ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα επιστρέψει στους αγώνες των εργαζομένων!

Γ. Τασιούλας: Ετσι αντιμετωπίζονται οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας και οι αντεργατικοί νόμοι

Την αισιοδοξία ότι υπάρχει η δυνατότητα πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νεολαία, γυναίκες, συνταξιούχοι να φτάσουν στην κάλπη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εξέφρασε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας σε μαζική εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Πάτρα η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιχθυόσκαλας, που αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους εργαζόμενους και ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι παρέστησαν, άνοιξε την εκδήλωση ο Πέτρος Ροντογιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ.

Το «παρών» έδωσε επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Να ενισχυθεί η σταθερότητα της μαχητικής αντιπολίτευσης, της αμφισβήτησης

«Με το δυνάμωμα του ΚΚΕ να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τσακίζοντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα», ανέφερε εισαγωγικά ο Γ. Τασιούλας, καλώντας «να ενισχυθεί η σταθερότητα της μαχητικής αντιπολίτευσης, της αμφισβήτησης, της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο».


Πάνω σε αυτήν τη βάση, σημείωσε, με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες μπορούν να ενισχυθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες για σύγχρονα δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και η πάλη ενάντια στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η αισιοδοξία για τη μάχη των ευρωεκλογών «πατά» στην πραγματικότητα και σε συγκεκριμένες δυνατότητες που υπάρχουν, για τις οποίες έχουν κοπιάσει οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, ώστε το ρεύμα αμφισβήτησης, ο προβληματισμός και η δυσαρέσκεια που επικρατούν σε πλατιά λαϊκά στρώματα, το «δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει» να βρεθεί στο επίκεντρο περισσότερων, να γίνεται προσπάθεια για δράση.

Πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα από τις περσινές βουλευτικές εκλογές μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν από τη θέση και τον ρόλο τους τα συμφέροντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της καλύτερης διαχείρισης στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής δεν κατάφεραν να υπάρχει συναίνεση, συμβιβασμός των εργαζομένων και του λαού με τη γραμμή του ευρωμονόδρομου.

Εδώ βρίσκεται η πραγματική ανησυχία τους

Στάθηκε στον ρόλο της ΕΕ στην υλοποίηση σειράς αντιλαϊκών μέτρων διαχρονικά, από κοινού με τις κυβερνήσεις - μέλη της, ανεξάρτητα από το πώς αποκαλούνται τα κόμματα που τις απαρτίζουν, ενώ αναφέρθηκε στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν με το ΚΚΕ και τα μέλη του μπροστάρηδες σε κάθε χώρο και κλάδο, στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί με νέο δυνάμωμα του Κόμματος:

«Να τους κάνουμε να τους λούσει κρύος ιδρώτας με το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Η πραγματική τους ανησυχία εκεί βρίσκεται, και έχουν δίκιο να ανησυχούν. Γιατί σκέφτονται ταξικά. Γιατί όπως εμείς γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αντίπαλος είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, έτσι και το κεφάλαιο ξέρει από ποιον πραγματικά κινδυνεύει».

Υπογράμμισε δε ότι το κεφάλαιο δεν ανησυχεί όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια περιορίζεται «εντός των τειχών» κομμάτων του συστήματος, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Ελ. Λύση και άλλα ακροδεξιά μορφώματα ψηφίζουν από κοινού αντεργατικά μέτρα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Και πρόσθεσε για το πού θα κατατεθεί η ψήφος στο ΚΚΕ:

«Το κεφάλαιο θέλει η ψήφος του λαού να μην πιάνει τόπο, να λειτουργεί ως προσωρινή εκτόνωση για να τροφοδοτείται εκ νέου η υλοποίηση της πολιτικής τους. Βολεύει πολύ το κεφάλαιο να έχει τη δυσαρέσκεια διαχειρίσιμη. Οπως βολεύεται στο συνδικαλιστικό κίνημα να έχει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οι ίδιοι άνθρωποι, με άλλους ρόλους, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αρνητική. Τις έδρες και τα ποσοστά τα έχουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι αγώνες δυναμώνουν. Το ταξικό εργατικό κίνημα αλλάζει τους συσχετισμούς. Χθες (σ.σ. την Κυριακή) το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων πέρασε στα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Μια πορεία που περιλαμβάνει πολύ αγώνα, κόπο, θυσίες, αλλά έχει αποτελέσματα. Είναι μεγάλη υπόθεση.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι όταν ενισχύονται τα ψηφοδέλτια που συγκροτούν οι κομμουνιστές και πρωτοπόροι αγωνιστές, δυναμώνουν και οι προϋποθέσεις του αγώνα. Μπορεί κι άλλα κόμματα σε πολιτικό επίπεδο και συνδικαλιστικές δυνάμεις να ζητούν την ψήφο και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, και αρκετές φορές να το πετυχαίνουν, όμως η δική τους αύξηση πάει στην αγκαλιά του κεφαλαίου. Η αύξηση του ΚΚΕ και της ταξικής γραμμής μέσα στα συνδικάτα επιστρέφει στους αγώνες για να βγει πιο δυνατός ο λαός».

Η πραγματική αντιπολίτευση

Ανέδειξε επίσης την κοινή πορεία των αστικών κομμάτων στις επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης, στις επιταγές των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και σε όλα τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, και έδωσε άλλο ένα παράδειγμα του τι σημαίνει αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ:

«Πραγματική αντιπολίτευση και μομφή είναι αυτό που έγινε πριν λίγες μέρες στο πολυδιαφημισμένο έργο στο Ελληνικό, στην Αθήνα. Εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, οικοδόμοι, μηχανικοί, χειριστές, υπάλληλοι γραφείου. Τι πετύχαμε; Να φτιάξουμε επιχειρησιακό Σωματείο για όλους τους εργαζομένους, που θα οργανώσει αγώνες και διεκδικήσεις, θα φέρει νίκες και αποτελέσματα, που δίνουν ανάσα σε μια βάρβαρη πραγματικότητα.

Ετσι αντιλαμβανόμαστε εμείς οι κομμουνιστές και το Κόμμα μας την αντιπολίτευση. Οχι "φρου-φρου και αρώματα", αλλά οργάνωση και σύγκρουση με την εργοδοσία. Ετσι ανεβαίνει το μπόι των εργαζομένων, έτσι μετριούνται αποτελέσματα. Ετσι αντιμετωπίζονται οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας και οι αντεργατικοί νόμοι για το μεροκάματο, την Ασφάλιση, τις συνθήκες δουλειάς».

Κάλεσε να συστρατευτούν με το ΚΚΕ ακόμα και όσοι διατηρούν επιμέρους επιφυλάξεις, για να σταλεί πανευρωπαϊκό μήνυμα απέναντι στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία ότι «τίποτα δεν αλλάζει», να «φωτιστεί» περισσότερο ο δρόμος της εργατικής εξουσίας, όπου οι εργαζόμενοι από κοινού με τα λαϊκά στρώματα θα απολαμβάνουν τους κόπους τους σε μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τους Βαγγέλη Κατσακούλη, γιατρό γαστρεντερολόγο, αντιδήμαρχο Πατρέων, Χρήστο Αδαμόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Αστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, και Ανέστη Τριάντη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.


Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αττική
Συσκέψεις - συζητήσεις

Την Παρασκευή 12 Απρίλη

- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Δικηγόρων Πειραιά στην αίθουσα εκδηλώσεων Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 14 Απρίλη

- Στις 10.30 π.μ., η ΚΟ Μετάλλου στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Αγ. Ασωμάτων 31 (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Θησείο»). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

- Στις 12 μ., η ΚΟ Κέντρο Ιλίου στο Μουσικό Καφενείο «Ναργιλές» (Πάριδος 100). Θα μιλήσει ο ο Νίκος Μπουκουβάλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κάτω Ιλίου στο «Πολιτιστικό Καφενείο» (Αγίου Φανουρίου 99). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Ανω Ιλίου στο «Αερικό» (Σαμουήλ 47). Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Φρυγίας στα γραφεία το ΚΚΕ στον Βύρωνα. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών.

- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Λιούμη Αιγάλεω καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στην πιτσαρία «Ascot» (Νικ. Καζαντζάκη 8, πλατεία Παπάγου Λιούμη, Αιγάλεω). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, Γραμματέας της ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Καισαριανής στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού 29 & Λυδίας). Θα μιλήσει η Μαρία Αραχωβίτη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών.

Την Δευτέρα 15 Απρίλη

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας στα γραφεία της (Τερψιθέας 6).

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κέντρου Περιστερίου - Αγίας Τριάδας στο cafe «GUAPO Coffee & Food» (Τζων Κέννεντυ & Κρέσνας 82, πεζόδρομος γηπέδου Ατρόμητου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Παπάγου - Χολαργού, στο μαγαζί «Ο Πλάτανος» (πλατεία Δημοκρατίας, Χολαργός). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

Αλλες εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 12 Απρίλη:

- Εκδήλωση με θέμα «Εργάσιμος χρόνος και μισθός. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικών και Λογιστικών Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου και Κηφισού 1, Περιστέρι, πλησίον μετρό Αγ. Αντωνίου). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πεντελικό όρος: Ανάσα για τον λαό της Αττικής ή βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα; Οι τελευταίες εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Πεντέλης (Μακρυγιάννη 2, Παλαιά Πεντέλη). Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Γεωργία Κουρή, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μελισσίων - Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ