ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΕΓΑΤΑ «ΥΔΡΑ»
Εμπλοκή σε πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», φάνηκε σε τι κινδύνους έχει ρίξει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων η κυβέρνηση

Eurokinissi

Μπαρούτι μύρισε χτες η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», καθώς πριν καλά καλά εμφανιστεί στη «ζώνη κινδύνου» που την έχει στείλει η κυβέρνηση, ενεπλάκη στην πρώτη της πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides». Μια ανάπτυξη δυνάμεων στο «στόμα του λύκου» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το στρατηγείο της επιχείρησης, τις πρωινές ώρες χτες στον Κόλπο του Αντεν η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο και «σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής», έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAV, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η φρεγάτα συνεχίζει την αποστολή της, ενώ από πλευράς στρατηγείου τονίζεται ότι κάθε επίθεση θα λαμβάνει «απάντηση», προετοιμάζοντας για τα επόμενα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, βρισκόμενος στην Αλεξανδρούπολη έκανε σαφές ότι στην κυβέρνηση είναι «υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Ελληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Στην πραγματικότητα, το πλήρωμα της φρεγάτας καλείται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να παράσχει προστασία στους εφοπλιστές και σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου (μέχρι και ως συνοδεία... θαλαμηγών την «απαθανάτισε» ο φωτογραφικός φακός) πάνω στον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ», τον περιλάλητο IMEC, ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», εξ ου και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σπεύδουν εκεί να παρατάξουν μια σειρά από πολεμικά τους μέσα. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ζητούν από το πλήρωμα του «ΥΔΡΑ» να μπει μπροστά στους πυραύλους των Χούθι...

«Οράματα» για άρματα και φιέστες ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Χαρακτηριστικά εξάλλου και όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας δήλωνε χτες υπερήφανος, καθότι η κυβέρνηση ανάδειξε «τις τεράστιες δυνατότητές της και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την πατρίδα μας, αλλά και για τους συμμάχους μας».

Πρόσθεσε ότι «η καταρχήν οραματική σκέψη για την Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε στον χάρτη με την συμφωνία (σ.σ. για τις Βάσεις) με τις ΗΠΑ το 2019», επιμένοντας ότι «αν διαβάσει κανείς το κείμενό της, βλέπει καθαρά πως διατυπώνεται η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης. Ενα κέντρο κομβικής σημασίας, κέντρο Ενέργειας, κέντρο αλυσίδας εφοδιασμού», θυμίζοντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, έλεγε κατά την υπογραφή της συμφωνίας «πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για τις συμμαχίες μας και για το ΝΑΤΟ η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος» στην Αλεξανδρούπολη.

Μια επιτυχία στον ρόλο κόμβου για τους Ευρωατλαντικούς που περνάνε από εκεί το ένα μετά το άλλο τα φορτία με πολεμοφόδια και πάνοπλα τμήματά τους, αναπτύσσοντάς τα πέριξ της Ρωσίας αλλά και μέσα στην Ουκρανία, καθιστώντας την πόλη, την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα ολόκληρη στόχο αντιποίνων.

Με αυτό το «όραμα», άλλωστε, αυτές τις μέρες υλοποιείται άλλη μια διεκπεραίωση αμερικανικού σχηματισμού, προς ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων».

Πρόκειται για άρματα (M1A2 Abrams), άλλα μέσα (οχήματα JLTV, τρέιλερ κ.λπ.) και φορτία της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ, με έδρα το Fort Carson στο Κολοράντο, που έφτασαν με το μεταγωγικό «Leroy A. Mendonca» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται και το μισθωμένο από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ «ARC Endurance».

Προωθούνται κατόπιν προς χώρες της ανατολικής, κεντρικής και βορειοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο 9μηνης ανάπτυξης της Ταξιαρχίας στην ήπειρό μας. Μια εναλλαγή δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve», που ήδη από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο εδώ φρέσκιες δυνάμεις των Αμερικανών.

Η άνεση, δε, που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και παραφυάδων τους) να κάνουν ό,τι τους καπνίσει οπουδήποτε στη χώρα, φαίνεται κι από το γεγονός ότι χτες έστησαν κοτζάμ φιέστα στον προβλήτα της Αλεξανδρούπολης για να καλωσορίσουν μια αρχιλοχία (sergeant major) στους κόλπους της ιεραρχίας του 839 Τάγματος Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού (US Army), άδοντας στο τέλος της γιορτούλας τους τον Υμνο του Σώματος Μεταφορών και τον Υμνο του Στρατού των ΗΠΑ.

Σημειωτέον, το 839 Τάγμα είναι υπεύθυνο για τις προαναφερόμενες διεκπεραιώσεις υλικού σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία. Μάλιστα, απόσπασμά του (TC Det Eastern Med - Greece Detachment) έχει την έδρα του στον Λιμένα Κερατσινίου (γραφεία και αποθήκη), συντονίζοντας τις διεκπεραιώσεις υλικού των Αμερικανών μέσω Ελλάδας, αλλά και τις αφίξεις υλικού που παραχωρούν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 20.00 (ώρα προσέλευσης 19.30) στην ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία συμφωνικών έργων Σοβιετικών συνθετών. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού, θα ερμηνεύσει δύο μοναδικά έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η αρχή θα γίνει με το συμφωνικό έργο «Οκτώβρης» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γραμμένο το 1967, για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με μια υπέροχη συμφωνία γραμμένη το 1927 για τα 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Πρόκειται για την «Επετειακή Συμφωνία», του Βολοντιμήρ Θεμελίδη, συνθέτη ελληνικής καταγωγής, που ζούσε στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας και αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους Σοβιετικούς συνθέτες της εποχής, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σοστακόβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ