ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Με αγώνες κερδίζουμε το δίκιο μας, δεν υποχωρούμε!»

Την Κυριακή τιμούν αγωνιστικά την επέτειο του Κιλελέρ, δίνοντας συνέχεια στις δίκαιες διεκδικήσεις τους

Στην είσοδο του Παλαμά παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ
Στην είσοδο του Παλαμά παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ
Για να έχουν ζωή ξεσηκώθηκαν οι Θεσσαλοί κολίγοι τον Μάρτη του 1910, ποτίζοντας με το αίμα τους τον σταθμό των τρένων στο Κιλελέρ. Για να επιβιώσουν διαδηλώνουν, 114 χρόνια μετά, την Κυριακή 10 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου στο μνημείο της θυσίας στο Κιλελέρ, ιστορική αφετηρία των αγροτικών αγώνων του Θεσσαλικού κάμπου που συνεχίζονται!

Τότε, η πάλη και η αιματοχυσία τους ήταν για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, για να πάψουν να είναι σκλάβοι των τσιφλικάδων. Σήμερα παλεύουν για να μην ξεκληριστούν, για να μη βρεθούν άνεργοι από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Αυτό το κράτος είναι εχθρός, όχι «αρωγός»

«Να αφήσουν τις κοροϊδίες, θέλουμε λύσεις! Είμαστε κατεστραμμένοι, ειδικά μετά τον "Daniel"», μας έλεγε χαρακτηριστικά αγρότης της Λάρισας, που τον συναντήσαμε την Παρασκευή και ο οποίος πέρασε πέντε βδομάδες στο μπλόκο του Πλατύκαμπου. «Δεν μας ρωτάνε αν έχουμε λεφτά να περάσουμε», τονίζει με αγωνία, και από τα λόγια του αναδύεται η πεποίθηση ότι αυτό το κράτος δεν είναι μαζί τους, δεν τους στηρίζει, τους ταλαιπωρεί και τους βασανίζει.

Η ίδια πεποίθηση υπάρχει και στους αγρότες της Αγιάς, που τους συναντήσαμε έξω από τον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου διαμαρτύρονταν για τις αποζημιώσεις που καθυστερούν. «Ακόμα περιμένουμε τα πορίσματα για τον παγετό του περασμένου Μάρτη», μας εξηγεί ένας δενδροκαλλιεργητής, προσθέτοντας ότι πέρασε ένας χρόνος «και ακόμα δεν πήραμε λεφτά», γιατί όπως τους είπαν «δεν έχει ο ΕΛΓΑ προσωπικό, κι αν το προσωπικό δεν φτάνει για τον παγετό στην Αγιά σκεφτείτε πότε θα αποζημιωθούμε για τον κατακλυσμό του "Daniel"». Κι αυτά σαν να μην έφτανε εκείνο το «ακόμα δεν υπάρχει απόφαση του ΕΛΓΑ για το ποιες ποικιλίες κερασιών θα αποζημιωθούν».

Απέναντί τους έχουν ένα κράτος που τους βάζει εμπόδια ακόμα και στις αποζημιώσεις, γι' αυτό και όπως λένε «είναι εχθρός, όχι αρωγός». «Ο,τι καταφέρνουμε είναι με τον αγώνα», μας λέει ένας μηλοπαραγωγός, που μας δείχνει φωτογραφίες με πλημμυρισμένα χωράφια με μηλιές. Δεν του αναγνωρίζουν ζημιά, όπως και σε όλους, αφού δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τα μήλα τον Σεπτέμβρη!

«Ο,τι καταφέρνουμε είναι με τον αγώνα μας»

«Με αγώνες κερδίζουμε το δίκιο μας», γράφει το πανό του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, στην είσοδο της κωμόπολης, όπου παραμένουν παραταγμένα δεκάδες τρακτέρ μετά το πολυήμερο μπλόκο στον Ε65 της Καρδίτσας. Με το ίδιο πανό έφτασαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αυτό θα ξεδιπλώσουν και την Κυριακή στο Κιλελέρ. Είναι οι αγρότες που ακόμα κι αυτά τα γεωργικά μηχανήματα που έσωσαν από την πλημμύρα δεν έχουν τι να τα κάνουν, αφού όπως λέει ένας αγανακτισμένος Καρδιτσιώτης παραγωγός «σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος και δεν ξέρουμε αν, πού και τι θα σπείρουμε».

«Υπάρχουν χωράφια που μετά την πλημμύρα δεν θα σπαρθούν», μας εξηγεί και αναφέρει ότι «αυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν χρειάζονται χρήμα που δεν έχουμε, χρειάζεται εξοπλισμός που δεν υπάρχει. Αντί να μας δώσουν γρήγορα τις επιδοτήσεις, μας λένε ότι θα πάρουμε χρήματα τον Μάη!».

Στην αγωνία των αγροτών προστίθεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το κράτος. «Μετά την πλημμύρα αρδευτικό δίκτυο δεν υπάρχει, τα αναχώματα είναι σπασμένα και τα ποτάμια ...μη χειρότερα. Θα έχουμε νερό να ποτίσουμε ή με την πρώτη βροχή θα ξαναπλημμυρίσουμε;», μας λέει αγρότης από τον Παλαμά, όπου σε κάθε γειτονιά υπάρχουν σπίτια πεσμένα και οικογένειες ξεσπιτωμένες, σαν να έχει «παγώσει» ο χρόνος από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Απαίτηση η έγκαιρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών αγροτών, τα μέτρα για την επιβίωση

«Εχω τη μαύρη σημαία στο τρακτέρ πριν ακόμα από τα μπλόκα, όταν πρωτοβγήκαμε στα χωριά», μας λέει ο αγρότης που μας δείχνει το δικό του ανάμεσα στα δεκάδες τρακτέρ στην είσοδο του Παλαμά. Εκεί θα είναι τα τρακτέρ και τη Δευτέρα 11 Μάρτη, την ίδια ώρα που στην Αθήνα θα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση αντιπροσωπείας των Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό. Την ίδια μέρα άλλωστε οι αγρότες θα διαδηλώνουν και στην Αγιά, στις 11 π.μ.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των 50 μπλόκων: Αναπλήρωση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, να μην εφαρμοστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που τους αφανίζει.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται και για την πλήρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και της βόρειας Φθιώτιδας, στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις για έργα αποκατάστασης και υποδομής, αποζημιώσεις, έκτακτο βοήθημα κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργούν σε Ελλάδα και Γαλλία στις 13 Μάρτη

Συναυλία στήριξης του απεργιακού αγώνα τους το Σάββατο 9 Μάρτη

Νέα απεργία, την τρίτη στη σειρά από τις αρχές Φλεβάρη, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 13 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα, με οργανωτές τα κλαδικά Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και Θεσσαλονίκης και τα δύο νεοσύστατα επιχειρησιακά σωματεία σε «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και «Webhelp» (WUW).

Την ίδια μέρα απεργούν και οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι των επιχειρηματικών ομίλων «Teleperformance», «Webhelp», «Majorel» και υπόλοιπων τηλεφωνικών κέντρων στη Γαλλία, κι αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η μέρα αυτή για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Τα τέσσερα σωματεία καλούν στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Συμμετοχή στην απεργία από την Τετάρτη 13/03/2024 στις 07.00 έως την Πέμπτη στις 07.00 και μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στα κεντρικά κτίρια των εταιρειών στις 08.00.
  • Συγκέντρωση στις 12.00 στο Σύνταγμα, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής.
  • Συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης του ΣΕΤΗΠ (βλ. παρακάτω).

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα:

  • Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τα ψηφισμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προσχέδια που έχουν επιδοθεί επίσημα στις μεγάλες εταιρείες των τηλεφωνικών κέντρων.
  • Να αλλάξει άμεσα το επαίσχυντο καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού για τους συναδέλφους τους που είναι από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Πλήρης και μόνιμη άδεια παραμονής για όλους.
Σήμερα το «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL»

Παράλληλα, το Σάββατο 9 Μάρτη οργανώνει το ΣΕΤΗΠ Αττικής τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL». Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους απεργούς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα όσων εργαζομένων έχουν οικονομικά προβλήματα.

Οι πύλες του «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL» ανοίγουν στις 18.00 στο 1ο Γενικό Λύκειο Ταύρου (Αγίας Σοφίας 16), με τους: «Banda Entopica», «Guests», «Stand Up Comedy Set».

Για συμμετοχή στη συναυλία γίνεται επικοινωνία μέσω των διευθύνσεων:contact@setip.gr, https://www.instagram.com/setip_gr/, Φώτης - 6932.314.963, Βόρεια - Γιάννης - 6932.326.895, Δυτικά - Αντώνης - 6979.983.420.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Τη Δευτέρα σέρνεται σε δίκη ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Συγκέντρωση από σωματεία και φορείς στα δικαστήρια του Πειραιά

Συγκέντρωση στα δικαστήρια του Πειραιά (Σκουζέ 3-5) θα γίνει τη Δευτέρα 11 Μάρτη, στις 9 το πρωί, με το σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) να καλεί σε συμμετοχή τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), που εκείνη τη μέρα δικάζεται με κατηγορίες που συνδέονται με την απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2021, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς.

Στη συγκέντρωση ήδη ανταποκρίνονται σειρά εργατικών σωματείων, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η ΕΝΕΔΕΠ τονίζει τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας μέσω της δίωξης:

«-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO λίγο μετά τον θάνατο του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον ίδιο τον νεκρό συνάδελφό μας και όσους δώσαμε όρκο πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην κλάψουμε άλλον νεκρό.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον αγώνα για να έχουμε βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον αγώνα για να έχουμε ΣΣΕ και μάλιστα υποχρεωτική».

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί όλους τους συναδέλφους, τον λαό του Πειραιά και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους στον Μάρκο Μπεκρή, τονίζοντας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Κανένα δικαστήριο, καμιά καταστολή να μη βάλει εμπόδια στους αγώνες ενάντια στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ