ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
EE, αντιδραστικοί νόμοι και μηχανισμοί σε βάρος των λαών

9 Ιούνη, μέρα αγώνα. Το ΚΚΕ μάς καλεί να δώσουμε μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών. Να συμπορευτούμε μαζί του στην κάλπη και στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης για όλα όσα μας ανήκουν. Καμιά ψήφος χαμένη, για ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ, για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση. Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι «μια μεγάλη οικογένεια» μονοπωλίων, αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων ενάντια στα δικαιώματα των λαών. Είναι συμμαχία των μονοπωλίων, διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, αντίπαλος των λαών και δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελός τους. Γίνεται μόνο χειρότερη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πρωταγωνίστρια των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων. Υποστηρίζει το Ισραήλ, το κράτος - κατακτητή, που οδηγεί στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Η ένοπλη βία, ως υπαρξιακό στοιχείο των κρατών - μελών, είναι και συστατικό στοιχείο της ΕΕ. Η ΕΕ ασκεί βία με θεσμοθετημένο προκάλυμμα δικαιοσύνης ή δημοκρατικής νομιμοποίησης, για να εξασφαλίζει στον όποιο βαθμό την κοινωνική συναίνεση. Νομιμοποιεί την οργανωμένη κρατική - ευρωενωσιακή βία, με τις αποφάσεις, τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της και συστήνει μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής.

Οι νόμοι της ΕΕ λειτουργούν αφενός για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων και αφετέρου για το χτύπημα της εργατικής τάξης. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με την εργαλειοποίηση της «ρητορικής μίσους», έχει διευρυνθεί η έννοια της τρομοκρατίας και έχει ποινικοποιηθεί κάθε μορφή ριζοσπαστικοποίησης, που ακόμα και ιδεολογικά μπορεί να θίξει την κυριαρχία της αστικής τάξης. Με αυτή συνδέεται και η ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό (θεωρία των δύο άκρων) που αποτελεί τη βάση για τις διώξεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων και συμβόλων αλλά και τη συγκάλυψη της δράσης των φασιστικών μορφωμάτων. Επίσης, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, έγινε επίκληση του «δικαίου της ανάγκης» για να ληφθούν μαζικά κατασταλτικά μέτρα και να αυξηθούν οι αστυνομικές εξουσίες, με ουσιαστική στόχευση το λαϊκό κίνημα.

Οι μηχανισμοί ελέγχου και καταστολής αποτελούν βασικά εργαλεία για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών, την αντιμετώπιση και τον αποκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών, την άσκηση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών του καπιταλισμού. Εξειδικεύονται τόσο στον τομέα της συλλογής, ανάλυσης και μεταβίβασης πληροφοριών, όσο και στον τομέα του συντονισμού των δράσεων και των επεμβάσεων. Σήμερα, τόσο μέσα όσο και γύρω από τους «κλασικούς» μηχανισμούς της ΕΕ, όπως Σένγκεν, Europol, Frontex, αναπτύσσεται ένα ευρύτατο πλέγμα μηχανισμών πληροφοριών και καταστολής, που θωρακίζουν την κυριαρχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες (προληπτικό γενικευμένο φακέλωμα, απαγορεύσεις, λογοκρισία, απελάσεις, επαναπροωθήσεις κ.ά.). Παράλληλα, συνεισφέρουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για την προώθηση των συμφερόντων της ΕΕ, όπως ο έλεγχος των ρωσικών κεφαλαίων, η πληροφοριακή υποστήριξη, η παροχή συμβούλων κ.ά. στην Ουκρανία και η υποστήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στη σφαγή της Γάζας και στις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή.

Η ενδεικτική καταγραφή που ακολουθεί, αφενός τεκμηριώνει τα παραπάνω και αφετέρου αποδεικνύει ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις κατασταλτικές της πολιτικές, στην κατεύθυνση της περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Πρώτιστα, πρέπει να επισημανθεί το μαζικό φακέλωμα των λαών, με την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, που νομιμοποίησε την αθρόα συλλογή, διαβίβαση, επεξεργασία και αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κράτη - μέλη.

Η εφαρμογή της Αστυνομικής Οδηγίας για το ανέλεγκτο της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων με την επίκληση λόγων εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας από τις αστυνομικές αρχές των κρατών - μελών, που αυξάνει και νομιμοποιεί το προληπτικό φακέλωμα. Ιδιαίτερα, με τον Κανονισμό PRUM II, που αφορά την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για την αστυνομική συνεργασία, στην ήδη υπάρχουσα αυτοματοποιημένη ανταλλαγή DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων, αδειών κυκλοφορίας, προστίθενται και εικόνες του κάθε προσώπου, όπως η φωτογραφία ενός διαδηλωτή, ενός απεργού, αλλά και κάθε είδους στοιχεία που συλλέγουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής των κρατών - μελών και της ΕΕ. Τονίζεται πως ακόμη και ο υποτιθέμενος αστικοδημοκρατικός έλεγχος των μηχανισμών αυτών έχει αντικατασταθεί με τον λεγόμενο «αυτοέλεγχό» τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Europol λειτουργεί ήδη ξεχωριστή μονάδα για τις υποτιθέμενες «νόμιμες» παρακολουθήσεις και συνακροάσεις, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, που να ανταποκρίνονται στην εποχή του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής.

Στις στοχεύσεις της είναι να επεκταθεί το φακέλωμα που ισχύει για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών και σε άλλες μαζικές μεταφορές που είναι εφικτό, με την επίκληση του κινδύνου της τρομοκρατίας.

Πρέπει να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της Europol στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Πέρα από τον έλεγχο του διαδικτύου και την ανταλλαγή πληροφοριών, έχει επεκτείνει τις αρμοδιότητές της στην ανταλλαγή δεδομένων με ιδιωτικούς φορείς, τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την εξυπηρέτηση των στόχων των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, λειτουργεί την Επιχείρηση OSCAR, που αφορά τον έλεγχο των ρωσικών κεφαλαίων και την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Στις προτεραιότητες της ΕΕ είναι η διεύρυνση της διάστασης της τρομοκρατίας (θρησκείες, ιδεολογίες κ.ά.) με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η ενίσχυση της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, καθώς και η αναβάθμιση της μεθοδολογίας για την ιδεολογική αποδοχή της κρατικής τρομοκρατίας. Προγράμματα, με πρόσχημα την τρομοκρατία, όπως ODYSSEUS, AIDA, ALADDIN, CREST, DARLENE, τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, όπως PERICLES, RESEAU, TENSOR, τον φονταμενταλισμό, όπως PARTES και SPIRIT, τη ρητορική μίσους, όπως ROXANNE, έχουν στο στόχαστρο και τη νεολαία και τους εργαζόμενους. Επίσης, αξιοποιούνται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απαγόρευση της λειτουργίας Κομμουνιστικών Κομμάτων και τη χρήση κομμουνιστικών συμβόλων, στη βάση της ανιστόρητης και κατάπτυστης «θεωρίας των δύο άκρων», που αποτελεί και την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ.

Στο πεδίο της σύνδεσης νομοθεσίας και πρακτικής, σημειώνεται η αναβάθμιση των μεθόδων ψηφιακής, ηλεκτρονικής και συμβατικής παρακολούθησης και καταγραφής της δράσης του λαϊκού κινήματος από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς όλων των κρατών - μελών με ενιαίες πρακτικές και τακτικές (κάμερες στους δημόσιους χώρους, στις στολές των αστυνομικών, στα περιπολικά, καθιέρωση βιομετρικών στοιχείων στα «έγγραφα ασφαλείας», «έξυπνες» συσκευές λήψης αποτυπωμάτων και ελέγχου ταυτότητας κ.ά.)

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι συρράξεις στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή ενίσχυσαν τον ρόλο της Μόνιμης Επιτροπής Επιχειρησιακής Συνεργασίας για θέματα εσωτερικής ασφάλειας (COSI), ως επιτελικού συντονιστικού οργάνου τόσο των κρατών - μελών, όσο και με τρίτα κράτη, με επίκληση της αντιμετώπισης της αντικατασκοπίας και της τρομοκρατίας. Επίσης, αναβαθμίστηκε το έργο του EU-INTCEN (Κέντρο Ανάλυσης Πληροφοριών), οργάνου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, που συμβάλλει στην αστυνομική συνεργασία με την εκπόνηση «αξιολογήσεων των απειλών» (τρομοκρατία, δολιοφθορές κ.ά.), με τη μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, το διπλωματικό σώμα, τις στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες.

Σημαντική είναι και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) με τη στοχευμένη ενδυνάμωση της παρέμβασής της στους μηχανισμούς καταστολής των κρατών - μελών.

Υψηλή προτεραιότητα για τη θωράκιση της δικτατορίας των μονοπωλίων της ΕΕ αποτελεί η δημιουργία κοινής βάσης βιομετρικών δεδομένων, μέσω της λειτουργίας του Οργανισμού EU-LISA για τη διαλειτουργικότητα και συμπληρωματικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ, με στόχο την απευθείας πρόσβαση από όλες τις αρχές παρακολούθησης και καταστολής των κρατών - μελών και την υποστήριξη των κατασταλτικών και αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλεται να γίνει στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που καθιστά την ΕΕ φρούριο των καπιταλιστών, στρέφεται ενάντια στους άλλους λαούς και τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου και καταργεί το Προσφυγικό και γενικότερα το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ηδη, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Ασυλο.

Η αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ υλοποιείται επιχειρησιακά με την οργάνωση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), που αποτελεί τη βασική, στρατιωτικοποιημένη δύναμη καταστολής. Ο EBCG αποτελεί μετεξέλιξη της FRONTEX, συνυπεύθυνης για τη μετατροπή της Μεσογείου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών. Ο Οργανισμός αυτός λειτουργεί με διευρυμένα και αναβαθμισμένα καθήκοντα και συνοριοφύλακες της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός του EBCG για τα έτη 2021 - 2027 ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ και στο πλαίσιό του αναπτύσσεται το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων EUROSUR.

Οι 27.000 νεκροί πρόσφυγες - την τελευταία δεκαετία - από τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, είναι η τραγική συνέπεια της πολιτικής της άγριας καταστολής στα σύνορα και έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι της τη Frontex, τις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις, τους «φράχτες», τον εγκλωβισμό στις υπερδομές - φυλακές. Το «νέο» απαράδεκτο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο ενισχύει την καταστολή σε βάρος των ξεριζωμένων και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προωθεί το άθλιο παζάρι ανάμεσα στα κράτη - μέλη, που θα πληρώνουν 20.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, προκειμένου να τον εξοβελίσουν σε χώρες εκτός της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, με συμφωνίες και ευρωμηχανισμούς εξασφάλισης, θα στέλνουν στη μεγαλοεργοδοσία φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, με «δικαίωμα παραμονής» μόνο για όσο αυτή τον χρειάζεται για ξεζούμισμα.

Πρέπει να τονιστεί πως οι πολιτικές ασφυκτικής λιτότητας της ΕΕ (μνημόνια, Σύμφωνα Σταθερότητας και Προσαρμογής κ.ά.) δεν επηρεάζουν τη γιγάντωση των μηχανισμών καταστολής. Τα τελευταία χρόνια, πληθώρα χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το HORIZON και άλλα προγράμματα της ΕΕ διατίθενται σ' αυτούς, όπως και στην ενίσχυση των αρχών ασφαλείας των κρατών - μελών, για την προμήθεια ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού παρακολούθησης και ελέγχου των λαών, καθώς και μέσων καταστολής.

Ο λαός δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ. Οι πολιτικές της δεν αμβλύνουν την καταπίεση και τη βία κάθε αστικού κράτους - μέλους. Είναι φενάκη η θέση των οπορτουνιστών περί κράτους δικαίου της ΕΕ, ότι η ΕΕ εξασφαλίζει ένα ελάχιστο όριο κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής ή υπερασπίζεται τουλάχιστον τις βασικές λειτουργίες της αστικής δημοκρατίας. Η πρόσφατη αντιμετώπιση, από την ΕΕ, των μεγάλων αγροτικών διαδηλώσεων ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως και του ζητήματος των υποκλοπών με κατασκοπικό λογισμικό (επιτροπή PEGA κ.ά.) το αποδεικνύει. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των φτωχών στρωμάτων των λαών. Η «ευρωπαϊκή δημοκρατία» τους δεν είναι τίποτε άλλο από δικτατορία των μονοπωλίων.

Γι' αυτό ο λαός πρέπει να παλεύει με σκοπό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της Ενωσης του κεφαλαίου. Να αντιτάξει, σε συνεργασία και με τους άλλους λαούς της Ευρώπης, τους δικούς του πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Η περίοδος που ακολουθεί, με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσφέρεται για τον σκοπό αυτό. Τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που συνεισφέρει, μέσα και έξω από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στη συνειδητοποίηση της δύναμης των λαϊκών δυνάμεων και στην όξυνση της ταξικής πάλης με την ΕΕ των μονοπωλίων.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

  • Αποφασιστική απάντηση στην ΕΕ της βαρβαρότητας των μονοπωλίων.
  • Δύναμη στην πάλη του λαού μας και των άλλων λαών για την αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικής ένωσης.
  • Ελπίδα για το μέλλον του εργαζόμενου λαού σε μια Ευρώπη της συνεργασίας αυτών που παράγουν τον πλούτο, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Ο Μαρκόνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ