ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Σταθερά πάνω από μισό εκατομμύριο οι άνεργοι

Οι θέσεις εργασίας εμφανίζουν απόλυτη μείωση, παρά την πολλαπλή επιδότηση του κεφαλαίου για επενδύσεις

Σε 514.400 ανέρχεται ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων για το τελευταίο τρίμηνο του 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 11,6% του εργατικού δυναμικού - πάντα σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΣΥΕ - και σε σχέση με το ποσοστό του τρίτου τριμήνου (10,7%) παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση κατά 0,9%, δηλαδή σχεδόν μια ολόκληρη μονάδα. Παρά, λοιπόν, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που σκορπιούνται στα διάφορα «προγράμματα» για την «καταπολέμηση» της ανεργίας, παρά την ευρύτερη διάδοση των μορφών ευέλικτης εργασίας, η ανεργία τραβάει την ανηφόρα. Και σίγουρα η μείωση από 11,9% το 1999 στο 11,4% το 2000 του μέσου όρου της ανεργίας σε τίποτα δεν αλλάζει τη γενική εικόνα, όπου σταθερά τα τελευταία χρόνια πάνω από μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας έχουν καταδικαστεί από την πολιτική της κυβέρνησης, στην ποινή... της ανεργίας.

Ανησυχητικό είναι επίσης το στοιχείο ότι καθόλη τη διάρκεια του 2000, η απασχόληση παρουσιάζει απόλυτη μείωση κατά 6.000 περίπου θέσεις εργασίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ετσι ενώ το 1999 οι απασχολούμενοι (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και συμβοηθούντα μέλη) κατά μέσο όρο και τα τέσσερα τρίμηνα ήταν 3.933.000 άτομα, το 2000 έπεσαν στους 3.927.000 άτομα. Η εξέλιξη αυτή στο φόντο της τρομερής αύξησης της μερικής απασχόλησης ή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που «αφαιρούν» από τους πίνακες των ανέργων ένα σημαντικό αριθμό, αποδεικνύουν ότι το όραμα της ΟΝΕ μπορεί να γεννά υπερκέρδη για τους βιομηχάνους, αλλά όχι θέσεις εργασίας.

Η ανεργία κατά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας στο τελευταίο τρίμηνο του 2000 διαμορφώνεται ως εξής: Α. Μακεδονία και Θράκη 9,3%, Κεντρική Μακεδονία 10,9%, Δ. Μακεδονία 15,5%, Ηπειρος 11%, Θεσσαλία 13,1%, Ιόνια νησιά 11,4%, Δ. Ελλάδα 11,3%, Στ. Ελλάδα και Εύβοια 13,8%, Αττική 12,3%, Πελοπόννησος 9,1%, Ν. Αιγαίο 18% και Κρήτη 7,8%. Το Ν. Αιγαίο, η Δ. Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Αττική είναι οι περιοχές «πρωταθλητές» στην ανεργία. Το γεγονός μάλιστα ότι η Αττική, στην οποία ζει το 40% του πληθυσμού της χώρας και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο παραγωγικό δυναμικό, με το 12,3% ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο βρίσκεται πάνω από τον μέσο πανελλαδικό όρο που είναι το 11,6% είναι και αυτό ακόμα μία ένδειξη για το πόσο κούφια για την απασχόληση αποδείχτηκαν τα «μεγάλα έργα» και τα «ολυμπιακά πακέτα»!

Τα ποσοστά ανεργίας ανά φύλο για το ίδιο διάστημα ήταν 7,7% για τους άντρες και 17,5% για τις γυναίκες, από 7% και 16,3% αντίστοιχα του προηγούμενου τριμήνου. Ο μέσος όρος για όλο το 2000 ήταν 7,5% για τους άντρες και 17,2% για τις γυναίκες. Θύματα πάντως της ανεργίας δεν είναι μόνο οι έχοντες την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και οι αλλοδαποί. Ετσι ενώ το ποσοστό του 2000 στους Ελληνες είναι 11,6%, στους αλλοδαπούς φτάνει το 13,7%.

ΜΕΤΡΟ
Καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας

Η ποινικοποίηση δεν τρομοκράτησε τους απεργούς

Παρά την τρομοκρατία της «Αττικό Μετρό» και τις δικαστικές αποφάσεις που - ως είθισται πλέον - έβγαλαν την απεργιακή τους κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική, οι εργαζόμενοι στο μετρό πραγματοποίησαν με απόλυτη επιτυχία την εξάωρη (12μ.-6μ.μ.) στάση εργασίας. Χτες το μεσημέρι και μία ώρα μετά την έναρξη της στάσης εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας «Μετρό» έλαβε τη δικαστική απόφαση, που έκρινε - μετά τους ηλεκτροδηγούς - και τη δική τους στάση εργασίας παράνομη και καταχρηστική. Ομως οι εργαζόμενοι, αγνοώντας τις απειλές -τρομοκρατική ανακοίνωση της εργοδοσίας, προσωπική παρέμβαση του Λ. Κίκηρα προέδρου της εταιρίας - ακινητοποίησαν τους συρμούς και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους.

Με τις κινητοποιήσεις τους απαιτούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αντί για ατομικές που ισχύουν σήμερα, αυξήσεις στους μισθούς πείνας που λαμβάνουν, ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων που περιλαμβάνουν και την οργάνωση του χρόνου εργασίας, αφού εξαναγκάζονται να δουλεύουν επτά τουλάχιστον βάρδιες την εβδομάδα και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των βαρδιών, χωρίς ρεπό κλπ.

Αύριο το πρωί συνεδριάζει το ΔΣ του ΣΕΛΜΑ, προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υπό το φως και της δικαστικής απόφασης για την απεργία της προσεχούς Τρίτης. Τη Δευτέρα έχει οριστεί νέα τριμερής συνάντηση στον ΟΜΕΔ, αφού μέχρι τώρα η διοίκηση του «Μετρό» επιλέγει το δρόμο της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, απορρίπτοντας επί της ουσίας κάθε διαπραγμάτευση.

ΚΟΖΑΝΗ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η «μαύρη εργασία»

Την κυβερνητική πολιτική, που έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την περιοχή της Κοζάνης και έχει καταστήσει τους εργαζόμενους ευάλωτους στις πιέσεις της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά «μαύρης εργασίας», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας. Επιπλέον απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και τον τερματισμό της «αξιοποίησης» των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ως μέσο διαμόρφωσης δικτύου πελατειακών σχέσεων.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αβουλος θεατής των εξελίξεων παραμένουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας και ιδιαίτερα η Επιθεώρηση Εργασίας στην Κοζάνη, όπου η "μαύρη" εργασία έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για παράδειγμα - σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ - το 75% των εργαζομένων της Κοζάνης στον τομέα των υπηρεσιών (σερβιτόροι κλπ.) είναι ανασφάλιστοι!

Η βασική αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την περιοχή, εκτινάζοντας ταυτόχρονα στα ύψη την ανεργία, καθιστώντας έτσι τους εργαζόμενους ευάλωτους σε κάθε είδους πιέσεις από την εργοδοσία. Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ασφάλιση, αλλά και στο ύψος του μεροκάματου, στο ωράριο εργασίας, στη μη χορήγηση των - κατά τα άλλα κανονικών - αδειών κτλ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ίδιο το πρόβλημα και οι συνέπειές του, που προκαλούνται από τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, χρησιμοποιούνται από τους κρατικούς μηχανισμούς για τη διαμόρφωση εκτεταμένων πελατειακών σχέσεων, οι οποίες βασίζονται στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία, ταυτόχρονα, αποτελούν "κανάλι" χρηματοδότησης της διαβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ενεργοποιηθούν και να δράσουν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και του ΙΚΑ, προκειμένου να σεβαστούν στην πράξη όλα τα εργατικά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της Κοζάνης και να τερματιστεί η απαράδεκτη "αξιοποίηση" των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σαν ευρύτατο δίκτυο πελατειακών σχέσεων και χρηματοδότησης της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».

Τελευταίο μεροκάματο για τρεις

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλιάς και ένας τραυματίστηκε, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης άφησε την τελευταία του πνοή ο 36χρονος εργάτης Αθανάσιος Βαρταλάμης, την ώρα που χειριζόταν μηχάνημα καθαρισμού. Το τραγικό εργατικό δυστύχημα έγινε στον ΑΗΣ Καρδιάς. Ο άτυχος εργάτης, από την Ποντοκώμη Κοζάνης, έχασε την ισορροπία του, έπεσε και παρασύρθηκε από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Από χτες το όνομά του προστέθηκε στο μακρύ μαύρο κατάλογο των θυμάτων της εργοδοτικής ασυδοσίας. Δούλευε στη ΔΕΗ μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών που εφαρμόζεται γενικευμένα στην Επιχείρηση. Ο τραγικός θάνατος του εργάτη, μέσα στη ΔΕΗ, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εκατοντάδες απασχολούμενοι στις εργολαβίες. Εργάζονται κάτω από το κράτος των απειλών, της εντατικοποίησης της δουλιάς, χωρίς πολλές φορές την απαραίτητη εμπειρία και φυσικά χωρίς τις ασφαλιστικές απολαβές των υπόλοιπων μόνιμων εργαζομένων της ΔΕΗ. Και όλα αυτά στο όνομα του χαμηλότερου κόστους για την Επιχείρηση που βρίσκεται στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Την ώρα της δουλιάς βρήκαν το θάνατο και δύο αδέλφια από την Αλβανία, που πνίγηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών, ενώ προσπαθούσαν να αποκολλήσουν από τον πυθμένα πλωτή ξύλινη εξέδρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κόγκο Οκτσιάν 22 χρονών και ο 19χρονος αδελφός του Σπίρο πήγαν με τον Γιώργο Μυλωνά, σε σημείο της λίμνης - έξω από το Λιθότοπο Σερρών - για να ανασύρουν από τον πυθμένα της ξύλινη εξέδρα. Σε κάποια στιγμή όμως γλίστρησαν και έπεσαν μέσα στη λίμνη και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τα άτυχα αδέλφια από την Αλβανία πνίγηκαν, καθώς δε γνώριζαν κολύμπι. Ανακρίσεις διεξάγονται από το ΑΤ Ηράκλειας Σερρών.

Εξάλλου, τραυματισμένος στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύεται εποχικός δασεργάτης, που τραυματίστηκε χτες την ώρα του μεροκάματου. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Πεΐτσο, 45 χρονών, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι από αλυσοπρίονο που χειριζόταν συνάδελφός του, κατά τη διάρκεια αποψίλωσης σε δασική έκταση (θέση Σκορπιός) στην περιοχή Μεσημβρίας Αλεξανδρούπολης. Ο Α. Πεΐτσος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και υποβλήθηκε σε επέμβαση.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Απεργία πείνας για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους την απεργία πείνας. Ζητάμε από τον πλοιοκτήτη να μας δώσει τα χρήματά μας. Εμείς και οι οικογένειές μας βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Δεν πάει άλλο». Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας από τον Αλβανό ναυτεργάτη Αλέκο Μαράτση, που, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα σήμερα την απεργία πείνας στο πλοίο «Σόφι», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών (για τους δύο) και επτά μηνών (για τους άλλους δύο).

Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μεσολογγίου και ανήκει στην εταιρία «Sorel Navigation Company». Να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις ναυτεργάτες ευχαριστούν τους κατοίκους του Μεσολογγίου για την έμπρακτη συμπαράστασή τους, που εκδηλώθηκε από την αρχή της περιπέτειάς τους.

Σε αγώνες οι εργαζόμενοι της «Εκτροπής»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τρίτη το απόγευμα μπροστά στα γραφεία του δημοσιογραφικού ομίλου Ανδρουλιδάκη οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Εκτροπή», που από τις 21 Ιούνη διέκοψε την έκδοσή της. Οι εργαζόμενοι με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης απαιτούν μέχρι την Τρίτη την καταβολή των δεδουλευμένων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για όσους πρόκειται να καταγγελθεί η σύμβασή τους. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Τύπου, ενώ ζητάνε τη συμπαράσταση όλων των συναδέλφων τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ