ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα - Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή!

Δυνατά ακούστηκαν και χτες οι διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους

«Μεταξά»
«Μεταξά»
«Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή! Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα»: Το μήνυμα αυτό ακούστηκε και χτες δυνατά σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα από υγειονομικούς, που «μια γροθιά» με δεκάδες σωματεία και φορείς διαδήλωσαν για την Υγεία που έχει ανάγκη ο λαός, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες υψηλού επιπέδου παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ενα μπαράζ κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, που ήταν την περασμένη Κυριακή, και με τον λαό να έχει δεκάδες λόγους να διαδηλώσει σε μια περίοδο που κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι κλιμακώνουν την επίθεση στην ίδια του τη ζωή, το αγωνιστικό ραντεβού των σωματείων ανανεώνεται για την πανεργατική απεργία της 17ης Απρίλη. Για την απεργία έχει αποφασίσει άλλωστε τη συμμετοχή της η ΟΕΝΓΕ, όπως και Ενώσεις Γιατρών, ανάμεσά τους η ΕΙΝΑΠ (βλ. και σελ. 19).

«Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν τη βαρβαρότητα!»

Στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων, χτες στην πύλη του Νοσοκομείου «Μεταξά», ο Σύλλογος Εργαζομένων διαδήλωσε ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία, στους «κόφτες» για ογκολογικά φάρμακα και θεραπείες. Στην κινητοποίηση μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Εύα Πολύζου, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας συνολικά, αλλά και ειδικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Η γγ της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη, υπογράμμισε τις άθλιες εργασιακές συνθήκες με «εξουθενωμένους εργαζόμενους, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, με το σύστημα Υγείας σε τροχιά παραπέρα εμπορευματοποίησης. Παρότι οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν να γίνει η απεργία, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις με αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετάσχουμε με όλους τους συναδέλφους μας του ιδιωτικού τομέα».

«Ευαγγελισμός»
«Ευαγγελισμός»
Στο πλευρό τους βρέθηκε και πάλι η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ σε όσους «αρνούνται να γίνουν έμποροι Υγείας και να έχουν πελάτες τους ασθενείς, σε σας που αρνείστε να γίνετε το τυράκι στη φάκα», όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις (επί πληρωμή χειρουργεία, περικοπές φαρμάκων, θεραπειών κ.ά.)

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στην κεντρική πύλη, με σύνθημα «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα - Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή!».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «4 χρόνια μετά την πανδημία, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι άδεια από προσωπικό, η εμπορευματοποίηση διευρύνεται, επιχειρείται η είσοδος των εργολάβων στην καθαριότητα». Κατήγγειλε επίσης την άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου να συναντηθεί με το ΣΕΝΕ για τους συμβασιούχους που απειλούνται με απόλυση και για τους εργολάβους. Ακόμη, την πλήρη διάλυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λέγοντας ότι «γύρω από κάθε Κέντρο Υγείας ξεφυτρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά, με τον υπουργό Υγείας να μιλάει για κυκεώνα επενδύσεων», την υποβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων αναφέροντας ότι «κάθε βδομάδα έχουμε κι ένα εργατικό ατύχημα στο νοσοκομείο». Ολα αυτά, όπως είπε, δεν είναι ιδιαιτερότητα του «Ευαγγελισμού» ή της Ελλάδας αλλά η «ανθυγιεινή πολιτική της ΕΕ», επισημαίνοντας ως ενδεικτικούς της βαρβαρότητας τους 14.000 νεκρούς που περίμεναν στα Επείγοντα της Μ. Βρετανίας, το 5% των θανάτων στην Ολλανδία που είναι από ευθανασία. «Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν τη βαρβαρότητα, αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική», σημείωσε και κατήγγειλε την άρνηση της ΑΔΕΔΥ στην προκήρυξη απεργίας. «Στις 17 Απρίλη καλούμε σε στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια για να συναντηθούμε οι εργαζόμενοι στον δρόμο».

Κρήτη, Αγ. Νικόλαος
Κρήτη, Αγ. Νικόλαος
Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία υγειονομικών, αλλά και φορείς προχώρησαν χτες σε ανάλογες δράσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Με μαχητική παρέμβαση μπροστά στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στο κέντρο της πόλης, χτες το απόγευμα, υγειονομικοί και άλλοι φορείς του εργαζόμενου λαού στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Η αγωνιστική παρέμβαση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων ενώνοντας τη φωνή τους με τους υγειονομικούς στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 40%. Για να σταματήσουν οι μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την προσωρινή κάλυψη των κενών που θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς.

Αγωνιστικά απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, χωρίς επιχειρηματική δράση. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους.

Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στην Κρήτη

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Μαχητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υγειονομικών και σωματείων εργαζομένων έγιναν έξω από μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης. Με τα νοσοκομεία του νησιού να βρίσκονται σε οριακό σημείο και την κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει, αφού μεταξύ άλλων την περασμένη βδομάδα έκλεισε οριστικά η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τα χειρουργικά κρεβάτια μετά τη νέα παραίτηση των αναισθησιολόγων, οι φορείς δίνουν συνέχεια στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από πέρυσι σε κάθε νομό για την Υγεία.

Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε όλη την Κρήτη διεκδίκησαν και χτες μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και καμία συγχώνευση - κλείσιμο κλινικών.

Εξω από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Είμαστε εδώ σήμερα γιατί το Βενιζέλειο, αυτό το ιστορικό νοσοκομείο, το 7ο μεγαλύτερο της χώρας, καταρρέει, δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να εφημερεύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «εφημερίες τρόμου» που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κάνουν «υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν το νοσοκομείο σε λειτουργία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το ΠΑΓΝΗ με τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων, της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πολιτική του υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ που οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία σε αδιέξοδο, όπως έγινε και με την Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ που οδηγήθηκε σταδιακά σε κλείσιμο. «Η απαράδεκτη πρόκληση του λουκέτου της Παιδοψυχιατρικής κλινικής και των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων μάς βρίσκει όχι μόνο απέναντι αλλά κατηγορηματικά αντίθετους και οφείλεται στην πολιτική κόστους - οφέλους που σφαγιάζει τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων», σημείωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, καλώντας σε κλιμάκωση με την απεργία στις 17 Απρίλη και ξεκαθαρίζοντας: «Σε τυχόν κάθοδο του υπουργού Υγείας στο νησί να γνωρίζει ότι θα βρει στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένων και υγειονομικών».

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στην είσοδο του κτιρίου.

Στα Τρίκαλα

Στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Τρικάλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΤ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, καθώς κι άλλων μαζικών φορέων.

Με την κινητοποίηση στάλθηκε μήνυμα πως «όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο ΓΝΤ και τα ΚΥ δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης των γιατρών, Βάιος Τάσιος, τόνισε ότι «η ΕΙΝΚΥΤ από την πρώτη στιγμή δήλωσε καμία συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία! Γιατί η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα! Δεν ανεχόμαστε τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε νομικές μορφές όπως ΝΠΙΔ ή παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών». Πρόσθεσε ότι «είναι σχεδόν καθολική η άρνηση των συναδέλφων στα απογευματινά χειρουργεία, δεν έχει προγραμματιστεί κανένα απογευματινό χειρουργείο στα Τρίκαλα».

Παρέμβαση έκανε ο ειδικευόμενος αναισθησιολόγος Β. Παπαδούλης, ο οποίος μετέφερε στους συγκεντρωμένους το κλίμα του τμήματός του, που είναι καθολικά αντίθετο στα επί πληρωμή χειρουργεία, επισημαίνοντας ότι «χωρίς αναισθησιολόγους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Στα αιτήματα των υγειονομικών αναφέρθηκε η Βάσω Μπακάση, οργανωτική γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ