ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
Εμείς δε λυπούμαστε

«Είναι κρίμα και άδικο να υπονομεύεται το "Μετρό" από λεπτομέρειες»!!! Και οι «λεπτομέρειες», κατά τη γνώμη συντάκτη των χτεσινών «Νέων», είναι οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο Μετρό. Σχέσεις που παραπέμπουν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Λυπάται ο αρθρογράφος, γιατί ένα τόσο μεγάλο έργο πλήττεται από τον «ιό» των απεργιών. Και κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως άλλο πράγμα είναι το όποιο «μεγάλο έργο» για τις πολυεθνικές, που εισπράττουν μόνο κέρδη κι άλλο για τους επιβάτες που χρυσοπληρώνουν και τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' ένα σύγχρονο γκέτο.

Ενα «μεγάλο έργο», πρώτα και κύρια, στυγνής εκμετάλλευσης επιβατών και εργαζομένων ήταν το Μετρό, από την πρώτη στιγμή -όταν τα «πανωπροίκια» διαδέχονταν το ένα τ' άλλο - και εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δε λυπούμαστε που ο απεργιακός «ιός» χτύπησε κι εκεί. Μάλλον άργησε. Κάθε βιτρίνα αργά ή γρήγορα αποκαλύπτει και τι κρύβει από πίσω της. Προς λύπη του κάθε Λαλιώτη...

Αμνηστεύεται ο Πινοτσέτ

Associated Press

Τις έντονες αντιδράσεις του λαού της Χιλής προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου του Σαντιάγκο, σύμφωνα με την οποία ο διαβόητος δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ, απαλλάσσεται από τις εναντίον του κατηγορίες, με το αιτιολογικό της «ανεπανόρθωτης εγκεφαλικής βλάβης», η οποία -κατά τους Χιλιανούς δικαστές - δεν του επιτρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Στο Σαντιάγκο και άλλες μεγάλες πόλεις διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις (φωτό), ορισμένες εκ των οποίων, μάλιστα, κατέληξαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Εμείς, απλώς να θυμίσουμε, ότι ο Πινοτσέτ ήταν ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας, που επέβαλε το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Χιλή, το Σεπτέμβρη του 1973, ανατρέποντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας, Σαλβαντόρ Αλιέντε και την αριστερή κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας. Τόσο στις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, όσο και στη διάρκεια της υπερδεκαετούς παραμονής της στην εξουσία, δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί δημοκράτες και αγωνιστές, αλλά και πολίτες άλλων χωρών, δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν, ενώ αρκετοί αγνοούνται, ακόμη και σήμερα.

Οπως βλέπετε, οι διαφορές με την περίπτωση Σλ. Μιλόσεβιτς είναι περισσότερο κι από εξόφθαλμες...

Οπως τους συμφέρει

Και για να καταλάβετε ακόμη περισσότερο, πώς κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το διεθνές και όποιο άλλο δίκαιο, σας θυμίζουμε τι έχει συμβεί με τον αιμοσταγή δικτάτορα της Χιλής τα τελευταία χρόνια.

Ο Πινοτσέτ κρατήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα στη Μ. Βρετανία - όπου είχε πάει για λόγους υγείας - μέχρι να αποφασίσουν τα βρετανικά δικαστήρια αν θα τον εκδώσουν ή όχι στην ισπανική Δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαστεί για απαγωγές και δολοφονίες Ισπανών πολιτών στον καιρό της παντοκρατορίας του. Τελικά, ο Τζακ Στρο, τότε Βρετανός υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Τ. Μπλερ, αρνήθηκε την έκδοση του Πινοτσέτ στην Ισπανία, επικαλούμενος την εθνική κυριαρχία της Χιλής και, επομένως, το δικαίωμα της ίδιας της χώρας, να δικάσει τον δικτάτορα.

Στην περίπτωση του Σλ. Μιλόσεβιτς, βέβαια, μόνο την εθνική κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας δε σκέφθηκαν οι Μπους, Μπλερ και οι υπόλοιποι της παρέας τους. Είπαμε, ο ένας ήταν «παιδί» των Αμερικανών, ο άλλος τόλμησε να τους σηκώσει κεφάλι...

Ομορφότερος έγινε από προχτές τα μεσάνυχτα ο «Ριζοσπάστης», καθώς δύο πανέμορφα κοριτσάκια ήρθαν στον κοσμο και προστέθηκαν στον θηλυκό «πληθυσμό» της εφημερίδας. Ευτυχισμένος πατέρας ο σύντροφος Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος - σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ - βγαίνοντας απο την αίθουσα των θερμοκοιτίδων πρόλαβε μόνο να πεί «τις είδα, τις είδα..!» κι ...έτρεξε προς τις τουαλέτες.

Με τις καλύτερες ευχές όλων μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φτάνει πια

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, νόμισε ότι ξεμπέρδεψε με το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων, που άρχισε να αναπτύσσεται και να φουντώνει ανοιξιάτικα, όταν έγινε γνωστή η νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων που περιλάμβανε το «μάξι Aσφαλιστικό». Πίστεψε ότι με τον ελιγμό της απόσυρσης των αντιλαϊκών μέτρων του, που εξαναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση μετά τη μαζική λαϊκή αντίδραση την οποία προκάλεσαν τα μέτρα για τo Aσφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό, την προσωπική του δήλωση για «λάθος» χειρισμό και την υπόσχεσή του για «ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο» από... μηδενική βάση, θα αφαιρέσει από τους εργαζόμενους κάθε επιχείρημα για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Τη δημόσια με αυτή τη μορφή υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του κοινωνικοασφαλιστικού συνόδευε η υπόδειξη του πρωθυπουργού στις «πρασινογάλαζες» ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, «και τώρα, τα κεφάλια μέσα», ήτοι σταματήστε τις απεργίες και... «θα τα βρούμε». Μήνυμα στο οποίο έσπευσαν να ανταποκριθούν οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προαναγγέλλοντας υποστολή της σημαίας του αγώνα μέχρι το Σεπτέμβρη οπότε θα αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος».

Τις ελπίδες του πρωθυπουργού για ύφεση των απεργιακών κινητοποιήσεων - που ενισχύθηκαν και από την εκτίμηση των καρεκλοκένταυρων της εξουσίας ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι για τα μπάνια του λαού και όχι για απεργίες - διέψευσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Με τη στάση τους, οι εργαζόμενοι φρόντισαν να στείλουν στην κυβέρνηση (αλλά και σε όλους εκείνους που βάζουν πλάτες στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική) το δικό τους μήνυμα, που συνοψίζεται σε δυο λέξεις. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Ετσι, αντί για ύφεση των απεργιακών και άλλων λαϊκών κινητοποιήσεων, που προσδοκούσε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, το απεργιακό θερμόμετρο ανεβαίνει. Με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων σε διάφορους χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το απεργιακό κίνημα φουντώνει. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τις κινητοποιήσεις στο χώρο της δημόσιας Υγείας- Πρόνοιας (πολυήμερες απεργίες γιατρών, διοικητικού προσωπικού ασφαλιστικών ταμείων κλπ.), που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στον κλάδο των Μεταφορών-Επικοινωνιών με τις απεργιακές κινητοποιήσεις ή στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο μετρό, στους ΗΣΑΠ, στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (απαγορεύτηκε), στα Ελληνικά Ταχυδρομεία κλπ. Τις αποφάσεις της ΠΟΕ-ΔΟΥ για 10ήμερη απεργία των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών (εφοριακοί, κλπ.). Την εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τις στάσεις εργασίας ή και απεργιακές κινητοποιήσεις που καταγράφονται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι οικοδόμοι, κλπ.

Αν ο πρωθυπουργός νόμισε πως θα αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, με τη δήλωσή του για «λάθος» στο χειρισμό του κοινωνικοασφαλιστικού, έκανε λάθος γιατί υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Η πολύχρονη και πολύμορφη λιτότητα, που εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίες του '90, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δίδαξαν και συνεχίζουν να διδάσκουν τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται για «λάθος» πολιτική αλλά για συνειδητή επιλογή των κυβερνώντων (είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ με τα κάθε είδους δεκανίκια τους) να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Κάθε μέρα που περνά, όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι συνειδητοποιούν πως η ανατροπή αυτής της πολιτικής των μονοπωλίων θα έρθει μέσα από τους λαϊκούς αγώνες και την ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που θα αντιπαρατεθεί αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι στην «ιερά συμμαχία» κυβέρνησης και κεφαλαιοκρατών. Το βεβαιώνει και η πρώτη νίκη των εργαζομένων στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, διαψεύδοντας όλους εκείνους που πιπιλούσαν την καραμέλα περί «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων.

Τρέλα...

Αλλος έχει

το όνομα,

κι άλλος έχει

τη χάρη

και κινδυνεύεις

πιο πολύ

όχι σαν τρως

μοσχάρι,

μα σαν «μασάς»

τα χίλια «θα»

του κάθε

κατεργάρη.

* * *

Τότε, ευθύς,

λόγω ΟΝΕ

και χαρατσιών

και «ζώνης»

τρέλα σε πιάνει,

φουκαρά

και τόσο

παλαβώνεις,

που το... Δαφνί πια

δύσκολα,

νομίζω,

το γλιτώνεις.

* * *

Αλλος έχει

το όνομα,

ο μόσχος,

η γελάδα

κι απ' το ΠΑΣΟΚ

και τη ΝΔ

σου 'ρχεται

η λωλάδα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ