ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΤΤΑ ΜΑΡΙΑ
ΚΩΤΤΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας το ποσό των 270 ευρώ. Ο Κυριάκος ήταν ένας ζεστός, ειλικρινής και δοτικός φίλος. Ενας περήφανος Μανιάτης. Ηταν ένας αγωνιστής από τα νεανικά του χρόνια. Ενας αταλάντευτος και ανιδιοτελής κομμουνιστής, πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στο ΚΚΕ.

Οι φίλοι και σύντροφοι: Μαίρη Τ., Μαρία Λ., Ελένη Γκ., Μαρία Γκ., Βασίλης Θ., Ανδρέας Δ., Αναστασία Α. και Παγώνα Μ.

***

Ο Ευάγγελος Γιαννέας προσφέρει 500 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου (πρώτη δόση) τιμώντας τη μνήμη των κομμουνιστών που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία των λαών.

***

ΦΩΤΟ

Εχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΕΝΙ ΖΟΥΡΝΤΑ. Οι σύντροφοι και φίλοι του τον θυμόμαστε πάντα για το χαμόγελό του και την αισιοδοξία του για τις καλύτερες μέρες που αγωνιζόμαστε να φέρουμε. Δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένα παράδειγμα για τη στάση με την οποία αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ζωής, πάντα προασπίζοντας τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Μέσω των ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων, Μεταφορών, Χρηματοπιστωτικού, Πειραιά, Α' Αθήνας, της ΚΟ Αττικής, της ΤΟ Γερμανίας και της ΤΕ Σκανδιναβίας προσφέρουμε το ποσό των 1.015 ευρώ και κάνουμε αυτήν τη δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα που διάβαζε καθημερινά ο Ενι.

ΚΩΤΤΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΚΩΤΤΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των γονιών μας ΜΑΡΙΑΣ και ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΩΤΤΑ και στη μνήμη του αγαπημένου μας ξαδέρφου ΜΑΝΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, από το Βερτίσκο Θεσσαλονίκης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Λαγκαδά.

Τα παιδιά τους Στέλλα και Αλεξάνδρα Κώττα

***

ΦΩΤΟ 2

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ. Στοργική, ακούραστη, δυναμική, άνθρωπος της προσφοράς. Το τελευταίο μέλος από τα αδέρφια της οικογένειας Σεμίκιν. Κόρη του ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΕΜΙΚΙΝ, μπολσεβίκου, κομμουνιστή της Οκτωβριανής Επανάστασης, στελέχους, καθοδηγητικού οργάνου, Γραμματέα όλου του Νότιου Καζακστάν. Ενας από τους πρώτους κομμουνιστές μαχητές, που κατετάγη στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό ως αξιωματικός και έπεσε στο πεδίο της μάχης στο Λένινγκραντ. Μεταξύ αυτών τιμάμε την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οπότε κλείνουν 78 χρόνια από το τέλος του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τεράστια η προσφορά του Κόμματος των Μπολσεβίκων, ψυχής της αντίστασης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού, με 20 εκατομμύρια θύματα, για την ήττα του φασιστικού τέρατος, καταδιώκοντας τα ναζιστικά στρατεύματα μέχρι τη «φωλιά του ναζισμού», το Βερολίνο, και τη συνθηκολόγηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
Στη μνήμη τους ο σύζυγος Κωνσταντίνος, τα παιδιά και τα εγγόνια Νίκος, Θοδωρής, Ζωή, Ελένη, Εύη, Αρης Καλλιγιαννίδης προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα και παππού ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΡΙΧΑΡΟΥ, που ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πιστός στις αρχές του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας και γιαγιάς ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΧΑΡΟΥ που ήταν μέλος του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Κλωστοϋφαντουργίας Νέας Ιωνίας και πέριξ, προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Η κόρη τους Μαρία Περίχαρου και ο εγγονός τους Ιάσων

***

ΦΩΤΟ

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΑΝΕΑΣ γεννήθηκε στον Κάμπο Μεσσηνίας στις 5/11/1937. Η οικογένειά του φτωχή και κατατρεγμένη, γι' αυτό και από πολύ μικρός δούλευε για να μπορέσει να σπουδάσει. Εργαζόταν για 37 χρόνια στην ΕΛΑΪΣ. Ηταν γραμματέας για πολλά χρόνια στην Ενωση Εργατοτεχνικού & Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Πυρηνελαιουργείων - Καλλυντικών και Απορρυπαντικών ΠΑΠ. Για την προσφορά του οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με την πλακέτα του κλάδου τους.

Ηταν άνθρωπος αγαπητός, χαμηλών τόνων, καλοσυνάτος, δίκαιος. Τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι συνάδελφοί του, οι φίλοι του και ακόμη οι μικρότεροι ζητούσαν πάντα τη συμβουλή του. Επαιρνε μέρος σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες δίπλα στο ΚΚΕ και έως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά και στις αξίες του Κόμματος. Φανατικός αναγνώστης του αγαπημένου του «Ριζοσπάστη» αλλά και μεγάλος βιβλιοφάγος ως την τελευταία μέρα της ζωής του.

Η γυναίκα του Ειρήνη και τα παιδιά του προσφέρουμε 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΥ, πιστού στις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού ως το τέλος, φίλοι και σύντροφοι προσφέρουν 200 ευρώ στην ΚΟΒ Αγ. Τριάδας - Κέντρου Περιστερίου του ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται 3 μήνες από τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου, φίλου και συντρόφου ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΙΓΓΛΙΦΗ. Στο πρόσωπό του η Μαγνησία «έχασε» έναν σπάνιο άνθρωπο, σεμνό και υπερβολικά ανήσυχο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Με μεγάλες ικανότητες και γνώσεις για τη διεθνή και την ελληνική πραγματικότητα, ανήσυχο και γενναιόδωρο προς την κοινωνία του νομού. Εχει κάνει αμέτρητες ανώνυμες δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου - «Αχιλλοπούλειο». Με τις εγκαταστάσεις ιατρικών μηχανημάτων που συνέβαλαν στη σωτηρία πολλές φορές της ζωής των συνανθρώπων της περιοχής, στην ανακούφιση και την απαλλαγή τους από οδυνηρές και ταλαίπωρες μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Στην πραγματικότητα είναι υποχρέωση του υπουργείου Υγείας να καλύπτει τις ανάγκες και τις ελλείψεις του νοσοκομείου με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Στη μνήμη του οι φίλοι και οι συγγενείς του προσφέρουν 170 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πεθεράς μου ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΜΠΑΛΟΥ - ΚΡΕΜΥΔΑ, από το χωριό Τσαμαντά Θεσπρωτίας, που «έφυγε» πριν από τέσσερα χρόνια, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρω 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ε΄ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ.

Η νύφη της Κρεμύδα Κυριακούλα

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, στις 22/2/2024, η ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΛΑ, ένας άνθρωπος ευγενικός, με ήθος, απλός, με αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αγωνίστρια της ζωής, αφού πολύ νωρίς έμεινε μόνη και βγήκε μικρή στη βιοπάλη για να αναθρέψει τα παιδιά της. Πορεύτηκε σ' όλη τη ζωή της με σκληρή δουλειά και με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και γι' αυτό υπήρξε πιστή συνοδοιπόρος του Κόμματος.

ΕΝΙ ΖΟΥΡΝΤΑ
ΕΝΙ ΖΟΥΡΝΤΑ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Κορυδαλλού, στη μνήμη της, προσφέρει αντί στεφάνου 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν έξι μήνες από τη μέρα που η πολυαγαπημένη μας αδερφή και θεία, σ. ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, «έφυγε» για το ταξίδι χωρίς γυρισμό. Ηξερε να προσφέρει και να αγωνίζεται. Θα είναι πάντα στη σκέψη μας Στη μνήμη της η αδερφή της Καίτη και ο ανιψιός της Ανδρέας προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, το κόμμα που πίστεψε και πάλεψε μέσα από τις γραμμές του, μέχρι το τέλος της, για καλύτερη κοινωνία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

***

ΦΩΤΟ 4

Ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ γεννήθηκε το 1922 στους Βουτιάνους Λακωνίας. Μαθητής Γυμνασίου οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ έγινε μέλος και στέλεχός της. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έδρασε στο τμήμα Οινούντας - Σελασίας και σε διάφορα άλλα τμήματα.

Γνωρίστηκε με την ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ από τον Κεφαλά Λακωνίας, στέλεχος της ΕΠΟΝ, με την οποία αγωνίστηκαν μαζί για αρκετό διάστημα και μετά από χρόνια παντρεύτηκαν. Το 1944, με την απελευθέρωση, η Οργάνωση τον έστειλε στο Γεράνι Λακωνίας και την Ελένη στην Πάνιτσα Γυθείου. Εκεί τον συνέλαβαν, τον χτύπησαν άγρια και τον έστειλαν στις φυλακές Σπάρτης. Μετά από 10 μήνες απολύθηκε. Το 1946, στο δημοψήφισμα, όπου είχαμε αποχή, μαζί με έναν ακόμα σύντροφο πέρασαν όλη τους τη μέρα στο εκλογικό τμήμα προκειμένου να αποτρέψουν τους συμπατριώτες να ψηφίσουν. Γι' αυτήν του την ενέργεια εξορίστηκε ένα χρόνο στην Ικαρία. Μετά την απόλυσή του, τέλος του 1947, ήρθε στην Αθήνα.

Αρχές Μάρτη του 1948 κατέβηκε στον Πάρνωνα και εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο τάγμα του Γιώργου Αζακλή. Εγινε επιλοχίας και πολιτικός επίτροπος στη διμοιρία ανιχνευτών του διμοιρίτη Τράγκα. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες και τελευταία ήταν στο Λεωνίδιο. Με τη διάλυση του ΔΣΕ, το 1949, έφτασε κυνηγημένος μαζί με δύο συντρόφους του και τον Θόδωρο Πρεκεζέ που ήταν στέλεχος του ΔΣΕ. Την ώρα που ήταν μαζί, έπεσε ένας όλμος και τραυμάτισε σοβαρά τον Πρεκεζέ, στον οποίο ο σύντροφος Λιναρδής πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Κατόπιν, ακολούθησαν χωριστούς δρόμους και έμεινε μαζί με την αντάρτισσα Γιαννούλα Κουτσοβασίλη, από το Βροναμά, και τον Γιώργο Ταμπουρέα, από την Καλαμάτα. Κυνηγημένος από τον στρατό, ο σ. Γιώργος Λιναρδής τραυματίστηκε στο κεφάλι πολύ σοβαρά, στα Αγριανίτικα, στον Αϊ - Λια. Η κοπέλα έμεινε όλη μέρα πάνω στο έλατο και περίμενε να νυχτώσει για να κατέβει να δει αν ζει. Τον βρήκε ζωντανό, τον περιέθαλψε και περιπλανήθηκαν ώσπου τους συνέλαβαν μετά από 3 μήνες, στις 19/7/1949, κοντά στο χωριό του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΑΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΑΣΗΣ
Τον έστειλαν στο στρατόπεδο της Τρίπολης, όπου πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο, στις 29/9/1949. Συνέπεσε εκείνες τις μέρες η παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ και ανεστάλησαν οι εκτελέσεις. Φυλακίστηκε στις φυλακές Κέρκυρας, Ακροναυπλίας, Γιούρας, Κορίνθου, Καλαμάτας, Σπάρτης, Αίγινας, Αβέρωφ. Αποφυλακίστηκε χάρη σε δύο γυναίκες, την δικηγόρο αγωνίστρια Βούλα Ιατρίδου και την Αφροδίτη Μπούρα, υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από δέκα χρόνια, στις 16/12/1959, λόγω ανήκεστης βλάβης, και οριστικά με το Ν.258 περί μέτρων ειρήνευσης, το 1960. Το 1967 με τη δικτατορία των χουντικών, συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο. Το 1978 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αχαρνών.

Η κόρη, ο γαμπρός και τα εγγόνια προσφέρουμε στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ, της αχώριστης συντρόφου του στη ζωή και τον αγώνα, ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ - ΛΙΝΑΡΔΗ, των θείων μας, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ και ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κόκκινου Μύλου - Αγίας Αννας, το ποσό των 150 ευρώ.

Χ. Λ.


ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΠΑΛΟΥ ΚΡΕΜΥΔΑ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΠΑΛΟΥ ΚΡΕΜΥΔΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΙΧΑΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΙΧΑΡΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ

ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΕΜΙΚΙΝ
ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΕΜΙΚΙΝ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ

ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΑΝΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΑΝΕΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΓΓΛΙΦΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΓΓΛΙΦΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΛΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΛΑ

Προσφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Ο καπετάν Γιάννης Λ., από τους ωκεανούς και το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, προσφέρει στο ΚΚΕ οικονομική ενίσχυση για να δυναμώσει η αγωνιστική συμπόρευση των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου με το ΚΚΕ, στη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη και για την κλιμάκωση της πάλης μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος. Με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ