ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αλλαγή σελίδας, με πρώτη και αυτοδύναμη τη ΔΑΣ

Κέρδισε τις 8 από τις συνολικά 13 έδρες της νέας διοίκησης

Από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων
Από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων
Σαρωτική νίκη σημείωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, βγαίνοντας πρώτη και αυτοδύναμη, καταλαμβάνοντας τις 8 από τις συνολικά 13 έδρες της νέας διοίκησης!

Με χειροκροτήματα και με τα συνθήματα «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» έγινε δεκτό το αποτέλεσμα από τους αντιπροσώπους που ψήφισαν τη ΔΑΣ και πλέον το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων πέρασε στα χέρια των αγωνιστικών δυνάμεων και γίνεται αποκούμπι των εργαζομένων της περιοχής.

Συνολικά ψήφισαν 71 αντιπρόσωποι και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Η ΔΑΣ πήρε 45 ψήφους και κατέλαβε 8 έδρες διπλασιάζοντας τις δυνάμεις της (από 31 ψήφους και 4 έδρες το 2019). Το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πήρε 25 ψήφους και 5 έδρες.

«Οι προσπάθειές μας θα πολλαπλασιαστούν ώστε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων να γίνει όπλο στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης του νομού μας και αυτό θα γίνει ξεκινώντας από την επιτυχία της απεργίας στις 17 Απρίλη, την Πρωτομαγιά και τους πολλούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Αρμάγος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο επισημαίνει τα εξής:

«Η ΔΑΣ χαιρετίζει τη συμμετοχή όλων των αντιπροσώπων για τη διαφύλαξη της ομαλής εκλογικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερα χαιρετίζει τους αντιπροσώπους που με την ψήφο τους ανέδειξαν την ΔΑΣ σε πρώτη δύναμη. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αγώνας πολλών χρόνων και πολλών προσπαθειών των εργαζομένων μετά από την πρωτοπόρα δράση των ταξικών σωματείων του νομού μας.

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και συνάδελφοι οι οποίοι κρατώντας τις διαφορές τους προέκριναν την αναγκαιότητα το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων να λειτουργήσει σε ταξική κατεύθυνση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα που έχουν ταξικό προσανατολισμό.

Η ΔΑΣ δεσμεύεται, ως πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνει το Εργατικό Κέντρο το αποκούμπι όλων των εργαζομένων στα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους στηρίζοντας όλα τα σωματεία να λειτουργήσουν και να μαζικοποιηθούν.

Από σήμερα η εργατική τάξη του νομού μας αποκτάει και πάλι ζωντανό Εργατικό Κέντρο, που εδώ και χρόνια, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, παρέμενε κλειστό. Το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων θα γίνει ακόμα ένα όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης του νομού μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της απέναντι στην ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δίνουμε το πρώτο αγωνιστικό μας ραντεβού στις 17 του Απρίλη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία!».

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με τρακτέρ διαδήλωσαν οι πλημμυροπαθείς για άμεση αποκατάσταση

Ούτε αποζημιώσεις ούτε αποκατάσταση 7 μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή

Μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ έγινε στον Παλαμά την περασμένη Κυριακή 7 Απρίλη, με τη συμπλήρωση ακριβώς εφτά μηνών από την καταστροφική πλημμύρα στις 7 Σεπτέμβρη 2023.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πάνω στη γέφυρα Σταυρός στον Σοφαδίτη ποταμό, εκεί όπου τη μέρα της μεγάλης καταστροφής έσπασαν τα αναχώματα και τα χωριά πνίγηκαν στο νερό! Οι πλημμυροπαθείς είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι διότι δεν προχωρούν ούτε οι αποζημιώσεις ούτε και η αποκατάστασή τους.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Αγροτών, Εμπόρων και Γυναικών Παλαμά.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης για να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν δίνει λύσεις και ότι πατάει στην πλημμύρα για να προωθήσει τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. «Εφτά μήνες δεν έχουμε σπίτια, χωράφια και ζώα για να ζήσουμε, εφτά μήνες μας λένε ψέματα», σημείωσε και διαμήνυσε πως «μόνο με τον αγώνα μας στον δρόμο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την παραμονή μας στον τόπο μας». Υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν σταματάει έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για άμεσες στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση σπιτιών και εξοπλισμού, άμεση καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καταβολή επιδομάτων ενοικίου και της πρώτης αρωγής σε όσους δεν την έλαβαν ακόμα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και κάτοικοι του Βλοχού, του χωριού - φάντασμα μετά την πλημμύρα, καθώς κράτος, κυβέρνηση και Περιφέρεια τους έχουν ξεχάσει, όπως λένε. «Εφτά μήνες μετά δεν έχουμε λάβει καμία διαβεβαίωση για το τι θα απογίνουμε, πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε», σημείωσε ο Κ. Γιώτας, κάτοικος Βλοχού.

Μίλησαν ακόμα οι πρόεδροι των τριών συλλόγων του Παλαμά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά. Σημείωσαν ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για αποκατάσταση και αντιπλημμυρική θωράκιση. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να καταβληθούν έγκαιρα στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες και τον εξοπλισμό, όπως και η συνδεδεμένη ενίσχυση, διότι οι αγρότες δεν έχουν χρήματα για να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο! Σοβαρό πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, είναι και το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής και απαιτείται άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση, για να έχουν οι αγρότες νερό το καλοκαίρι για να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι δεν έχουν δοθεί στο 100% οι αποζημιώσεις για τα καταστήματα και αρκετά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά, ενώ σημειώθηκε ότι το εισόδημα των επαγγελματιών εξαρτάται από το εισόδημα των αγροτών και άρα τα προβλήματά τους είναι κοινά.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αύξησε κατά 56% τις δυνάμεις της στις τελευταίες αρχαιρεσίες

Με σημαντική αύξηση της συμμετοχής κατά 56% ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας, στέλνοντας σημαντικό μήνυμα ενδυνάμωσης των αγώνων του κλάδου, αλλά και συνολικά του κινήματος στον νομό.

Συγκεκριμένα, στις διαδικασίες συμμετείχαν 753 εργαζόμενοι στις οικοδομές, από 484 το 2021. Η «Πανοικοδομική Ενότητα» έλαβε 752 ψήφους έναντι 439, εκλέγοντας και τα 15 μέλη στο ΔΣ (από 14, +1), ενώ στις ίδιες διαδικασίες πριν τρία χρόνια η «Εργατική Πάλη» (ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είχε λάβει 43 ψήφους (2 λευκά - άκυρα τότε), ενώ φέτος δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.

Για τους αντιπροσώπους στο ΕΚ Αγρινίου η «Ενότητα» έλαβε επίσης 752 ψήφους, όπως και για την Ομοσπονδία, εκλέγοντας 15 (από 10) και 8 (από 5) αντιπροσώπους αντίστοιχα.

Η «Πανοικοδομική Ενότητα», το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σημείωσε γενική άνοδο, αποτέλεσμα της συνολικής της δράσης όλο το προηγούμενο διάστημα, διαμορφώνοντας νέες δυνατότητες για ανάπτυξη της πάλης.

Μια δράση που αγκαλιάζει πλέον και νέους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα έργα στην Αιτωλοακαρνανία, από την κατασκευή της αντλιοταμίευσης στην Αλευράδα του ορεινού Βάλτου μέχρι τις κατασκευές ξενοδοχείων και οικιστικών συγκροτημάτων στην Πάλαιρο.

Θετικά εκτιμάται η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στη συμβατική οικοδομή στο Αγρίνιο και τα έργα γύρω από αυτό, ενώ συνολικά ο κλάδος έδειξε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή από τις μεγάλες πανοικοδομικές απεργίες στις 8 Νοέμβρη και στις 31 Γενάρη, όπως και στην πανελλαδική στις 28 Φλεβάρη, ημερομηνίες που σχεδόν «νέκρωσαν» όλα τα εργοτάξια.

Αξιοποιώντας την πείρα που βγαίνει, στέλνεται ταυτόχρονα μήνυμα για νέα δυναμική και μπροστά στη «μάχη» για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας στις 17 Απρίλη, όπως και της Πρωτομαγιάς, απεργίες που απασχόλησαν έντονα και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα για την Υγεία και το εισόδημα

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοτζιά

Σε νέα κινητοποίηση κατεβαίνουν σήμερα, Τρίτη 9 Απρίλη οι συνταξιούχοι της Αττικής. Η παναττική συγκέντρωση, στην οποία καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν την άμεση καταβολή του Δώρου του Πάσχα και νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της η ΣΕΑ, «είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα. Δεν αντέχουμε τη θανατηφόρα ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις εξοντωτικές περικοπές που επέβαλαν στις πληρωμένες συντάξεις μας, που τις κατέστησαν προνοιακά βοηθήματα.

Απορρίπτουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας, των φαρμάκων, τις δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Πληρώσαμε και πληρώνουμε για όλα αυτά, για να τα έχουμε δωρεάν. Δεν ανεχόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την εγκληματική λογική ότι "όποιος έχει χρήματα θα ζει, όποιος όχι θα πεθαίνει"!».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού, άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ), η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή, και ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης, η «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις κ.λπ.

Ειδικά για τα ζητήματα Υγείας απαιτούν:

Αμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές Υγείας.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

Τέλος, να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ