ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εκβιαστικά διλήμματα και «σταθερότητα» για το ίδιο αντιλαϊκό έργο

Eurokinissi

Στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί «αστάθειας» κατέφυγε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ (ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Ζάππειο), σε άλλη μια από τις προσπάθειές του να αποφύγει τη λαϊκή αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή το βράδυ, ανοίγοντας το συνέδριο και επιδιώκοντας να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε βήμα νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική σταθερότητα καθίσταται κεντρικό ζητούμενο», ενώ την Κυριακή, κωδικοποιώντας τις εργασίες του συνεδρίου, στη λήξη του, υποστήριξε πως αυτό «ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες η προσφορά της ΝΔ, του κόμματος που έβαλε την πατρίδα μας στην Ευρώπη», «κόντρα τότε στην κοινή γνώμη και μαχόμενη αυτούς που διαδήλωναν έξω από το Ζάππειο και έλεγαν ''ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο''».

«Η παράταξή μας, όμως, ήταν και αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κινδύνευσε», πρόσθεσε, παραπέμποντας την υπερψήφιση του 3ου μνημονίου το 2015 και βασικά επιβεβαιώνοντας ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παραφυάδες τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στοιχηθούν πάνω στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όποτε αυτό χρειαστεί. Αλλωστε και την Παρασκευή, προσπαθώντας να στήσει μια κοκορομαχία με τους λοιπούς αστούς πολιτικούς αρχηγούς, από τη μια έλεγε ότι απέναντι στη ΝΔ βρίσκονται «ένας εισαγόμενος αρχηγός (Κασσελάκης) που προσβάλλει Δημοκρατία και θεσμούς, ένας δεύτερος πρόεδρος (Ανδρουλάκης) που βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου και μερικές ακραίες φωνές», από την άλλη όμως παραδεχόταν ότι η λογική του ευρωμονόδρομου διαπερνά όλα τα αστικά κόμματα. «Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως αναμφισβήτητο κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε τη ΝΔ πανέτοιμη «να συμβάλει στις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις», εστιάζοντας «στην οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ενωσης, με βασικό τομέα την άμυνα», ενώ δήλωσε υπέρμαχος της έκδοσης ευρωομολόγου, ώστε οι λαοί να φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη για την πολεμική προετοιμασία της ΕΕ.

Διόλου τυχαία, έλαβε τα εύσημα από την παριστάμενη στο συνέδριο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρεμβαίνοντας στις εργασίες τόνισε το γεγονός ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, πυλώνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και συντρέχει στην άμυνα της Ουκρανίας, χάρη στους Ελληνες πολίτες και χάρη στην ηγεσία σας, Κυριάκο».

Ως δεύτερη «ευρωπαϊκή πρόκληση» ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε «το πώς θα ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική», μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης.

Θέλοντας παράλληλα να εκτρέψει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, ζήτησε τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας «να μεταφραστούν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης, προοπτικής, σιγουριάς, συνέχειας και δημοκρατίας», αλλιώς απείλησε με... «κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες».

Καταφεύγοντας δε στην αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων», υποστήριξε ότι «μια μεγάλη δημοκρατική πρόκληση για την Ευρώπη είναι η απάντηση στον λαϊκισμό», ο οποίος «μπορεί να έχει διαφορετικά ονόματα, μπορεί να έχει πολιτικά πρόσημα ακροαριστερά ή ακροδεξιά, όμως με τον ίδιο ακριβώς στόχο (...) να αμφισβητήσουν τελικά τους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας, τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Για γέλια ήταν στο μεταξύ η προσπάθειά του να εμφανίσει την κυβέρνηση ως ...θύμα συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όσοι θέλουν να πριονίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να δυναμώσουν την επιρροή τους είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί».

Σε αναφορά του στη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από αστυνομικό τμήμα, την απέδωσε στον «ωχαδερφισμό», τον οποίο «έχουμε χρέος να εξαλείψουμε από το Δημόσιο», αποσιωπώντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο προσανατολισμός του κράτους και της αστυνομίας, που έχει ως αποστολή της την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού». Θέλοντας μάλιστα να ενισχύσει συντηρητικά αντανακλαστικά, αφού υποστήριξε ότι «οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους» συμπλήρωσε πως «πρέπει να έχουν και τη δική μας στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Μεθοδεύουν περιορισμούς στη δράση των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών, όπως του ΚΚΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Με μια απαράδεκτη μεθόδευση οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, μαζί με την ακροδεξιά, επιχειρούν να αλλάξουν τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να περιορίσουν το δικαίωμα των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών - δηλαδή αυτών που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα - να παίρνουν τον λόγο στην Ολομέλεια και στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές και γενικότερα να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Μάλιστα, η μεθόδευση αυτή επιχειρείται λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τη λήξη της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να το δεσμεύσουν με τη νέα σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές και να βάλουν στον «γύψο» τα δικαιώματα των ευρωβουλευτών που επιλέγουν να μην ενταχθούν σε καμία πολιτική ομάδα, όπως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Ο προτεινόμενος Κανονισμός λειτουργίας, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στη βδομάδα, προβλέπει - μεταξύ άλλων - την εφαρμογή πλαφόν στον χρόνο ομιλίας των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών, ανεξάρτητα από τον πραγματικό αριθμό τους, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να παίρνουν τον λόγο.

Επιδίωξή τους είναι η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου να είναι ακόμα περισσότερο ελεγχόμενη από τα λόμπι των μονοπωλίων, να υπηρετεί χωρίς «παραφωνίες» την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Φαίνεται ότι τους ενόχλησε πολύ ότι σε σύνολο 705 ευρωβουλευτών μόνο οι 2 του ΚΚΕ καταψήφισαν το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αναγορεύει τα επιχειρηματικά λόμπι σε «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», αποκαλύπτοντας ότι η αστική «δημοκρατία» που διαφημίζουν είναι η δικτατορία των μονοπωλίων.

Τους ενοχλεί ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναπτύσσει πολύμορφη, πλούσια δράση όλα αυτά τα χρόνια για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σε αυτήν τη θητεία μόνο στην Ολομέλεια πραγματοποίησαν πάνω από 320 ομιλίες. Φοβούνται τη φωνή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, γιατί, κόντρα στον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, τους χαλάει τη «σούπα» της ομοφωνίας.

Γι' αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος απέστειλαν στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Οι προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου που προωθούνται προς έγκριση αντιμετωπίζουν τους ευρωβουλευτές σε ανισότιμη βάση, περιορίζουν τα δικαιώματά τους, θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων τους και περιφρονούν τη θέληση και την ψήφο του εκλογικού σώματος που εκφράζεται υπέρ κομμάτων και ευρωβουλευτών οι οποίοι επιθυμούν να μην ενταχθούν σε πολιτικές ομάδες, ασκώντας τα καθήκοντά τους ως μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές.

(...) Το γεγονός ότι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σε αυτήν τη θητεία μόνο στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν πάνω από 320 φορές, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και στις αποφάσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους, φανερώνει το ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των απαράδεκτων αλλαγών του κανονισμού.

(...) Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας η συγκεκριμένη έκθεση και να μην προωθηθεί καμία αλλαγή που ενισχύει την ανισότιμη αντιμετώπιση των ευρωβουλευτών και υποβαθμίζει παραπέρα τον ρόλο των μη εγγεγραμμένων».

Με πάθος...

Αν έκλεινε κανείς τα μάτια και άκουγε απλά τον ομιλητή, θα υπέθετε ότι στο βήμα βρίσκεται ο εκπρόσωπος μιας «κεντρώας» πτέρυγας του «μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης», όπως αποκάλεσε τη ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη του συνεδρίου της στο Ζάππειο. Κι όμως... Στο βήμα βρισκόταν ο Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος στάλθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να χαιρετίσει στο συνέδριο. Σταχυολογούμε παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του...

«Στην καθημερινή μας σύγκρουση ξεχνάμε πολλές φορές ότι προερχόμαστε από την ίδια επαναστατική μήτρα: Αυτή της Γαλλικής Επανάστασης. Ομως, η αντιπαράθεση Δεξιάς - Αριστεράς, αλλά και οι επιμέρους συναινέσεις τους, έφτιαξαν αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως πολίτες και ως ευρωπαϊκά κόμματα.

Αυτό αναδεικνύει την Ευρώπη και την κάνει επίζηλα ξεχωριστή για όλους τους λαούς και τα συστήματα διακυβέρνησης του κόσμου. Αυτό τη διαφοροποιεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Και αυτό - το αναγνωρίζουμε και οι δύο παρατάξεις - κινδυνεύει από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή τερατώδη αύξηση των ανισοτήτων, την άνοδο της ακροδεξιάς, του φασισμού, του ναζισμού και της αντιπολιτικής, του λαϊκισμού.

(...) Σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή την εποχή μετάβασης, σε αυτή την περιβαλλοντική και κλιματική διακινδύνευση, σε αυτή την τεχνολογική καταιγίδα, στην πολεμική Ευρώπη που ζούμε, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε, και γιατί όχι, να επεκτείνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Ας αγωνιστούμε για την ειρήνη και την συνοχή (...) Ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία δεν έχει μόνο συγκρούσεις, έχει και συνθέσεις, έχει και συναινέσεις, έχει και συνέχεια. Και αυτό δείχνει την ωριμότητα και το βάθος ενός πολιτικού συντήγματος. Ιδίως στα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

(...) Παρά τις αντιθέσεις και τις οξύνσεις πρέπει πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας να είναι ανοιχτοί, το έχει ανάγκη η χώρα (...) Απαντώ λοιπόν στην Μαρία Συρεγγέλα που παραβρέθηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρέτισε εκ μέρους της ΝΔ, "ναι μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά σημεία αναφοράς"».

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να απαγγείλει κάτι εφάμιλλο για να ξεπλύνει την ΕΕ της φτώχειας και των πολέμων και μαζί την κυβέρνηση της ΝΔ και όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τη «νεοφιλελεύθερη» δεξιά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, προτάσσοντας τη συναίνεση και τους «διαύλους επικοινωνίας» στα «στρατηγικά ζητήματα». Σ' αυτά δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το κεφάλαιο, τις συμμαχίες και τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή. Δικαίως λοιπόν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το χειροκρότημα των συνέδρων της ΝΔ. Οχι από πολιτική αβροφροσύνη, ούτε επειδή όσα είπε τα έχουν ξανακούσει στο κόμμα τους από τους εκπροσώπους της λεγόμενης «κοινωνικής δεξιάς». Αλλά επειδή δεν ακούς κάθε μέρα έναν εκπρόσωπο της αξιωματικής «αντιπολίτευσης» να επιχειρηματολογεί με τέτοιο πάθος για την ανάγκη ...συμπολίτευσης στην πολιτική της ΝΔ!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την αστάθεια στη ζωή του λαού τη φέρνει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης καταφεύγει στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί "αστάθειας", προκειμένου να αποφύγει τη λαϊκή αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές. Ο λαός, όμως, έχει πλέον πολλές αποδείξεις στα χέρια του, για να διαπιστώσει ότι πραγματική αστάθεια στη ζωή του φέρνει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που κρύβεται πίσω από κάθε έγκλημα σε βάρος του. Γι' αυτό και στις ευρωεκλογές πρέπει να δυναμώσει η αμφισβήτηση σε αυτήν την πολιτική, με την αποδυνάμωση των άλλων κομμάτων που έχουν την ΕΕ ως "ευαγγέλιο" και με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ