ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι από κάθε πόλη και χωριό του νομού διαδήλωσαν για τις δημόσιες δομές Υγείας

Αλλη μια μεγάλη, παλλαϊκή κινητοποίηση για την Υγεία συγκλόνισε χθες την Κρήτη, αυτήν τη φορά στο Λασίθι, με χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής να κατακλύζουν τον κόμβο του Σεληναρίου.

Το συλλαλητήριο αποτέλεσε τη συνέχεια των πρωτόγνωρων σε μαζικότητα κινητοποιήσεων σε Ιεράπετρα, Σητεία και Αγιο Νικόλαο, με τον λαό του Λασιθίου σύσσωμο να στέλνει μαχητικό μήνυμα ότι δεν κάνει βήμα πίσω. Οτι δεν αποδέχεται την εμπορευματοποίηση και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας στον νομό, ότι διεκδικεί εδώ και τώρα την αναβάθμιση και τη στήριξη όλων των δημόσιων δομών.

Συμμετείχαν όλα τα υγειονομικά σωματεία του νομού Λασιθίου, δεκάδες επαγγελματικοί φορείς και εργατικά σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα. Αλλωστε, στάση εργασίας προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, μαζί με τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους του Λασιθίου.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Κρήτης του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι κινητοποιήσεις του λασιθιώτικου λαού, αυτές που προηγήθηκαν σε Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία, όπως και η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) στο Σεληνάρι, αποτελούν φάρο ελπίδας για να ανακοπεί η κατρακύλα των νοσοκομείων του Λασιθίου. Δίνουν αποστομωτική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και των στελεχών της, να διχάσουν τις πόλεις του Λασιθίου με στόχο το "διαίρει και βασίλευε". Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή στους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, που να παρέχεται σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για Υγεία δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!».


«Το Λασίθι γράφει Ιστορία», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, θυμίζοντας μάλιστα το μεγάλο συλλαλητήριο που είχε γίνει πριν από 11 χρόνια στο ίδιο σημείο. «Ομως το σημερινό συλλαλητήριο είναι διπλάσιο από το προηγούμενο του 2013. Και είναι διπλάσιο γιατί τα προβλήματα οξύνθηκαν από τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου και εξήγησε: «Σήμερα, με την κατάσταση όπου βρίσκονται και τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού, μόνο ως νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των προηγούμενων ημερών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με δύο απανωτά περιστατικά όπου οι γιατροί ήρθαν από τα σπίτια τους για να σώσουν τους ασθενείς, αφού δεν υπήρχε εφημερεύων γιατρός, παρότι εφημέρευε το νοσοκομείο».

Ο Γ. Μανουσάκης ανέδειξε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που οδηγεί τα νοσοκομεία σε κλείσιμο, τονίζοντας ότι μόνο με μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας «θα μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία. Χωρίς βέβαια να πληρώσει ο λαός από την τσέπη του, αφού ο λαός τα έχει πληρώσει μια και δυο φορές, από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία».


Τα νέα στοιχεία της χθεσινής κινητοποίησης σε σχέση με τις προηγούμενες ανέδειξε ο Κώστας Καραταράκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου: «Πρώτον, για πρώτη φορά είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί στον δρόμο του αγώνα, και δεύτερον, δεν είμαστε εδώ για να σώσουμε μόνο τα νοσοκομεία του Αγίου Νικολάου, της Σητείας κ.λπ., αλλά υπερασπιζόμαστε συνολικά τη δημόσια, υψηλού επιπέδου και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Οχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Τα νοσοκομεία δεν θα γίνουν επιχειρήσεις. Δεν θα λειτουργήσουν με τη λογική του κόστους - οφέλους».

Την αλληλεγγύη των υγειονομικών του Ηρακλείου μετέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Από εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Υγείας πήρε μια ηχηρή απάντηση! Οι Λασιθιώτες δεν θα αφήσουν να παραδοθεί η δημόσια Υγεία, τα νοσοκομεία, στα "κοράκια" των ιδιωτικών ομίλων, να μετατραπούν τα Κέντρα Υγείας σε διακομιστικά κέντρα. Δεν θα αφήσουν τις ζωές τους να μπουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους, δεν θα βάλουν τη ζωή των παιδιών τους, των οικογενειών τους, στο ζύγι των "αντοχών της οικονομίας" και του "δημοσιονομικού χώρου"!».


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία

Στο «Αττικόν» διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι της Δυτικής Αθήνας
Στο «Αττικόν» διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι της Δυτικής Αθήνας
Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στον προαύλειο χώρο του νοσοκομείου, για «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία», πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αντιδρώντας στην εφαρμογή των επί πληρωμή χειρουργείων και προειδοποιώντας για νέα δυναμική παρέμβαση «όποτε τολμήσουν να εφαρμόσουν το επαίσχυντο μέτρο στο Νίκαιας».

Την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης κατήγγειλε η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας ότι η λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων δεν πρόκειται να εξαλείψει τη λίστα της ντροπής. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει πραγματικά το πρόβλημα εάν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτουργούν όλες οι εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να χειρουργούνται δωρεάν και στην ώρα τους οι ασθενείς. Στην πρόθεση των νοσοκομειακών γιατρών να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στο έκτρωμα των επί πληρωμή χειρουργείων στάθηκε ο Π. Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ.

Κάλεσμα οργάνωσης και αντεπίθεσης απηύθυνε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη και απαιτώντας μεταξύ άλλων την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Περάματος - Κερατσινίου. Για την ανάγκη συστράτευσης όλου του λαού στον αγώνα των υγειονομικών μίλησε η Σίτσα Κόνιαρη, εκ μέρους της ΟΓΕ και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Κορυδαλλού.

Μαζικό «όχι» στην αδίστακτη πολιτική και στο «Αττικόν»

Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έστειλαν πλήθος συνταξιουχικών σωματείων από το Νοσοκομείο «Αττικόν». Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Δυτικής Αθήνας ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου, συντονίζοντας τα βήματά τους, συνεχίζουν τη δράση για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Απαίτησαν «καμία επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας» και διαμήνυσαν ότι «η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Στην κινητοποίηση, ο Δημήτρης Κυπραίος, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Περιστερίου, υπογραμμίζοντας την πλούσια δράση των συνταξιούχων που διεκδικούν άμεσες λύσεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, επισήμανε τον κίνδυνο να κλείσουν ορισμένα από τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν και ανακοίνωσε τον επόμενο αγωνιστικό σταθμό των συνταξιούχων της Δυτικής Αθήνας με νέα κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ. Μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Τσάμης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων - Καματερού - Ιλίου - Πετρούπολης, η Αθανασία Τζιόκα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων Δυτικής Αττικής, και ο Δημήτρης Σωτηριάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών - Περιχώρων.

Την αλληλεγγύη στον αγώνα για την Υγεία του λαού εξέφρασε και η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, με την αντιδήμαρχο Αλεξία Παναγοπούλου να σημειώνει την ανάγκη συστράτευσης στη μάχη για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Στην κινητοποίηση μίλησε επίσης ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν», ο οποίος στάθηκε στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, που επιβεβαιώνουν ότι «πρόκειται για μια αδίστακτη πολιτική. Φτιάχνουν το "νέο ΕΣΥ" που έξω στην ταμπέλα θα γράφει δημόσιο και μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι εισφορές και οι πληρωμές των ασθενών. Καταργείται ακόμη κι αυτή η λιγοστή ισότιμη πρόσβαση των ασθενών», και κάλεσε να ανοίξουν οι 6 κλειστές χειρουργικές αίθουσες του «Αττικόν» καθώς θα διενεργούνται 4.000 χειρουργεία τον χρόνο, να μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι που απειλούνται με απόλυση, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ