ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι φοιτητές δείξαμε τη δύναμή μας!

Ο αγώνας συνεχίζεται και δυναμώνει μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, ξεκαθαρίζουν οι φοιτητές

Με τη βεβαιότητα ότι είναι ήδη νικητές, ότι έχουν γκρεμίσει στα μάτια της κοινωνίας το δήθεν ιστορικό νομοθέτημα, οι φοιτητές κορύφωσαν τον δίμηνο αγώνα τους με το μεγαλειώδες πανελλαδικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα και δηλώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί μόνο έτσι μπορούν να βάλουν εμπόδια, μόνο έτσι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους στις σπουδές και αυτό διατράνωσαν μεταξύ άλλων και στο μεγάλο τους συλλαλητήριο.

«Σήμερα, το μεγάλο μας πανελλαδικό συλλαλητήριο στέλνει ένα μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ, και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία μίλησε, φώναξε, είναι και θα είναι εδώ. Ο οργανωμένος αγώνας και η ανυποχώρητη στάση μας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτήν την πολιτική.

Η κυβέρνηση είναι ήδη χαμένη. Εχει απομονωθεί από τον λαό και τη νεολαία. Υπηρετεί την πραγματική μειοψηφία, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πολιτική της ΕΕ, πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτήν την πολιτική που θεωρεί την Παιδεία εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες απορρίπτουμε και αμφισβητούμε, σε έναν αγώνα που ξεκίνησε και συνεχίζεται σταθερά! Ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στη διάλυση των σπουδών μας και την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εμείς ξέρουμε και έχουμε αποδείξει ότι οι νόμοι καταψηφίζονται στους δρόμους και τα δικαιώματα κατακτιούνται με αγώνες!

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, τους αγρότες, τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που εξέφρασαν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους, ακυρώνοντας κάθε σχέδιο της κυβέρνησης και διαφόρων "λαγών" να καλλιεργήσουν τον "κοινωνικό αυτοματισμό" εναντίον μας. Η πάλη μας για ολόπλευρη μόρφωση, για επιστήμη και έρευνα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι των επιχειρηματικών κερδών είναι υπόθεση όλου του λαού!

Οι φοιτητές νιώθουμε περήφανοι για τον αγώνα μας που δυναμώνει! Η κυβέρνηση μπορεί να είναι πλειοψηφία στη Βουλή αλλά εμείς είμαστε πλειοψηφία στα ΑΕΙ».

***

«Οι φοιτητές δείξαμε τη δύναμή μας!», είπε με τη σειρά του ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τοπογράφων ΕΜΠ, και περιέγραψε: «Εδώ και δύο μήνες με τις μεγάλες μας φοιτητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ξεκαθαρίσαμε και είπαμε "Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!" Δίνουμε έναν δίκαιο και γενναίο αγώνα με αντοχή και πείσμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, στην οποία συναινούν τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και έστρωσαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Παίρνοντας δύναμη από τις συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στις 28/02 - τη μέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη - είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, με την αγωνιστική μας αδιαλλαξία, καταφέραμε να υψωθεί ένα πανελλαδικό, οργανωμένο κίνημα που αντιπαρατέθηκε με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αμφισβητήσαμε την κυρίαρχη αντίληψη που εμφανίζει ως "δεδομένο και αυτονόητο" το να χρυσοπληρώνουν οι γονείς μας φροντιστήρια, νοίκια, δίδακτρα για να πάρουμε ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην κατ' όνομα "δημόσια και δωρεάν" Παιδεία, αντίληψη που τελικά καλλιεργεί κλίμα αποδοχής και των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Η νίκη θα είναι των φοιτητών! Γιατί τα δικαιώματα κατακτιούνται με αγώνες, σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική. Ετσι κέρδισαν οι φοιτητές πριν από εμάς, όσα σήμερα επιχειρούν να μας αφαιρέσουν. Εχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα διευρύνουμε με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια και η διεκδίκησή τους είναι μονόδρομος για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε και να ανταμειφθούν οι κόποι μας. Γιατί συλλογικά και οργανωμένα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή διατάξεων ψηφισμένων νόμων, όπως κάναμε με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ετσι και τώρα μπορούμε να μπλοκάρουμε μέτρα, όπως την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αρχικά για αλλοδαπούς φοιτητές, που στην ουσία προετοιμάζει τη γενίκευσή τους.

Ο αγώνας όχι μόνο συνεχίζεται, δυναμώνει μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ