ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απογειώνει» την εμπλοκή και τους κινδύνους για τον λαό

Το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» διακινδυνεύει τη ζωή του για να παράσχει προστασία ακόμα και σε ...θαλαμηγούς (φωτ. από τον ιστότοπο της ευρωενωσιακής επιχείρησης)
Το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» διακινδυνεύει τη ζωή του για να παράσχει προστασία ακόμα και σε ...θαλαμηγούς (φωτ. από τον ιστότοπο της ευρωενωσιακής επιχείρησης)
Επεκτείνει η κυβέρνηση την εμπλοκή. Χαρακτηριστικά, στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψής του στην Οδησσό και των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στον Ζελένσκι, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στον τ/σ ΣΚΑΪ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία», «γιατί», όπως είπε, «εμείς δεν είμαστε των ίσων αποστάσεων», αναδεικνύοντας και έτσι την πρεμούρα τους να συνεχίσουν την ευθεία αντιπαράθεση με τη Μόσχα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό, την ώρα μάλιστα που στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, στη Γαλλία, αναπτύσσονται σχέδια για αποστολές ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά αντίμετρα. Σε αυτήν τη στοίχιση, μάλιστα, ο Μητσοτάκης επέμεινε λέγοντας ότι «όπως όλη η Ευρώπη δίνει ενίσχυση στην Ουκρανία, έτσι το κάνουμε και εμείς».

Σημειωτέον, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες η «Καθημερινή», η Αθήνα έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο: 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών. Περίπου 6 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα). 400 τυφέκια μάχης τύπου Καλάσνικοφ (ΑΚ-47). 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Stinger» και 20 σκανδάλες για το συγκεκριμένο σύστημα. 1.000 πυραύλους για μηχανοκίνητους εκτοξευτές τύπου RM-70. 200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN.

Επίσης, έχουν σταλεί στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία, ενώ δρομολογήθηκε και η πώληση 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί ζητούν, επίσης, την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70, όπως και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων FAGOT. Παράλληλα, έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης.

Παραπέρα, οι Ουκρανοί φέρεται να έχουν ζητήσει και βλήματα και αντιαρματικούς εκτοξευτήρες τύπου «Milan», λέμβους διαστάσεων 7 και 11 μέτρων για τη χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις τους, όπως και οτιδήποτε συνδέεται με τις παρεμβολές σε κάθε είδους συχνότητα.

Στη «ζώνη κινδύνου» το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»

Την ίδια ώρα, σε «ζώνη κινδύνου» (όπως την χαρακτηρίζει η ίδια η κυβέρνηση) στην Ερυθρά Θάλασσα επιχειρεί από προχτές το πρωί η φρεγάτα «Υδρα», αναλαμβάνοντας δράση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η φρεγάτα έδεσε αρχικά στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό και κατόπιν απέπλευσε για «αποστολές συνοδείας - προστασίας στην περιοχή των επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Κατά τις ίδιες πηγές, η «Υδρα» θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στον Κόλπο του Αντεν, όπου με τις υπόλοιπες 3 μονάδες της επιχείρησης, το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio», τη γαλλική φρεγάτα «Alsace» και τη γερμανική «Hessen», αναλαμβάνουν ρόλο περιφρούρησης της περιοχής από επιθέσεις των Χούθι.

Από το ίδιο το επιχειρησιακό στρατηγείο, εξάλλου, της «EURONAVFOR Aspides» (κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης, είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ - ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο) τονίστηκε χτες ότι τα 4 πλοία παρέχουν ήδη «ποικίλη, στενή προστασία σε όφελος» διαφόρων τύπων εμπορικών πλοίων «συμφερόντων ΕΕ» («various close protection on going in favor of merchant and commercial vessels of EU interest»), ενώ ταυτόχρονα δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ότι το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» καλείται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να παράσχει προστασία ακόμα και σε ...θαλαμηγούς.

Αλλωστε, ενδεικτικό για το πού έχει στείλει η κυβέρνηση τους Ελληνες στρατιωτικούς είναι το ότι μόνο το Σάββατο η γαλλική φρεγάτα άνοιξε πυρά εναντίον 4 UAV που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, ενώ επιθέσεις αντιμετώπισε χτες και το ιταλικό αντιτορπιλικό.

Μητσοτάκης: «Στον πολιτικό διάλογο συζητάμε και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Σε στενή διασύνδεση με τα παραπάνω, «τρέχουν» οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά ώστε να «δέσει» η αμερικανοΝΑΤΟική διάταξη δυνάμεων, με οδηγό τις «θεωρίες» περί «ΝΑΤΟικού εδάφους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικά, μετά και τον 2ο γύρο «πολιτικού διαλόγου» που πραγματοποίησαν, προχτές, στην Αγκυρα, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο Μητσοτάκης μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ έκανε σαφές ότι συνεχίζεται - υπό ευρωατλαντική εποπτεία - το εφ' όλης της ύλης παζάρι, με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου για τις μπίζνες του κεφαλαίου, αλλά και την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εν μέσω κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Είπε συγκεκριμένα ότι «στον πολιτικό διάλογο συζητάμε και το μεγάλο ζήτημά μας, το μεγάλο αγκάθι, και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «υπάρχει μία ειλικρινής διάθεση και από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις εντάσεις και τις ενέργειες που προκαλούν», εξ ου και ετοιμάζει «κάποια στιγμή τον Μάιο» επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα για νέες συζητήσεις με τον Ερντογάν, μετά από τη συνάντησή τους τον Δεκέμβρη στην Αθήνα, και ενώ θα συναντηθούν εκ νέου τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι η συνάντηση του Μάη «πιθανόν να σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «milestone» (ορόσημο) σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, με γνώμονα και τις μπίζνες του κεφαλαίου, ο Μητσοτάκης ξεχώρισε χτες ως «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ήδη «έχουμε περισσότερες επιχειρηματικές ανταλλαγές, ένα ισχυρό και δυναμικό διμερές εμπόριο», αλισβερίσι που επίσης στρώνει έδαφος για «διευθετήσεις».

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση στην Αταλάντη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει, σήμερα, Τετάρτη 13 Μάρτη, στις 19.00, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Λοκρίδας του ΚΚΕ με θέμα «Οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στη ΛΑΡΚΟ, στη βιομηχανική και αγροδιατροφική παραγωγή, στον λαό της περιοχής. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αταλάντης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ