ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Και σήμερα ο λαός ξανά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ στις εκδηλώσεις στο Βελιγράδι

Τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Βελιγράδι για την 25η μαύρη επέτειο του πολέμου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας, το 1999, ανακοινώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Τιμώντας τα θύματα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και προβάλλοντας την αντίθεση του λαού μας στις σημερινές πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ θα συμμετάσχει με την αποστολή μεγάλης ομάδας, 55 μελών και φίλων της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι το Σάββατο 23 Μάρτη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν εκεί από το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προγραμματίζονται επίσης:

-- Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ - Δεν ξεχνάμε», στην οποία η ΕΕΔΥΕ θα έχει τη δική της εισήγηση.

-- Ανοιχτές εκδηλώσεις στο μνημείο των πεσόντων παιδιών του 1999 και στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας της αντιΝΑΤΟικής αντίστασης στο Πάρκο Φιλίας.

Μια μέρα πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από Σερβία, Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Αγγλία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κούβα, Βραζιλία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία και Νότια Αφρική.

Στις εκδηώσεις θα συμμετάσχουν οι Pallab Sengupta, πρόεδρος του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας, και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος, και ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας. Στη Διεθνή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν από την Ελλάδα επίσης η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Δέσποινα Μάρκου, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), Ανέστης Τσουκαράκης.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και δράσης, θα ανακοινώσει διεθνή καμπάνια και εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «75 χρόνια πρωτοπόρας δράσης για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα του βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας «ήταν η διάλυση της κυρίαρχης χώρας, η αλλαγή των συνόρων, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η εμφάνιση κρατών - προτεκτοράτων, ζέουσες πληγές που απειλούν και σήμερα να ανάψουν καινούργιες φωτιές στα Βαλκάνια.

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, τότε, στάθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Γιουγκοσλαβίας με εκατοντάδες, καθημερινές διαδηλώσεις, πορείες και συναυλίες διαμαρτυρίας, με το κλείσιμο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με μπλοκάρισμα των δρόμων, των σιδηροδρόμων και των συνόρων που οδηγούσαν τα δολοφονικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εκεί. Εκατοντάδες μέλη των εργατικών συνδικάτων, της ΕΕΔΥΕ, των Συλλόγων Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων του λαού μας βρέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, μεταφέροντας το μήνυμα της συμπαράστασης εκεί. Καταφέραμε να επιβραδύνουμε την προώθηση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων για περίπου 3 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των ΝΑΤΟικών επιτελείων. Δείξαμε ότι ο λαός μας δεν συναινεί να μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο των δολοφόνων ενάντια σε κανέναν άλλο λαό και χώρα.

Σήμερα, ο λαός μας στέκεται και πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Αγωνίζεται ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Απαιτεί επίμονα να επιστρέψουν από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και τα θέατρα του πολέμου όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι φρεγάτες που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό».

Με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων η αποστολή των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων από σωματεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η τριήμερη (16 - 18/3) εκδρομή στο Βελιγράδι, που οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Σκοπός της πρωτοβουλίας των Συνδικάτων που αγκαλιάστηκε μαζικά, με τη συμμετοχή πάνω από 400 εργαζομένων, ήταν να φέρει σε επαφή τους εργαζόμενους με τη σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, να λειτουργήσει ως παράδειγμα στις σημερινές συνθήκες, στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις. Ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τον συντονισμό της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο του τριημέρου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κτίριο του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και που αποτελεί ένα από τα λίγα βομβαρδισμένα κτίρια που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Μετά την ξενάγηση δόθηκε αναμνηστική κάρτα με τη συγκλονιστική ιστορία του πληρώματος του ΑΤ «Θεμιστοκλής» που αρνήθηκε να υπηρετήσει το ΝΑΤΟ.

Επίσης αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με συνδικαλιστές με επικεφαλής τον Zeljko Veselinovic, πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης SLOGA της Σερβίας. Οι Σέρβοι ευχαρίστησαν τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης για την παρουσία τους στο Βελιγράδι. Επεσήμαναν την προσπάθεια που κάνει η σερβική κυβέρνηση να ξεχαστούν τα εγκλήματα του πολέμου, να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη ο βομβαρδισμός αμάχων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επίσης ενημέρωσαν πως υπάρχει προσπάθεια από αμερικανική εταιρεία να αγοράσει τα βομβαρδισμένα κτίρια, για να τα μετατρέψει σε ξενοδοχεία και μάλιστα με τη στήριξη του σερβικού κράτους, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία της αποστολής, για τη διατήρηση της μνήμης των λαών για τον πόλεμο αλλά και για την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης. Από τη μεριά της, η ελληνική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τη σερβική αντιπροσωπεία για την παρουσία της, ανέδειξε την επικαιρότητα του αγώνα ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα σήμερα που τα φιτίλια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πληθαίνουν με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Ενημέρωσε για τους τελευταίους μεγάλους απεργιακούς αγώνες, με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στις 28/2.

Οι εργαζόμενοι επισκέφτηκαν επίσης το Φρούριο Kalemegdan, που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα και αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη

- Η ΤΕ Λιβαδειάς διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Γιατί στον πιο πλούσιο κάμπο φτωχαίνει ο λαός και οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν; Οι ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας. Η θέση του ΚΚΕ», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

- Οι Οργανώσεις Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του Καλέσματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Semiramis». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμούν τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Εκδηλώσεις τιμής στον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, με θέμα «Διδασκόμαστε από τη ζωή και τη δράση του - Συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!», θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μάρτη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Ηλεία και Αχαΐα αντίστοιχα.

Στην Ηλεία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Μπελογιάννη της Αμαλιάδας (6.30 μ.μ.), ενώ θα προηγηθούν επισκέψεις των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ στο ομώνυμο μουσείο στην πόλη.

Στην Αχαΐα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης της Πάτρας (11 π.μ.). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του δήμου Πατρέων μαζί με το Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, όπως και η Θεατρική Ομάδα της Οργάνωσης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην Πάτρα, από το Σάββατο 23 έως το Σάββατο 30 Μάρτη θα λειτουργήσουν δύο εκθέσεις αρχειακού υλικού, η πρώτη στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159) και η δεύτερη, που θα αφορά την παρουσία και ζωή του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη, στην πλατεία Παντοκράτορος.

Επίσκεψη στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και στον χώρο του μνημείου του στην πόλη θα πραγματοποιήσει επίσης ο Μαθητικός Τομέας Πάτρας της ΚΝΕ την Κυριακή 24 Μάρτη, με αναχώρηση από την πόλη στις 9 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ