ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα

Μήνυμα συνέχισης της πάλης έστειλε η εκδήλωση στον τόπο της αιματοβαμμένης θυσίας των κολίγων

Με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα οι βιοπαλαιστές αγρότες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο μνημείο του Κιλελέρ για να τιμήσουν την 114η επέτειο από την εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας, οι οποίοι έβαψαν με το αίμα τους τον αγώνα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών του κάμπου.

Επιπλέον η συγκέντρωση στο Κιλελέρ, μία μέρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό (βλ. σελ. 13), διατράνωσε την απαίτηση των αγροτών να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης και θωράκισης της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες.

Αναπλήρωση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και μη εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ διεκδικούν οι αγρότες, υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας. Τόνισε ότι η ΚΑΠ αφανίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και ότι η ΕΕ δεν είναι δήθεν καλή, όπως τους λένε χρόνια, καθώς σε κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ εξαναγκάζουν ένα κομμάτι αγροτών και κτηνοτρόφων να φύγουν από την παραγωγή. «Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και στην ΕΕ ότι δεν θα δεχτούμε να ερημώσει η ύπαιθρος, δεν θα δεχτούμε η γη να περάσει σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα χωριά μας να γίνουν ερείπια. Συνεχίζουμε τον αγώνα, οργανωμένα, διότι έτσι μας φοβούνται, μόνο έτσι έχουμε κερδίσει και άλλα τα έχουμε εμποδίσει, το αφορολόγητο το κερδίσαμε στον δρόμο και αυτά που μας δώσανε τώρα πάλι επειδή είμαστε στον δρόμο».


Eurokinissi

«Τιμάμε την εξέγερση των κολίγων στο μνημείο του Κιλελέρ, η οποία έχει διαχρονικά μηνύματα, είναι ο καθημερινός αγώνας για να παράγουμε και να έχουμε εισόδημα να μένουμε τα χωριά μας», δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και στέλνουμε μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης, ανυπακοής, ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να ανατρέπουμε πολιτικές που μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα, όπως η νέα ΚΑΠ, που είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει».

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων που χαιρέτισαν αναφέρθηκαν στην απαίτηση να δώσει η κυβέρνηση λύσεις και να αφήσει τις κοροϊδίες. Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αναφέρθηκε στην αγωνιστική συνάντηση εργατών και αγροτών, σημειώνοντας πως «ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους βουλευτές Λάρισας, Γιώργο Λαμπρούλη, και Μαγνησίας, Βασίλη Μεταξά.

Επίσης έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.


ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εδώ και τώρα αποζημιώσεις βροντοφώναξαν εκατοντάδες αγρότες

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από τον «Daniel», τον Σεπτέμβρη, αλλά και από τον παγετό του 2023, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα τα πορίσματα, διεκδίκησαν με ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς.

Για άλλη μια φορά η κεντρική πλατεία της Αγιάς γέμισε χτες, Δευτέρα, από αγρότες με τα τρακτέρ τους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του δήμου Αγιάς. Μάλιστα, στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας και του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, στέλνοντας το μήνυμα του κοινού αγώνα.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων του δήμου Αγιάς και αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ. Τον δίκαιο αγώνα των αγροτών χαιρέτισε ο Θανάσης Παπαποστόλου, δημοτικός σύμβουλος Αγιάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας «να στραφεί ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ, που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα».

Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας

Εχοντας πραγματοποιήσει την προηγούμενη βδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς ξεκαθάρισαν ότι δεν ανέχονται την κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία αρνείται την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη από τις μεγάλες βροχοπτώσεις, όταν είναι γνωστό ότι τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, τη διακοπή του κεντρικού οδικού άξονα Αγιάς - Λάρισας, πλημμυρισμένα χωράφια, γεγονός που εμπόδισε τη συγκομιδή αλλά και τη μεταφορά - διάθεση της καλλιέργειας του μήλου, για έναν μήνα τουλάχιστον, που συντελείται κατά την περίοδο της συγκομιδής (20% - 30%). Συγχρόνως, τμήμα της παραγωγής λόγω του ότι δεν συγκομίστηκε έγκαιρα, υποβαθμίστηκε ποιοτικά. Οι αγρότες κατήγγειλαν και το γεγονός ότι ενώ έχει κλείσει ένας χρόνος, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα πορίσματα για τις ζημιές από τον παγετό του 2023.

Από το συλλαλητήριο, που έγινε την ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των Θεσσαλών αγροτών, απαιτήθηκε ακόμα η ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που είχαν θέσει οι αγρότες με τα μπλόκα τους τον προηγούμενο μήνα.

«Βρισκόμαστε εδώ με μια αγωνία να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος της Αγιάς», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Αγιάς, Γιώργος Ζέικος.

«Είμαστε πάλι εδώ γιατί νιώθουμε αδικημένοι. Ενώ πληρούμε τις προϋποθέσεις με τους συναδέλφους του Πηλίου, ο ΕΛΓΑ μάς πετάει έξω. Τα πορίσματα από τις περσινές ζημιές δεν έχουν βγει ακόμη και έχουμε ξεκινήσει μια νέα χρονιά χωρίς χρήματα», ανέφερε ο Μιχάλης Ζούμης, πρόεδρος των μηλοπαραγωγών Αγιάς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων. Δεν πρέπει να μας διασπάσει σε αυτόν τον αγώνα που είναι κοινός απέναντι στα ίδια προβλήματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν όλα τα αιτήματα επιβίωσης, να είμαστε νοικοκύρηδες στον τόπο μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου, μετά και τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, έλαβαν αποζημιώσεις.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των καστανοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων, που αναφέρθηκαν στα προβλήματά τους. Μετά τις ομιλίες οι αγρότες παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι στην πλατεία της Αγιάς, τονίζοντας ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέσα σε 10 μέρες, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.


ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Συντονισμένα διεκδικούν μέτρα στήριξης, αποκατάστασης και προστασίας

Από τη σύσκεψη στη Φαρκαδόνα
Από τη σύσκεψη στη Φαρκαδόνα
Την απόφαση να συντονίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, πήραν σωματεία, μαζικοί φορείς και επιτροπές αγώνα πλημμυροπαθών από τον νομό Τρικάλων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, οι φορείς συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συσκέψεις και συνελεύσεις στα πλημμυρόπληκτα χωριά και να τεθούν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο Φαρκαδόνας την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 12.30 μ.μ., και στην αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων την Πέμπτη 21 Μάρτη, επίσης στις 12.30 μ.μ.

Παράλληλα, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας να οργανωθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μέσα στον Μάη. Οι φορείς στέκονται άλλωστε ενάντια στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και των Ολλανδών συμβούλων της, που στο όνομα του «κόστους - οφέλους» απορρίπτουν τα μεγάλα έργα υποδομής, φέρνοντας σχέδια για περιοχές ελεγχόμενης πλημμύρισης, και επιβάλλουν την αλλαγή καλλιεργειών, υλοποιώντας παράλληλα τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με Ανώνυμη Εταιρεία κ.λπ.

Στις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κοινός τόπος ήταν η διαπίστωση της επιλεκτικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής στην ικανοποίηση των αναγκών των πληγέντων. Καταγγέλθηκαν επίσης οι αποζημιώσεις - ψίχουλα, τα άλυτα ζητήματα της στέγασης των πληγέντων, οι ελλείψεις ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και το κόστος της, που το επωμίζονται οι αιτούμενοι, και τα έργα αποκατάστασης που δεν πραγματοποιούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ