ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΧΑΪΑ
Ομοσπονδία συγκρότησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής

Καρπός των τελευταίων δυναμικών αγώνων για αποφασιστική αντίστοιχη συνέχεια

Από τις εργασίες για τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας
Από τις εργασίες για τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας
Με την εκλογή 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, που θα συγκροτηθεί άμεσα σε Σώμα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρώτο, ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Ερυμάνθου, Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ωλενίας.

Στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας κατά τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου βρέθηκαν αντιπρόσωποι των τριών ΑΣ, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, Γιάννης Μαραβέγιας.

Στο άνοιγμα των διαδικασιών οι πρόεδροι των τριών ΑΣ αναφέρθηκαν στην προσπάθεια συγκρότησης της Ομοσπονδίας, που καρποφόρησε και ως αποτέλεσμα, συνέχεια, των τελευταίων αγώνων των αγροτοκτηνοτρόφων πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά και τοπικά όπου οι τρεις ΑΣ πρωταγωνίστησαν.

Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για συνέχεια στην προσπάθεια οργάνωσης όλων των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων του νομού, σε ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους, που εκφράζεται ακόμη και σε άρθρα του καταστατικού της Ομοσπονδίας, που παρουσιάστηκε στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στην εισηγητική του παρέμβαση εκ μέρους των ΑΣ, ο Γιώργος Μποδιώτης στάθηκε στις κομβικές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος που έφεραν πιο κοντά τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας. Επίσης, στις επιπτώσεις της ΚΑΠ για τη φτωχή αγροτιά και τους κτηνοτρόφους, στα καταστροφικά της αποτελέσματα σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις τους (όπως και στην Ελλάδα), αλλά και στους μεγάλους πανευρωπαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν και μπορούν να έχουν συνέχεια.

Σημείωσε ότι τα μέτρα ΕΕ - ΚΑΠ - κυβερνήσεων ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεταποιητές, πετώντας εκτός παραγωγής τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αναφέρθηκε στις δύο γραμμές που επικρατούν και στο αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα, αυτή της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, ακόμη και της συμφωνίας με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, και αυτή που εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων, μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που προβάλλεται τοπικά από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Αχαΐας.

Σε αυτήν τη ρότα, δήλωσε ότι θα κινηθεί και η νεοσύστατη Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι κοινά, όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι ανύπαρκτες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η λειτουργία του αναχρονιστικού ΕΛΓΑ κ.ά., αλλά και η έλλειψη βασικών υποδομών.

Ανέδειξε ότι πρόκειται για διεκδικήσεις που αφορούν συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που αγοράζουν πανάκριβα στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα αγροτικά προϊόντα και επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κοινή δράση και το επόμενο διάστημα, με συνέχεια και μεγαλύτερη δυναμική.

Κάλεσε σε δυνάμωμα της δράσης των Συλλόγων, με νέες εγγραφές και στηρίγματα στα χωριά, συγκρότηση και νέων και θύμισε τα αποτελέσματα που είχαν οι αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις (και την τελευταία), στους μεγαλεμπόρους και μεταποιητές, αλλά και στις τοπικές αρχές που άλλες με κολακείες και άλλες με μοιρολατρία προσπάθησαν να μην κινητοποιηθεί κανένας αγρότης ή κτηνοτρόφος, προσπάθεια που έγινε και φέτος χωρίς να το καταφέρνουν, λόγω της αποφασιστικότητας των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, το προηγούμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα δείχνουν την αναγκαιότητα γι' αυτήν την κίνηση. Οι αγώνες μας έχουν συνέχεια αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμική. Η συγκρότηση της Ομοσπονδίας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στον συντονισμό των Αγροτικών Συλλόγων, στην οργάνωση των αγώνων μας», είπε.

Σε αντίστοιχο κλίμα τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους αντιπροσώπους, με τη θέληση να συνεχιστεί ο αγώνας, η Ομοσπονδία να συμβάλει στον συντονισμό, στο δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος σε κατεύθυνση υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων, για τις ανάγκες που έχουν σήμερα, σε κοινή δράση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εκφράστηκε, επιπλέον, ανάγκη να υπάρχει έκφραση και συμμετοχή και στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά τη Μεγάλη Τετάρτη.

Το ΔΣ αποτελούν οι Χρήστος Αθανασόπουλος, Αθηνά Ηλιοπούλου, Αλέκος Θανόπουλος, Φώντας Κατσιδήμας, Γιώργος Μποδιώτης, Γιάννης Μποδιώτης και Κώστας Νιάχος και την Εξελεγκτική Επιτροπή οι Χρήστος Κουνέλης, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος και Αντώνης Σκιαδάς.

Ελπιδοφόρο στοιχείο και για τη συμμετοχή των γυναικών στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί, μάλιστα, η εκλογή της προέδρου του ΑΣ Ερυμάνθου, Αθηνάς Ηλιοπούλου, στο ΔΣ, όπως και η δράση που ανέπτυξε συνολικά ο συγκεκριμένος σύλλογος.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης

Κινητοποιήσεις προετοιμάζουν Ομοσπονδία και Σύλλογοι αν δεν βρεθεί λύση άμεσα

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα, με απρόβλεπτες συνέπειες για βιοπαλαιστές αγρότες και τις καλλιέργειές τους (εσπεριδοειδών, ελιών, φυτών ζωοτροφών κ.α.) στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω των συσσωρευμένων χρεών που αντιμετωπίζουν τα ΤΟΕΒ (στη ΔΕΗ και συνολικά), αλλά και των προβλημάτων στις υποδομές των δικτύων τους.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία και το πρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί η κυβέρνηση έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά ως προς την εξόφληση των χρεών στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η λειτουργία τους, αφήνοντας απότιστα μόνο στην Αιτωλοακαρνανία περίπου 120.000 στρέμματα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν και σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Κατοχής, Νεοχωρίου και της ΟΑΣ του νομού, όπου το «παρών» έδωσαν και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής και Λεσινίου.

Αφού αναλύθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και δεν έχει δοθεί λύση, ιδιαίτερα στο ενεργειακό κόστος, με την υπέρογκη επιβάρυνση των ΤΟΕΒ από τη ΔΕΗ και τη συνολική κατάστασή τους (μόνο το ΤΟΕΒ Νεοχωρίου χρωστά περίπου 10 εκατ. ευρώ), μεταφέρθηκαν και οι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις.

Από την πλευρά των ΑΣ και της Ομοσπονδίας εκφράστηκε συμφωνία για τις δράσεις που αναφέρθηκαν, δηλώνοντας ότι συντάσσονται με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτές και επισημάνθηκε ότι «πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος είναι ο εκσυγχρονισμός της υποδομής των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας, έτσι ώστε οι οργανισμοί να είναι βιώσιμοι και να πέσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας τους».

Ομοσπονδία και Σύλλογοι κάλεσαν επιπλέον όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να ακούσουν έστω την ύστατη αυτή στιγμή τις προτάσεις μας για τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής, βασικού παράγοντα αυτού του τόπου», προσθέτοντας ότι όπως και με τις προηγούμενες, πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, έτσι και τώρα, δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι, δεν θα επιτρέψουν ο κάμπος της περιοχής τους να μείνει «απότιστος για να εξυπηρετηθούν κάποια μεγάλα συμφέροντα!».

Ανάλογα και με τις άμεσες εξελίξεις, σημείωσαν τέλος και την πρόθεσή τους να καθορίσουν τις δικές τους δράσεις και με κινητοποιήσεις, καταλήγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω!».

Προβλήματα και στον Εβρο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στον Εβρο, πραγματοποίησαν αγρότες μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Τριγώνου, Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας αλλά και εργαζόμενοι στο ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ του δήμου Ορεστιάδας, απαιτώντας να εξασφαλιστεί άμεσα η απρόσκοπτη άρδευση των χωραφιών της περιοχής.

Οπως ανέφερε και στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης, είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα στην άρδευση, με τη λήξη της συμφωνίας Βουλγαρίας και Ελλάδας για παροχή νερού στον ποταμό Αρδα, στις 9 Ιουλίου.

Η σύμβαση ήταν μέρος της πολεμικής αποζημίωσης και τροφοδοτούσε κάθε χρόνο με 186 εκατομμύρια κυβικά νερό την περιοχή και εξασφάλιζε την άμεση άρδευση πάνω από 200.000 στρεμμάτων και 100.000 έμμεσα.

Οπως αναφέρθηκε, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, θα εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής, καθώς ήδη το κόστος άρδευσης έχει αυξηθεί εξαιτίας των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που οδήγησαν τους αγρότες στον δρόμο, τις προηγούμενες μέρες, θα τους διώξουν με μαθηματική ακρίβεια από το χωράφι τους.

Επιπλέον τα νερά του Αρδα ενισχύουν σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Β. Εβρου και την ύδρευση της περιοχής, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει να είναι αναντικατάστατο για το μέλλον της περιοχής.

Οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς πάνω από 10 χρόνια με ανακοινώσεις των συλλόγων έχουν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, χωρίς να έχουν λάβει την παραμικρή ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Δηλώνουν ακόμα αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν δοθεί άμεσα λύση, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης να τους καθησυχάσουν.

Τις ανησυχίες των αγροτών συμμερίζεται και η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα που έχει προκύψει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ
Πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών

Πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 12 Απρίλη στο υπουργείο Οικονομικών οργανώνει η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΕΦΕΕΑ), καταγγέλλοντας τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιουργούν στους λογιστές - φοροτέχνες τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη λεγόμενη «ψηφιοποίηση».

Η Ενωση θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18, 1ος όροφος), όπου θα παρουσιάσει την αγωνιστική της πρωτοβουλία και τα αιτήματά της.

Με τις δράσεις αυτές η Ενωση συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια σε μια σειρά μέτρα του «ψηφιακού μετασχηματισμού», η πειραματική εφαρμογή των οποίων έχει φέρει αντιμέτωπους με προβλήματα και αδιέξοδα τους επαγγελματίες (εφαρμογή My data, διασύνδεση POS, ψηφιακή κάρτα), ενώ παράλληλα καταγγέλλει τα εξοντωτικά πρόστιμα που θεσμοθετούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ