ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αυτό το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις τιμής στον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Εκδηλώσεις για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 72 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, με θέμα «Διδασκόμαστε από τη ζωή και τη δράση του - Συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!», πραγματοποιούν αυτό το Σαββατοκύριακο οι Οργανώσεις Ηλείας και Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  • Η εκδήλωση της Ηλείας θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη στην Αμαλιάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη, ενώ προγραμματίζονται και επισκέψεις στο ομώνυμο μουσείο της πόλης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
  • Η εκδήλωση της Αχαΐας θα γίνει την Κυριακή 31 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του δήμου Πατρέων, το Μουσικό Συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των συνολικών δραστηριοτήτων, από την περασμένη Τρίτη στήθηκαν δύο υπαίθριες εκθέσεις αρχειακού υλικού, η πρώτη στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159), κατά τις ώρες λειτουργίας του, και η δεύτερη, που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα, στην πλατεία Παντοκράτορος.

Οι εκθέσεις λειτουργούν έως τη μέρα της εκδήλωσης. Παρουσιάζονται φωτογραφίες, έγγραφα αλλά και αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Την Κυριακή στο Πάρκο Γουδή στην Αθήνα

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Α' Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Θα γίνει στο Πάρκο Γουδή (Λ. Μεσογείων, έναντι του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν»), με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής του Κόμματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις και συσκέψεις μπροστά στις ευρωεκλογές

Σάββατο 30 Μάρτη

- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Σάμου στο Καρλόβασι, στο δημαρχείο Δυτικής Σάμου. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Ελείου - Πρόννων της Τομεακής Επιτροπής Κεφαλονιάς - Ιθάκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αλιβιζάτος, Γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Γαλατσίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Καμίνι» (Ρεθύμνου και Χρήστου Καψάλη 36). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου.

- Στις 6 μ.μ. η ΚΟ Κέντρου Ηλιούπολης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ Εκπαιδευτικών Νοτιοδυτικών Συνοικιών και Θριασίου. Θα μιλήσει η Δήμητρα Κωστοπούλου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Εκπαιδευτικών Αττικής.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Εκπαιδευτικών Νότιας Αθήνας στο cafe «Μαντανία» (Αγίου Δημτρίου 17, πλησίον Μετρό «Δάφνη»). Θα μιλήσει η Αιμιλία Τρουλινού, μέλος του ΤΓ Εκπαιδευτικών Αττικής.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Πεντέλης - Μελισσίων στα γραφεία της (Δημοκρατίας 65). Θα μιλήσει η Ηρώ Κωνσταντινέα, μέλος του ΤΓ Βόρειου Τομέα Αττικής.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Λασιθίου στον Αγιο Νικόλαο, στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.

Κυριακή 31 Μάρτη

- Στις 11 π.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων στο Θεατράκι Σκάλας. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Χανίων στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης στο cafe «Ηλιόλουστο» (πλατεία Βεάκη). Θα μιλήσει η Μαρία Τούμπουρου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών Αττικής.

- Στις 11.30 π.μ. η ΚΟ Κέντρου Βύρωνα στα γραφεία της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών Αττικής.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Σαλαμίνας στο δημαρχείο Σαλαμίνας (αίθουσα «Μπόγρη»). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Νέας Ιωνίας στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Ιωνίας.

- Στις 6 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών Αττικής, με θέμα «Η αναθεώρηση της Ιστορίας από την ΕΕ. Η ανάγκη απάντησης με σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Γουδή στην ταβέρνα «Το κουτούκι του Αμοργιανού» (Γκανογιάννη 69, Ζωγράφου). Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

Δευτέρα 1η Απρίλη

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά στο cafe «Στέκι» (Χίου 9, πλατεία Καμινίων). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Α' Πειραιά.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Δραπετσώνας στο 1ο ΚΑΠΗ Δραπετσώνας (Πόντου 60). Θα μιλήσει η Σωτηρία Αγγελινιάδη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Ταμπουρίων στα γραφεία του Παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ρέπουλη 16). Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

- Στις 8.30 μ.μ. η ΚΟ Ζωγράφου στην ταβέρνα «Τα έξι αδέρφια». Θα μιλήσει ο Κώστας Θυμιανός, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών Αττικής.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Δάφνης στα ΚΑΠΗ Αγίας Βαρβάρας. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών.

- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Αγίας Παρασκευής στα γραφεία της (Λεωφ. Μεσογείων 497). Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

Τετάρτη 3 Απρίλη

- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Μετάλλου Πειραιά στο παλιό δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Γ. Καραϊσκάκη). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο 30 Μάρτη εκδήλωση για τον Αθλητισμό

Με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Το Σάββατο 30 Μάρτη πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «O Αθλητισμός ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Ο ρόλος του αθλητικού σωματείου σήμερα», από την ΚΟ Αττικής και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους του Αθλητισμού.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στο Λαύριο για το Α' Τάγμα

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ καλεί τα μέλη και τους φίλους της Ενωσης στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους νεκρούς αγωνιστές κρατούμενους του Α' Τάγματος Μακρονήσου, που έπεσαν όρθιοι και αλύγιστοι στις 29/2 και 1/3/1948 από τις σφαίρες των βασανιστών τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απρίλη στο Λαύριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη στο παλιό λιμάνι του Λαυρίου και στις 11 π.μ. εκδήλωση στο Μηχανουργείο Λαυρίου και προβολή της ταινίας του Olivier Zuchuat «Οπως τα πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας», αφιερωμένης στους Μακρονησιώτες. Πούλμαν: 8.45 π.μ. από Μεταξουργείο (μετρό) - τηλ. 6974.278.797, 6974.991.001, 6974.374.333, στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ - Μουσείο Μακρονήσου 210.3247.820 και στο email info@pekam.org.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Απαιτούν μέτρα προστασίας σε περίπτωση ασθένειας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Απρίλη

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, απαιτούν πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) και έχει μεγάλη ανταπόκριση από Σωματεία και Ενώσεις, καθώς το πρόβλημα αγγίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μένουν χωρίς εισόδημα και επίδομα ασθενείας.

Το κάλεσμα των τριών Ομοσπονδιών συνυπογράφουν μια σειρά συνδικαλιστικοί φορείς: Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων, η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας «Η Αναγέννηση», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Πειραιά «Η Αργώ», το Σωματείο Ταπητοκαθαριστών «Η Αττική», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Πάτρας «Ο Πολιτισμός», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Ιωαννίνων «Ο Πύρρος», το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Φθιώτιδας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Κιλκίς, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Ημαθίας, η Συντεχνία Επιπλοξυλουργών Αθήνας και η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών - Εμπόρων Περιστερίου.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπτυξη που συμφέρει τον λαό

Εκδήλωση στις 3 Απρίλη με ομιλητή τον Μ. Παπαδόπουλο

Πολιτική εκδήλωση με θέμα «Ο μύθος της ΕΕ για τη "δίκαιη μετάβαση" και η ανάπτυξη που συμφέρει τον λαό» πραγματοποιεί η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Τετάρτη 3 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης «Κοβεντάρειο». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Απλήρωτοι οι ρετσινάδες

Να καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη για τους εργαζόμενους του 2ου κύκλου του προγράμματος εργασίας των πυρόπληκτων ρετσινάδων και δασεργατών της βόρειας Εύβοιας, απαιτεί το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. Καταγγέλλει ότι «ενώ ήδη έχει περάσει η διορία καταβολής των μισθών που προβλέπεται στη σύμβαση, σήμερα κοντεύουμε στο κλείσιμο του μήνα, οι μισθοί δεν έχουν καταβληθεί και όλοι οι συνάδελφοι είναι στον αέρα». «Η κατάσταση αυτή έχει επαναληφθεί κατά περιόδους», προσθέτει το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ