ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Η «σκυτάλη» από τους σοσιαλδημοκράτες στους νεοφιλελεύθερους

Σημαντική υποχώρηση του μέχρι τώρα κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς, πτώση όσων στήριζαν τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση

Ο νεοφιλελεύθερος νικητής των εκλογών, Λ. Μοντενέγκρο, που δηλώνει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας

Copyright 2024 The Associated

Ο νεοφιλελεύθερος νικητής των εκλογών, Λ. Μοντενέγκρο, που δηλώνει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας
Εν μέσω μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα μικροαστικά στρώματα με την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη σπιτιών, την υποβαθμισμένη δημόσια Υγεία και τα σκάνδαλα διαφθοράς, την Κυριακή έγιναν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία. Σε αυτές, με συμμετοχή που έφτασε στο 66,2% (14,7% περισσότερο απ' ό,τι το 2022), η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD), με επικεφαλής το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα (PSD) και όπου συμμετέχουν το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα «Μαδέιρα πρώτα» και η «Μοναρχία του Λαού», ήρθε πρώτη με 29,5% και 79 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών (το 2022 είχε 30,6% και 76 έδρες). Στη δεύτερη θέση είναι το μέχρι πρότινος κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 28,66% και 77 έδρες, καταγράφοντας μεγάλη πτώση, από 41,6% και 117 έδρες το 2022.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε με υπερδιπλασιασμό της εκλογικής του δύναμης το εθνικιστικό - ακροδεξιό κόμμα Chega («Αρκετά»), που πατώντας πάνω στο κύμα της λαϊκής οργής και με «σημαία» την «καταπολέμηση της διαφθοράς» έφτασε στο 18,06% και τις 48 έδρες, από 7,16% και 12 έδρες. Ακολουθούν η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία με 5,08% και 8 έδρες (από 4,98% και 8) και το οπορτουνιστικό Αριστερό Μπλοκ με 4,46% και 5 έδρες (όσες είχε και το 2022), ενώ η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (CDU - συμμετέχουν το Πορτογαλικό ΚΚ, οι Πράσινοι και άλλες δυνάμεις) με 3,30% και 4 έδρες (από 4,4% και 6 έδρες) είναι φανερό ότι πληρώνει τη συμμετοχή της στην αστική διακυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες τα προηγούμενα χρόνια. Μικρή άνοδο είχε το κόμμα LIVRE (οικολογικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα), με 3,26% και 4 έδρες, από 1,53% και 1 έδρα το 2022. Μία έδρα εξασφαλίζει ξανά και το κόμμα «Ανθρωποι - Ζώα - Φύση», με 1,93%.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνάμε» και «θα δηλώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής του PSD, Λουίς Μοντενέγκρο, υπονοώντας κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού μέχρι τώρα εμφανίζεται να μη θέλει συνεργασία με το ακροδεξιό Chega. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Νούνο Σάντος, αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία από το 2015. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να στηρίξει στη Βουλή τις προτάσεις της ΑD.

Ο επικεφαλής του Chega, Αντρέ Βεντούρα, πρώην στέλεχος του PSD, νομικός, ακαδημαϊκός αλλά και σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega» και πως «ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια». Είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί ενδοαστικό παζάρι για το πώς θα συνεχιστεί η στήριξη του κεφαλαίου σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργούν ξανά οι μηχανοδηγοί των Γερμανικών Σιδηροδρόμων

Νέα απεργία και στη «Lufthansa»

Νέα 24ωρη απεργία στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) αποφάσισε η Γερμανική Ενωση Μηχανοδηγών (GDL) από την Τρίτη τα ξημερώματα μέχρι την Τετάρτη τα ξημερώματα, ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί νέα πρόσκληση των εργοδοτών για διαπραγματεύσεις, αφού δεν συνοδευόταν από βελτιωμένη προσφορά.

Στις εμπορευματικές μεταφορές η απεργία ξεκίνησε χτες το απόγευμα και θα διαρκέσει επίσης 24 ώρες.

Μέχρι τώρα, σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις ακυρώθηκε το 80% των δρομολογίων των τρένων σε όλη τη χώρα, λόγω της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων, ενώ οι προηγούμενες απεργίες ήταν πολυήμερες.

Κεντρικό αίτημα των μηχανοδηγών είναι η μείωση από το 2028 των ωρών εργασίας από 38 σε 35 ώρες τη βδομάδα με πλήρεις αποδοχές και η εφάπαξ καταβολή «αποζημίωσης πληθωρισμού» ύψους 3.000 ευρώ, αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού.

Μια ακόμη απεργία θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική εταιρεία «Lufthansa». Σήμερα ο Οργανισμός Ανεξάρτητων Αεροσυνοδών (UFO) καλεί τα πληρώματα καμπίνας της «Lufthansa» σε απεργία για τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μονάχου και αύριο για τις αναχωρήσεις από Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον UFO, ο οποίος εκπροσωπεί 19.000 εργαζόμενους στην «Lufthansa» και στην «Lufthansa Cityline», οι απεργίες θα ξεκινήσουν κάθε φορά στις 04.00 τα ξημερώματα και θα λήξουν στις 23.00 της ίδιας ημέρας. Σε ανακοίνωσή του, ο UFO επισημαίνει ότι μόλις την Πέμπτη η «Lufthansa» ανακοίνωσε κέρδη ύψους σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ και «τα πληρώματα καμπίνας πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτήν την επιτυχία και να αποζημιωθούν για τις υποχωρήσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Από την πλευρά της «Lufthansa», ανακοινώθηκε ότι οι απεργίες θα επηρεάσουν περίπου 100.000 ταξιδιώτες και ζήτησε από τον UFO «να καθίσει και πάλι μαζί μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το συνδικάτο διεκδικεί αυξήσεις 15% στις μηνιαίες αποδοχές, Συλλογική Σύμβαση διάρκειας 18 μηνών και «αποζημίωση πληθωρισμού» ύψους 3.000 ευρώ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ορκίστηκε κυβέρνηση ξανά υπό τη Μουσουλμανική Ενωση

Πρωθυπουργός πάλι ο Σεμπάζ Σαρίφ, με τη στήριξη ξανά της PML-N και του ΡΡΡ

Το νέο 19μελές υπουργικό συμβούλιο του Πακιστάν ορκίστηκε χτες, μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν για συνέχιση της συνεργασίας τους η Μουσουλμανική Πακιστανική Ενωση (PML-N) και το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ), αν και στις εκλογές της 8ης Φλεβάρη επικράτησαν ουσιαστικά οι δυνάμεις του PTI (του λεγόμενου Πακιστανικού Κινήματος για τη Δικαιοσύνη).

Πρωθυπουργός θα είναι πάλι ο 71χρονος Σεμπάζ Σαρίφ (από την PML-N), ενώ το ΡΡΡ δήλωσε ότι «θα σχηματίσουμε κυβέρνηση μαζί για να βγάλουμε το Πακιστάν από την κρίση».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές το ΡΤΙ (του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν) δεν πήρε μέρος ενιαία, ως πολιτική δύναμη, εξαιτίας διαφόρων περιορισμών που τέθηκαν, με φόντο και την καταδίκη του Καν (και άλλων στελεχών του κόμματος) για σειρά αδικημάτων, όπως απόπειρα συνωμοσίας, διαφθορά κ.λπ. Ωστόσο, επικράτησε με 93 έδρες, μέσω υποψηφίων που «κατέβηκαν» ως «ανεξάρτητοι» - αποκλείστηκε όμως από τον καταμερισμό των 70 εδρών (από τις συνολικά 337 που διανέμονται στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, ανάλογα με το τελικό τους ποσοστό). Η PML-N έλαβε 75 έδρες και το ΡΡΡ 54.

Μέχρι την άνοιξη του 2022, το ΡΡΡ στήριζε την κυβέρνηση του ΡΤΙ υπό τον Καν, αλλά τελικά αποσύρθηκε και στήριξε πρόταση μομφής εναντίον του, με αποτέλεσμα να «πέσει» η κυβέρνηση, με καταγγελίες Καν για συνωμοσίες από το εξωτερικό (ΗΠΑ κ.ά.).

Το ΡΡΡ δεν συμμετέχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος της χώρας, που ανέλαβε καθήκοντα χτες, προέρχεται από τις γραμμές του. Συγκεκριμένα, χρέη Προέδρου ανέλαβε ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας και το διάστημα 2008 - 2013 και ήταν σύζυγος της πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007.

Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του ΡΤΙ εξακολουθούν να διαμαρτύρονται καταγγέλλοντας νόθευση της λαϊκής εντολής, ενώ η αστυνομία συνεχίζει συλλήψεις διαδηλωτών, τους οποίους ενθαρρύνει σταθερά και ο Καν, από τη φυλακή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 26 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, που έπληξαν το Σαββατοκύριακο το μεγάλο νησί της Ινδονησίας Σουμάτρα, ενώ αρκετοί παρέμεναν και χτες αγνοούμενοι. Περισσότερα από 75.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονταν και χτες, μεγάλωνε η ανησυχία από τις συνέπειες και στην ηλεκτροδότηση. Το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχιζόταν με προβλήματα, ενώ ακόμα και η διανομή σκηνών, φαρμάκων και τροφίμων στους πληγέντες προχωρούσε πολύ αργά. Εκατοντάδες κατοικίες, γέφυρες, τζαμιά και δημόσια κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Μπροστά στην εντεινόμενη βία ένοπλων συμμοριών στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς, και τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρία χρόνια στην πόλη, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας άρχισαν από την Κυριακή να απομακρύνουν το μη απαραίτητο προσωπικό.

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Η Αρμενία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την επιδίωξη της χώρας για στενότερους δεσμούς με τη Δύση, λόγω των εντάσεων που έχουν αναπτυχθεί στις σχέσεις με τη Ρωσία. Το Γερεβάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αναζητεί «νέες συμμαχίες» και διαφοροποίηση της «πολιτικής ασφαλείας», έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι δεν υπερασπίστηκε τα αρμενικά συμφέροντα στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν και έχει παγώσει τη συμμετοχή του στη στρατιωτική «συμμαχία» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο επικεφαλής του δοτού «Προεδρικού Συμβουλίου» ΤΗς λΙΒΥΗς, Μοχάμεντ αλ Μένφι, ο επικεφαλής του «Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου», Μοχάμεντ Τακάλα, που έχουν την έδρα τους στην Τρίπολη, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος της (προ 10ετίας) εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων στη Βεγγάζη, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην ανάγκη συγκρότησης «ενιαίας κυβέρνησης» που θα επιβλέψει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έχουν πολλές φορές αναβληθεί.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- «Οχι» σε δύο προτάσεις τροποποίησης του Συντάγματος της Ιρλανδίας είπε την περασμένη Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών σε σχετικό δημοψήφισμα. Στην πρώτη ερώτηση, που αφορούσε τη διεύρυνση του ρόλου της οικογένειας ώστε να συμπεριλάβει και τις «σχέσεις με διάρκεια», όπως όσους συμβιώνουν εκτός γάμου, το 67,7% απάντησε «όχι». «Οχι» είπε το 73,9% των πολιτών και στη δεύτερη πρόταση συνταγματικής αλλαγής που αφορούσε την απάλειψη ξεπερασμένης αναφοράς για τον ρόλο των γυναικών στο σπίτι που είχαν καθήκον να φροντίζουν όλα τα πρόσωπα που ζουν σε αυτό.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν, Τσάι Μινγκ-γιεν, δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ότι η Κίνα διεξάγει «κοινές περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» κοντά στο νησί περίπου κάθε 7 - 10 μέρες. Ανέφερε ότι σε αυτές συνήθως συμμετέχουν 10 πολεμικά αεροσκάφη και 3 - 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε κοινές περιπολίες, τις οποίες χαρακτήρισε «μέρος μιας πολυμέτωπης προσπάθειας με οικονομικά μέτρα» αλλά και μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ