ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα

Από την κατάθεση στεφανιού της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ
Από την κατάθεση στεφανιού της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ
ANOΪ (του απεσταλμένου μας: ΠΑΥΛΟΥ ΑΛΕΠΗ).-

Είναι κάποια πράγματα, κάποιες ιδέες, κάποια γεγονότα, που δεν μπορείς να είσαι «αντικειμενικός». Ισως δεν είναι άλλωστε και πάντα σωστό ή τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι πάντα απαραίτητο. Μερικοί πάλι λένε πως τα καταφέρνουν σε όλες τις περιπτώσεις... Εμείς πάντως δεν «εμπιστευόμαστε» τον εαυτό μας όταν πρόκειται για τον Χο-Τσι-Μινχ. Ανήκουμε σε μια γενιά που το όνομα είχε διαστάσεις μυθικές. Τώρα είναι μάλλον πολύ αργά για να αλλάξουμε και το κυριότερο είναι αμφίβολο αν το θέλουμε κιόλας.

Με αυτά δεδομένα, το να βρεθείς στους χώρους που πέρασε τα τελευταία του χρόνια, να νιώσεις τους τρόπους του και τη ζωή του, ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή, που μέχρι χτες ανήκε στη σφαίρα του ονείρου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφτηκε το Βιετνάμ την περασμένη βδομάδα κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του μεγάλου επαναστάτη και είχε την τύχη να επισκεφτεί το σπίτι που έμεινε ο Χο-Τσι-Μινχ στα χρόνια που ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αυστηρή λιτότητα της επίπλωσης, τα βιβλία που μελετούσε στις επτά γλώσσες που μιλούσε, τα δέντρα που φύτευε στην αυλή... όλα παρέπεμπαν σε εκείνη τη στωική, νηφάλια, ασιατική μορφή, που μάθαμε να αγαπάμε από τα νεανικά μας χρόνια. Μια μορφή όμως που ταυτόχρονα έκρυβε τον πυρετό του επαναστάτη και που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση του λαού του για να αποτινάξει το γαλλικό αποικιοκρατικό ζυγό και στη συνέχεια να προετοιμαστεί κατάλληλα για να νικήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Μια καλύβα πανομοιότυπη με αυτή που είχε στήσει το στρατηγείο του στο αντάρτικο στη ζούγκλα, σου θυμίζει πως δεν πρόκειται μόνο για ένα μεγάλο διανοούμενο ο οποίος έγραψε σε τέτοια λογοτεχνική γλώσσα που οι ειδικοί ισχυρίζονται πως είναι τόσο πυκνή, που ποτέ δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς, αλλά επίσης πρόκειται και για εκείνον το σκληροτράχηλο επαναστάτη που από τις γραμμές του ΚΚ Βιετνάμ οδήγησε το λαό του στη νικηφόρα πορεία.

Γεννήθηκε στις 19 Μάη του 1890. Πέθανε τις πρωινές ώρες της 3ης του Σεπτέμβρη 1969. Ζει ακόμα σαν «θείος Χο» στις καρδιές του βιετναμέζικου λαού και το παράδειγμά του συνεχίζει να εμπνέει τους κομμουνιστές επαναστάτες όλου του κόσμου...

Πατριωτικό Μέτωπο

Το Πατριωτικό Μέτωπο δημιουργήθηκε πριν από 71 χρόνια. Καθόλου τυχαία τα «γεννητούρια» του συμπίπτουν με εκείνα του ΚΚ Βιετνάμ. Από τα πρώτα του βήματα το ΚΚ Βιετνάμ έθεσε σαν στόχο για την επιτυχή έκβαση της επανάστασης τη μαζική λαϊκή συμμετοχή. Το ρόλο αυτό της κινητοποίησης και συνολικής ενεργοποίησης των μαζών θα τον αναλάμβανε το Μέτωπο.

Τα ονόματά του ήταν διαφορετικά, σε διαφορετικές εποχές, αλλά ο στόχος παρέμεινε ο ίδιος. Τα ονόματα, όπως ήταν φυσικό, άλλαζαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές και με διαφορετικές επαναστατικές προτεραιότητες κάθε φορά. Ετσι, για παράδειγμα, στην ιστορία του ονομάστηκε κατά καιρούς Αντιιμπεριαλιστικό, Δημοκρατικό, Επαναστατικό, Μέτωπο Συμμαχίας του Βιετνάμ... Μετά τη νίκη ενάντια στους Γάλλους έγινε Μέτωπο ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και μετά το 1975 πήρε το τωρινό του όνομα, ως Πατριωτικό Μέτωπο του Βιετνάμ.

Στη δύναμή του περιλαμβάνονται εκτός από το ΚΚ Βιετνάμ η Ομοσπονδία των Εργατών, η Ενωση Γυναικών, οι οργανώσεις της Νεολαίας, η Ενωση Αγροτών κ.ά. Σήμερα, πάνω από σαράντα μεγάλες μαζικές οργανώσεις είναι μέλη του Πατριωτικού Μετώπου. Το ΚΚ Βιετνάμ είναι η ηγετική δύναμη του Μετώπου, που ο ρόλος του είναι ακριβώς η γέφυρα του Κόμματος με το λαό. Πρόκειται με άλλα λόγια για την υλοποίηση της ρήσης του Χο «Η επανάσταση είναι έργο του λαού και είναι μόνο για το λαό...».

Το Μέτωπο επίσης βοηθάει σήμερα, ώστε να είναι αποτελεσματικό το έργο των μαζικών οργανώσεων, να τονώνεται η εθνική αλληλεγγύη, να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των 54 διαφορετικών εθνοτήτων του Βιετνάμ, τα ζητήματα των διαφορετικών θρησκειών, ακόμα και προβλήματα των Βιετναμέζων της διασποράς. Αφορά συνολικά το λαό της χώρας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΚ Βιετνάμ η κινητοποίηση των μαζών εξαρτά πάρα πολλά από το ηθικό κίνητρο που προσφέρεται. Για παράδειγμα κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο αυτό το κίνητρο ήταν η ανεξαρτησία. Τότε ολόκληρη η λαϊκή δύναμη με μοχλό το Μέτωπο ενεργοποιούνταν για να τινάξει τον αποικιοκρατικό ζυγό. Σήμερα, μετά την ενοποίηση, το κίνητρο είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η ενεργός λαϊκή συμμετοχή σ' αυτή την κοινή κατεύθυνση.

Η εκλαϊκευση αυτού του στόχου, έτσι όπως δόθηκε στην κοινωνία, είναι μια ισχυρή ανεξάρτητη χώρα, δημοκρατική, με πολίτες που απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο που βαδίζει στους δρόμους του πολιτισμού και της προόδου.

Σε κάθε μακρινή γωνιά σε κάθε Βιετναμέζο...

Η δράση του Μετώπου πρέπει να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική και να είναι ευαίσθητη στις λαϊκές απαιτήσεις. Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απλώνεται με οργανώσεις βάσεις σε κάθε χωριό, σε κάθε μικρή κοινότητα. Μέλη του γίνονται όχι μόνο οι μαζικές οργανώσεις, αλλά και τα μεμονωμένα άτομα, καθώς επίσης και οι Βιετναμέζοι της διασποράς. Λειτουργεί, ώστε κάθε χωριό και κάθε κοινότητα να μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού και ανάπτυξης με στόχο όλοι οι κάτοικοι των χωριών να ζουν κάτω από σύγχρονες συνθήκες ζωής χωρίς διακρίσεις και κοινωνικές ανισότητες.

Είναι οργανωμένο σε τρία επίπεδα. Στο Κεντρικό επίπεδο, στο επίπεδο Περιοχής, σε επίπεδο Νομού και τέλος φτάνει μέχρι και την τελευταία κοινότητα.

Υπάρχουν καθιερωμένοι δείκτες που μετρούν την αποτελεσματικότητα της δράσης του Μετώπου. Για παράδειγμα, υπάρχει ο στόχος της εξάλειψης των φτωχών νοικοκυριών, που είναι μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες και του ΚΚ Βιετνάμ. Επίσης η αρχή πως όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σχολείο και να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να παίρνουν τη σύγχρονη εκπαίδευση, για να μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της χώρας και στη βελτίωση της δικής τους ζωής.

Επίσης υπάρχει ο στόχος της προστασίας των νέων. Εκτός από την απαραίτητη κάλυψη των αναγκών τους πρέπει να προστατευτούν από επιδράσεις που βάζει ο ιμπεριαλισμός στο δρόμο τους και επίσης από επιδράσεις που προκύπτουν από τον τρόπο ζωής που φέρνει μαζί του το άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά. Αλλος στόχος είναι η ευτυχισμένη ζωή για τις οικογένειες, σε υγειές πολιτισμένο περιβάλλον, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Τέτοιοι και άλλοι δείκτες του Μετώπου αποτελούν κίνητρο για θετική δράση των λαϊκών μαζών που με τη σειρά της ανοίγει το δρόμο για την πορεία ανάπτυξης της χώρας.

Αλλος σοβαρός ρόλος του Μετώπου είναι να συμβάλει στο βάθεμα και την ανάπτυξη της δημοκρατίας στον τρόπο διακυβέρνησης. Γι' αυτό με τη δράση του διεκδικεί την όσο γίνεται ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Στις εκλογές τόσο για τη Λαϊκή Συνέλευση όσο και για τις Δημοτικές Αρχές παίζει το σημαντικό ρόλο του μεσολαβητή, τόσο για να γίνονται κατανοητά τα λαϊκά προβλήματα όσο και για την επιλογή των υποψηφίων.

Με βάση τη νομοθεσία του Βιετνάμ, το Μέτωπο εποπτεύει ώστε να υλοποιούνται οι αποφάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Επίσης το Κόμμα έχει αναθέσει στο Μέτωπο να επιβλέπει τη δουλιά του Κόμματος στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας και να εντοπίζει φαινόμενα διαφθοράς σε στελέχη, ώστε να παίρνονται εγκαίρως μέτρα αντικατάστασης.

Πολλές σοβαρές στοχεύσεις του πρόσφατου 9ου Συνεδρίου του ΚΚ Βιετνάμ για να υλοποιηθούν θα χρειαστούν την αμέριστη βοήθεια από το Μέτωπο. Για παράδειγμα, η προώθηση της αλληλεγγύης θα γίνει δυνατή με την ενίσχυση της εθνικής ενότητας. Η εθνική ενότητα είναι απαραίτητη για να γίνουν τα βήματα εκσυγχρονισμού και ν' ανοίξει ο δύσκολος δρόμος της οικονομικής ανάπτυξης. Το Μέτωπο καλείται να βοηθήσει στην υπόθεση των μειονοτήτων, στις ομαλές σχέσεις με τα διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, στην κινητοποίηση των Βιετναμέζων της διασποράς κ.α. Καθήκοντα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργοποίηση της δύναμης των μαζικών οργανώσεων.

Συνεχίζεται



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ