ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
Σελ. /32
«ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ» - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Επίκαιρα διδάγματα στη Διεθνή Διάσκεψη και τις εκδηλώσεις στο Βελιγράδι

Η πείρα της τελευταίας 25ετίας παρακαταθήκη στην πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Από τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης
Από τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο Βελιγράδι οι εκδηλώσεις μνήμης και οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ - Δεν ξεχνάμε», που οργάνωσαν το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ισων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης.

Την Κυριακή, τραγικές μνήμες ξύπνησαν στο Μνημείο των Πεσόντων Παιδιών που αναγέρθηκε μετά τους φονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, ενώ σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκδήλωση στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας, μέσα στο Πάρκο Φιλίας της πόλης.

Την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συγκρότησαν δεκάδες αγωνιστές από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο γγ του ΠΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ» και υπογράμμισε: «Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, του οπλισμένου χεριού του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. 25 χρόνια από την υιοθέτηση νέου δόγματος του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στις 25/4/1999, όπου έθεσε ως αποστολή του τις "ειρηνευτικές επιχειρήσεις", τη δήθεν αντιμετώπιση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και τη "διεθνή τρομοκρατία" σε όλο τον κόσμο, ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με άλλα κέντρα. Συμπληρώνονται επίσης 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η πρώτη πράξη του βρίσκεται αρκετά πριν την τυπική έναρξη. Προετοιμάστηκε από την ανατροπή της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης και η αυλαία χρονολογείται το 1992, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία με πρωτοβουλία της ΕΕ. 78 μέρες αδιάκριτων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, παιδιά, ηλικιωμένοι. Ισοπεδώθηκαν υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, ακόμα και πρεσβείες τρίτων χωρών. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς και για πρώτη φορά απεμπλουτισμένου ουρανίου. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έριξαν 31.000 τέτοια βλήματα, που αντιστοιχούν σε 10 τόνους αυτού του επικίνδυνου υλικού του οποίου οι συνέπειες στα Βαλκάνια δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Πάνω στην αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια εγκαταστάθηκε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ, του Camp Bondsteel, στο προτεκτοράτο του Κοσόβου. Η Γιουγκοσλαβία χρησίμευσε ως εργαστήριο για τις επεμβάσεις που ακολούθησαν».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καταθέτει λουλούδια στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καταθέτει λουλούδια στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας
Ο Θ. Παφίλης τόνισε τον επίκαιρο χαρακτήρα των διδαγμάτων της τελευταίας 25ετίας και υπογράμμισε: «Είμαστε περήφανοι γιατί το ΠΣΕ σε όλη την ιστορία του στάθηκε στο πλευρό των λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεχίζουμε στον αγώνα για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πάντα στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων».

Ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Pallab Sengupta, μεταξύ άλλων είπε ότι «ο αγώνας για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ στα κράτη - μέλη του και για τη διάλυση του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μέρος των διεκδικήσεων, της λαϊκής κινητοποίησης και των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που αγωνίζονται για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο. Είναι ένα από τα κύρια συνθήματα του ΠΣΕ, που υλοποιείται στην εκστρατεία "Yes to Peace! Νο to ΝΑΤΟ!", στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΠΣΕ».

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

Παρεμβαίνοντας στη Διάσκεψη, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας, θύμισε τη γνήσια αλληλεγγύη που ο ελληνικός λαός είχε εκφράσει στον σερβικό λαό, σε όλη τη διάρκεια των 78 ημερών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ: «Οι γνήσιες αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές και αντιπολεμικές δυνάμεις της χώρας μας, η Επιτροπή μας, ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η νεολαία εξέφρασαν μαζικά τη διαμαρτυρία τους με μαζικές διαδηλώσεις, κλείνοντας συνεχώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κλείνοντας τους δρόμους και τα σύνορα, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια, καταφέρνοντας να επιβραδύνουμε την προώθηση των εγκληματιών του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία».

Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ
Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ
Αναφερόμενος δε στην κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης με τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία σημείωσε: «Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υποκριτικά μίλησαν για τον πρώτο τάχα πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκρύπτοντας το μακελειό που προκάλεσαν προηγουμένως οι ίδιοι στα Βαλκάνια, την αναθεώρηση και αλλαγή των συνόρων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, πληγές που απειλούν και πάλι να ανάψουν φωτιά στα Βαλκάνια. Παριστάνουν ότι "ξέχασαν" τα απανωτά κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας και την περικύκλωσή της, τη δημιουργία πολλών νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την επέμβασή τους στην Ουκρανία και το πραξικόπημα του 2014, τη στήριξη ακραιφνών φασιστικών δυνάμεων και την επιβολή κυβερνήσεων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους».

Στη Διάσκεψη μίλησε επίσης ο Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης ε.α. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), τον οποίο προσκάλεσε η Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων της Σερβίας - συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων μνήμης που έγιναν στο Βελιγράδι. Αναμοχλεύοντας κι αυτός κρίσιμες στιγμές εκείνης της περιόδου, επισήμανε πως τότε «η Ελλάδα έστειλε τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη στη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία (σε περίπτωση που χρειαστεί να εμπλακούν) καθώς και πολεμικό πλοίο στην Αδριατική. Το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"» και τόνισε: «Με το άκουσμα της αποστολής φούντωσαν οι συζητήσεις στα στρατόπεδα, ανάμεσα στα στελέχη και στους στρατιώτες. Η είδηση δεν πέρασε στα χαμηλά. Αρχισαν τα ερωτηματικά και οι απαντήσεις έβγαιναν αυθόρμητα από τα χείλη. "Δεν έχουν καμία δουλειά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Αδριατική". "Δεν πρέπει να στραφούμε ενάντια στον γιουγκοσλαβικό λαό". "Δεν έχει να κερδίσει τίποτα ο λαός μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία"».

Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Δέσποινα Μάρκου, τόνισε ότι «το όπλο μας είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη. Η παγκόσμια αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και ένα δυνατό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα χρειάζονται, πλάι στην πάλη των λαών για να πάρουν την τύχη των χωρών τους στα δικά τους χέρια».

Θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, μετά από ειδική τιμητική και συμβολική πρόσκληση που απηύθυνε στο Κόμμα ο πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου και τελευταίος ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, για να παραβρεθούν οι Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Χαβατζάς, στελέχη του ΚΚΕ.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία στον χώρο της Διάσκεψης, ο Ζ. Γιοβάνοβιτς επισήμανε πως «ο σερβικός λαός είχε πολλούς φίλους στη διάρκεια του πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας, αλλά χωρίς υπερβολή ξεχωρίζουμε την ακούραστη, συγκινητική, μαζική, λαϊκή και ευρηματική δράση με καθημερινές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες του αδερφού ελληνικού λαού με πρωτοπόρο το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που κατάφεραν στη Θεσσαλονίκη είτε να εμποδίσουν και να καθυστερήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, είτε ακόμη και να τα γελοιοποιήσουν στέλνοντάς τα στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης». Πρόσθεσε δε πως «μόνο όσοι εμπνέονται και καθοδηγούνται από υψηλά ιδανικά μπορούν να πετύχουν όσα πετύχατε εσείς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ο σερβικός λαός θα σας είναι υπόχρεος για πάντα. Ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θεσσαλονίκης ειδικότερα έγραψε με λαμπρά γράμματα ιστορία, με τους κομμουνιστές στην πρωτοπορία».

Από τη μεριά της αντιπροσωπείας του Κόμματος, ο Θ. Κωνσταντινίδης είπε ότι «εμείς δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το διεθνιστικό μας καθήκον απέναντι σε έναν δοκιμαζόμενο γειτονικό λαό, τον οποίο βομβάρδιζε η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα στήριζαν και ανέχονταν το έγκλημα».

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποκάλυψε και παρέδωσε αυθεντικά σήματα της οδικής σήμανσης που είχε χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για την προέλαση των δυνάμεών του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τη Γιουγκοσλαβία. Σε εύθυμο φιλικό κλίμα σχολιάστηκε η γνωστή πρωτοβουλία των κομμουνιστών, που αλλάζοντας τα σήματα οδήγησαν την αμερικανοΝΑΤΟική φάλαγγα στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης...


Παρέμβαση της ΚΝΕ στον Λευκό Πύργο

Μαχητική παρέμβαση στον Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν την Κυριακή 24 Μάρτη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 25 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Με σημαίες, πανό και πυρσούς βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα εγκλήματα που συνεχίζουν να κάνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε Ουκρανία, Παλαιστίνη και Ερυθρά Θάλασσα.

Το σύνθημα στο πανό έγραφε: «25 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία... Ουκρανία, Παλαιστίνη, Ερυθρά Θάλασσα, τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού συνεχίζονται. Εξω η Ελλάδα από το μακελειό, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ