ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάκη Τσίγκα

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 24 Μάρτη απ' το πρόωρο, σε ηλικία μόλις 61 ετών, «φευγιό» του συντρόφου Δημήτρη (Τάκη) Τσίγκα, που σκόρπισε θλίψη σε όλους όσοι τον γνωρίσαμε και δουλέψαμε μαζί του στον «Ριζοσπάστη», στον «902», στα άλλα μετερίζια που πάλεψε μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ο Τάκης Τσίγκας αναδείχτηκε σε άξιο στέλεχος του Κόμματος με πολύχρονη και μεγάλη προσφορά στον αγώνα για το δίκιο του λαού, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. «Εφυγε» αγαπημένος, τιμημένος και θρηνούμενος από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, από χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους, τους δημοσιογράφους του «Ριζοσπάστη», του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος που είχε την ευθύνη, της πόλης που γεννήθηκε, αλλά και της Πάτρας, της Αχαΐας που αναπτύχθηκε ως επαναστάτης. Ηταν αγαπητός, ακούραστος, πράος, σεμνός αγωνιστής, ακλόνητος κομμουνιστής. Η δράση του, η ζωή του, αποτελούν παράδειγμα.

Ο σύντροφος Τάκης Τσίγκας γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μάη του 1953, όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο (Καπλάνειος Σχολή) και το γυμνάσιο (Ζωσιμαία Σχολή). Από τα μαθητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τους αγώνες και τις ιδέες του λαϊκού κινήματος και συμμετείχε στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για το Κυπριακό το 1964.

Πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας το 1972 και από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας του στην πόλη και το πανεπιστήμιο, συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Πάτρας, με κορυφαία την κατάληψη του Πανεπιστημίου τον Νοέμβρη του '73, στην οποία εκλέχθηκε στη 12μελή Επιτροπή Κατάληψης, ενώ από τον Φλεβάρη του ίδιου έτους είχε εκλεγεί στην πενταμελή Επιτροπή Αγώνα. Συνελήφθη πολλές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων και βασανίστηκε για την αγωνιστική του δράση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, μένοντας αλύγιστος και ακλόνητος αγωνιστής.

Οι διώξεις συνεχίστηκαν και μετά τις μέρες του Πολυτεχνείου, φυλακίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα του '73, ξαναγνώρισε την αγριότητα στα κρατητήρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση ενάντια στο ΚΚΕ.

Με τη μεταπολίτευση, ο σ. Τάκης Τσίγκας οργανώνεται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, δουλεύει για την οικοδόμηση της ΚΝΕ στην Αχαΐα, αναλαμβάνει Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ από την άνοιξη του 1975 συμμετείχε και στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πάτρας του Κόμματος. Το 1983 εκλέγεται Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Δυτικής Στερεάς και Νήσων και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Μάη του 1987, εκλέγεται μέλος της ΚΕ.

Στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, ο σ. Τάκης Τσίγκας υπεράσπισε τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Γραφείου στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος και στο 14ο εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ανέλαβε διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Στο 15ο Συνέδριο επανεκλέγεται μέλος της ΚΕ, με ευθύνη την αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη». Μέχρι το 19ο Συνέδριο υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στο διάστημα 2007 - 2013 διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος.

«Ο σ. Τάκης Τσίγκας αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και του λαού μας, για καλύτερες μέρες, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με αγωνιστική σεμνότητα τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ», σημείωνε στην ανακοίνωση με την οποία τον αποχαιρέτησε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Οσοι δουλεύουμε καθημερινά για την έκδοση του «Ριζοσπάστη» και τη λειτουργία του portal «902.gr», τα ΜΜΕ του Κόμματος που ο Τάκης Τσίγκας υπηρέτησε μέχρι τον πρόωρο χαμό του, θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα!

Στη μνήμη του συντρόφου Τάσου Χρονά

Στις 29 Μάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Τάσος Χρονάς. Ολοι θυμόμαστε ότι ήταν σύντροφος εργατικός, επίμονος, μαχητικός. Υπηρέτησε τις αρχές του ΚΚΕ με ανιδιοτέλεια, συνέπεια και ακλόνητη πίστη στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Υπερασπίστηκε αταλάντευτα τον χαρακτήρα του Κόμματος τη δύσκολη περίοδο των ανατροπών, της αντεπανάστασης και της εσωκομματικής κρίσης, με σημαντική συμβολή στο να κρατηθεί ζωντανή η ΚΟ Φθιώτιδας, συνολικά η Οργάνωση Περιοχής της Στερεάς, καθώς και στην ανασυγκρότησή τους στη συνέχεια.

Στα χρόνια της οργανωμένης κομματικής του ζωής ανέλαβε σημαντικές υπεύθυνες κομματικές δουλειές, ως μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Ηταν εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έχοντας μακρά θητεία στην Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια Στερεάς, δήμος Λαμίας, Νομαρχία Φθιώτιδας), καθώς επίσης στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Υπηρέτησε το Κόμμα εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του με ιδιαίτερο αίσθημα προσωπικής ευθύνης, από όλες τις χρεώσεις που του ανατέθηκαν.

Με τις ίδιες αρχές υπηρέτησε ως γιατρός στο Νοσοκομείο Λαμίας από το 1988 έως το 2017 που συνταξιοδοτήθηκε, αναπτύσσοντας παράλληλα έντονη συνδικαλιστική δράση. Κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του αλλά και του λαού της περιοχής, αποτελώντας παράδειγμα κομμουνιστή γιατρού και ανθρώπου.

Στο πρόσωπό του ο λαός της περιοχής έβλεπε τον άνθρωπο που τον στήριζε στις αγωνίες της ζωής για την επιβίωση, και παράλληλα τον μαχητή που με τη στάση ζωής του τον ενέπνεε στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά του.

Η Κομματική Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ δεν θα ξεχάσει ποτέ τη σημαντική προσφορά του Τάσου Χρονά στο Κόμμα, στο κίνημα, στον λαό της περιοχής. Η ανιδιοτελής στάση του σε όλα τα επίπεδα της δράσης του αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους κομμουνιστές της Οργάνωσής μας. Η ΚΟ Φθιώτιδας προσφέρει στη μνήμη του το ποσό των 1.000 ευρώ.

Για την καταστροφική πολιτική της ΕΕ στα αγροτικά

Σάββατο 30 Μάρτη

- Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ για την αγροτική παραγωγή - Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της στους αγρότες και στη διαβίωση του λαού στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας», στις 7.30 μ.μ., στο δημαρχείο Μεσσήνης. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος.

- Η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, οι επιπτώσεις της και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ.

Εκδηλώσεις για την Υγεία

Πρωτοβουλίες για να αναδείξουν την επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις πραγματικές αιτίες της, καθώς επίσης να προβάλουν τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, παίρνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε Στερεά και Εύβοια με θεματικές εκδηλώσεις:

-- Στην Κάρυστο, το Σάββατο 30 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Γιοκάλειο Ιδρυμα θα μιλήσουν η Ελένη Μπόγια, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στη Χαλκίδα, την Κυριακή 31 Μάρτη στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας πραγματοποιεί εκδήλωση, όπου θα μιλήσουν η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Στη Θεσσαλονίκη

-- Εκδήλωση - συζήτηση για την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Κυριακή 31 Μάρτη στις 11 π.μ. στη Σταυρούπολη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τασιούδης, υγειονομικός στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις υγειονομικών και εκπροσώπων φορέων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ | ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για τα 80 χρόνια από τον αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό του Πειραιά, με θέμα «Καμία εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους!», διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11.30 π.μ. στον Τινάνειο Κήπο (Φίλωνος 61, δίπλα στον Αγιο Σπυρίδωνα). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Συναυλία με τους «Υπεραστικούς» στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 30 Μάρτη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι δημιουργήθηκε και λειτουργεί έως και σήμερα χάρη στην προσφορά και εθελοντική δουλειά των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της περιοχής, καθώς και ευρύτερα ανθρώπων που συγκινούνται από το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον κομμουνιστή εκπαιδευτικό Θοδωρή Αυγέρο, στυλοβάτη, πρωτεργάτη και ψυχή του Μουσείου, που έδινε όλες του τις δυνάμεις για τη ζωντανή λειτουργία του μουσείου, αλλά και να γίνει όσο πιο πλατιά και γνωστή στον λαό της περιοχής η δράση του.

Ολα αυτά τα χρόνια στον χώρο και στην αυλή του Μουσείου έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος συζητήσεων, προβολών και άλλων εκδηλώσεων. Το Μουσείο έχει υποδεχθεί δεκάδες σχολεία και άλλα γκρουπ για ομαδικές ξεναγήσεις. Εχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια εκδήλωση στους χώρους του.

Υπενθυμίζεται ότι το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έχει βγάλει ψήφισμα καταγγελίας της διοίκησης Παχατουρίδη που έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση περιπτέρου μπροστά από την πρόσοψη του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, ενώ ψηφίσματα ενάντια στην ντροπιαστική ενέργεια της δημοτικής αρχής έχουν εκδοθεί και από σωματεία και φορείς.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τουριστική ανάπτυξη για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 1 Απρίλη η Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής.

Τιμούν τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη του Φαρδύκαμπου οργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ