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι. Για πρώτη φορά θα αναδειχθούν πτυχές της Ιστορίας του ΔΣΕ στην περιοχή, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε αρχειακό υλικό.

Η 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ έδρασε στην περιοχή Βιτσίου, Σινιάτσικου και Μπούρινου. Συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1948, ως μέρος της 11ης Μεραρχίας, κατά την αναδιοργάνωση του ΔΣΕ μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή. Η 18η Ταξιαρχία ανέλαβε κρίσιμες αποστολές στην περιοχή του Σινιάτσικου και του Μπούρινου, την περίοδο του φθινοπώρου του 1948. Εδωσε μεγάλες μάχες και μεταξύ άλλων κατάφερε να καταλάβει την Πτολεμαΐδα, την Εράτυρα, τη Σιάτιστα, συντρίβοντας μεγάλες ομάδες του εχθρού.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες και στους απογόνους όλων των ηρώων της ΕΑΜικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. «Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης Ιστορίας, για να μάθει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ