ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
Συστάσεις

Από τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Τσίπρας, για τον οποίο λέει ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας: «Ο δε Τσίπρας, με έναν αξιοπρόσεκτο ελιγμό, γύρισε το παιχνίδι και δικαιολόγησε την αποδοχή της νέας συμφωνίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στους άτεγκτους όπως εγώ να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτή ήταν μια γενναία κίνηση και ο Τσίπρας ακολούθως επέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τα οποία επέτρεψαν στην επόμενη κυβέρνηση να σταθεροποιήσει περαιτέρω την Ελλάδα, σε αυτή τη βάση. Ο Τσίπρας αξίζει αναγνώριση γι' αυτό». Μέχρι και ο Σόιμπλε εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε στην ψύχρα εκατομμύρια λαού και τους «φόρεσε» το 3ο μνημόνιο, για το οποίο μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να καταργήσει τα δύο προηγούμενα «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Πάντως, η κατακλείδα του Σόιμπλε ότι «ο Τσίπρας αξίζει αναγνώριση γι' αυτό» ακούγεται σαν «συστατική επιστολή» για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην από δω και πέρα πολιτική καριέρα του. Η αστική τάξη άλλωστε και η ΕΕ έχουν ανάγκη από τέτοιους «γενναίους» υπερασπιστές των συμφερόντων τους, που επιβεβαίωσαν την ικανότητά τους να φέρουν σε πέρας τις αποστολές που τους αναθέτουν, στις πιο δύσκολες για τον λαό συνθήκες.

Φιέστες - ντροπή

Με σπασμένα φρένα συνεχίζεται η κατρακύλα της κυβέρνησης στο ξέπλυμα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, με πιο πρόσφατη πρόκληση τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Ισραήλ. Μάλιστα, ο υπουργός (Εμπορίου) Υγείας Αδ. Γεωργιάδης βρέθηκε στο Τελ Αβίβ για να επικυρώσει περιχαρής τη συνεργασία με τον ομόλογό του της κυβέρνησης Νετανιάχου, που έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα πάνω από 30.000 Παλαιστινίων. Και βέβαια, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο για το σύστημα Υγείας του Ισραήλ, του κράτους που ευθύνεται για τον σφαγιασμό χιλιάδων παιδιών και αμάχων. Χαραγμένες είναι στη μνήμη του ελληνικού λαού οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στη Γάζα, τον σφαγιασμό τραυματιών και υγειονομικών, το μπουκάρισμα μεταμφιεσμένων Ισραηλινών πρακτόρων σε δομές Υγείας της Δυτικής Οχθης για να σκοτώσουν Παλαιστίνιους. Στο φόντο αυτής της βαρβαρότητας, ο Αδ. Γεωργιάδης βρήκε το θράσος να μιλήσει για δήθεν «περίθαλψη» Παλαιστίνιων τραυματιών από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ! Ντράπηκε και η ντροπή, όταν ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον ακραίο υποσιτισμό και τις ασθένειες στη Γάζα, την ώρα που εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης χαριεντίζονται σε φιέστες με τους υπουργούς του Ισραήλ.

Συννεφιές

«Η υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας (άνω του 7%) και της Ιταλίας (άνω του 5%) για το 2024 αποτελεί σύμπτωμα της επόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη», σημειώνει η δεξαμενή σκέψης «Eurointelligence», ενώ προσθέτει πως τα ίδια «συμπτώματα» εμφανίζει και η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας. Η ανάλυση τονίζει πως οι οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν χαμηλότερους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: «Η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ιταλία είναι σχεδόν μηδενική από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ. Η αύξηση της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και έκτοτε δεν ανέκαμψε ποτέ. Η αύξηση της παραγωγικότητας της Γερμανίας είναι απίθανο να ανακάμψει, ακόμη και αν το κάνει ο οικονομικός κύκλος. Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων βλέπει μια δυνητική ανάπτυξη της τάξης του 0,5% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με τόσο χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, το μοντέλο της Ευρώπης έχει καταστεί οικονομικά μη βιώσιμο». Στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα του συστήματος και να διασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση. Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και με τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου να πυκνώνουν, μεγαλώνει η ανάγκη να σταλθεί μήνυμα αντεπίθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Μαύρες...

Πριν ξεκινήσει επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος (1η Μάη) και με τις πρώτες δασικές πυρκαγιές να έχουν κατακάψει ήδη χιλιάδες στρέμματα δάσους, άρχισε το γνωστό «μασαζάκι» από τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους, για την «κλιματική κρίση» που δείχνει ξανά τα δόντια της, για το «δύσκολο καλοκαίρι» που μας περιμένει και βέβαια για την «ατομική ευθύνη», που θα κρίνει το τελικό μέγεθος της καταστροφής. Κανείς τους δεν λέει βέβαια ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει με τουλάχιστον 4.000 ελλείψεις σε πυροσβέστες, με τεράστια κενά σε μέσα πυρόσβεσης και, το κυριότερο, με το γνωστό «πάμε κι όπου βγει» ...σχέδιο πρόληψης από από την κυβέρνηση και το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Πιέρια Ορη η φωτιά έκαιγε για μέρες «βιομάζα» που έχει συσσωρευτεί στο έδαφος εδώ και δεκαετίες, αφού καμιά μέριμνα δεν υπάρχει για τον καθαρισμό, την προληπτική προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών με ευθύνη του κράτους.

... ράχες

Κι ενώ οι πρώτες φωτιές προειδοποιούν για τα χειρότερα, η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, διαφημίζει το «νέο δόγμα» στην αντιπυρική προστασία, που είναι μια από τα ίδια. Ακόμα και τα 7 νέα Καναντέρ που υπόσχεται, θα αρχίσουν να παραδίδονται μετά το 2028-30. Εν ολίγοις, καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις διαβεβαιώσεις της περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού». Το έργο το έχει ξαναδεί ο λαός και ξέρει καλά πως αν ο ίδιος δεν γίνει πρωταγωνιστής στη συλλογική υπεράσπιση του δασικού πλούτου και της περιουσίας του, απέναντι στην «ατομική ευθύνη», και προπάντων αν δεν παλέψει για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα μετράει ακόμα περισσότερες «μαύρες ράχες» στα βουνά της χώρας μας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Την ίδια μέρα στα Ψαρά υψωνόταν η σημαία της Επανάστασης.

1821 Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Αμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι οθωμανικές αρχές αναγκάζονται να παραδοθούν.

1826 Επειτα από έναν σχεδόν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν ηρωική έξοδο. Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

1847 Γεννιέται ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά και συγγραφικά βραβεία.

1864 Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος Ιωσήφ Μαξιμιλιανός αναλαμβάνει αυτοκράτορας του Μεξικού. Αιχμαλωτίστηκε από στρατιωτικούς που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και τουφεκίστηκε το 1867.

1919 Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών που είχε ξεκινήσει 9 χρόνια πριν.

1942 Κυκλοφορεί το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής».

1944 Συγκροτείται η Εθνική Πολιτοφυλακή.

1945 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας δίνει εντολή για ένοπλη εξέγερση στο κατεχόμενο από τους ναζί βόρειο κομμάτι της χώρας.

1948 Συνέρχεται στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη των Επιτροπών Βοήθειας στον ελληνικό λαό, στην οποία παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι από 22 χώρες. Η Διάσκεψη εξέλεξε μόνιμη Διεθνή Επιτροπή Βοήθειας για τη Δημοκρατική Ελλάδα για τον συντονισμό των προσπαθειών των Εθνικών Επιτροπών.

1988 Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

1998 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ