ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η ίδια εγκληματική πολιτική που «έπνιξε» τον λαό διαπνέει και τα στρατηγικά σχέδια

Η λογική κόστους - οφέλους δεν επιτρέπει ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των καλλιεργειών

Τα δίκαια αιτήματά τους έθεσαν ξανά οι αγρότες στην κυβέρνηση

Eurokinissi

Τα δίκαια αιτήματά τους έθεσαν ξανά οι αγρότες στην κυβέρνηση
Ούτε μία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους δεν έλαβαν οι Θεσσαλοί αγρότες από τον πρωθυπουργό στη χτεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις καταστροφές από την πλημμύρα του Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες, στην αντιπροσωπεία των οποίων συμμετείχε και αγρότης από τον Εβρο, για τις ζημιές από την πυρκαγιά, ζήτησαν άμεσα να αποζημιωθούν στο 100% για τις καλλιέργειες και για τον αγροτικό εξοπλισμό που καταστράφηκε. Να υπάρξει αποζημίωση για τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν και για όσα θα έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω της πλημμύρας.

Μάλιστα, στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση, στην οποία παρέπεμπε εδώ και καιρό η κυβέρνηση ότι θα ανακοίνωνε τον «οδικό χάρτη» της αποκατάστασης, δεν έλαβαν καν απαντήσεις έστω και για ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα.

Οι αγρότες έθεσαν επίσης το αίτημα να αποζημιωθούν και για το φυτικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ λόγω κανονισμού δεν αποζημιώνει, αλλά και για άμεση ρευστότητα με έγκαιρη εξόφληση της συνδεδεμένης επιδότησης για να έχουν χρήματα να ξεκινήσουν τις καλλιέργειές τους από τις επόμενες μέρες. Ακόμη, οι αγρότες έθεσαν ξανά τα δίκαια αιτήματά τους για μείωση του κόστους παραγωγής, όπως για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και την αύξηση του ποσού της επιστροφής φόρου, για το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα κ.ά.

Ζήτησαν ακόμα να μη γίνει αλλαγή χρήσης γης και η Θεσσαλία να μείνει παραγωγική με την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται.

Ο πρωθυπουργός έθεσε μάλιστα θέμα αλλαγής καλλιεργειών με ορίζοντα δεκαετίας, επικαλούμενος τη μείωση των υπόγειων υδάτων της Θεσσαλίας, κάτι που χτυπάει καμπανάκι ειδικά για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Ενας τέτοιος σχεδιασμός πλασάρεται ως «διέξοδος» από την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται λιγότερο «κοστοβόρος» από ό,τι οι ολοκληρωμένες υποδομές θωράκισης από πλημμυρικά φαινόμενα και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.

Οι ίδιοι οι αγρότες εκτιμούν ότι από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προκύπτει πως θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν σύντομα και αναλυτικά για το σχέδιο των Ολλανδών.

Στη συνάντηση τέθηκε και η ανάγκη για αποκατάσταση των αγροτών του Εβρου από τις καταστροφές της μεγάλης πυρκαγιάς, θέμα για το οποίο επίσης δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μοίρασε «τσάι και συμπάθεια» γι' αυτές τις διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωση των αγροτών, ωστόσο, στο διά ταύτα τις απορρίπτει επικαλούμενος για ακόμη μια φορά τις «δημοσιονομικές αντοχές».

Οσο για την Κάρλα υπάρχει μια επιπλέον αρνητική εξέλιξη, καθώς ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αγρότες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενέκρινε το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει η κυβέρνηση για αποζημιώσεις και αποκατάσταση.

Αναγκαία η αναπλήρωση εισοδήματος για να επιβιώσουν οι αγρότες

Παίρνοντας τον λόγο και απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε ότι «στις μεγάλες κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων, το οποίο αναγνωρίσατε κι εσείς, αλλά θέλουμε και λύσεις. Εκεί διαφωνούμε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα το οικιακό ρεύμα κινείται σε μια τιμή 8,3 λεπτά την κιλοβατώρα, «οπότε το αίτημα για πλαφόν στα 7 λεπτά πρέπει να το ξαναδείτε».

Σε ό,τι αφορά την πλημμύρα, ο Ρίζος Μαρούδας ανέφερε πως «έξι μήνες μετά έχουν γίνει λίγα πράγματα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες», δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τις αποκαταταστάσεις των αναχωμάτων και τις αποζημιώσεις. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν περίπου 350.000 στρέμματα στη Θεσσαλία που δεν θα καλλιεργηθούν (τα μισά από αυτά στη λίμνη Κάρλα), είτε γιατί είναι πλημμυρισμένα είτε λόγω της διάβρωσης του εδάφους. «Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες, να μπορέσουν να ζήσουν και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλία διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επίλυση των αιτημάτων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις το επόμενο διάστημα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, σε διαφορετική περίπτωση και πάλι θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας, γιατί μόνο μέσα από την πίεση, μέσα από τον αγώνα μας, μέσα από τη μαζική συμμετοχή μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ρίζος Μαρούδας.

Συνάντηση με περιφερειάρχη και δημάρχους Θεσσαλίας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους Θεσσαλίας άνοιξε ευθέως θέμα αλλαγής καλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια επιγραμματική παρουσίαση της έκθεσης της ολλανδικής εταιρείας για την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας, χωρίς να γίνει αναφορά σε χρονοδιαγράμματα.

Ωστόσο, παρά την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα τα σπασμένα αναχώματα των ποταμών του κάμπου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι αρμόδια, δηλώνει ότι δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους, και περιμένει να εκταμιευθούν σταδιακά από την κυβέρνηση!

Το κόστος - όφελος οδηγεί και σε εγκατάλειψη καλλιεργειών

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων» και για «τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα», ενώ επικαλούμενος τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, δηλαδή πιθανόν να εγκαταλειφθούν το βαμβάκι και το καλαμπόκι που θεωρούνται «ασύμφορες» καλλιέργειες από άποψη κατανάλωσης νερού.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, αφού, όπως είπε, «οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση». Για να καθησυχάσει βέβαια τους παραγωγούς ισχυρίστηκε ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα, 10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε...».

Συναίνεση στην κυβέρνηση παρείχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, λέγοντας ότι συμφωνεί κατά 90% με το σχέδιο των Ολλανδών, ενώ σήμερα, Τρίτη, εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας θα παρουσιάσουν το σχέδιο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κι έπειτα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το περιβόητο αυτό σχέδιο προβλέπει τρία φράγματα (Πύλης, Μουζακίου και Σκοπιάς), κάποια μικρότερα έργα συγκράτησης των νερών σε ορεινές περιοχές, ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας σε περιοχές που θα συμφωνήσουν οι δήμαρχοι, όπως π.χ. της Λάρισας, μετάγγιση νερού από τον Αχελώο και φυσική αποστράγγιση για τη λίμνη Κάρλα.

Φαίνεται πάντως πως τόσο η πλημμύρα όσο και το σχέδιο των Ολλανδών θα αξιοποιηθούν για να προωθηθούν σχεδιασμοί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και για τη διαχείριση των υδάτων. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός το υπονόησε λέγοντας «να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά».

ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Το δίκιο των αγροτών θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα

Την κοροϊδία της κυβέρνησης αναδεικνύει σε σχόλιό της η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τα σχέδια που παρουσίασε διαπνέονται από το εγκληματικό κριτήριο του «κόστους - οφέλους» που «έπνιξε» την περιοχή τον Σεπτέμβρη, ενώ «ταυτόχρονα υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας έτσι χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα και την εγκατάλειψη του τόπου τους».

«Εξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και με παρακαταθήκη τους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή και πανελλαδικά, επιβεβαιώνεται ότι το δίκιο τους θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, στον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα τους, στη συμπόρευση και κοινή δράση με τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα», σημειώνει μεταξύ άλλων η Οργάνωση του Κόμματος, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει και διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, «έδωσε και δίνει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών».

«Η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στους δρόμους της διεκδίκησης, στις κάλπες των ευρωεκλογών μπορεί να συμβάλει ώστε να δοθεί με καλύτερους όρους ο αγώνας για την επιβίωση, να ανοίξει ο δρόμος όπου θα αξιοποιούνται οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, μέσα από ριζικές αλλαγές στην οικονομία, με μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, με κριτήριο τη σχεδιασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις αντιλαϊκές «ράγες» της ΕΕ και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία

Με μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας, και τον Αντώνη Ραλλάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, συναντήθηκε χθες στη Βουλή με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας Θεοφάνη Γέμτο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρίστο Τσαντήλα, ερευνητή, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Τάσο Μπαρμπούτη, πολιτικό μηχανικό, πρώην γραμματέα του ΤΕΕ/ΚΔΘ, και Δημήτρη Γελαλή, οικονομολόγο, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση, εκ μέρους των μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας αναδείχθηκε η ανάγκη να μη συνεχιστεί η καταστροφική στασιμότητα στη διαχείριση των έργων του Αχελώου και να παρθεί οριστική και τελεσίδικη απόφαση για τα εγκαταλελειμμένα έργα, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουν υποστηριχθεί κατά καιρούς σε σχέση με την εκτροπή ή όχι του Αχελώου. Αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα «κολλημένο πρόβλημα εδώ και χρόνια», το οποίο ενισχύει την ανασφάλεια που κυριαρχεί στη Θεσσαλία σε σχέση τόσο με τα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και με τα ζητήματα της ξηρασίας και των αποθεμάτων νερού, ενώ τέθηκε και το πρόβλημα των υπόγειων υδροφορέων και της ανεξέλεγκτης αξιοποίησης των υπόγειων νερών, καθώς επίσης αυτό της επιβίωσης ή ερημοποίησης της υπαίθρου.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη εναντίωσης όλων των φορέων στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τη Θεσσαλία, το οποίο με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στις ίδιες αντιλαϊκές «ράγες» της πολιτικής της ΕΕ, π.χ. με τη διαμόρφωση των φορέων διαχείρισης υδάτων ως ανώνυμων εταιρειών, ακριβώς γιατί αυτό το σχέδιο θα καθορίσει την ένταξη και εξειδίκευση των έργων μετά τις πλημμύρες, αλλά και και την πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Το ΚΚΕ, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, θα αναδείξει το ζήτημα στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής με όλους τους τρόπους στη Βουλή, επιδιώκοντας και σχετική συζήτηση, αλλά και στην Περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής, καθώς κριτήριο της θέσης του και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, όπως και σε όλες τις πλευρές που προκύπτουν από αυτό, είναι η αντίθεσή του στη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τα αποτελέσματά της οδηγούν στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής, στην ερημοποίηση της υπαίθρου και στα όσα έζησε ο λαός της Θεσσαλίας με τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής αποδεικνύεται και στη σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στην περιοχή, εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τέλος, τονίστηκε ότι απαιτείται σύγκρουση με τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα έργα με βάση τη λογική του «κόστους - οφέλους», με κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πάλη στην οποία το ΚΚΕ πρωτοστατεί με όλους τους τρόπους, μέσα και έξω από τη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ