ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δυνάμωμα του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές για να φωτιστεί ο δρόμος της πραγματικής διεξόδου

Κάλεσε σε καταδίκη των διώξεων κατά αγωνιζόμενων φοιτητών σε σύσκεψη της ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ

Να δυναμώσουν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, με πρώτους σταθμούς τις 24ωρες απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά, αλλά και το ΚΚΕ με την εργατική, λαϊκή, νεολαιίστικη ψήφο στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, κάλεσε από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ, με διοικητικό προσωπικό, ΔΕΠ και ερευνητές, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Αχαΐας.

Επισημαίνοντας την ανάγκη πραγματοποίησης μιας όλο και μεγαλύτερης ιδεολογικής, πολιτικής παρέμβασης, ώστε να σπάνε οι αυταπάτες από τα σημερινά αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, να φαίνεται πιο ξεκάθαρα ο ρόλος των επιχειρηματικών κολοσσών, των κυβερνήσεων, των μηχανισμών τους όπως η ΕΕ, αλλά και όλων των κομμάτων που τα στηρίζουν (ανεξάρτητα αν προσδιορίζονται ως νεοφιλελεύθερα, φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά κ.ά.), σημείωσε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, να «φωτίσει» τον δρόμο της διεξόδου, όπου κουμάντο στην οικονομία, στο τι και για ποιον παράγεται, αλλά και για ποιο σκοπό, θα κάνουν οι εργαζόμενοι.

Εξήγησε ότι σε αυτήν τη διέξοδο, κίνητρο και κριτήριο για το τι και από ποιον παράγεται θα είναι οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες, μέσα από την κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.


Μέσα και από την εκδήλωση, ο Αλέκος Βανακάρας, μέλος ΔΕΠ, που πραγματοποίησε και το άνοιγμα, ανέδειξε επιπλέον ότι ο δρόμος της συμπόρευσης με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, στους αγώνες που αναπτύσσονται καθημερινά, αλλά και στις εκλογές, μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά την πάλη για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, να δώσει ελπίδα και προοπτική, κόντρα στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και για εργαζόμενους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με δικαιώματα στο ύψος των σημερινών αναγκών.

Στάθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να «τιμωρηθεί» και στην κάλπη η κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, τονίζοντας την ανάγκη να εκφραστούν και με αυτόν τον τρόπο η αγανάκτηση και η οργή που επικρατούν σε μεγάλη μερίδα του λαϊκού κόσμου. Αντίστοιχα, κάλεσε να μην εγκλωβιστεί ο λαός σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέα Αριστερά» κι άλλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας που συμφωνούν με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, συγκαλύπτουν και συσκοτίζουν από κοινού με τους κυβερνώντες τις πραγματικές αιτίες των εργατικών, λαϊκών προβλημάτων.

Για την κατάσταση στα πανεπιστήμια υπογράμμισε ότι η υποβάθμιση, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους διαχρονικά, από όλες τις έως και σήμερα κυβερνήσεις και τους αντιδραστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει, έχουν ως κατεύθυνση να γίνει ένα επιπλέον βήμα στην επιχειρηματική δράση και λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τόνισε ότι πρόκειται για στόχο που προωθείται συνολικά από την ΕΕ, για τη διαμόρφωση ενός «πολυεπίπεδου» εκπαιδευτικού χώρου, με πτυχία διαφορετικών αξιών και... τιμών, ώστε οι νέοι επιστήμονες να έχουν μόνο ορισμένες δεξιότητες, αναλώσιμες, που θα τους παρέχονται και από τους εμπόρους της εκπαίδευσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, να μην έχουν ολοκληρωμένες γνώσεις, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Τα μέτρα που, όπως είπε, λαμβάνονται και σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να υποταχθεί συνολικά η Ερευνα στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και η αντίστοιχη αξιοποίηση της τεχνολογίας, «γεννούν» τις αντιδραστικές θεωρίες των τεχνο-φοβικών και των τεχνο-αισιόδοξων, αποτελώντας τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με τον ομιλητή να επισημαίνει:

«Βασικό ζήτημα εδώ είναι τεχνολογία, γνώση και επιστήμη από ποιον και για ποιο σκοπό. Είναι κυρίαρχο θέμα για τη σημερινή εποχή, για να απευθυνθούμε πλατιά στην εργατική τάξη, στους εργατοϋπαλλήλους, στη νεολαία τους, για να απαντιέται και το ζήτημα της συσσώρευσης πλούτου όλο και σε λιγότερα χέρια, να εξηγείται το σύστημα της εκμετάλλευσης, αλλά και να φωτίζεται η διέξοδος».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από την εργατική, λαϊκή, νεολαιίστικη πάλη, όπως αυτή εκφράστηκε στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση (κι άλλες παρόμοιες), τον αγώνα των φτωχών αγροτών, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων αλλά και των φοιτητών, γι' αυτό και αντιδρά με καταστολή και ταυτόχρονη προσπάθεια εξωραϊσμού και της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, την οποία στηρίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Σημείωσε ότι έτσι εξηγούνται και οι διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά αγωνιζόμενων φοιτητών και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου, για ακόμη μία χρονιά, καλώντας στην αποφασιστική καταδίκη τους, με αντίστοιχη στήριξη του φοιτητικού αγώνα.

Μπροστά και στις κάλπες, τέλος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ τείνει το χέρι σε όλους όσοι αμφισβητούν την πολιτική της ΕΕ, έχουν ερωτήματα για τη στάση της, σημειώνοντας ότι η διέξοδος δεν βρίσκεται ούτε στα διάφορα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα τύπου Ελληνικής Λύσης, Νίκης, «Σπαρτιατών» κ.ά., που προβάλλουν στην Ελλάδα, όπως αντίστοιχα σε άλλες χώρες, τον δρόμο του απομονωτισμού, την ίδια ώρα που ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο αντιδραστικά μέτρα κατά των λαών, ή συμμετέχουν σε κυβερνήσεις χωρών - μελών της Ενωσης με αντιλαϊκές αντιδραστικές περγαμηνές.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει ο δρόμος της κοινωνικής συμμαχίας, της συνολικής διεξόδου για τον λαό

Ενα μαχητικό κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες του επόμενου διαστήματος, αλλά και στις κάλπες των ευρωεκλογών, απηύθυνε από συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στην Ξυλοκέρα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στην πλατεία του χωριού βρέθηκαν αγρότες και άλλος λαϊκός κόσμος, ενώ το άνοιγμα εκ μέρους της ΤΕ πραγματοποίησε ο Νίκος Γκότσης.

Σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τη στηρίζουν και στην Ελλάδα, ο Ρ. Μαρούδας επεσήμανε ότι και μπροστά στις ευρωκάλπες ο λαός έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει τη δύναμή του και με την ψήφο του στο Κόμμα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη συνολικά στην ελληνική επικράτεια. Ολες οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα, μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Χαμηλοί μισθοί και συντάξεις που δεν αφήνουν περιθώρια να μπορείς να έχεις ποιοτική ζωή», υπογράμμισε και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

«Στον αγροτικό τομέα έχουμε τις συνεχείς μειώσεις του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών, με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, αλλά και με τις πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα, ανεξάρτητα αν φτάνουν πέντε έως δέκα φορές ακριβότερα στο ράφι, όπου όλοι είμαστε καταναλωτές.

Ολο αυτό το πλέγμα των προβλημάτων δημιουργεί αβεβαιότητα, που σήμερα υπάρχει πλατιά στον λαϊκό κόσμο. Σε αυτά προστίθεται η κατάσταση την Υγεία, με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για να προσφέρεται δωρεάν ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Το ίδιο και στην Παιδεία, με τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή της με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου θα χρειάζεται οι οικογένειές μας να πληρώνουν τα πάντα για τα παιδιά μας, για να έχουν ό,τι χρειάζονται και να μπορούν να τα καταφέρουν.

Ολα αυτά μας αφορούν. Ολο το αντιλαϊκό πλέγμα που ξετυλίγεται αφορά όλο τον λαό, δεν αφήνει κανέναν που να μην ακουμπάει στην καθημερινότητά του».

Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ζητήματα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του να οργανώνουν και να συμμετέχουν μπροστάρηδες στους καθημερινούς αγώνες, σημείωσε πως η περαιτέρω ενίσχυσή του μπορεί να έχει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία τους.

«Μπορεί να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία εργατικής τάξης, βιοπαλαιστών αγροτών, μικρών αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας τους, των γυναικών των φτωχών νοικοκυριών, των συνταξιούχων.

Πρόκειται για δύναμη που θα δώσει ώθηση, σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, των μηχανισμών τους όπως η ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που στηρίζουν συνολικά αυτόν τον δρόμο.

Πρόκειται για δύναμη που σε μια πορεία μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική συνολικά.

Το ΚΚΕ κρατάει ψηλά αυτήν τη σημαία. Εχει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, στο κριτήριό του, πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του, να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει, να σκεφτεί ποιο πολιτικό κριτήριο είναι προς το συμφέρον του, να δει τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε όλα τα άλλα κόμματα, είτε κυβέρνησαν, είτε σπρώχνουν σε ανώδυνες για το συνολικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα διεξόδους, ώστε να εκτονώνεται και η λαϊκή αγανάκτηση. Εμείς θα βρισκόμαστε εκεί να δείχνουμε τον δρόμο, να ωθούμε προς τη ριζική λύση των προβλημάτων, με την εργατική εξουσία, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, και αυτή την πορεία θα φωτίζουμε πάντα όλο και πιο δυνατά».

Να κάνουμε και την κατάλληλη πολιτική επιλογή

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Θανάση Βομπίρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες του Κόμματος για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, και τον Βασίλη Κατσαριώτη, μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ, που αφού αναφέρθηκε στο τι κατέκτησαν οι αγρότες με τους αγώνες τους, κατέληξε:

«Σήμερα εκτός απ' τη δράση μας στο κίνημα χρειάζεται να κάνουμε και την κατάλληλη πολιτική επιλογή. Παρά τις επιφυλάξεις μας και τη διαφορετική πορεία που έχουμε ακολουθήσει, ήρθε η ώρα σήμερα να επιλέξουμε τον δρόμο της σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε και θέλουν να μας διώξουν απ' τα χωράφια και απ' τον τόπο μας.

Οπως αποδείχθηκε και το προηγούμενο διάστημα, αυτόν τον δρόμο ακολούθησε το ΚΚΕ και στα μπλόκα και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Ηρθε η ώρα να κάνουμε το βήμα μαζί με το ΚΚΕ για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ