ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, που οργάνωσε η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στην Αίθουσα Νερού του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη του αγώνα, παλεύουμε για την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», ξεκίνησε με προβολή βίντεο με πλούσιο υλικό από τη δράση της ΕΠΟΝ.

Στην ομιλία της η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη του 1943, στη θρυλική οργάνωση του ΕΑΜ, που τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες νέους τον αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που γαλούχησε χιλιάδες μαχητές του ΕΛΑΣ και έπειτα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, δίνοντας ξανά με τ' όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια. Αναφέρθηκε στις χρυσές σελίδες ηρωισμού που έγραψε η ΕΠΟΝ τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη ΕΠΟΝίτισσα που εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στα 22 της χρόνια, την Κούλα Ελευθεριάδου.

Σημείωσε ότι η δράση της ΕΠΟΝ αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας. Οτι ενιαία με το κύριο μέτωπο, ενιαία με την ένοπλη πάλη για την απελευθέρωση, η ΕΠΟΝ δρούσε για το σύνολο της ζωής της νεολαίας. Οργάνωσε την πάλη της νεολαίας στο πλευρό του λαού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές.

Ανέδειξε ότι «ήρωας, επαναστάτης εκείνες τις δεκαετίες ήταν εκείνος που μπροστά στην τρομοκρατία των όπλων των Γερμανών, μπροστά στις κουκούλες των χαφιέδων, μπροστά στην πείνα αυτός οργάνωνε την αντίσταση του λαού, πρωτοστατούσε στη διεκδίκηση, πάλευε για την αλλαγή της κοινωνίας.

Σήμερα, αγωνιστής και ήρωας είναι όποιος δεν συμβιβάζεται με το άδικο, όποιος νιώθει οργή βλέποντας αθώα μικρά παιδιά και άμαχο πληθυσμό να σκοτώνονται στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, όποιος αντιδρά μπροστά στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και όχι του ελληνικού λαού, όποιος παλεύει για να μη γίνουν άλλα Τέμπη γιατί τα κέρδη κάποιων λίγων μπαίνουν πάντα πάνω από τη ζωή του λαού.

Επαναστάτης είναι αυτός που ξέρει ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και ρίχνεται στη μάχη για την αλλαγή της κοινωνίας, είναι αυτός που δεν κάνει πίσω στη φράση "είσαι μικρός γι' αυτά", που συχνά πολλοί ακούτε από καθηγητές σας π.χ. μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, ή για το Εθνικό Απολυτήριο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά παλεύει για να μη γίνει η αδικία νόμος».

Σημείωσε ότι η ΚΝΕ μπαίνει στη μάχη για να δυναμώσουν η συλλογική δράση, η οργάνωση, η πάλη για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. «Για να συναντηθούν χιλιάδες νέοι και νέες με την πρόταση του ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, την πρόταση αγώνα και δράσης για τον δρόμο που πρέπει να πυκνώσουμε σήμερα για να χτίσουμε αυτήν την προοπτική», τόνισε.


«Απλωσε της νιότης τα φτερά, για μια ζωή ελεύθερη και ωραία»

Μουσικοθεατρική εκδήλωση για την ΕΠΟΝ έγινε στη Λαμία το περασμένο Σάββατο

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας, η επετειακή μουσικοθεατρική εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ με τίτλο «Ω Ελλάδα μας γλυκιά!...», που διοργάνωσαν το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Φουσέκης, γραμματέας του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της ΔΕ του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αλεξόπουλος σημείωσε πως «τιμάμε τα 81 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της θρυλικής ΕΠΟΝ. Η συνεισφορά της ΕΠΟΝ στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς ήταν μοναδική, με οργανωμένα πάνω από 600.000 μέλη κατάφερε να δώσει τη σωστή, αγωνιστική διέξοδο στις ανάγκες που είχαν οι νέοι.

Η ΕΠΟΝ ήταν το γνήσιο τέκνο της ΕΑΜικής Αντίστασης και της εξόδου του ίδιου του λαού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, στο προσκήνιο της Ιστορίας, την ώρα που η αστική τάξη είτε κρύφτηκε στη Μέση Ανατολή είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Απλωσε της νιότης τα φτερά, για μια ζωή ελεύθερη κι ωραία, την ώρα που ο λαός πέθαινε από την πείνα και υπέφερε, έδειξε πως τελικά όταν ο λαός θέλει, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».


Στάθηκε στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους αγώνες των εργατών και αγροτών της περιοχής, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι «συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα για να μεγαλώσουν οι αγώνες του λαού, για να μιλήσουμε με περισσότερους ανθρώπους, σε εκδηλώσεις, σε συσκέψεις, με το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του Ιούνη, για να μη χαριστεί καμία ψήφος από εδώ και από εκεί. Ωστε όλοι αυτοί που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ, όλοι αυτοί που την αμφισβητούν να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Για να δυναμώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να σταλεί αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το ΚΚΕ έρχεται από μακριά και πάει μπροστά, πατώντας στη γνώση πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής. Γιατί αυτό μας διδάσκει η Ιστορία του Κόμματός μας. Αυτό μας διδάσκει η ηρωική ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ. Ετσι τους τιμάμε και εμείς, συνεχίζοντας πιο αποφασιστικά τους αγώνες μας. Μέχρι τη νίκη των λαών».

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Ω Ελλάδα μας γλυκιά!...», σε κείμενο και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Σχοινή, όπου πήραν μέρος μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μέλη του μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορωδία Αταλάντης». Την αφήγηση - απαγγελία έκαναν οι Γιώργος Κουτλής και Κατερίνα Τσέλιου, τους ρόλους υποδύθηκαν οι Αλέκος Βούλγαρης, Κώστας Δημητρίου, Μαίρη Ζεκεντέ - Καρέντζου, Κώστας Μάρκου, Μαρία Νέλλα, Αργυρώ Σχοινή, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Μαργαρίτα Παλαιολόγου (πιάνο), Αννα Πρωτοψάλτη (μπουζούκι), Ηλίας Σχοινής (κιθάρα - κλαρίνο - τραγούδι), Αλέκος Βούλγαρης (μπαγλαμά - τραγούδι), Δήμητρα Κοντογεώργου (τραγούδι), Βασίλης Καρατράντος (τραγούδι) και Γιώργος Μπαρμπούνης (τραγούδι).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πένθιμο Εμβατήριο «Επέσατε θύματα», με τους θεατές να υψώνουν ψηλά τις γροθιές τους, μαζί με την ορχήστρα, να επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους να μην ξεχαστεί ποτέ η ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και οι άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις.


Ξεκινά το ταξίδι του το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Πρώτος σταθμός η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου πριν 80 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944, εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές, θα αποτελέσει την Κυριακή 28 Απρίλη τον πρώτο σταθμό των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Επιδιώκοντας το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό σε μια πλατιά, πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση της ΚΝΕ, θα σηματοδοτήσει όλη τη δράση της το 2024. Οι εκδηλώσεις του θα κάνουν στάση σε σημεία της Αττικής από όπου πέρασε σε αυτήν την πεντηκονταετή πορεία, με πρώτη την Καισαριανή.

Με κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ