ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
Σελ. /40
Η Υγεία - εμπόρευμα, έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού και των παιδιών του

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επερώτησης

INTIME NEWS

Τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων όσον αφορά την Υγεία αποκαλύπτει η Επερώτηση του ΚΚΕ, όπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος στη συζήτηση στη Βουλή.

Ανέδειξε το γεγονός ότι η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος, με τον λαό να έχει ήδη πληρώσει για την υγεία του από την αβάσταχτη φορολογία και τώρα καλείται να πληρώσει περισσότερα για υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, ενώ ταυτόχρονα έχουν διατεθεί δισ. ευρώ στο ΝΑΤΟ και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Μιλώντας ειδικά για την κατάσταση της Υγείας στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια, στάθηκε στα Κέντρα Υγείας «που φυτοζωούν» και στις κινητοποιήσεις που στέλνουν το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο» με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες, την έλλειψη προσωπικού, τις κενές θέσεις εργασίας, τα περιστατικά, όπως αυτό που ανέφερε ο βουλευτής με τους δύο νεκρούς στο Μαντούδι, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο. «Να δώσετε απαντήσεις!», τόνισε.

Κάλεσε η κατάσταση στην Υγεία να γίνει κριτήριο να δυναμώσει τον αγώνα του ο λαός, να καταδικάσει την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, να διεκδικήσει και να ενισχύσει μαζικά το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα και στις ευρωεκλογές.

Επικίνδυνες οι συνθήκες στα νοσοκομεία της Αττικής

Στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και στις σχετικές Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, με την κυβέρνηση να μην έχει απαντήσει ποτέ, στάθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου. Μίλησε για τις κλειστές κλίνες και τις ατέλειωτες ουρές σε ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», το «λουκέτο» της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Τζάνειο, την παράδοση σε ιδιώτη του μαγνητικού - αξονικού τομογράφου στο Κρατικό Νίκαιας.

Μάλιστα, κατήγγειλε το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μη ογκολογικό χειρουργείο επί πληρωμή, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή περιμένουν στην ουρά εκατοντάδες καρκινοπαθείς.

Ούτε ένα κρεβάτι παιδιατρικής ΜΕΘ σε όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, ανέδειξε ο Γιάννης Δελής, όπως και ότι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόνο 10 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να διακομίζονται στην Αθήνα, ενώ σε όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, σε 5 νομούς, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεββάτι παιδιατρικής ΜΕΘ. Αναφέρθηκε στη διάλυση της ΠΦΥ φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόλις 20 παιδίατροι. Θύμισε μάλιστα ότι λίγο πριν από την πανδημία, η κυβέρνηση έφτασε να κλείσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, επειδή, όπως έλεγε, δεν υπήρχαν λοιμώδη νοσήματα, μέχρι που ήρθε η Covid!

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Κρήτη για την Υγεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μανώλης Συντυχάκης στους χιλιάδες που διαδηλώνουν με οργή και θυμό σε όλη την Κρήτη, «παίρνοντας τη σκυτάλη η μια πόλη από την άλλη, με μορφή χιονοστιβάδας», για να μην κλείσουν, να μη συγχωνευτούν νοσοκομεία, κλινικές και Κέντρα Υγείας.

Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι οι 4 πρώτοι ασθενείς που μπήκαν στα απογευματινά χειρουργεία στο ΠΑΓΝΗ δεν προήλθαν από τη λίστα αναμονής, αλλά «αντλήθηκαν από τον θεράποντα ιατρό, ανάλογα με το ενδιαφέρον που έδειξε ο ασθενής»!

«Εδώ δεν σας άγγιξε η αυτοκτονία καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο», είπε ο Μ. Συντυχάκης, ενώ αναφέρθηκε και στον θάνατο του 32χρονου από ναυτική φωτοβολίδα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στο οποίο όμως δεν εφημέρευε γενικός χειρουργός. Μάλιστα, για να απαντήσει σ' αυτά ο Αδ. Γεωργιάδης κατέφυγε σε διάφορες ψευδολογίες συκοφαντώντας τον βουλευτή του Κόμματος ότι τάχα «βρίζει το ΕΣΥ». Βέβαια, ο Μ. Συντυχάκης του θύμισε τις καταγεγραμμένες δηλώσεις του, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν γνώριζε καν ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημέρευε, χωρίς όμως χειρουργό, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο καρκινοπαθής που αυτοκτόνησε περίμενε κοντά δύο μήνες για εξέταση PET, κάτι που τον οδήγησε σε απόγνωση.

Χρόνια η νόσηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στα νησιά

Η νόσηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στα νησιά είναι ανίατη και χρόνια, είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μοιράζει «ασπιρίνες» αντί για ουσιαστικά μέτρα. Θύμισε ότι πρόσφατα, φορείς από 16 νησιά του Αιγαίου έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, όπου άκουσαν τα ίδια από την πολιτική ηγεσία, για «άγονες προκηρύξεις», που έριχναν την ευθύνη στους ίδιους τους γιατρούς.

Φέρνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, υπογράμμισε ότι στη Σάμο δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ μια σειρά από εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν στα νησιά. Στη Λέσβο οι ασθενείς βλέπουν «με το κιάλι» τα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας, ενώ σε ορισμένα δεν υπάρχει καν παθολόγος και χρειάζεται μετακίνηση από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη ή στη Λήμνο και αντίστροφα.

«Φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους η Υγεία των παιδιών

Στην πολιτική της ΕΕ όσον αφορά την Υγεία των παιδιών, που αποτελεί «φιλέτο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στάθηκε η Λιάνα Κανέλλη.

Οπως εξήγησε, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας εκμεταλλεύεται την τεράστια συναισθηματική ανάγκη των γονιών να φροντίσουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους και έτσι οι ιδιώτες έχουν τη «λύση» που δεν έχουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ παρέθεσε αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως στο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού» με τα τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ακόμα κατήγγειλε ότι ένα παιδί από επαρχία πρέπει να ταξιδέψει χλμ. για να χειρουργηθεί, και την ίδια ώρα, στο «Αγία Σοφία» από τα 9 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 3 - 4, ενώ πάνω από 1.000 παιδιά είναι στη λίστα αναμονής στο «Αγλαΐα Κυριακού».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Δεσμεύσεις» για απογείωση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Την υπεράσπιση της επιχειρηματικής δράσης και ενός συστήματος Υγείας που με την ταμπέλα «δημόσιο» θα εξασφαλίζει ότι θα αλωνίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι κάθε λογής εργολάβοι ανέλαβε να προπαγανδίσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ.

Στην προσπάθειά του να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να εμφανίσει ότι οι αυξημένες πληρωμές των ασθενών είναι «ελευθερία επιλογής» αλλά και προς το ...συμφέρον των φτωχότερων, κατέφυγε και σε αντικομμουνισμό μπας και καταφέρει να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας. Αλλωστε, ακόμα και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι στις ΗΠΑ το σύστημα Υγείας είναι «πολύ εμπορευματοποιημένο», αφού αφήνει κόσμο να πεθαίνει αν δεν έχει να πληρώσει, ενώ μίλησε και για «κατάντια» του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS), του πάλαι ποτέ «μοντέλου» των «Εθνικών Συστημάτων Υγείας» για τα καπιταλιστικά κράτη.

Από την ομιλία του Αδ. Γεωργιάδη αναδείχθηκε ότι μέτρα όπως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία αποτελούν «κρίκους της μεταρρύθμισης» για το «νέο ΕΣΥ», της παραπέρα εμπορευματοποίησης, των αυξημένων πληρωμών για όλο και λιγότερες δωρεάν παροχές Υγείας και των μισθών πείνας των υγειονομικών, απαιτώντας μάλιστα από τους βουλευτές «να βάλουν λίγο πλάτη να γίνουν όλα μια ώρα αρχύτερα». Αυτή η κατεύθυνση παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «μονόδρομος», διαφορετικά, όπως υποστήριξε και ο πρώην υπουργός Υγείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη πέρα από αυτή του «τροχονόμου» ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Υγεία.

Αλλωστε το υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει κι άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο προσθέτει νέα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, προβλέποντας τη διεύρυνση της δυνατότητας σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Επίσης προβλέπεται το χαράτσι στα παραπεμπτικά για εξετάσεις, ώστε να μειωθούν οι επιστροφές που καταβάλλουν οι διαγνωστικοί της Υγείας προς το κράτος.

Ειδικά για το τελευταίο, που θα επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ τον λαό, η σοφιστεία που επιστράτευσε ο υπουργός ήταν ότι αφού το χαράτσι επιβάλλεται μόνο για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά, αποτελεί ...κίνητρο για να πηγαίνουν οι ασθενείς σε δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές, οι οποίες βέβαια είναι ανύπαρκτες ή έχουν πολύμηνες αναμονές ακόμα και για έναν υπέρηχο.

Απαντώντας δε για την καθιέρωση των DRGs, υποστήριξε ότι η εφαρμογή τους γίνεται «για να μη μας κλέβουν», ενώ τόνισε ότι είναι «το απόλυτο εργαλείο ελέγχου στις δαπάνες», ομολογώντας ότι θα αποτελέσει «κόφτη» στην παροχή υπηρεσιών για την υγεία των πολιτών, με βάση το «κόστος - όφελος».

«Δεν υπάρχει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των γενόσημων», ισχυρίστηκε σχετικά με τις νέες αυξήσεις που επιβάλλονται από τις αλλαγές στη σχετική λίστα. Και, απογειώνοντας την κοροϊδία, ο Αδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η μείωση του clawback, δηλαδή των ποσών που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος, με ανάλογη επιβάρυνση των ασθενών, είναι προς το συμφέρον των αδύναμων, γιατί τάχα έτσι θα είναι «εύρυθμη η λειτουργία της αγοράς» και θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Απέναντι δε στα στοιχεία που μετέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των νοσοκομείων, επικαλέστηκε το πρόγραμμα ανακαινίσεων με χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, παρουσιάζοντας ως «κοσμογονία» το συμμάζεμα που γίνεται μετά από 10ετίες και το γεγονός ότι π.χ. στο Τζάνειο θα φτιαχτούν εν έτει 2024 ...τουαλέτες στους θαλάμους!

Κατά τ' άλλα ο Αδ. Γεωργιάδης κατέφυγε ξανά στον αντικομμουνισμό, μιλώντας για «τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα» και άλλα παρόμοια.

«Τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας έγιναν από τον καπιταλισμό: Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, φτώχεια, διεύρυνση των ανισοτήτων σε τεράστιο βαθμό. Δεν διαγράφονται τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, παρά τα λάθη του. Δεν μπορεί να μη βιώσατε την εποχή της πανδημίας, όπου τα ανεπτυγμένα κράτη λειτούργησαν με το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" και η Κούβα, παρά τους αποκλεισμούς και τα προβλήματα, έστελνε μπριγάδες σε όλο τον κόσμο», ήταν η απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, υπενθυμίζοντας π.χ. ότι «πριν 40 χρόνια η σοσιαλιστική Βουλγαρία γέμιζε από Ελληνες που κατέφευγαν για να βρουν απολύτως δωρεάν την υγεία τους. Αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν οι καπιταλιστές».

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

Οσο για τους εκπροσώπους των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, «έπεσαν απ' τα σύννεφα» για την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύστημα Υγείας, ενώ το «έγκλημα» φέρει και τη δική τους υπογραφή, όπως και η λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και ιατρείων. Γι' αυτό και οι όποιες «ενστάσεις» τους περιορίζονται στη «δοσολογία» της εμπορευματοποίησης, αφού συμφωνούν π.χ. με τις ΣΔΙΤ, τις εργολαβίες, τα κλειστά νοσοκομεία κ.ο.κ.

«Μπορεί να υπήρχαν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά ήταν λειτουργικά τουλάχιστον», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Καλαματιανός, ενώ ήταν η δική τους κυβέρνηση που έβαλε τις βάσεις για τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, με το περιβόητο «Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης, μίλησε για την ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να έχει «διακριτό και συμπληρωματικό» ρόλο στην Υγεία, αλλά ταυτόχρονα (;) να μην αντικαταστήσει κιόλας τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Ανάλογη θέση πήραν οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων: Αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις για τα χάλια του υγειονομικού συστήματος, αλλά απέφυγαν και την παραμικρή νύξη στην αιτία, που είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ