ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΟ ΔΙΠΑΕ
Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ αρνείται τη διεξαγωγή ελεύθερων και ανόθευτων εκλογών

Στις 15 και 16 Απρίλη οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης οργανώνουν τις εκλογές στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Σχολών Μηχανικών, Επιστημών Υγείας και Οικονομίας και στον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο της Σχολής Διοίκησης για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ επιχειρεί με θράσος και ψέματα να εμφανίσει ως «παράνομες» τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών και κατηγορεί την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» τονίζουν μεταξύ άλλων: «Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ με τους συλλόγους μας δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτήν την προσπάθεια είναι που φοβάται η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, γι' αυτό δεν θέλει τους συλλόγους μας και τους πολεμάει, "δεν τους αναγνωρίζει"! Γι' αυτό προχωρά μόνη της σε εκλογές εκβιασμών, εξαγοράς και νοθείας!

Γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, που εδώ και 6 χρόνια η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, ενώ έχει αναγνωρίσει δικαιώματα στα ιδιωτικά κολέγια. Ενώ η ΔΑΠ την καλύπτει λέγοντας ότι "τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ξεπερασμένα" και ότι "δεν μπορούμε να διεκδικούμε ισάξια πτυχία", υπερασπίζοντας την πολιτική που οδηγεί σε σπουδές χωρίς αντίκρισμα.

Γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για καθηγητές, εργαστήρια, φοιτητική μέριμνα, μετακίνηση. Ενώ η ΔΑΠ υπερασπίζεται την πολιτική της μείωσης κατά 66% στην κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, την ώρα που δίνονται δισ. σε επιχειρηματίες, πολεμικούς σχεδιασμούς.

Γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν να μην κλείσει η Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, όπως φαίνεται να προωθεί το υπουργείο Παιδείας, και να βρεθούν οι συνάδελφοί μας στον "αέρα", ενώ η ΔΑΠ συμφωνεί με την κυβέρνηση στο κλείσιμο της σχολής.

Γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ η ΔΑΠ καλύπτει την κυβέρνηση και τα στελέχη της ΝΔ που έχει επαφές.

Η ΔΑΠ είναι η φωνή της κυβέρνησης μέσα στο ΔΙΠΑΕ γι' αυτό την βρίσκουμε συνεχώς απέναντι σε όποια μας διεκδίκηση για τις σπουδές και τη ζωή μας.

Εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται σε παροξυσμό, βλέποντας τους φοιτητές να κινητοποιούνται και να της γυρίζουν την πλάτη σε όλες σχεδόν τις Γενικές Συνελεύσεις, βλέποντας τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ και των πρώην ΤΕΙ να οργανώνουν πανελλαδικά τον αγώνα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, βλέποντας τους φοιτητές να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ιδρύοντας νέους συλλόγους, στήριγμα για κάθε φοιτητή, όπως στη ΣΟΔ. Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών και όχι στον μηχανισμό εξαγοράς, νοθείας και απάτης της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ!».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» επισημαίνουν ότι η ΔΑΠ αρνείται να συμμετάσχει σε ενιαίες δημοκρατικές εκλογές στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσει μόνη της σε «εκλογές» νοθείας που το αποτέλεσμα αυτής της παρωδίας είναι ήδη προαποφασισμένο!

Πιο συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρότειναν την πραγματοποίηση ελεύθερων, ανόθευτων εκλογών, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, στους αναγνωρισμένους φοιτητικούς συλλόγους την ημερομηνία που πραγματοποιούνται πανελλαδικά οι εκλογές. Η ΔΑΠ αρνήθηκε την αναγνώριση των νέων φοιτητικών συλλόγων, αρνήθηκε την πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και δήλωσε πως θα οριστεί εφορευτική επιτροπή που θα αποτελείται μόνο από στελέχη της ΔΑΠ, αναπαράγοντας και γνωστές απειλές για τους όρους πραγματοποίησης των εκλογών.

Ως αποτέλεσμα της αμφισβήτησης όλων των κανονισμών πραγματοποίησης των εκλογών και των απειλών, οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών στο ΔΙΠΑΕ στις 15 και 16 Απρίλη.

Οι φοιτητικές εκλογές στο ΔΙΠΑΕ είναι υπόθεση των φοιτητών και των συλλόγων τους μέσα από ανοιχτές, μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες!

Αντιδράσεις για τις αποβολές μαθητών που ήθελαν να τραγουδήσουν για τα Τέμπη

Καταγγελία της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος

Διαστάσεις έχει πάρει η προσπάθεια των παιδιών της χορωδίας του 15ου ΓΕΛ Αθηνών να τραγουδήσουν ένα τραγούδι για τα Τέμπη στο τέλος της σχολικής γιορτής τους της 25ης Μάρτη, που εμποδίστηκε από τη διεύθυνση, ενώ επιπλέον δόθηκαν και ημερήσιες αποβολές σε δυο από τους μαθητές.

Αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων του 6ου Διαμερίσματος παρευρέθηκε στη συνέλευση διδασκόντων του σχολείου, για να τοποθετηθεί επί του θέματος και να ζητήσει να μην επιβληθούν ποινές στους μαθητές και δημοσιοποίησε τη θέση της, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Ως Ενωση θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών την ελεύθερη έκφρασή τους στον χώρο του σχολείου, κάτι το οποίο πρέπει οι καθηγητές, η σχολική κοινότητα και η ίδια η λειτουργία του σχολείου να ενθαρρύνει και να στηρίζει και όχι να βάζει εμπόδια. Στηρίζαμε και θα στηρίζουμε την πρωτόβουλη και συλλογική δράση των μαθητών, τον δίκαιο αγώνα τους και τις μορφές πάλης και μέσα διεκδίκησης που εκείνοι συλλογικά επιλέγουν για όλα τα ζητήματα, που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους, είτε αυτό αφορά τις καταλήψεις και κινητοποιήσεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είτε το αίτημα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών είτε το αίτημα για ολόπλευρη προστασία από το κράτος γυναικών και παιδιών από τη βία».

Η Ενωση καταγγέλλει «την απόφαση της συνέλευσης διδασκόντων να επιβληθεί τελικά η ποινή της μονοήμερης αποβολής σε δύο πρωτοπόρους αγωνιστές μαθητές, με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής. Η ποινή αυτή ταυτίζεται στις συνειδήσεις μαθητών και γονιών ως καταστολή και τιμωρία για κάτι που ήταν δίκαιο και θεμιτό από μεριάς τους και για το οποίο θα έπρεπε κατά την άποψή μας να τους είχε δοθεί το δικαίωμα να πράξουν.

Στηρίζουμε τον αγώνα για ελεύθερη έκφραση στον χώρο του σχολείου. Αποτελεί κοινό στόχο πάλης μαθητών και καθηγητών και καλούμε τους γονείς μέσα από τα συλλογικά τους όργανα να στηρίζουν και να διεκδικούν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μας».

  • Για το θέμα έκανε επίσης ανάρτηση η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, και απευθυνόμενη στους μαθητές για την πρωτοβουλία τους σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για εσάς παιδιά! Μην σιωπήσετε ποτέ! Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμά σας. Η άποψή σας, δύναμη. Η αλήθεια πάντα στο φως. Μην επιτρέπετε να πνίγουν την αλήθεια σας. Θα ήμουν πολύ περήφανη μητέρα σας. Υποκλίνομαι στη δύναμη της ψυχής σας...».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι»

Εκδήλωση την Πέμπτη 11 Απρίλη

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Πέμπτη 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Θα μιλήσουν οι:

- Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας.

- Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΗ
«Την λέγαν Κυριακή, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική!»

Στις 14.00, στον Κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου

Η ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη, με αφορμή τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής, με τίτλο: «Την λέγαν Κυριακή, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική!». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 στον Κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Θα μιλήσουν οι:

- Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρος και επικεφαλής του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια.

- Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου, που δολοφονήθηκε το 2020.

- Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατώς Μανωλακέλλη, που δολοφονήθηκε το 2019.

Να ανακληθούν οι απαράδεκτες κλήσεις σε απολογία

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας για τις διώξεις φοιτητών στην Πάτρα

Για «απαράδεκτη ενέργεια, η οποία πρέπει να ανακληθεί εδώ και τώρα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας για τις διώξεις φοιτητών στην Πάτρα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, επικαλούμενος το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, κάλεσε σε απολογία 4 φοιτητές, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου. Οι φοιτητές εφάρμοσαν μια απόφαση η οποία είχε ληφθεί με συλλογικές διαδικασίες, για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι φανερό ότι εμπνευστής όλης αυτής της προσπάθειας, της δίωξης αυτής των φοιτητών, είναι η κυβερνητική πολιτική», αναφερόμενος στο κατάπτυστο πειθαρχικό δίκαιο που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέτρεπε τους προέδρους των τμημάτων, τους καθηγητές, τους πρυτάνεις να το εφαρμόζουν.

«Δεν ποινικοποιείται ο συνδικαλισμός πουθενά, αλλά βεβαίως παραβατικές συμπεριφορές θα ελέγχονται», απάντησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, η οποία υπεραμύνθηκε των διατάξεων για το πειθαρχικό δίκαιο, των ρυθμίσεων των άρθρων 195 έως 205 του Ν. 4757/2022 ως «επιβεβλημένων». Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε και την απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου ενώ επικαλέστηκε την «εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων» για το πειθαρχικό δίκαιο.

«Αν σας ενδιέφερε τόσο πολύ η οργάνωση και η λειτουργία των πανεπιστημίων θα παίρνατε μέτρα για τις στεγαστικές ανάγκες, τις οποίες έχουν τα πανεπιστήμια», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος και έφερε ως παράδειγμα την Αρχιτεκτονική στην Πάτρα που από τότε που ιδρύθηκε είναι σε λυόμενα, τις ανάγκες για φοιτητικές εστίες και για προγράμματα σίτισης, τα κενά σε διδάσκοντες και λοιπό προσωπικό. «Ολα αυτά όμως δεν σας αφορούν γιατί θέλετε να μεταβαίνουν σε πανεπιστήμιο - ανώνυμη εταιρεία. Και αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκει απέναντι το φοιτητικό κίνημα».

«Αυτό το μάθημα υποταγής οι φοιτητές το έχουν απορρίψει. Και ό,τι και αν κάνετε δεν πρόκειται να περάσει», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως θα δυναμώσει η πάλη. «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», είπε χαρακτηριστικά. «Ως κυβέρνηση έχετε ηττηθεί από τους αγώνες των φοιτητών το προηγούμενο διάστημα, παρ' όλες τις προσπάθειες τις οποίες κάνετε να τους συκοφαντήσετε, να τους διαβάλετε, να τους αντιμετωπίσετε με τη βία και την καταστολή», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την ΕΕ και το σχολείο

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και σχολείο. Μύθοι και αλήθειες» πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 13 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50).

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμά της η ΤΟ Εκπαιδευτικών σημειώνει: «Συζητάμε, προβληματιζόμαστε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα που καθημερινά κάνουμε! Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα σύγχρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, που να μορφώνει όλους τους μαθητές! Στέλνουμε με όλους τους τρόπους - και στις ευρωεκλογές - μήνυμα ότι οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα πλαίσια αυτού του συστήματος! Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ