ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νεφέλες» στην Επίδαυρο

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται στην Επίδαυρο (13,14/7), σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη. Τον Σωκράτη υποδύεται ο Γιώργος Μοσχίδης, τον Στρεψιάδη ο Γιώργος Αρμένης. Παίζουν επίσης: Ιωσήφ Μαρινάκης, Θανάσης Ευθυμιάδης (Φειδιππίδης), Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τάκης Χρυσικάκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τάσος Κοντραφούρης. Κορυφαίες του γυναικείου Χορού: Τάνια Τρύπη, Σία Κοσκινά.

Βρισκόμαστε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου με τους Σπαρτιάτες να επιτίθενται κάθε τόσο στην Αττική. Ο αγρότης Στρεψιάδης που ζει στην Αθήνα εξαιτίας του πολέμου, έχοντας χρέη τα οποία δε θέλει να πληρώσει, αποφασίζει να πάει στη σχολή του Σωκράτη, για να μάθει στα γεράματά του τη νέα συνήθεια, να διαστρέφει το δίκαιο. Επειδή όμως δεν μπορεί ο ίδιος να μάθει τη σοφιστική, στέλνει στη σχολή το γιο του, τον Φειδιππίδη. Ο μαθητής σημειώνει τέτοια πρόοδο, που όχι μόνο αποστομώνει τους δανειστές του πατέρα του, αλλά δέρνει και τον ίδιο, πείθοντάς τον παράλληλα πως έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ο Στρεψιάδης αγανακτεί και βάζει φωτιά στη σχολή των σοφών.

Στην αγκαλιά της Σπάρτης

Με την «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο, ξεκίνησε στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2001», που διοργανώνουν για 14η χρονιά, το Σαϊνοπούλειο Ιδρυμα και ο Δήμος Σπάρτης. «Από το μπαρόκ στην τζαζ» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Θόδωρου Κερκέζου και της «Ορχήστρας Σαξοφώνων Δήμου Νίκαιας», που θα δοθεί στις 16/7 στις 9.30 το βράδυ. Στη συνέχεια (21/7, 9.30μμ), τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας θα παρουσιάσουν την ηθογραφική κωμωδία του Γρ. Ξενόπουλου «Ο Πειρασμός». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μουσική Ορφέα Περίδη, σκηνικά Αντώνη Στεφανόπουλου, κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου. Παίζουν: Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ντίνος Καρύδης, Ολγα Δαμάνη, Αγλαΐα Παππά, Γιώργος Μωρόγιαννης κ.ά.

Στις 25 Ιουλίου, τραγουδάει ο Γιάννης Κότσιρας, ενώ στις 2/8 το Θεσσαλικό Θέατρο θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά Νικόλα Γεωργιάδη, χορογραφίες Ερσης Πίττα, μουσική Πέτρου Ταμπούρη. Παίζουν: Μάριος Φραγκούλης, Γιάννης Κρανάς, Νίκος Ψαρράς, Θόδωρος Κατσαφάδος κ.ά.

Στις 11 και 12 Αυγούστου θα φιλοξενηθούν «Οι Απάχηδες των Αθηνών» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και στις 21/8 θα δώσει συναυλία η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μαζί της ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Στις 3 του Σεπτέμβρη ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «Αριστοφάνης» παρουσιάζει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, που ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη, χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Κολοβός, Τάκης Παπαματθαίου, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.

Στη Ρόδο και τη Σίφνο

Εργο της Δ. Μεϊμάρογλου από την έκθεση «Πορφυρή Γαία»
Εργο της Δ. Μεϊμάρογλου από την έκθεση «Πορφυρή Γαία»
Από τις 15 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο στην Ανατολική Θόλο, πλατεία Μουσείου, η φωτογραφική έκθεση του γνωστού ελληνοαμερικανού φωτογράφου Κωνσταντίνου Μάνου. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη και πέρυσι στο Μονοδένδρι. Στην έκθεση παρουσιάζονται 51 φωτογραφίες από την κλασική πλέον σειρά «A Greek Portfolio» τυπωμένες από τον ίδιο τον φωτογράφο. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 1961 - 1964 και συμπληρώθηκαν το 1967, όταν ο Μάνος περιηγήθηκε από άκρη σε άκρη τη γη των γονιών του, «ως ένας φιλικός παρατηρητής», όπως ο ίδιος αναφέρει, «δίχως βιασύνη και συγκεκριμένο σχέδιο». Το ενδιαφέρον του γρήγορα επικεντρώθηκε στους απλούς ανθρώπους των αγροτικών απομακρυσμένων περιοχών της ελληνικής υπαίθρου, που η περηφάνια και η ζεστασιά του χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με την απέριττη ζωή τους, κίνησαν το θαυμασμό του. Στις φωτογραφίες του εφήμερες καθημερινές στιγμές αποκρυσταλλώνονται, με λιτή και αυστηρή γραφή, αλλά και με τρυφερότητα, χωρίς ρητορικά σχήματα, ώστε θέμα και μορφή να παρέχουν την ελευθερία της προσωπικής ανάγνωσης.

  • Εγκαινιάζεται το Σάββατο στο Μοναστήρι Φυρόγια στη Σίφνο, η έκθεση «Πορφυρή Γαία». Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γ. Γυπαράκης, Δ. Ζουρούδης, Λ. Καλλιγά, Χ. Κοντοσφύρης, Γ. Μπουτέας, Δ. Μεϊμάρογλου, Ε. Λύρα, Π. Χανδρής κ.ά. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ειδικά για το χώρο των κελιών και των εξωτερικών χώρων, τα οποία θα ολοκληρωθούν για τους περισσότερους επιτόπου, σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μαραγκού.
«Ραϊμόντα» στο Ηρώδειο

Τη «Ραϊμόντα», του Αλεξάντερ Γκλαζουνόφ, το τελευταίο «μεγάλο» μπαλέτο του 19ου αιώνα, παρουσιάζουν το Μπαλέτο και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σάββατο (9μμ) και την Κυριακή, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το μπαλέτο, που υπήρξε το έσχατο κολοσσιαίο χορογράφημα του Μαριούς Πετιπά (ανέβασε το έργο σε ηλικία 80 χρόνων), θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο σε χορογραφία του Ιγκόρ Ζελένσκι. Είναι η πρώτη χορογραφία του, η οποία βασίστηκε όμως στο πρώτο ανέβασμα από τον Πετιπά. Το έργο αποτελεί πρόκληση για το Μπαλέτο της Λυρικής, είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Αννα Πέτροβα, που το διευθύνει, σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο των χορευτών «για να σταθούν στο πλάι του Ζελένσκι». Τα μέλη του Μπαλέτου, που περνά μάλλον δύσκολες μέρες, θα κληθούν ν' αναμετρηθούν με το περίφημο αυτό έργο, που περιέχει μερικά από τα πιο όμορφα «νούμερα», που έγιναν ποτέ για χορό. Σολίστ θα είναι οι: Αλίνα Στεργιανού (Ραϊμόντα), Ιγκόρ Ζελένσκι (Ζαν ντε Μπριέν), Γιώργος Βαρβαριώτης (Αμπντεραχμάν). Χορεύουν οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη, φωτισμοί: Γιάννη Θεοδωρίδη.

«Τραγούδι της Γης»

Το «Το Τραγούδι της Γης» του Γκούσταβ Μάλερ, έργο για κοντράλτο, τενόρο και μεγάλη ορχήστρα (120 μέλη) θα παρουσιάσει η περίφημη γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, σήμερα (9μμ), στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Κεντ Ναγκάνο. Σολίστ της συναυλίας θα είναι δύο μεγάλες φωνές, η Γκρέις Μπάμπρι και ο Ρόμπερτ Γκάμπιλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τα έργα: «Simfonia Concertante KV 364» του Μότσαρτ και «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Βέμπερ. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα της «ActionAid Ελλάς»: «Πολεμάμε τη φτώχεια μαζί».

Επιστροφή αρχαιοτήτων

Δύο Αμερικανοί πολίτες επέστρεψαν ταχυδρομικώς στο Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αρχαία μικροαντικείμενα, τα οποία είχαν- παρανόμως - αφαιρέσει πριν από πολλά χρόνια οι γονείς τους, κατά τη διάρκεια επισκέψεών τους σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι δυο Αμερικανοί αποφάσισαν να επιστρέψουν τα μικροαντικείμενα, μετά το θάνατο των γονιών τους. Η πράξη όσων επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία είναι αξιέπαινη, αλλά ποτέ δεν απαντά κατηγορηματικά στο ερώτημα, αν όσα επιστρέφουν ήταν και τα μόνα και τα σημαντικότερα που παρανόμως κατείχαν.

Τα αρχαία που επέστρεψαν είναι: ένα μάρμαρο διαστάσεων 17Χ11Χ25 εκ., δύο μαρμάρινους λίθους 5Χ5Χ50 εκ. και 4Χ2Χ1 εκ. και δύο κομμάτια από πήλινα δοχεία 3Χ5Χ4 εκ. και 4Χ4Χ2 εκατοστών.

Μαθητικά μουσικά βραβεία

Απονεμήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Θέατρο Φιλοπάππου «Δώρα Στράτου», τα Πανελλήνια Βραβεία για κλασική, βυζαντινή, παραδοσιακή και σύγχρονη έντεχνη ελληνική μουσική, σε ατομικές συμμετοχές μαθητών και συμμετοχές συνόλων. Συγκεκριμένα για τις συμμετοχές μουσικών συνόλων, το Α` Πανελλήνιο Βραβείο απέσπασαν τα σχολεία: Για κλασική μουσική: Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», σε συνεργασία με το 6ο Λύκειο και 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Α` Πανελλήνιο Βραβείο Κλασικής Ορχήστρας). Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας (Α` Πανελλήνιο Βραβείο Μπάντας). 5ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας σε συνεργασία με το 7ο και 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Α` Πανελλήνιο Βραβείο Ορχήστρας Νυκτών Οργάνων).

Για βυζαντινή μουσική: Μουσικό Σχολείο Λάρισας (Α` Πανελλήνιο Βραβείο Βυζαντινής Χορωδίας). Για παραδοσιακή μουσική: Το Α` Πανελλήνιο Βραβείο παραδοσιακής ορχήστρας μοιράστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας και στο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας. Το Α` Πανελλήνιο Βραβείο παραδοσιακής χορωδίας μοιράστηκε στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου. Τέλος, το Α` Πανελλήνιο Βραβείο Μεικτού Συνόλου Σύγχρονης Εντεχνης Ελληνικής Μουσικής απονεμήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου.

Σαμπούνες μυκονιάτικες

Πλημμυρισμένη με τους ήχους μιας αρχέγονης παράδοσης, που πάει να εκλείψει θα είναι η σημερινή βραδιά στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα). Στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστεί το άλμπουμ «Σαμπούνες Μυκονιάτικες» («Λύρα»), που αποτυπώνει πλήθος στοιχείων από τη μουσική παράδοση των τελευταίων σαμπουνιέρηδων της Μυκόνου, οι οποίοι θα παίξουν ζωντανά. Παίζουν και τραγουδούν οι Μυκονιάτες σαμπουνιέρηδες: Μιχάλης Κουνάκης (Μπαμπέλης), Λευτέρης Σικινιώτης (Καντενάσος), Παναγιώτης Κουκάς (του Αλεκάρα) και Ούλοφ Δημήτρης Ρόε, που έκανε την επιμέλεια - παραγωγή του δίσκου. Επίσης οι Γιώργος Ματρης (γκάιντα και κουνούπ γκάιντα), Κώστας Μουγκόλιας (νταχρέ), Δημήτρης Χιώτης (λύρα), Μαρία Σταύρακα (τραγούδι). Μια συνάντηση των δύο ειδών άσκαυλου που υπάρχουν στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή. Είσοδος ελεύθερη.

Το «Σχολείο Υποκριτικής "Κώστας Καζάκος"», το οποίο - παρά τα λίγα χρόνια της λειτουργίας του - έχει αναδειχτεί σε μια από τις σημαντικότερες δραματικές σχολές στον τόπο μας, ξεκίνησε τις εγγραφές πρωτοετών για τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα - για πρώτη φορά φέτος - λειτουργεί και καλοκαιρινά τμήματα προετοιμασίας για μέλλοντες σπουδαστές θεάτρου. Οι ενδιαφερόμενοι και για τις δύο περιπτώσεις μπορούν να έχουν περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της σχολής, από την Ευγενία Αλεξανδράκη, καθημερινά 10πμ - 5μμ, στα τηλέφωνα: 3832.237, 3843.426 και στο φαξ 3843391.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ