ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Ακαταμάχητη δύναμη οι λαοί που αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό του Πειραιά

Ο αγγλοαμερικανικός βομβαρδισμός του Πειραιά, πριν από 80 χρόνια, διδάσκει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Τινάνειο Κήπο.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρέτισε ο Γιάννης Νταουντάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μετά την ομιλία του Στ. Λουκά διαβάστηκαν από μέλη της ΚΝΕ μαρτυρίες της περιόδου εκείνης, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και τον Στέλιο Αλεξανδράκη, το οποίο άνοιξε ο Στέλιος Μουντής, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος, ο οποίος έχασε τον πατέρα του στον βομβαρδισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Α' Πειραιά, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Λουκάς αναφέρθηκε στο ιστορικό του βομβαρδισμού του Πειραιά σημειώνοντας: «Εχουν κλείσει 80 χρόνια από τις 11 Γενάρη 1944 όταν ο Πειραιάς δεχόταν τον σφοδρότερο βομβαρδισμό στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα από τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, "σύμμαχους" των αστών στον πόλεμο κατά του φασιστικού άξονα. Για πάνω από 5 συνολικά ώρες, με τρεις επιδρομές, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα ισοπέδωσαν τον Πειραιά ρίχνοντας χωρίς διάκριση στις λαϊκές συνοικίες τόνους βόμβες, διαπράττοντας ένα έγκλημα κατά του αδούλωτου λαού της περιοχής και της χώρας μας (...) Οι θάνατοι στη διάρκεια του βομβαρδισμού της 11ης Γενάρη 1944 υπολογίζονται σε πάνω από 700, αλλά στο ταφολόγιο στο Νεκροταφείο της Ανάστασης υπάρχουν μόνο 492 ονόματα».

Τόνισε πως «ένα βασικό συμπέρασμα από αυτήν την ιστορική περίοδο είναι ότι όταν οι λαοί αποφασίσουν να βγουν μπροστά, οργανωμένοι και αποφασισμένοι να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, γίνεται ακαταμάχητη η δύναμή τους.

Μόνο που για να μπορούν να το αποφασίσουν χρειάζονται την οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Που έχοντας σωστή στρατηγική, όταν δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση, όπως αυτή του 1944 στην Ελλάδα, καθοδηγεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στον αγώνα για την εργατική εξουσία». Επισήμανε επίσης: «Είναι χρήσιμα συμπεράσματα τώρα που μαίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση έχει μπλέξει την Ελλάδα μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Το λιμάνι του Πειραιά υποδέχεται αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση στέλνει συνεχώς όπλα, πυρομαχικά, άρματα μάχης, αφοπλίζοντας τα νησιά του Αιγαίου, ενώ όλη η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστικό ορμητήριο».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στις βαθύτερες αιτίες τους, όπως και στην εμπλοκή της χώρας μας με τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και των άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, με την αποστολή ελληνικής πυροβολαρχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών, εφοπλιστών, επιχειρηματιών της Ενέργειας, επιχειρηματιών στις διαμετακομιστικές αλυσίδες, στη μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. Γι' αυτά τα συμφέροντα στέλνουν προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παιδιά του λαού, στο στόμα του λύκου», σημείωσε, τονίζοντας ότι «είναι πέρα για πέρα δίκαιες οι αντιδράσεις» στις γραμμές των μόνιμων στελεχών και των εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατευμένων για τέτοιες αποστολές σε εμπόλεμη ζώνη έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη για τους εργαζόμενους σημαία των καπιταλιστών που θα συμμετάσχουν σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα κέρδη τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του λαού. Η εργατική τάξη οργανώνει αυτοτελώς την πάλη της με όλες τις μορφές για να σταματήσει μια για πάντα και τον πόλεμο και την εκμετάλλευση. Αγώνας για την ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης και την κατάκτηση της εξουσίας. Αν δεχτούμε ένοπλη επίθεση, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, το εργατικό, λαϊκό κίνημα θα υπερασπίσει τα σύνορα και τον λαό μας.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική διαπάλη φανερώνουν ότι οι καπιταλιστές όταν μιλούν για "πατρίδα", "εθνικό συμφέρον", χρησιμοποιούν το αίμα των λαών για τα δικά τους συμφέροντα.

Καμιά λοιπόν εμπιστοσύνη στην αστική τάξη που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η αστική τάξη είναι αυτή που απεμπολεί και σήμερα κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως η φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο».

Ενώ αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές τόνισε ότι «την πολιτική μάχη για τις ευρωεκλογές θα τη δώσουμε με ανοιχτά τα μέτωπα των αγώνων», σημειώνοντας ότι «στο στόχαστρο αυτών των αγώνων, αλλά και της πολιτικής μας δράσης μπαίνει και η ΕΕ, που υπάρχει μόνο για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τσακίζοντας κάθε λαϊκή ανάγκη με τις Οδηγίες, τους Κανονισμούς, τις Συνθήκες της, που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, οι λεγόμενες κεντροαριστερές - αριστερές, σε όλους τους τομείς της ζωής μας». Υπογράμμισε πως «υπάρχει άλλος δρόμος: Αυτός της τεράστιας πλειοψηφίας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ένωση του κεφαλαίου, για να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, ώστε να οικοδομήσουν την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της ευημερίας και του σοσιαλισμού».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΑΣΘ ΤΟΥ KKE
«Νέος ΟΑΣΘ» από παλιά χρεοκοπημένα υλικά

Στην τελική ευθεία της πλήρους ιδιωτικοποίησης μπαίνουν οι συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τον «νέο ΟΑΣΘ», ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως «πλατφόρμα» για τους εργολάβους της συγκοινωνίας και τις εταιρείες ενοικίασης λεωφορείων, με «διαιτητή» τον ΟΣΕΘ, ώστε να μοιράζεται το συγκοινωνιακό έργο σε ιδιώτες, που θα επιδοτούνται παχυλά από τα χρήματα του ελληνικού λαού. Μια εξέλιξη που συνοδεύεται από μεγαλοστομίες περί δήθεν «ουσιαστικής αναβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη».

Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει:

«Κατάργηση, μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης εν λειτουργία, του ΟΑΣΘ (εκκρεμεί από το 2017) και σύσταση ενός νέου δημόσιου φορέα, σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Κανονισμού ΕΚ 1370/2007.

Εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΣΕΘ, ως 100% θυγατρική του.

Εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου από τον "νέο ΟΑΣΘ" και ανάθεση σε ιδιώτες του υπολειπόμενου, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών από τον ΟΣΕΘ. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και σήμερα, μέσω των αναθέσεων που έχουν γίνει στα ΚΤΕΛ.

Ο "νέος ΟΑΣΘ" θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο που θα μπορεί να υλοποιεί με συνέπεια προς τους πολίτες».

Εργαζόμενοι και επιβάτες μπορούν να βρουν διέξοδο στην πρόταση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση ΟΑΣΘ του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού, αφού θα φέρουν ακριβότερα κόμιστρα για τον λαό και θα γενικεύσουν τους εργαζόμενους «λάστιχο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Θυμίζει ότι «η ΝΔ δεν μονοπωλεί την πατέντα για την ιδιωτικοποίηση της συγκοινωνίας! Την ίδια πολιτική στη συγκοινωνία ακολούθησαν με συνέπεια και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε τις 6 πρώτες γραμμές στα ΚΤΕΛ με τον νόμο 4568/2018. Αυτό το στρωμένο έδαφος ακολούθησε η ΝΔ παραχωρώντας στα ΚΤΕΛ το 30% του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ, ενώ τώρα ετοιμάζει και νέο "πακέτο" λεωφορειακών γραμμών, για να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία των ιδιωτών».

Οσο για την επίκληση της κυβέρνησης για την ανάγκη συμμόρφωσης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007 για τη συγκοινωνία, σημειώνει: «Αυτή η χρεοκοπημένη επιλογή, που παρουσιάζει τώρα ως "ορόσημο" η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η ίδια "νέα και σύγχρονη" με αυτή που παρουσίαζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ όταν ιδιωτικοποιούσαν τον σιδηρόδρομο. Αυτός ο Κανονισμός 1370 της ΕΕ, που επικαλούνται, εφαρμόζεται και στον σιδηρόδρομο και μαζί με τη συνολικότερη πολιτική τους είναι που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών».

Τέλος, τονίζει ότι «τόσο ο κρατικά επιδοτούμενος ΟΑΣΘ των ιδιωτών μικρομετόχων, όπως ίσχυε μέχρι το 2017, όσο και ο κρατικός ΟΑΣΘ σε "εκκαθάριση εν λειτουργία", όπως είναι το σημερινό καθεστώς, κινούνταν στον ίδιο δρόμο, αυτόν της εμπορευματοποίησης των συγκοινωνιών, με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό.

Για το ΚΚΕ η μεταφορά του λαού σε μια πόλη είναι ανάγκη και δικαίωμα, που μπορεί να ικανοποιηθεί σήμερα με σύγχρονο, ασφαλή και φτηνό τρόπο. Απαιτείται σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη λογική κόστους - οφέλους, της ΕΕ, που υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα».

Και καλεί τον λαό της Θεσσαλονίκης να παλέψει για:

- Ενιαίο φορέα μεταφορών, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, μακριά από τη λογική του κέρδους, που να συγκεντρώνει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσα υπάρχουν σήμερα (λεωφορεία) αλλά και όσα θα πρέπει να υπάρξουν αύριο (Μετρό, Προαστιακός, Τραμ, τρόλεϊ κ.λπ.).

- Νέο, σύγχρονο συγκοινωνιακό χάρτη, που να καλύπτει όλες τις περιοχές εντός και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος της ΠΕ Θεσσαλονίκης, με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού στην εργασία και στη μετακίνηση για όλες τις πτυχές της ζωής, κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές.

- Καινούργια οχήματα και μέσα μεταφοράς, κατάλληλα για τις κλιματολογικές και μεταφορικές συνθήκες της πόλης.

- Εργαζόμενους μόνιμους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και όχι συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις τους οποίους προσέλαβε η κυβέρνηση».

Γεννητούρια

Γερή, δυνατή και καλότυχη η νεογέννητη κόρη του συντρόφου μας στην εφημερίδα Πάνου Κετσιετζή και της συντρόφου του Βάσως. Από όλους εμάς, το προσωπικό και τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», τις πιο θερμές ευχές!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επισκέψεις σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Επισκέψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε όλους τους νομούς της Ηπείρου και στη Λευκάδα θα πραγματοποιήσουν κλιμάκια από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με το προσωπικό και τα στελέχη για τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και τα μέτρα πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας.

Σήμερα 3 Απρίλη στην ΠΥ Αρτας, με επικεφαλής τον Γιώργο Αλιφτήρα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο 4 Απρίλη:

Στην ΠΥ στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης Ηπείρου, με επικεφαλής τον Δημήτρη Πιτσιάβα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Στην ΠΥ στη Λευκάδα, με επικεφαλής την Ευτυχία Καραβασίλη, μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Την Τρίτη 9 Απρίλη στην ΠΥ Ηγουμενίτσας, με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Θεσπρωτίας.

Την Τετάρτη 10 Απρίλη στην ΠΥ Πρέβεζας, με επικεφαλής τον Κώστα Κωτσαντή, μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Λευκάδας - Κέρκυρας και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ