ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
«Ηλίου φαεινότερον» οι σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα

INTIME NEWS

Επιβεβαιώνονται καθημερινά οι αδιαμφισβήτητες σχέσεις και τα παζάρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που αναλώνονται σε σειρά από «μπηχτές» και ανούσιες για τον λαό κοκορομαχίες.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Εστία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, την Κυριακή, επανήλθε στη συνάντηση του μεγαλοεπιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και των τέως υπουργών Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, η οποία οδήγησε στην παραίτησή τους. Επιμένει μάλιστα ότι προηγήθηκε sms της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφκσι, προς τον επιχειρηματία για να συνεννοηθεί με τους υπουργούς, που φέρεται να στάλθηκαν σε αποστολή από το Μαξίμου, και να καταλαγιάσει η κόντρα με το εκδοτικό συγκρότημα Μαρινάκη, όπως εκφράστηκε π.χ. σε δημοσίευμα για τα Τέμπη.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει την ...αποστολή sms, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να υποστηρίζει σχετικά ότι πρόκειται για στοχοποίηση της συζύγου του πρωθυπουργού, για «αισχρά ψεύδη», λάσπη και συκοφαντία. Προσπάθεια για διάψευση έγινε και από τον μεγαλοεπιχειρηματία, όπως και γενικότερα να πέσουν οι τόνοι.

Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι Παπασταύρου και Μπρατάκος οδηγήθηκαν σε παραίτηση, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι το βράδυ της Κυριακής 24/3 βρέθηκαν με τον μεγαλοεπιχειρηματία, με έγκριση, όπως λέγεται, Μητσοτάκη και έχοντάς τον ενήμερο για όσα ειπώθηκαν εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις αποπομπές, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. Σημειωτέον, ερωτηθείς χτες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα ευρύτερου ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο μεταξύ, κοκορομαχία ξεκίνησε και μετά από ανάρτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελενας Ακρίτα, η οποία, αναφερόμενη στους συζύγους Μητσοτάκη και Κασσελάκη λέει ανάμεσα σε άλλα ότι «το λάθος του Τάιλερ είναι ότι δε γεννήθηκε Μαρέβα». Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση ότι η Γκραμπόφσκι «θα προβεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά το αστικό και ποινικό δίκαιο, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και της προσωπικότητάς της». «Θεωρούμε αυτονόητο πως το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί την άρση της ασυλίας της κυρίας Ακρίτα, προκειμένου να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ζόρια...

Παρέμβαση στο συνέδριο «STAR FORUM '24» έκανε ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Εβαλε εκεί ως μείζον πρόβλημα το Δημογραφικό χαρακτηρίζοντάς το «ωρολογιακή βόμβα» και «το κρισιμότερο εθνικό θέμα στα χρόνια που έρχονται», με επιπτώσεις «πολυεπίπεδες και υπό συνθήκες δραματικές».

Απαρίθμησε π.χ. «συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας», «αδυναμία στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος», «ασφυξία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», που «θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», αποτελώντας ταυτόχρονα «σοβαρή απειλή για την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητά μας». Τόνισε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα «ζει σε ένα ασταθές βαλκανικό περιβάλλον και πρωτίστως απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας δεν θα αλλάξουν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυταπάτες ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται», έστειλε μήνυμα ενόψει διεργασιών το αμέσως επόμενο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας επιφυλάξεις στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης.

Εβαλε, επίσης, θέμα ότι όλα τα παραπάνω έχουν και «πολιτικές συνέπειες», καθώς «ογκούμενα τμήματα του πληθυσμού εκφράζουν δυσαρέσκεια, απογοήτευση, αποξένωση. Συχνά μάλιστα ψηφίζοντας όχι από πεποίθηση αλλά από απόρριψη». Σε αντίθεση με τη σημερινή διαχείριση, είπε ότι «ουσιαστική ανάπτυξη σημαίνει και διάχυση του παραγόμενου πλούτου στους πολλούς, ευκαιρίες για όλους, άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξη των λιγότερο ευνοημένων».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΕΜΠΗ
Κατηγορητήριο για ό,τι τους ... βολεύει

Κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με σκοπό τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Χτες εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά για την τραγωδία των Τεμπών, καταγγέλλοντας «χάλκευση του ηχητικού υλικού με τις συνομιλίες» και «προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης για να δημιουργηθεί η αίσθηση του ανθρώπινου λάθους».

Σε ότι αφορά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συκοφάντησε όσο και το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, έρχεται τώρα και αξιοποιεί αποσπασματικά τα στοιχεία της Εξεταστικής και το πόρισμα του ΚΚΕ για να καταθέσει ένα κατηγορητήριο, το οποίο όμως κρύβει πίσω απ' τις ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες του Καραμανλή τις ευθύνες όλων των υπολοίπων για το έγκλημα των Τεμπών.

Οσων δηλαδή υλοποίησαν με ευλαβική προσήλωση τη στρατηγική «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, μεταξύ αυτών και η δική του κυβέρνηση. Και αυτό που έχει βεβαίως σημασία είναι ότι το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επειδή τον βολεύει, χωρίς να ασχολείται με το σύνολο του προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει σε «νέα Τέμπη».

Μετά την παράδοση του κατηγορητηρίου στην ΚΟ της ΝΔ η Θεοδώρα Τζάκρη κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός. Σημειωτέον, η κυβερνητική πλειοψηφία οχυρώνεται και πίσω απ' τον διαβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών που διατηρήθηκε κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργησή του.

Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει τελέσει τα εγκλήματα της έκθεσης κατ' άρθρο 306 παρ. 2 ΠΚ και της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς.

Καταγγέλλεται επίσης ότι δεν θέσπισε νέους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας ως όφειλε, αγνόησε την εμπιστευτική επιστολή που του απεστάλη προσωπικά στις 6-9-2021 από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθηγητή Φ. Τσαλίδη, με την οποία αυτός επισήμανε τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας» και αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας που περιέχονταν στις Εξώδικες Δηλώσεις - Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης.

Τέλος, συγγενείς των θυμάτων, ύστερα από σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, ζητάνε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και προσανατολίζονται την ερχόμενη Τετάρτη να καταθέσουν στον ανακριτή όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση (μπάζωμα) του τόπου της τραγωδίας, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων. Τέλος, αναμένεται να υποβάλλουν ονομαστικές μηνύσεις κατά προσώπων απ' όλες τις αρχές που διαχειρίστηκαν το δυστύχημα τις πρώτες ώρες και τις επόμενες μέρες.

«Μύλος» στο φασιστικό μόρφωμα

Με την ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση του Ηλία Κασιδιάρη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που κλήθηκε ως ύποπτος για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση των εκλογέων, ολοκληρώθηκε, χτες, η προκαταρκτική έρευνα για το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών». Ο καταδικασμένος πρωτόδικα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής είναι ο τελευταίος που κατέθεσε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα εξαπάτησης αφού είχε δημόσια στηρίξει το συγκεκριμένο κόμμα, ενώ αρνήθηκε και το ενδεχόμενο να είχε προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός για να επανέλθει στην πολιτική επικαιρότητα. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής του μορφώματος, Βασίλη Στίγκα, σύμφωνα με τις οποίες «υπήρχαν μεθοδεύσεις εγκληματικού χαρακτήρα για να ανατραπεί η ιεραρχία του κόμματος». Για τους «Σπαρτιάτες» εκκρεμεί η απόφαση και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για τη νομιμότητα συμμετοχής του στη Βουλή, καθώς έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να αποκρούσει τη συγκάλυψη

Σε σχόλιό του για το έγκλημα των Τεμπών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή και έχει δώσει στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο Πόρισμα για το έγκλημα των Τεμπών και για την απόδοση πολιτικών, αλλά και ποινικών ευθυνών σε πρώην υπουργούς. Απ' αυτή την άποψη στηρίζει πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι "σύμμαχος" της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο νόμος της "συγκάλυψης" και της "ατιμωρησίας" - ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών" - που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να αποκρούσει τις προσπάθειες συγκάλυψης και να εγγυηθεί ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα παραγραφεί».

Νέο ψεύτικο προφίλ του Κ. Πελετίδη στο facebook

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του δήμου Πατρέων τονίζονται τα εξής: «Διαπιστώνουμε ότι και πάλι κάποιοι έχουν δημιουργήσει στο facebook προφίλ με όνομα Constantine Peletidis και τη φωτογραφία του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και αποστέλλουν προσωπικά μηνύματα σε διάφορα προφίλ ζητώντας προσωπικά στοιχεία για να τους εντάξουν τάχα σε "πρόγραμμα βοήθειας" και "δωρεών" του δήμου.

Μάλιστα, προφανώς για να γίνουν πιο πιστευτοί, αναρτούν στην εν λόγω σελίδα ανακοινώσεις από τη σελίδα του δήμου Πατρέων στο FB.

Επισημαίνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, δεν είχε και δεν έχει λογαριασμό σε κανένα από τα υφιστάμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συνιστούμε την προσοχή των χρηστών των ΜΚΔ όταν επισκέπτονται τέτοιες παραπλανητικές σελίδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ